Last news in Fakti

17 Декември, 2014 09:58 31 855 70

Паника на руския автомобилен пазар

  • русия-
  • пазар на нови автомобили-
  • рубла

Проблемите на руския валутен пазар, които сериозно се задълбочават през последните няколко дни, застигнаха и дилърите на автомобили. Положението се влоши сериозно вчера сутринта, но все още всичко беше под контрол. През деня обаче курса на рублата се срина драстично и когато стана така, че едно евро можеше да се купи със сто рубли, дилърите на автомобили спряха да продават нови коли.

Първите подобни информации се появиха още вчера следобед, но заради настъпилата паника в Русия мнозина не им повярваха. Снощи обаче стана ясно, че много от основните играчи на пазара за нови автомобили в Русия са прекратили продажбите си. Крак повлече най-големият руски дилър на нови автомобили Major Auto, който предлага на руския пазар продукцията на 35 марки.

Дилърът Major Auto продава в Русия всички основни марки. В портфолиото и влизат Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Datsun, Dodge, FIAT, Ford, Honda, Hummer, IVECO, Jaguar, Jeep, KIA, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, MINI, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Skoda, SsangYong, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo и ГАЗ

Основните проблеми далеч не са в липсата на автомобили. Сривът на рублата прави изключително неизгодна продажбата на нови коли. Още повече, че много от руснаците искат да си вложат парите във въпросното движимо имущество, защото не желаят да си държат парите в банките, въпреки че основният лихвен процент в Русия бе увеличен на 17%.

Дилърите на нови автомобили заявяват, че преустановяват продажби за няколко дни, докато се стабилизира курсът на рублата. Проблемът обаче е, че никой не знае кога ще се случи това. Още масло в огъня се наля, след като Сбербанк преустанови кредитиране на граждани и въпросът с покупка на нов автомобил стана още по-сериозен.

В момента никой от специалистите не се наема да прогнозира кога ще се възобновят продажбите на нови коли в Русия. Наблюдатели предричат, че със задълбочаване на кризата и автомобилите руско производство ще поскъпнат значително, а как ще реагират чуждестранните компании, които имат огромни заводи в Русия, също е въпрос без конкретен отговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Младен

    3 4 Отговор
    Путинчо май обърка нещата. Проблемът е, че аккто пише в материала "чуждестранните компании, които имат огромни заводи в Русия" няма как да захвърлят с лека ръка милиардните си инвестиции и ще седят там до последно. Иначе досега отдавна да се изтеглили и тогава Русия напарво загива.
  • 2 Руснака

    3 9 Отговор
    Русия мълчи и действа! Оаканите Американци и ЕС са на много по голяма загубо от Русия в момента просто нищо не се казва за да няма паника. Сега 2015 ще е много интересна година. Година на овцата, ще се разбере кои са били овце! :D
  • 3 Компота

    9 2 Отговор
    Приятелю, Русия не действа, там действа само Путин, това е лошото, Русия от 1 декада е застой, а сега вече започва криза като в началото на 90-те.
  • 4 2dw

    0 0 Отговор
    така става като взеха дянков да дава акъл на техните икономисти, хамериканците се усетиха навреме
  • 5 Николай

    5 2 Отговор
    Много разбирачи станахте напоследък от къде толкова акъл само вие си знаите.Путин тва направил Путин онва направил ми айде направето го вие щом ви се струва толкова лесно щтракнал с пръсти и всичко се оправя аре стегнете се още няколко дни и идва 2015 г.
  • 6 любител

    9 2 Отговор
    рисия, русия :) това е нищо повече от една дупка за полезни изкопаеми, без абсолютно никаква икономика и човешки права!
    Който си мисли обратното е пълен, меко казана мечтател :)
  • 7 Maurice

    5 3 Отговор
    Путин е новия Хитлер. Само той не разбира, че света е глобализация и сам не може да се оцелее. Но си мисля, че на него не му пука. Той и КНДР диктатора знае, че са дупка, но си харчи народни пари и си живее като цар. Пълна изолация на Русия и свалянето на Путин от вътре е единственото решение. Иначе ще се стигне до война, което не е желателно при наличието на болен мозък като Влад-певачката начело.
  • 8 Изрод

    6 3 Отговор
    Много интересно как се срива пазара на нови автомобили и всичките европейски марки.Дали това не е ход на Русия да накара Европа да се замисли каква част от пазара представлява Русия.И изобщо дали тази информация е вярна.
  • 9 Гол Тупан

    7 2 Отговор
    Русия изяде спестяванията на много руснаци! Останаха силни само тия които влагат в Буркан банк в евро или долар или злато. Америка и Европа показаха ,че са много силни и могат да сринат всяка една държава дори и такава в която слънцето не залязва.това ще удари много и Китай ,понеже руснаците спират да купуват промишлени стоки от Китай заради високия курс на долара.Европа и Америка за пореден път показаха ,че са огромна икономическа сила и няма кой да им въздейства ефективно.
  • 10 Киро

    8 3 Отговор
    Кво стана с Путанин, а другари тролове?
    Не ви стигат вече "обясненията", изпратени от Масква, май?

    Тичайте да сменяте рубличките, докато още някой ги взима, че язък дето толкова се напъвахте да пишете по форумите!

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 BBTY

    3 4 Отговор
    Вие май забравяте русия какъв голям пазар е?!Колко губят ЕС от това?В това положение русия може да издържи до половин година ,а ЕС до кога могат?Не знам дали разбирате ама ние ще плащаме тези загуби на ЕС да си го мерят на кой му е по-голям.Както спомена един "умен" човек дупка с много полезни изкопаеми които в крайна сметка определят всичко(ако не знаете как се определя държавние резерв).ИСКАХ ДА КАЖА НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЕС ДА СИ МЕРИ П*ШКАТА!

    Коментиран от #17, #22, #24

  • 13 опарен

    6 0 Отговор
    Нашите май са продали на Путин прашната папка със сценария от 1997 г., когато с памучец обраха парите на народа и започна трайното ни обедняване.
  • 14 vvg

    1 4 Отговор
    Замини в Русия да живееш и работиш и ще си напред , няма да плащаш нищо ..
  • 15 опарен

    6 0 Отговор
    Това ги чака и братушките - 1000 рубли за 1 евро!
  • 16 Гол Тупан

    5 0 Отговор
    Америка е силна понеже долара е еталон за пари!!! Както грам и килограм са еталон за тежест в Европа така и долара е световен еталон за пари.Американците печатат а другите държави поддържат курса на ниво ,понеже са се натъпкали с долари и гледат да не загубят....но ще дойде време,когато самите американски магнати ще сринат долара ,както сринаха и рублата.Но за разлика от руснаците ,които сега губят спестяванията ,американците ще се отърват от огромният натрупан дефицит.Ама и за това акъл се иска а Америка не е за подценяване...А братушките ще се оправят...те са свикнали на лишения и вярвам ще се справят. Желая на всички Весела Коледа!!
  • 17 селянин

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "BBTY":

    Точно така е! Ние тук вече издухваме супата яко, вижте как никой нищо не купува. Днес обикалях магазините и хората купуват само пиячка и портокали на промоция, и по малко месо за празниците.
    Хората на все повече места им забавят заплатите, а вие сте седнали да пеете как руснаците ше умират от глад. Ние реално сме много зле и затъваме, а те са си самодостатъчна дръжава. Може претърпят сътресение, но такъв колапс какъвто е у нас в момента, при тях е невъзможен. Всеки човек с малко мозък го проумява това, още повече тези които са ходили скоро там.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 човек

    3 2 Отговор
    Да плюеш по руснак е все едно да сложиш венец на турчин!!
  • 20 некойси

    2 0 Отговор
    Какво стана бе цар Путин психопат?
    Продукт на куха комунистическа система, няма как да генерира нещо по-различно.
  • 21 Дошo

