Last news in Fakti

28 Август, 2014 10:17 15 242 50

Появи се Renault с мотор от GT-R

  • renault-
  • sport-
  • r.s.01,

Името на този автомобил е Sport R.S.01, а представянето му се състоя по време на протичащото в момента автомобилно изложение в Москва. На този етап френският суперкар е под формата на прототип, като основната му цел е първоначално да вземе участие в световните серии Renault.

Освен с авангардна и суперспортна визия, Renault Sport R.S.01 впечатли московската публика и с мощност. Автомобилът е оборудван с модифициран двигател от Nissan GT-R, като в случая мощността на 3.8-литровия шестцилиндров турбомотор е снижена от 550 до 500 конски сили.

С настройките на агрегата и напасването му спрямо шасито на Sport R.S.01 се занимават японските специалисти от Nismo. Интересно е още, че въртящият момент от този уникален агрегат се предава през седемстепенна секвенциална скоростна кутия Sadev на задните колела.

Французите не посочват какво е времето, за което Renault Sport R.S.01 ускорява от 0 до 100 км/ч, но твърдят, че максималната му скорост е 300 км/ч. Монококът на машината е направен изцяло от въглеродни нишки, като при изработката му от Режията са си сътрудничили с италианското конструкторско бюро Dallara.

Благодарение на олекотените материали теглото на автомобила е под 1 100 килограма. Габаритната дължина на Renault Sport R.S.01 е 4 700 мм, а широчината и височината му са съответно 2000 и 1116 мм. Междуосието на автомобила е 2 744 мм. Всичко това съответства на спортния клас FIA LMP1.

Още от интересните технически особености на френската суперкола са 380-милиметровите шестбутални спирачни механизми, които притискат карбонови дискове на марката Braid. Автомобилът "стъпва" на асфалта върху свръхскоростни гуми Michelin.

В Москва Renault Sport R.S.01 беше представено от шампиона във Формула 1 и международен посланик на френската марка Ален Прост. По думи на представители на компанията за състезателната кола вече са направени няколко поръчки от различни отбори в моторния спорт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    4 2 Отговор
    Добре изглежда ''Рендето''
  • 2 Димитър Стоянов

    6 2 Отговор
    На третата снимка чисто купе и визия на R8-ца
  • 3 Доктора

    4 2 Отговор
    Уникално е това Рено, ако пуснат и гражданска версия ще избие рибата.

    Коментиран от #24

  • 4 Kofti

    3 4 Отговор
    AUDI R8 ???

    Коментиран от #17

  • 5 iiiiiii!!!!!!!!

    2 2 Отговор
    Някъде вече четох , че има обявена цена от 355 000 евро , което ме кара да мисля ,че може да бъде поръчано не само от състезатели .

    Коментиран от #10

  • 6 BMW

    1 3 Отговор
    Като го загледа човек, може да се каже, че изглежда като Р8 на Ауди, а отзад фаровете са малко като на i8 :)! Иначе ,,Рендето" кърти :D
  • 7 Ivailo Ivanov

    1 5 Отговор
    красиво е ,но много се развалиат на рено двигателите.

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ко,не!

    1 1 Отговор
    смесица на р8 и порше 918... френска работа :D
  • 10 Мишо

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "iiiiiii!!!!!!!!":

    Сертифицирано е само за използване на писта. Отборите също си го купуват, да не мислиш, че им го подаряват от Рено. Пък ако има някой фен да си го купи, може и да не се състезава, но ще може да го кара само на писта, не по пътната мрежа.
  • 11 Peter4o

    2 4 Отговор
    Някои коментират без да са чели. Реното е с двигател от супер успешния Nissan GT-R, сравним с най-скъпите актуални модели на Порше (Ауди показва по-слаби резултати). Всъщност това Рено е по-скромно от Нисана, с намалена мощност и само със задно предаване, вместо присъщото за модела на GT-R 4х4, и съответно цената му би трябвало да е по-ниска, т.е. под 100 хил. евро.
    Иначе появята на този спортен модел на Рено даже е позакъсняла - все пак в продължение на доста години Рено бяха световни шампиони, или поне болиди с техни двигатели

    Коментиран от #16, #25

  • 12 Peter4o

    1 3 Отговор
    Не сравнявай моторчето на Клио с 6 цилиндровия би-турбо на Нисан GT-R, или със звярана Рено от Ф1!
  • 13 Ivo Angelov

    2 3 Отговор
    Поредното доказателство за това че Рено не може да направи двигател от класа на супер кар
  • 14 Dani

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ivailo Ivanov":

    ti pritejavash i Renault li
  • 15 Ivo Angelov

    1 2 Отговор
    Предишния ми коментар сигурно няма да се хареса на Рено феновете,но е истина и тази статия го доказва
  • 16 Ivailo Ivanov

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Peter4o":

    Казвам по принцип,че не им са много качествени двигателите, иначе това сигурно е добро .
  • 17 Shmeker

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Kofti":

    Прилича на третата снимка наистина на R8
  • 18 Калин

    3 5 Отговор
    Има коментари, че Рено не могли да си направят супредвигател и ползват от Нисан?
    Че защо Рено да си правят нов двигател и да харчат пари, нали затова притежават 51% от Нисан (тоест Нисан и включително GTR), те Нисан от доста години са си чисто рено :) а не обратното.
    Също така Рено Трак притежават и американската марка за камиони MAC както и други марки и то от много години.
    Така, че имат огромен потенциал за каквото си поискат, друг е въпросът, че моделите им включително и нисан са гадни на дизайн, имат някой попадения от които горната супер кола :)

    Коментиран от #19, #23, #26, #29

  • 19 drdrdr

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Калин":

    Е чак пък чисто Рено да е нисана не съм сигурен. Все едно да кажеш, че 911 и някое Ламбо са голф или пасат.
  • 20 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
    кажи му рено и него обиждай повече
  • 21 хахх

    1 2 Отговор
    R8 с двигател от Gt-r
  • 22 PlimP

    1 2 Отговор
    Симо, рено не са лоши коли, прото повечето дето са втора злоупотреба в БГ са скъсани от каране и лоша поддръжка
  • 23 Ivo Angelov

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Калин":

    Защо тогава двигателите се поставят първо на Нисан, чак след години се слага на Ренде?
    или болните желания на феновете нещо са изопачени
  • 24 PlimP

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Доктора":

    3, сеслка серия ако пуснат, ти да видиш, убиИц :D:D:D
  • 25 Maurice

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Peter4o":

    Абе Фалфончо, ти правиш ли разлика м/у карбон и чугун? Правиш ли разлика м/у пистов автомобил с 1100кг и шосеен с 1800кг. По какво отсъди, че рендето ще е по-слабо от ГТ–Р и съответно цената му трябва да е по-ниска. Това не ти е зарзавата на майка ти, тиква 10 кг. да е > от тиква 2 кг. Иначе колата си е чиста R8, произведена от Нисан(Нисмо) в сътрудничество с италианците от Далара и залепена "п.тк@т@" на Рено!
  • 26 Maurice

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Калин":

    Калине, коя е тази американска марка за камиони МАС? Да нямаш предвид МАСК, която е собственост на Волво? До колкото знам Рено Тракс също са собственост на Волво от 2001-ва. Та не дрънкай разни разнообразни, когато не си достатъчно подготвен...
  • 27 Бай

    1 3 Отговор
    Каква 3-та снимка...то откъдето и да го погледнеш си мяза на R8. Само дето е раздуто отстрани повечко. Въпроса е, защо са заимствали, а не са направили нещо ново ?! Иначе и Аудито и Рендака са страхотни.
  • 28 мануел апостолов

    1 1 Отговор
  • 29 drdrdr

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Калин":

    Добре де, аз ли сбърках нещо или когато Рено държи акции на Нисан всички викаме на Нисана - Рено нищо, че е разработен и произведен в Япония като хората, които са работили по него не е задължително да са само Японци(може да има и Германци, Французи, Италианци и Американци). Защо по дяволите тогава не викаме на Ламбо, Порше, Бентли и Бугати - Фолксвагени? Може би аз бъркам и ако е така, моля да ме поправите. Да добавя също, че не виждам проблем една фирма да е собственост на друга и въпреки всичко да се развива сама. Вие да не си мислите, че от Фолксваген са уволнили всички (инженери и др.) от гореспоменатите фирми и вече само те проектират техните автомобили. По същата логика ако Кока Кола купи БМВ ще трябва да пиеме БМВ-тата ли?

    Коментиран от #37

  • 30 Slavi

    0 3 Отговор
    Копие на Ауди Р8 .... (n)
  • 31 докторов

    4 1 Отговор
    Виждам "всезнайковците" веднага прилича на Р8 на Ауди и тем подобни. Колата която е представена като прототип е за състезания и там основно е аеродинамиката и поради тази причина има сходства с подобни автомобили с които го сравнявате. Второто което искам да кажа или по-скоро повторя някои,който е писал това е за двигателя, а именно няма нужда да се прави нов двигател при положение че Рено-Нисан са една компания и съвсем спокойно може да се взема двигател и да се настройва по шаси,кола и тем подобни. Прост пример Ламбо Галярдо е с двигател на R8 V 10 от Ауди ама за там нищо не казвате защото со от ВАГ, чиито най-качествени коли са тези от Порше,но това е друга тема. А за това дали Рено могат да направят спортен двигател просто не мисля че трябва да се коментира,защото особено през последните 10 - тина години примерите особено от най-високо технологичният моторен спорт го доказват, защо не и последните две състезания във Ф1. А за сравнението на писалия по-долу лепната "п...а" за емблема, отговора е че сигурно на жена му или приятелката му са такива или просто е доста ограничен и не е чел за хералдиката на автомобилните емблеми за да разбере какво означава емблемата на Рено. Дано се появи и цивилна версия защото колата си заслужава. Зао двигателите на Рено не съдете по това коя употреба коли карате...

