Last news in Fakti

21 Юли, 2014 08:16 15 749 6

Китайци хакнаха Tesla Model S

  • tesla-
  • model s

Експерти на софтуерната компания Qihoo, специализирана в разработката на антивирусни програми, са пробили защитата на бордовата електроника на електромобила Tesla Model S. Пробивът бе обявен на страницата на фирмата в сайта Sina Weibo, китайския аналог на Twitter.

Програмистите са успели да получат дистанционен контрол върху централното заключване, клаксона и фаровете на колата по време на движение. От Qihoo не споделят подробности за експеримента. Не е известно и дали информацията е предадена на Tesla Motors.

Хакването на Tesla Model S стана факт ден преди откриването на конференцията SyScan +360, в рамките на която бе обявен конкурс за преодоляване на защитните системи на калифорнийския електромобил. Участниците в надпреварата трябваше да установят връзка между бордовата електроника и лаптоп и да установят дистанционен контрол върху вградения браузър. Наградата бе $10 000.

"Компанията ни няма отношение към конференция и не спонсорира експеримента, но поддържаме инициативи, които помагат на производителите да установят уязвимите места на продукцията им. Надяваме се, че специалистите ще бъдат водени от добри намерения и ще се отнасят към изследваният с необходимата отговорност", коментират от Tesla Motors пред Bloomberg.

През юни американската компания освободи всичките си разработки от патентни ограничения. Шефът на Tesla Motors Илон Мъск обяви, че занапред компанията няма да съди никого, стига да ползва разработките й "добросъвестно".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    1 1 Отговор
    Аве антивирусната им е FREE - върши ли работа?
  • 2 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Китайците , ще хакнат и на комара макарите защото са упорита и съвестна нация а не като нас!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Николай Николов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    А ве,няма нещо на този свят което да не може да се хакне.И точно пък за китайците да са упорита и съвестна нация,ако питаш мене си вземай лекарствата в точния час и все пак върви на повторен преглед!

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Николай Николов":

    Eй и тук се напълни с такива като теб! Случайно не си ли забелязал , че тези хора превзеха световната икономика? Ако имаш нещо смислено да кажеш го напиши а ако ли не по добре излизай на двора и си нахрани кокошките.
  • 5 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    Упорита да, съвестна не. Поне за авторските права нямат съвест
  • 6 Кобрата

    0 0 Отговор
    Тези китайци са голяма работа бе