Last news in Fakti

9 Октомври, 2014 11:33 49 944 39

Колата на Путин: ЗИС с елементи от BMW, Mercedes, Lancia, Ford, Lexus...

  • зис-
  • кортеж-
  • нами-
  • путин
Проектът "Кортеж", начело с президентската лимузина, е една от най-често обсъжданите теми в руската автомобилна преса. Сега тя става още по-актуална на фона на обострящите се отношения със Запада. Патриотизмът надделява и почти всички руснаци са на мнение, че трябва да имат нова представителна лимузина, при това изцяло руско производство. Дали обаче това е така или съвсем по руски "братушките" отново копират безочливо.
Новата лимузина на Путин ще е стилистично близка с култовата руска машина ЗиС-115. Като за начало, ако погледнем предницата, не можем да си кривим душата, че дизайнерите са успели. Мотивите от ЗиС-115, които всъщност в оригинал са копирани от Packard, са безпогрешно разпознаваеми. Наред с това обаче прототипа изглежда модерен и нито един детайл не притежава типичните, за колата на Сталин, ръбати форми. Този автомобил би следвало да се превърне в руската гордост, но явно няма да е точно така.
Заимстваните елементи от западни автомобили не са един и два, като сега ще ви разкажем за най-очевадните. Екстериорният такъв е свързан със задната част на лимузината и по-конкретно със светлините, формата на които силно наподобява тази на Lancia Thesis.
И докато външността на задницата само наподобява тази на Lancia, то интериора на прототипа се явява своеобразен сборник от възли и детайли, директно заимствани от западни автомобили. Така например уредите пред водача са електронни дисплеи, но имитиращи аналогови циферблати. Те са заимствани от седмата серия на BMW, като още по-удивително е, че са от нейната хибридна версия. Удивително, защото руснаците намекнаха, че президентската лимузина ще разполага с V12, който от своя страна ще е снабден с четири турбо компресора. Между другото разработката на този агрегат ще се прави съвместно с британската компания Ricardo и при подобен агрегат и дума за хибрид не може да става.

Приборите на хибридната версия на BMW 7er

Оригиналният волан на Ford Mondeo

Продължаваме нататък. Вглеждайки се във волана, ясно се вижда, че въпреки огромния двуглав орел вместо син овал, той е заимстван директно от Ford Mondeo. Преминавайки в задната част на салона се вижда, че там интериорното пространство е решено по схемата фейс-ту-фейс.
Разделените с широка централна конзола дивани обаче отново не са руско производство. Те са взети от Lexus LS. Сборникът от чужди елементи и възли продължава с контролните прибори, разположени на задните врати. Специалистите веднага ще забележат, че те са от предишната S-Klasse на Mercedes, носеща индекс W221. Ако се заровим по-надълбоко ще открием още доста сходства със западни автомобили.

Контролният панел във вратите на Mercedes-Benz S-Klasse W221

Всичко това изглежда странно на фона на информацията, че партньор на НАМИ по програмата "Кортеж" ще е фирмата Porsche Engineering. Немците отказаха да коментират тази информация. Най-вероятно, ако от Porsche въобще участват в проекта, те ще се заемат с процеса на създаване на автомобила или т.нар. product management. Ако това стане, то участие ще вземат и партниращите суббрандове като Bosch, Continental Automotive Systems, EDAG, IVM и т.н. Говори се, че от Porsche са останали доста изненадани, като са разбрали, че на този етап не съществува готов двигател, нито трансмисия, нито пък окачване, но въпреки това не са отказали участие в проекта. И така въпреки че има одобрен прототип, каква точно ще се получи президентската лимузина, на този етап не е много ясно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    3 1 Отговор
    Фешън е кво
  • 2 Svetlin Mihalev

    0 6 Отговор
    Руска работа...

    Само ядове ще имат с това нещо :)
  • 3 Марто

    4 5 Отговор
    Е.аси копи-пейстърите са тези руснаци. Няма да се научат да правят коли и това си е. Най-вероятно чакат Porsche да им я направят, ама сега с тази стегнация Меркел като нищо ще забрани на Porsche да се меси и ще трябва специалистите от Москвич да творят. :)

    Коментиран от #4

  • 4 ярослав станчев

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Марто":

    Хехехе,абе като зашумолят милионите не Порше ми направо баба Меркел ще отиде да му я сглобява лимузината на Путин.