    4 0 Отговор
    Пууу тука такива русофили има, че ми се повдига от тях значи.То бива, бива ама тия мекерета обичат чужда държава, в която не са стъпвали повече от България бе.Това ня нищо не прилича.Вървете в Русия и ни оставете да се оправяме сами.Всичките ни велики революционери са били русофоби.Това нищо ли не ви говори?
  • 22 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "BBTY":

    Ми не знам бе мен, ти кажи.Колко се е обезценило еврото спрямо рублата?
  • 23 мечо пу тин

    0 2 Отговор
    Какво им пука на руснаците бе,ще си карат ладите,тъкмо ще стимулират собственото производство.Те инамарките и без това "не струват", и какво се оказа пак западните компании ще изгубят огромен пазар а руските ще си го възвърнат.
  • 24 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "BBTY":

    Какъв пазар бил Русия, как Запада зависел от него и колко може да издържи? Е ми последния път издържаха 45 г. сега може да изкарат и повече. Също толкова време западняците не продаваха на руския пазар коли пък автоиндустрията им не умря. Опорни точки на авто производителите са най-големите пазари в света – Китай, САЩ, Европа, а не Русия, която е само част от европейския, но сумарно поема в пъти по-малко от целия Европейския съюз! Сложи към това и останалите големи пазари в Азия и С и Ю Америка и въобще не ги мисли колко могат да издържат западняците. Тия ще фалират за втори път за 25 г. ти ще ми хвърляш прахоляк в очите, че без тях Запада умирал!
  • 25 rikki

    3 1 Отговор
    РУСИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ОГРОМЕН ПАЗАР ---ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ВЕЧЕ ---САМО 2-3 ГРАДА СА ПАЗАР ---ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЕШ В ТАЗИ ДИВА ДЪРЖАВА ---ТАКА ИМ СЕ ПАДА НА РУСНАЦИТЕ ЗАЩОТО СЕ ИМАТ ЗА ВЕЛИКИ А СА ОБИКНОВЕНИ ПОС..КОВЦИ КАТО НАШИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО ГИ ЗАЩИТАВАТ ---ТАЗИ НЕЩАСТНА НАЦИЯ КОЯТО СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Руснака

    0 4 Отговор
    Направо ви съжалявам такива хора, които си мислят че Американците и Западна Европа са най- най-!!! Че имат развита икономика и че живеят модерно е така, но днешни времена вече не са толкова добре, имат си и те проблеми и то сериозни!!! В момента се променя света! Тука коментират някакви си хора, които са фенове на американски и западно европейски марки и си мислят че само около тях се върти света, ама не е така!!! През 2016-2017 да не плачите като малки деца! :D
  • 27 руския

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "rikki":

    благодарение на тия ти съществуваш в момента и се казваш може би Иван а не Осман, правиш ли разликата я имената или може би наистина си Осман и затова коментара ти е толкова невеж и неблагодарен. Ако не друго поне уважение дължим на руснаците, неблагодарници такива стоящи цял ден пред компютъра и плюещи вместо да вземат малко история да прочетат!
  • 28 руския

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "rikki":

    благодарение на тия пос...овци ти съществуваш в момента и се казваш може би Иван а не Осман, правиш ли разликата в имената нещаст.ик или може би наистина си Осман и затова коментара ти е толкова невеж и неблагодарен. Ако не друго поне уважение дължим на руснаците, неблагодарници такива стоящи цял ден пред компютъра и плюещи вместо да вземат малко история да прочетат!

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Неутрален

    3 0 Отговор
    Колегите по-долу - ами историята на България е свързана с Руската федерация пряко. Да освободили са ни, но в същото време са са се държали по-лошо и от турците - това е момент за който историята която масово познаваме мълчи - те са се държали като агресори - крали, изнасилвали и т.н. Всички екстри които една война води след себе си. Но ако говорим за икономиката - то безспорен факт е че тяхната икономика разчита основно на залежите полезни изкопаеми и после идва индустрията. Може би съотношението е 70:30.
  • 31 Vasik Atanasova

    2 2 Отговор
    ЛОШО НЯМА ДА ИМА РУСКИ ТУРИСТИ ТОВА ЛЯТО
  • 32 бай Иван

    2 0 Отговор
    Явно този н омер с обезценяването на парите продължава да е успешен. Бог да им е на помощ на тези нещастници!
  • 33 бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "руския":

    Донякъде си прав , но не съвсем.Ако бяхме станали Велика Германия сега нямаше да работим за 150 евро на месец.И нямаше да има цигани!

    Коментиран от #34

  • 34 руския

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "бай Иван":

    Да ама такъв вариант е нямало, тъй че или фесове или българите отдавна да ни няма като нация, така че благодарности на руснаците
  • 35 Plovdiv

    4 1 Отговор
    Ами да си дондуркат Путинчо, да му се радват, да си го преизбират - халал да им е! Докато почнат пак да ядат кучета, както беше допреди само 20-на години. В Русия никога не е имало демокрация или трайно благоденствие. Има заблудени глупаци в България, които се лъжат и не виждат истината...

    Коментиран от #40

  • 36 ghost navigator

    4 3 Отговор
    Сега ще им видят сметката на тези калъфи,другия път като решат да убиват хора в Украйна може би ще се замислят какви ще са последиците.
    Заради тези затова сме на тоя хал
    45 ГОДИНИ............
  • 37 кмета

    1 3 Отговор
    Печелят евреите и ако няма вразумяване ще последва война България първа ще усети трябва да сме на щрек затова замисляте насока към държави който са неутралитет ако искате да сте живи.Руската система за предупреждение за ракетни атаки е засякла старт на две балистични ракети в акваторията на Средиземно море, предаде РИА Новости, като се позова на данни от руското министерство на отбраната и затова ще се напада от черно море ,БГ,РУ вече е късно 5 база подводна на америка заеха без пари Бургас нали внасяме и солта от Туни(отговорите и въпросите вървят заедно човек трябва единствено да помисли и ще разбере ) всички сме българи но погледне ли ни друг човек по отделно сме се превърнали във врагове сами по себе си защо отказваме да приемаме истината за истина а лъжата за вярна .господ бог най-тежко наказва човешката глупост а Българските форуми и сайтове няма други хора лесно манипулирани със замъглено съзнание дори на места няма съзнание Световната здравна организация взриви обществото с новината, че електромагнитната радиация, която излъчват мобилните телефони, може да доведе до заболяване от рак. Последните проучвания обаче са показали, че новината, която обиколи всички световни медии, не е оказала почти никакво влияние върху навиците на хората как да се промени ,като те вече са зомбита няма да има промяна докато не се направи първа крачка смърт е тя(:НЕ ИСКАМ АКЪЛ И ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ ВСЕ ЕДНО ДЕТЕ НА 10 ГОДИНИ НАМЕРИЛО НА МАЙСКА СИ ЦИГАРИТЕ И ЗАПАЛИЛО ЦИГАРА И ГО ВИДЕЛИ)

    Коментиран от #38

  • 38 брей,брей

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "кмета":

    Брато,ти май днеска си пропуснал я хапчетата ,я прегледа при спокойно говорещия чичко с бялата престилка........"В Русия съм, в Русия съм.........."
  • 39 Autohouse Randm

    1 4 Отговор
    na Putin mu go dabiha chetvartit.
  • 40 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Plovdiv":

  • 41 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 42 onq s konq

    3 3 Отговор
    Имаше много читав коментар эа Русия по ТВ-Европа и с две думи беше следние:Русия винаги е водила войни от раэличен калибар и принципно винаги е имала териториални придобивки,но...ВИНАГИ СЕ Е ДОГОВАРЯЛА С НЯКОЯ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ!Например эа откъсване на територии от Полща и прибалтийските рупублики-с Германия.Эа Соц лагера след Втората световна-с Англия и САЩ.Сега обаче Путин се направи на "юнак" и не се договори с никой,което се окаэа пагубно и цената ще се плати жестоко от руския народ.Не че ЕС и частично САЩ няма да претърпят иэвестни эагуби,но да се иэцепват шиэофренично родни русофили че пак сме на грашната страна е просто дивотия и эамъглен раэум!
  • 43 Japoneze

    5 3 Отговор
    Абслютно точен коментар ,колега-напълно съм съгласен стеб!Нещата трябва да се разглеждат глобално.Съвременната Световна Банкова Система е създадена от Чичо Сам и приятели.Те най-добре си знаят как да си го карат тоя техния "автомобил".Руснаците се бяха качили да се "повозят",сега явно ги "молят" да слязат.Най-добрия пазар/клиент за Китай е Америка,бизнес-никой няма да си разваля бизнеса заради Русия.Русия е пазар,но те и преди минавах без тях доста успешно.Ние сме си отдавна зле-дано поне сега Янките ни съживят икономиката!
  • 44 Стига толкова

    2 4 Отговор
    АМАН ОТ РУСОФИЛИ. Ти, ако наистина се интересуваше от история, щеше да си запознат, че по него време братушките са водели война на още един фронт с Турция и ако не са ги спрели на Шипка, са щели да загубят войната. Макар, че това, както и много други работи не ги пише в учебниците по история, странно защо..
  • 45 W222

    2 4 Отговор
    СЕГА ДА ГИ ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ КАТО СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО ВЕЛИКИ
  • 46 angel

    1 2 Отговор
    вземете всички да си сверите часовниците че сте много, ама много зле !

    Коментиран от #47

  • 47 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "angel":

    С 1 час напред-нали така?:)
  • 48 Хрисофор Карамфилов

    8 0 Отговор
    Докато населението на тази територия продължава все така да да се дели на всякакви „фили„ и „фоби„ гледа в чужди канчета и прави чужди сметки ,вместо да си гледа собствения интерес,ще се сбъднат думите на Тургут Юзал “Пак ще си върнем България този път икономически“ След 20г на тази територия ще има 1 500 000 българи със средна възраст 58г. 1500 000 етнически турци 4 000 000 цигани и пришълци мохамедани,и те сами ще припознаят Турция като родина, един референдум като Косово и Крим и мощната турска армия в тила и докато тука се дърлиме времето ни изтича. Някои ще каже ние сме в НАТО и ЕС , Северен Кипър къде беше и още си е окупиран.На ЕС ще им трябват газопроводите през Турция и ще ни изтъргуват ,А и Русия няма за какво вече да си мръдне пръста с Турция вече са в един отбор.Ще завърша с думите на Бисмарк към европеѝските лидери когато са разцепвали България“Господа не сме се събрали да правим българите щастливи ,събрали сме се за нашето собствено благополучие„ Дано и ние да си припомним за обединението,никоѝ от вън няма да ни помогне.

    Коментиран от #52

  • 49 Stoyan

    0 1 Отговор
    Един дилър да продава всички конкуриращи се марки ?

    Тази работата много мирише.

    Коментиран от #50

  • 50 199

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Stoyan":

    взели са пример от нашите автокъщи-продават всички марки,много изгодно и на малко километри :)
  • 51 Обективен

    3 1 Отговор
    Важното тук е, че ако някой е неудобен на "демократичните" и...
    Хубаво де, то не беше Ирак, Либия, Сирия...сега Русия. Не разбирам как може да се радвате на действията на САЩ?! Замисляте ли се колко невини души са пострадали, страдат и ще страдат заради желанието им да налагат волята си при това на всяка цена! Заради същите тези "демокрации" 97г. тук спестяванията на хората се изпариха. Само и само да свалят Виденов. Сега само и само да свалят Путин. Преди това Садам и резултатът е...?!?!? Жал ми е, че наследниците на народ имал държава, че и империя когато другите са били племена, народ дал писменост на славяните, народ умирал за вярата си, сега подскача доволно като пале в краката на силните днес тотално обезличавайки се и губейки индентичност. "Не народ, а мърша..."
    Смеем се когато на съседа му гори къщата! Хъм?!
  • 52 Обективен

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хрисофор Карамфилов":

    @48 Адмирации за поста! А дано (ама надали) изпростелият ни народ да се осъзнае, че безплатен обяд няма и че ако не се погрижиш за себе си никой няма да го направи вместо теб!
    "-дано поне сега Янките ни съживят икономиката!" - