24 Ноември, 2014 10:16 37 785 60

Докога ще има китайски ментета на коли?

  • land rover-
  • клонинги-
  • автомобили-
  • landwind

Автомобилните изложения в Китай набират все по-голяма сила. Заради необятните пазари в Поднебесната държава много от големите автомобилни компании правят премиерите си именно там, но наред с най-доброто от автомобилостроенето китайските автосалони продължават да ни показват безочливи копия на хитови модели. Последното такова менте се появи на бял свят по време на протичащото в момента изложение в Гуанджоу. Освен гръмки премиери като тази на новия Mercedes Maybach, посетителите могат да видят и пълното копие на Range Rover Evoque, изложено на щанда на неизвестната за нас марка Landwind.

Моделът, който е почти пълно копие на Evoque, всъщност е базиран на морално остарялото Isuzu Rodeo, а цената му ще е почти три пъти по-ниска от тази на компактния Range Rover. Репликата е оборудвана с двулитров турбомотор с мощност от 190 конски сили и с осемстепенна автоматична трансмисия. От Land Rover обаче този път реагираха доста остро на поредното менте, като започнаха с критики към модела. Те отбелязаха факта, че качеството на изработка е изключително лошо, като наблегнаха на огромните и несъразмерни разстояния между панелите, а така също и на калпавото лаково покритие.

Относно безопасността англичаните припомнят факта, че китайската сглобка на донора Rodeo не успя да вземе нито една звезда от краш тестовете на EuroNCAP. Въпреки че Landwind X7 едва ли ще се превърне в конкуренция на Range Rover Evoque, самата поява на подобен клонинг просто вбеси британците. Изпълнителният директор на Land Rover Ралф Септ заяви в Китай, че е искрено разочарован от появата на подобно копие и каза още, че това е явна кражба на интелектуална собственост, принадлежаща на Jaguar и Land Rover, а подобни действия са сериозно нарушение на законодателството, което действа по цял свят.

Представителят на британската марка е настроен крайно решително и съобщи официално, че ще търси изход от ситуацията с помощта на техните партньори от Chery (В Китай Land Rover и Chery имат съвместно предприятие). "Мисля, че китайските власти съвсем не одобряват подобни действия" - наивно заключи Ралф Септ. Според мнозина от специалистите обаче, този скандал ще завърши само с гръмките изказвания от страна на Land Rover, защото и преди време от Chery откраднаха дизайна на Matiz и RAV4.

Корейците и японците още тогава се възпротивиха и опитаха да докажат правото си на интелектуална собственост, но въпреки това автомобилните заводи на Chery продължават да бълват нелегалните клонинги. Повечето от останалите големи автомобилни производители се опитват да не обръщат внимание на ментетата и безучастността на властите, защото китайският пазар си остава най-големият в света, а за да попаднат на него, големите компании трябва задължително да създадат съвместно предприятие с някой местен автопроизводител.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    0 1 Отговор
    Ми то и при нас така с Great Wall.
  • 2 Евгени

    0 0 Отговор
    Много хубава статия. Браво. Само дето китайците ще продължат да си копират моделите и да си ги продават. Волекса е пълно копие на предишния Ярис, ама си се продаваше у нас и в Европа.
  • 3 Стоян Стоянов

    2 0 Отговор
    Made In China - 'дет се вика!
    Светът на там е тръгнал - всичко е китайско в последно време.
  • 4 Едикой си

    1 1 Отговор
    Малееее 1:1.
    .ати китайчугите на.р*ни.
  • 5 Другар

    1 0 Отговор
    Това е бъдещето - назан в небитието. Трябва да започнем да мислим че стоките се произвеждат за да се продават, а не да се ползват. Ниската цена ще е само от значение. За което може да поднесем благодарност на Мао Дзъдун и компания.
  • 6 Си Дзинпин

    0 0 Отговор
    Евала на братята китайци! Западните компании искат да продават в Китай? Ха, ха, освен задните с ичасти нищо друго май няма да продадат там...)))))))))
  • 7 Shmeker

    1 0 Отговор
    Ще има докато цените на оригиналните са толкоз пъти по-високи
  • 8 по темата

    0 0 Отговор
    Браво на Китайците!
  • 9 Пешо

    3 0 Отговор
    Е кво лошо има? Нали ръсиха бомби, за да сеят пазарна икономика, ей им я , кво им пука, нали оригиналните таралясници са мноооого качествени, да се борят срещу ниската цена на китайците. Чак ми става кеф на душата, с техните камъни по техните глави.