    Коментиран от #11

  • 5 0007

    0 2 Отговор
    Те хората хубаво са взаимствали бутоните на вратите от мерцедес но тази тяхна врата има два механизма за отваряне от вътре ? Явно ще се вдига нагоре.
  • 6 Пламен Бакърджиев

    3 3 Отговор
    Според мен статията е малко тенденциозна. В съвременното автомобилостроене във всеки автомобил може да се намерят елементи копирани от друг. Това се отнася за серийните производства. Защо някой трябва да открива ( топлата вода ) след като е открита. Все пак са се постарали да взаимстват от най добрите.

    Коментиран от #10

  • 7 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
  • 8 Пабло

    5 1 Отговор
    Вие какво искате да я направят с квадратни гуми и триъгълен волан ли? Всички коли си приличат по нещо!Както казва колегата по-долу: Топлата вода е открита!
  • 9 ХАУТ

    5 2 Отговор
    Ами то тогава и седалките са взаимствани цвета им също да не говорим за черния цвят на колата като на всички западни представителни коли колелата и те вместо да са направени от дърво те руснаците са копирали пак запада взели че сложили гумени колела за джантите даже няма да говоря апък за дръжките на вратите не искам да говоря тях са ги копирали от всички останали коли много ми приличат на всички останали
  • 10 McRee

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен Бакърджиев":

    Въобще не е тенденциозна. Много е вярна и готина статийката. Едно е да заимстваш идея, а друго е да вземеш наготово целия детайл. Това само руснаци и китайци го правят.

    Коментиран от #16

  • 11 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ярослав станчев":

    Може да им гребнат 1-2 кофи злато.
  • 12 Каскета

    1 1 Отговор
    Значи..... в Русия със сигурност има много кадърни и умни хора които биха могли да направят един доста добър и луксозен автобомобил !
    Това на снимката е една ла.няна пародия на европейски лимузини !
    Друг е въпроса, че тези които работят с чичо Путин със сигурност не са от онези кадърни руснаци, които стоят далеч от Деспота, все пак като интелигентни хора обичат и свободата !
  • 13 аааа

    4 0 Отговор
    Всички крадат много са малко колите които могат да се разпознаят от пръв поглед !
    Дори и майбаха прилича на хюндай отпред .
    Но понеже руснаците я правят дайте да ги оплюем !?
    п.с. мен колата ме кефи дано да направят добър двигател и скорости , че там им куца на руснаците.
  • 14 Кобрата

    1 0 Отговор
    Добре се е получило!
  • 15 ягуар

    0 0 Отговор
    Те май още и джип и мекробус ще правят пак такива представителни и имаха планове и в серийно производство да ги пускат ама незнам какво са решили
  • 16 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "McRee":

    що си не чешете нещо друго, а не езиците с тези сравнения и умозаключения ???
  • 17 Янчо

    1 1 Отговор
    Добре изглежда автомобила.
    А колкото за непрекъснатие сравнения за подобие в други коли, ще попитам - като гледате някоя хубавица, като "Луиза с изпепеляващата красота", замисляте ли се дали устните ѝ, веждите, носа, прическата и пр. приличат на една или друга популярна актриса или манекенка?
  • 18 pdf

    2 0 Отговор
    Не виждам какво е чудно тук, та това е практиката на савременното автомобилостроене. Може ли някои да покаже автомобил които да не е хибриден, или ако искаме да сложим фар-трябва да измисляме крушка, а не да вземем готовата измислена! Да не би Мерцедес да е само Германски?
    Но...явно такава е модата в момента...да се одумва всичко, що е руско....Но и тя като всяка мода ще мине.....
  • 19 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ПОДХОЖДА ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ТО НА РУСИЯ
    ХАРЕСВАМ Я

    Коментиран от #20

  • 20 Фанети Мазакура

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Vasik Atanasova":

    Имаш предвид, че колата е Франкенщайн? Това става ясно и от статията.
  • 21 Спас

    0 0 Отговор
    Като за Путя, бива!
  • 22 Дядо Митко

    0 3 Отговор
    Както винаги руското автомобилостроене боксува в сибирската гряз ( кал ) и никога няма да успее да здела нещо що годе добро за пазара !!!
  • 23 анонимен

    1 3 Отговор
    В статията са прави за едно основно нещо.
    Говорим за лимузина, която трябва е изцяло руска. Нали Руснаците са много велики и могат всичко.
    В случая става ясно, че не могат и за президента си да направят изцяло руска кола, а трябва да гледат и взимат пример пак от западните производители.
  • 24 кйлйк

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера как видяхте всичките тези неща, а не видяхте че е почти копие на Ролс Ройс
  • 25 МSux

    0 1 Отговор
    Не съм очаквал да видя под тази статия толкова глупави коментари... "топлата вода била открита и било нормално това плагиатство" и никой не говори да я направят с "квадратни гуми и триъгълен волан" както се казва долу. Хората от мобайл.бг ви показват скандалната кражба от 6 марки за които трябва да бъдат и осъдени. Аз мога да добавя също, че фаровете са взети от Крайслер 300ц (преди фейслифта) и решетката на Ролс - Ройс. Всички марки копират едни от други и по този начин се развива автомобилостроенето, но когато се измисли някаква технология или елемент всички автомобилни марки си я интепретират по собствен начин който да се впише в разбиранията и философията на марката. Това само китайците и руснаците го правят да копират едно към едно. Защо Бмв не сложат километраж от Мерцедес или Ауди да сложат "бъбреци" от бмв - нали топлата вода е открита, това е вашата логика. Колкото за триъгълния волан - колега има поне 20 марки които си заслужават парите и всяка марка има по 5-6 модела с различен волан - просто "братушките" плагиатстват по безобразен и скандален начин.
    Китайците поне не се вземат на сериозно с тези техни марки дето правят копия на Ланд Роувър, Мерцедес, Ролс-Ройс, Бмвта и т.н. А това е върховната лимузина за върховния лидер - еми несериозно е :) И пак да кажа, че съм възмутен от глупавите коментари.
  • 26 Гост

    0 3 Отговор
    Уникално грозна цигания! Отвратително е да се гледа такъв кич.....
  • 27 Niko

    0 0 Отговор
    А някой изобщо да обръща внимание, че това е вторият или третият проект в електронното пространство,който е компютърна драсканица все още а не реализиран проект. Всеки говори за свършен факт и критикува като най-видния автомобилен критик всезнайко, а не се обръща внимание на този факт. Руснаците имат ресурса и възможностите да направят лимузина за президента си, а ние тук имаме възможността да направим само копчетата за ел.стъклата. Да критикуваш, но на някаква стабилна основа, а то на гол задник - типично за оскотялия българин.
  • 28 Пабло

    0 0 Отговор
    До Възмутения умник един въпрос-Може ли да се създаде напълно нов автомобил без да прилича на никой друг? И си в грешка фаровете са "откраднати" от VW Bora!
  • 29 Владо

    0 1 Отговор
    Както се казва:
    ... Изобрети Попов радиото и като го включи - хвана "Свободна Европа" :))))
  • 30 MSux

    1 1 Отговор
    Първо - да може да се направи автомобил който да не прилича на другите и го доказват всяка година. А този автомобил от статията не говорим за прилика, те направо го взимат от оригинала... взимат волана от Форд мондео (представям си разкостеното мондео без волан) след това свалят електрониката от някоя 7ца с блокирал двигател и.т.н. .... трябвали са им 2 лексуса за да свалят седалките :::::::::)
  • 31 ТЕТ

    2 1 Отговор
    Ще се получи лимузина, ще се получи, а ние само стоим отстрани и много знаем, а сме просто жалки! При братушките има патриотизъм, а при нас - предателство и рушвет!

    Коментиран от #32

  • 32 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТЕТ":

    ТАКА Е
  • 33 юддя

    1 1 Отговор
    Има ли нещо,което не сме ''откраднали'' ние? Особено плюенето по Русия и всичко руско!
  • 34 Възмутен

    1 1 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си! Значи, ако някой някъде е измислил нещо, то никой повече няма право да го ползва, така ли? А що се отнася до това какво могат да измислят руснаците - спокойно! И до момента никой В СВЕТА не е измисли по-добър автомат, по-доби подводници, по-добри самолети, по-мощни хеликоптери и т.н. и пр. Т. че, не се тревожете, ако пожелаят и една лека кола ще мога да съчинят. То за това не се изискват кой знае какви чудеса от мозък. Работа е само за някой средно кадърен дизайнер...

    Коментиран от #35

  • 35 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Възмутен":

  • 36 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    ХОРА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ КОЛАТА Е СТРАХОТНА
  • 37 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    dobra e
  • 38 CarPro

    0 0 Отговор
    Super Kola a tiq prostotii s elementite Prosto nqkoi neshta moje da se doblirat nz no kolata e dobra
  • 39 фд

    0 0 Отговор
    Няма тоалетна .. .аси лукса