Last news in Fakti

2 Май, 2024 16:06 685 17

Георги Иванов: Една от основните цели е класиране на националния тим на Световното през 2026 г

  • георги иванов-
  • гонзо-
  • президент-
  • бфс-
  • интервю-
  • стадиони-
  • класиране-
  • световно първенство

Един от основните проблеми е многото чужденци в българското първенство, заяви Гонзо

Георги Иванов: Една от основните цели е класиране на националния тим на Световното през 2026 г - 1
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на БФС Георги Иванов, който все още не е вписан като такъв, даде обширно интервю пред бТВ.

Ето какво каза Гонзо по наболели теми в българския футбол:

"Трудно е. Заради тези всички съдебни дела, които се водят от 2-3 години, Изпълкомът не може да бъде вписан. Има 3 Изпълкома - първият на Боби Михайлов, този от конгреса през 2021 г. и сегашният. Казах на Конгреса, че Изпълкомът ще бъде органът, който взима решения, но той не е легитимен. След като бъдем вписани ще се съберем пак, защото има такива решения, които трябва да вземем генерално, за да можем да бъдем подготвени за следващия сезон", заяви Иванов.

"Самата Агенция по вписванията, като види, че има нещо към БФС, им се изправят косите. Надявам се това нещо да приключи. За никой не е добре това безвремие. Ако искам да взимам някое решение, трябва да свиквам първия Изпълком, а ние сме третият. Дори когато искам да подписвам нещо за уволнение или нещо, което трябва да се случи, трябва да викам Михаил Касабов, за да се подписва заедно с мен. Неудобство е, но ние продължаваме да работим. Правим вътрешни реформи", добави той.

След избирането на Иванов два клуба подадоха жалби - Скравена и Балкан Варвара. Впоследствие те ги оттеглиха и се очаква Гонзо официално да стане президент и на документи в средата на май.

"Не искам да казвам и да обвинявам някой за жалбите. Но, в крайна сметка, ако са от някой от хората, които бяха кандидат-президенти, не говори добре за тях. Ние сме хора, които са били спортисти. Важно е да имаш достойнство, когато загубиш е важно да приемеш загубата. Обединението е трудно, защото в България сме разединени. Виждаме го. На колко избори ходим подред?! Самото общество е крайно - или харесва, или мрази. Когато самият начин на живот на хората се подобри и гледаме в една посока, има правителство, правила и закони, може би във футбола и ние ще се обединим", заяви новият президент.

Още от трибуната по време на Конгреса на 15 март Иванов покани Димитър Бербатов и екипа му да си сътрудничат. Той разкри, че е получил отказ.

"Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов да влязат в Изпълкома - те отказаха. Говорил съм след това с някои от тях. Но когато не приемаш нещо и си обиден, е много трудно да те убедят да правиш нещо, което не искаш. Бях с много добри чувства към тях, все пак сме били приятели. Добри футболисти са, но те избраха своя път", заяви Иванов и добави:

"Не мога да сложа някой от тях за вицепрезидент. Ако някой го мисли, не е вярно. Те самите затвориха вратата, за да нямат позиции в Изпълкома. Всеки един от тях е добре дошъл да работим заедно, да дава идеи. Нямам против да работя с тях", отново каза новият президент на Българския футболен съюз.

Една от основните цели на управлението на Иванов е класиране на националния тим на Световното първенство през 2026 г. с САЩ, Канада и Мексико.

"Трябва да постигнем качеството на играта, която всички българи очакват. В последните два мача показахме добро лице. При Младен Кръстаич имахме мачове, в които България доминираше, но не успя да победи. Надявам се сега, с новия треньор (бел. а. - Илиан Илиев), положителните неща, които ги виждаме, да продължат. Знаем, че нямаме някакви топ играчи, но трябва всички да дават всичко от себе си", заяви Иванов.

"Сега световното първенство звучи като някаква фантасмагория, предвид резултатите на националния отбор през последните две години. Но ние като спортисти и хора, които отговарят за БФС, си поставяме цели. Вече две години този отбор се изгражда, мачовете в Лигата на нациите са с непретенциозни отбори, което ще ни даде добра основа за европейските квалификации, където ще хвърлим всичко", добави той.

Развитието на националния отбор минава и през развитието на школите.

"За да се надиграваме с държави, на които футболистите им играят в топ 5 първенствата, ние също трябва да имаме такива - поне 7-8. В момента два футболисти правят впечатление - Кирил Десподов и Илия Груев. За да бъдем конкурентно способни на другите държави - не Франция и Испания, а Полша, Унгария, Сърбия, трябва да имаме 7-8 човека, за да сме силен отбор", категоричен е Иванов.

"Неслучайно тези две години, в които бях технически директор, хвърлихме много усилия в детско-юношеския футбол. Там се изграждат футболисти. Засега във възрастите 15-16-17 години имаме добри футболисти, които не се различават от другите държави, които са по-развити от нас. Какво се случва след 17 години?! Може би самата обстановка, в която живеем, в която се изграждат футболистите, мотивацията, която трябва да имат... там губим нишката. И търсим причините защо не можем да постигнем нивото, което очакваме", каза още той.

Един от основните проблеми на българския футбол, според Иванов, са многото чужденци в клубните отбори. Той обаче заяви, че не е почитател на крайните мерки за ограничаване на участието им в мачове.

"Един от основните проблеми е многото чужденци, които играят в българското първенство. Но пък ние трябва да си дадем сметка, че БФС не развива футболисти. Това, че играят много чужденци, говори лошо за нашите детско-юношески школи. Собствениците на клубовете трябва да влагат много повече средства в обучението на треньорите.", заяви той.

Иванов е категоричен, че държавата трябва да помогне за подобряването на спортната инфраструктура у нас, но не пожела да се ангажира с темата за национален стадион.

"Проблем ни е инфраструктурата, която имаме. Сега има два стадиона в Пловдив, този на ЦСКА, който предстои да се направи, този в Разград. За нас е важно да се направят нови стадиони. Не говоря, че трябва да се направи национален стадион за 50 000 човека, защото самият национален отбор не е готов за това предизвикателство. Но стадиони на Левски, на софийските отбори... Има отбори с добра фенска маса, на които стадионите не са им това, което трябва. Гледаме един национален стадион, от който самите фенове могат да откъртят камъни, могат да убият човек. Държавата трябва да се намеси във всички тези процеси", каза той.

Иванов коментира и проявите на футболно хулиганство у нас. От такива бяха белязани последните дербита между ЦСКА и Левски, като дори се заговори за забрана на гостуваща агитка.

"Съгласен съм да има жестоки мерки за футболното хулиганство. Тези хора застрашават живота и здравето на хората, които са дошли на мач. Това ще е най-малкото - да не идва някой на мач. Искам да има осъдителни присъди, жестоки финансови глоби и никога да не присъства този човек на мач, ако е извършил такова деяние. За да стреляш към хората с ракета, с която можеш да убиеш човек, за мен е опит за убийство", заяви Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    В Ташкент нали?
  • 2 бялата краставица

    11 3 Отговор
    гОНЗО, направи си един тест за интелигентност и всеки път преди да се изкажеш се подсещай за резултата!

    Коментиран от #5

  • 3 Я виж

    9 3 Отговор
    наш Гонзо бил голям шегаджия!
  • 4 Хамрун.2022

    4 2 Отговор
    "Не мога да сложа някой от тях за вицепрезидент.

    Някой писа в чата, че БАРБИТО от Бургас е най подходяща за този пост.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един друг

    9 1 Отговор
    Ще се класираме за световното първенство през 2026 г, ама там трябва да участват поне 144 държави,в т.ч. 50 от Европа. Иначе реалният срок е поне 2226 г. Доминацията на Лудогорец донесе огромни щети за националния отбор и не се вижда никакъв изход засега.
  • 7 Ззззз

    4 1 Отговор
    Иванов , то добре имате цел ами ако не я постигнете какво следва ?
  • 8 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Зърнах само заглавието. Беше ми тегаво, тъжно. Сега вече не.
  • 9 Някой

    4 0 Отговор
    Ние и сега се класирахме ... последни в групата. И от 12 балкански отбора 6 на европейското и 2 групи с по 2 балкански отбора (Албания и Хърватия, другите Сърбия и Словения). 2 други отбора бяха на бараж. Нас ни би 2 пъти Черна Гора с 600 000+ население. Сещам се как преди при равенство в Албания смениха Стоичков. сега Албания бе първа в групата си, а ние последни. Не завършихме с 4 точки и без победа. Другият най-слаб балкански отбор е Св. Македония с 8 точки, в група с Англия, Италия и Украйна - и трите класирали се, последните след бараж.
  • 10 Доктор

    9 1 Отговор
    Изключителен глупак. Точно такъв трябва да ръководи фотбола ни.
  • 11 ТАТО

    5 0 Отговор
    Децата се развиват до 16,17 години защото играят. След това отиват на скамейката и се започва с оправданието ,трабва им време,още са млади,не са готови за мъжкия футбол и накрая всичко приключва на 19,20години за съжаление
  • 12 Провал

    6 0 Отговор
    Да избереш гомнЬьо за президент та БФС , значи си специален глУппак и упорит малоУумник със закърнели сетива . Значи си изключително неграмотен деббилл който по далече от носа си не вижда и си тотален кррреттен !!!!!!!! Този приличащ на сиггганнин неграмотник не може да върже две изречения , говори за класиране на световно …..
    Голямо падение …. Това е по голяма гавра добри от делян прррассето депутат !!!!!
  • 13 Фелибето

    6 0 Отговор
    Европейско и Световно с Гонзик - цигането, няма да има.
  • 14 Мачо

    2 0 Отговор
    Тиквата и Шиши управляват държавата що па Говню да не е на върха на футбола което е трагедия.Момчето е образовно даже и английски учи но даскъла слаб на нищо не го е научил
  • 15 мърмарици гонговици

    1 0 Отговор
    на макавейското Световно.....на чилик.....
  • 16 да да ама на

    1 0 Отговор
    мукавей........
  • 17 Луд

    0 0 Отговор
    Да бе да.