    Коментиран от #11, #15

  • 10 ддд

    1 0 Отговор
    Добре ,че са китайските, иначе и играчки за децата си не можем да купим !!!!!!!!
  • 11 987

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    правилно-не е нормално един куп английско желязо да е 3 пъти по-скъпо от китайското.що не кажат ингилизите от къде взимат електрониката,крушките и кабелите-нали пак от Китай-сега да ми ядат у..
  • 12 burgas

    1 0 Отговор
    evala na kitaicite napravilisa syvyr6enno kopie na pryw pogled ne momoje6 da gi razli4i6
  • 13 Ауди Мондео

    2 0 Отговор
    Всички от всички копират. Последния пример е новото ауди А9, което е копие на форд мондео.Това също е явна кражба на интелектуална собственост. :)

    Коментиран от #16

  • 14 диан

    2 0 Отговор
    САМО В КИТАЙ НЯМА МЕНТЕТА
    водят се родно производство
  • 15 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    То може да се окаже, че с едно такова ново китайско менте може да се живее по-лесно - по-евтини части, по-проста електроника и т.н.
    Само конските сили ще са малко, но какво пък
  • 16 Shmeker

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ауди Мондео":

    Копие от Ауди А7 .
    МондеЛото краднаха предната решетка от Астон Мартин.. фешън кво искаш

    Коментиран от #20

  • 17 Ники

    0 0 Отговор
    Ще коментирам само външният вид, защото не знам какво се крие и под двете коли.

    То си е въпрос на вкус, но бялата ми допада повече. Решетката ми се вижда по-елегантна и особено около фаровете за мъгла. Отзад стоповете и габаритите също повече ми харесват.

    Но от друга страна оригинала си е оригинал. При телефоните например не съм доволен от клонингите.

    И понеже съм си беден, и двете коли ще си ги гледам на картинка и ще си карам старото Пежо :D
  • 18 китай

    1 0 Отговор
    Браво на китайците. А и китайският вариант е по-хубав.
  • 19 bat VIL

    0 0 Отговор
    Китайците не много отдавна купиха Английската марка както също купиха и Ягуар,наливат милиони и в Европейски дизайнерски студия ии се получават ей такива чудеса,смелия дизайн наистина е фантастичен.....хубаво хубаво ама Китайско в предвид факта,че у нас се внасят само китайски и турски и не само - боклуци,не случайно сме тоалетната нa->ЕВРОПА-та дори не ни смятат за хора........

    Коментиран от #30

  • 20 Ауди Мондео

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Shmeker":

    Форд не я открадна решетката Астон, а я измисли ! Дизайнерите на Форд правеха дизайна Астон мартин. Тогава Форд беше собственик на Астон мартин, Ягуар, Волво итн.

    Коментиран от #23

  • 21 Маде ин Чайна енд Лоувеч

    0 0 Отговор
    Сещам се за още един китайски модел, базиран на морално остаряло Исузу, който вече се сглобява и в България. Щом Ленд Уинд е евтин, значи може и той да се сглобява у нас. Ама вече я няма КТБ да подари едни 60 милиона на радетеля за българско "производство". Ама знае ли човек, ПИБ вече обяви, че има милиони за раздаване. То пък поне да имаше едно българско винтче в тези китайски трошки!
  • 22 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Браво на Китайците!!! Могат и правят...
  • 23 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ауди Мондео":

    Муахахааа бегай от тука ве!
    Само дето решетката на Астон са я измислили малко след войната.
  • 24 Shmeker

    0 0 Отговор
  • 25 Ауди Мондео

    0 0 Отговор
    Много коли имат решетки отпред. Тази решетка която си показал няма нищо опщо с решетката на форд. Решетката на новите фордове е по-блиско до формата на мустанга отколкото на астон мартин. И самото формоизграждане и стилистика се различава при Форд и Астон, въпреки че дизайнера е същия. Докато цялата предница на ауди а9 е 90% копие на Форд мондео и прототипа Евос, отзад Ягуар, а страничния силует на новия Мерцедес С купе.
    Ауди е премиум марка която таксува своите клиенти за дизайна, затова смятам че дизайна трябва да е уникален за марката.