    Коментиран от #32

  • 32 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "докторов":

  • 33 Владислав Димитров

    1 2 Отговор
    Много остро наточено Ренде !

    Коментиран от #42

  • 34 наско стоилов

    2 0 Отговор
    СУПЕРСКО Е
  • 35 сиси

    0 1 Отговор
    хубава КАРТИНКА !
  • 36 Tsetsi

    2 3 Отговор
    Citroen,PeJo,Reno i L..no ne mi trebvat u kashtata :D

    Коментиран от #41

  • 37 Пакман

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "drdrdr":

    Съгласен съм, собствеността на една марка върху друга не и пречи на развитието. Доколкото способностите на тази кола съм сигурен че са впечатляващи, все пак двигател от гтр и тази карбонова конструкция от 1100 кг са добра комбинация. Чисто състезателна кола и няма как да струва по малко от гтр-а. Иначе в профил наистина наподобява р8 и то отпред
  • 38 Младен Аир

    2 4 Отговор
    Има ли френска намеса в каквато и да било кола бягай далече. Както казват хората питай патило а не старило. Карал съм и трите марки френски автомобили и то нови- просто няма такъв филм на ужасите, зае.вали са ме къде ли не, нищо против ама това е жестоката реалност. Иначе като визия,комфорт,икономичност и возия -дърпат добре спор няма но дотам. Сигурност и надежност никаква пълна нула.

    Коментиран от #40, #49

  • 39 mitko mitov

    2 0 Отговор
    може да го плювате ,че е френско ,но Реното е супер .Дано има успехи като в Ф1.
  • 40 running wild

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Младен Аир":

    От коментарът Ви съм абсолютно убеден, че или не сте стопанисвали екземпляри и от трите френски марки (без значение нови или употребявани), или просто "хвърляте махленски и фенски бомби" в пространството!
  • 41 running wild

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Tsetsi":

    'ми то и къща не Ви "требе"! Made in BG... за к' во Ви е.
  • 42 running wild

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Владислав Димитров":

    Ренде, ренде ама Бьорнер!
  • 43 RS sport

    2 1 Отговор
    Абе гледам тука много всезнайковци,карайте си там немските кошове които са "много здрави" и си трайкайте.Рено в спорта винаги са били на първите места и дрискат върху всички немски кошници,хахахаха.
  • 44 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    много крайни коментари ... Сега - и на мен ми прилича на Р8, което си е вярно - вярно е. Краднали са от дизайна. За двигатели на Рено и здравината им ... не знам как да коментирам. Притежавам автомобил от тази марка вече почти 8 годни, естествено с ДВГ доста под 500 к.с. Като цяло не знам на какви кошове попадате, особено колегата, дето "е карал и трите френски марки" и то нови?! Аз лично точно от двигател оплаквания нямам и не съм имал - като говорим за 15 гадина кола все пак. Не знам - може новите да са по-зле.
    Във Ф1 - там е друга бира работата. Едва ли може да се сравнява болид от Ф1 с двигател Рено, с който и да е цивилен модел на Рено.
    Но като цяло винаги съм се чудил какво е това сериозно оплюване по френските автомобили?! Като не ви харесва - не се купувайте бре - какво толкова. Аз (а и други има така като гледам) съм давален от Реното и следващата ми кола пак би била от тази марка. От този ценови диапазон имам в предвид. Сега, ако говорим за премиуми там франсетата естествено хич ги няма - нищо френско въобще не може да се мери с един Мерц например.
    А и при нас , тъй като карами все "ноф внос" автомобили важното е експлоатацията от предишния собственик като цяло - не толкова марката. Лек ден на всички - радвайте се на живота, шофирайте си с удоволствие каквото ви е на сърце! Избор има.
  • 45 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    ... и също се чудя защо им е това купе на Рено, дето си е копие на Р8? Можеха да набутат ДВГ от GT-R и в Renault Alpine - на Алпина поне дизайна не ми прилича на краднат. И така мислиха да възродят култовото Alpine
    Текст към връзката
  • 46 CarPro

    1 2 Отговор
    Dobre e ama Ne i zle Dizain 6 Hvalbi 6 Marka 0
  • 47 Скар

    5 0 Отговор
    Аз тука Р8 не виждам!Друг ще види порше, трети ферари или ламбо.
    Все едно аеродинамиката налага близки форми!
  • 48 бмв ауди фен

    2 0 Отговор
    Къде е БМВ или Ауди във Ф1, щото Рено е в Редбул и Тороросо, Лотус и Катерхам също.
  • 49 S Doichinov

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Младен Аир":

    Кажи нещо качествено което да си купим и ние непросветените.Иначе по темата-Рено се е доказала в моторните спортове и това със сигурност няма да е зле.Визията му е страхотна въпреки,че прилича на R8.
  • 50

    0 0 Отговор