22 Ноември, 2014 10:00 21 232 11

Автомобил с лазерен двигател

  • лазерен двигател-
  • chevrolet-
  • chaparral 2x vision-
  • gran turismo
Американците от Chevrolet разработиха виртуален суперкар, предназначен за състезателния симулатор Gran Turismo 6. Прототипът за електронната игра се нарича Chaparral 2X Vision Gran Turismo, а най-интересното в него е, че се задвижва от лазерен двигател. Спорткарът е създаден в чест на сътрудничеството между Chevrolet и състезателния отбор Chaparral Cars, който прави култови спортни автомобили в периода 1962 - 1970 година.
Идеята на лазерната система на прототипа е да генерира мощни импулси, вследствие на което се създават т.нар. ударни вълни, обезпечаващи колосално ускорение. Силовият тракт се захранва от йон-литиеви акумулатори и пневматичен генератор. Сумарната мощност на агрегатите надвишава 900 конски сили. Според представители от Chevrolet, Chaparral 2X Vision Gran Turismo би следвало да ускорява от 0 до 100 км/ч. за 1.5 секунди, а максималната скорост на лазерния болид да е 386 км/ч.
Колата е с шаси от композитни материали, разполага със 17-цолови колела, а пилотът се помещава в почти хоризонтален кокпит. Елементите от окачването и силовия тракт са разположени около водача. От Chevrolet твърдят, че подобна конструкция не се нуждае от допълнителен аеродинамичен пакет, което от своя страна се отразява на общата маса и на коефициента на въздушно съпротивление. Приборите са виртуални и се изобразяват директно на шлема на водача. Свои виртуални концепти за играта Gran Turismo 6 вече представиха компаниите Subaru, Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Mitsubishi, Nissan, Aston Martin и Toyota.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    0 6 Отговор
    Радослав, ти ли написа статията? Създава се едно неприятно впечатление, че това е истинска кола! В английския текст на статията изрично се казва, че лазарната концепция е виртуална, а споменатото ускорение от 1,5сек. е само теорертично...

    Коментиран от #2

  • 2 Марто

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Gost":

    Явно си доста ограничен щом си си създал подобно впечатление. Още в първото изречение на статията се казва: "Американците от Chevrolet разработиха виртуален суперкар"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Japoneze

    0 1 Отговор
    Да направят една истинска шосейна версия с мотор от Дукатти!Купувам!
  • 5 Japoneze

    1 1 Отговор
    Хвала на дизайнера- точно копие на пикиращ сокол ,гледано отпред няма по-добра аеродинамика от създадената от природата! Със сигурност това ще лепи на пътя! Това е бъдещето!
  • 6 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 7 Стефан

    0 0 Отговор
    Заглавието наистина подвежда, и аз си помислих, че вече има изработен прототип. Като е "виртуален"(измислен) защо да се ограничаваме с посочените цифри - кви 900к.с., пишете 8000к.с, ускорение за 2,7с - глупости...ускорението може да е за отрицателно време...минус 1,7с, т.е. ускорила се е до 100км.ч една цяло и седем секунди преди да си решил и натиснал педала! Иначе, евала на дизайнера, невероятна визия!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Симеон

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стефан":

    Евала брат! Много добър коментар. :D Това за отрицателното ускорение и аз не мога да го измисля :D:D:D
  • 9 Телецентар

    0 0 Отговор
    Е какво му е на 1.7 ? Към момента има и по-добри времена от 0-100 км.
  • 10 инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стефан":

    Не проумяваш въобще концепцията и идеята на този автомобил.На тебе светогледа ти в автомобилния свят стига само до дизайна.
  • 11 Радой Мянков

    0 0 Отговор
    Оправете си обяснението за "лазерния двигател", че това, което сте обяснили е подобно на разработката на НАСА за импулсен затворен двигател. Laser propulsion системата работи с нагорещен от "лазера" въздух, който увеличавайки обема си се изтласква от "двигателя". Единствената им прилика е, че и двете са теоретично възможни. Наса вече направиха прототип на техния, но е практически приложим. За този не знам...