    Коментиран от #29

  • 26 ф1

    1 1 Отговор
    Те и руснаците копира 100%, обаче не могат нищо да "зделат"
  • 27 Капитана

    0 0 Отговор
    Китайците са доста развита нация правят доста добри неща и не трябва да слагаме всичко китайско под общ знаменател.Карал съм китайски джип близо 1 година и смея да твърдя,че по нищо не отстъпва от конкурентните марки от своя клас,също така и не се чупи в сравнение с някой френски марки откъм дребни дразнещи проблеми с електроника и т.н.Недостатък е че бързо се обезценяват,но като цяло за парите за които се предлагат качеството им е приемливо.Топ марките на джиповете са страшно чупливи със редица проблеми още гаранционни,за пример мога да дам Ауди-Q7/2012 г.два пъти проблеми с въздушните възглавници на окачването/просто си гърмят/-цената на 1 бр.е 1876 лв.без ДДС,Тотално запушен ДПФ-филтър не можа да се регенерира,смяна с нов по гаранция-2877 лв.без ДДС и др.проблеми по време на гаранция така,че не ми се говори за прослувутите лъскави премиум Мрки.
  • 28 Бътън

    0 0 Отговор
    Tata Motors/Индия/ купи Jaguar и Land Rover за 2,65 млрд. долара през 2008г.
  • 29 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ауди Мондео":

    Хахахаа естествено че има. През годините търпи рестайлинг и сега Форд са я взаимствали, дори я слагат на фиестата. Много готина, стига да не беше астонска
  • 30 Jag

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "bat VIL":

    Не че това има някакво значение по темата, но Jaguar-Land Rover не са китайски, а на индийската Таta. Причините за copy-paste на китайците са 2: липсата на какъвто и да е правов ред, при което не може и дума да става да си търсиш правата за кражба и плагиатство. Западни марки се съдят на поразия и плащат колосални обезщетения при такива случаи. Другата е двуличието на Запада - хем хленчат по отношение на ментетата, хем ламтят за китайския пазар. И защото второто е по-важно за тях схемата ще си остане така и занапред.
  • 31 mediator37

    1 0 Отговор
    Кражбата си е очевидна, няма какво да говорим. Нагло, ама Китай е голяма държава и голям пазар, никой няма да посмее да им води дела. Ако ние направим такава нагла кражба от фирмата Роувър и с война ще ни уредят или поне някое превратче ще ни заформят, с последващо идване на власт на друго правителство, което да им плати доброволно компенсации.

    Коментиран от #45

  • 32 Дошo

    0 1 Отговор
    Значи швабите могат да правят ментета пък китайците не могат ?
  • 33 гостенин

    0 0 Отговор
    Този Ланд Уинд по красив от Ланд Ровъра бре! Тез джагатайци добре са го докарали, ако са добре и с цената... цена няма да имат!
  • 34 дядо поп

    0 0 Отговор
    Кои са ментетата на швабите?
  • 35 брбр брбр

    0 0 Отговор
    адидас или адибас два оригинала на разли4ни цени
  • 36 г-н Дошо

    0 0 Отговор
    iamat shans pred mercedes benz

    Коментиран от #44

  • 37 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    mnogo grozen tuning.tozi jip niama nujda ot dorabotki.

    Коментиран от #43

  • 38 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    как може да напишете че ландуинд е неизвестна марка ми те до скоро имаха фирмен магазин в габрово само ,че продаваха стария модел който е копие на опел фронтера и си спомням че цената му беше около 18 000 лева с всички екстри които се сетите а модела се продава у нас от 2005 година ако не се лъжа .да се надяваме че и този евог ще го видим скоро на цена под 10 000 евра . ето го и старият модел
    http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=2&act=4&adv=21405601032156779&slink=84kl4j
  • 39 Екстра е

    1 0 Отговор
    Китайският вариант повече ме кефи и е по-практичен. Освен че има релси за багажник, има и пробити дупки за табелата с номера ,а не както е на червената - да дупчиш с видия и да не можеш да си качиш бохчата на багажника отгоре....
  • 40 БКаю

    0 0 Отговор
    Цената на нов ландуинд беше 49000 с изк.кожен салон, измислен АBS и смешен парктроник в огледалото. другото си го имат всички. Мотора- мъртвец, купе-гнилоч, скорости-боклук, диференциал - зил,
    Докато китайците се научат да правят коли ще трябва да се пренастроят на хибриди и електромобили, но не като техните електрически боклуци, дето от един контейнер ми върнаха половината скутери

    Коментиран от #42

  • 41 Киро

    1 0 Отговор
    Харесва ми китайския джип. Бих карал такъв с удоволствие
  • 42 гошо прупрунков

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "БКаю":

    е ти направи е.ати рекламата на китаеца . ама гледам карат си ги още обаче имаше и едни колички с визията на очиларка на мерцедес и бяха доста евтини но не си спомням марката сториха ми се добър вариант тогава обаче нещо не можаха да оправят документацията за да ги пуснат на пазара иначе всички таксита сега щяха да са такива
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кво ви пука

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "mediator37":

    Не мога да разбера какво се бъркаме в чуждото канче,а не напълним нашето.Могат хората правят.Ако някой се сети да го предлага у нас,ще видите за какви продажби ще става дума.Хайде хейтвайте сега.Копанката ви е пълна :)
  • 46 Пламен и Иво

    0 0 Отговор
    Ланд Уинд изглежда доста по добре. Бих предпочел пред много други "оригинали"
  • 47 десс79

    0 0 Отговор
    Само да спомена на авторите на статията,че LAND WIND не е небезизвестна марка в България.Те продаваха тук, при това чрез официален вносител ,копие на Опел Фронтера.Още се срещат екземпляри от тях.
  • 48 Kaloian Kalchev

    0 0 Отговор
    http://www.marica.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B2%D1%8F%D1%80-%D1%81-450-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8F-%28%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%29-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B8-news328417.html

    Да вземем да уважим и БЪЛГАРСКОТО.БНТ си свършиха работата сега fakti.bg е наред

    Коментиран от #50

  • 49 баш гъзара

    2 0 Отговор
    Взимам си едно такова китайче, сменям му само емблемите и надписите и съм пръв гъзар по българсксите пътища! :)
    Голяма фукня за малко пари. :)
  • 50 Shmeker

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Kaloian Kalchev":

    Кво точно му е българското на това?
    Поредният бизнес-проект, на българин изпъден в чужбина.
  • 51 Ne e losho

    1 0 Отговор
    Китайчето хич не е лошо на външен вид - ако го и продават за 20-25К лв и с гаранция 3 години мисля, че ще е доста добра сделка. Естествено, че има и недостатъци, но за нас бедния български народ ще е добра сделка, а щом и китайците си го купуват, ние да не сме по-глупави.

    Коментиран от #55

  • 52 Киро

    0 1 Отговор
    Поредния китайски таралясник!

  • 53 Пакман

    1 0 Отговор
    Това не е менте. Никъде не виждам надписи на ленд роувър. Англичаните или по скоро индииците или там който притежава марката в момента трябва да се радват че китайците им правят реклама. все пак не вярвам да им крадат от клиентите. Нали все пак който има пари да си купи евокът надали ще си купи 3 от тези копия или ще си купи един за да спести пари.
  • 54 ПУТИН

    2 0 Отговор
    Даже са по добри
  • 55 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ne e losho":

    Какви ще са недостатъците? Това е фронтера, здрава и изпитана концепция с евтини части.
    Единствено разходът на гориво и емисиите са най-вероятно недопустими за EU, така че ще я гледаме само на картинка най-вероятно.
  • 56 Искам

    2 0 Отговор
    Искам китаец-а!
    ЩЕ си купя емблеми... Даже на жената ще й подаря ...да се радва!
    Да видим кога ще се сети, че съм минал тънка лайсна...
    Хахахах!
    А ако китаеца излезе и по-здрав?! Мале , мале!
    Евала и на двете марки!
  • 57 николай

    2 0 Отговор
    Казва се "реплика", а не "менте". Също така в едни и същи фабрики в Китай се произвеждат и оригинала и репликата. Не сте виждали немец в България как гледа като насран билбордовете с Грейт Уал ловешко производство.
  • 58 Стивън

    2 1 Отговор
    Грейт Уал от Ловеч са по здрави от повечето германски дървета....Фаувета и др....
  • 59 Константин Стойков

    1 1 Отговор
    докато има китайци
  • 60 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    направи ми впечатление наклона на дръжките на вратите. на ровъра са наклонени нагоре следователно за да ти е удобно да ги отвориш трябва да си поне 190 см . висок
    виж при земния вятър дръжките са поставени без наклон явно това дава предимство на китайците защото са по ниски . от това си вадя извода че това е съвсем различен автомобил който няма нищо общо с колата на която го оприличавате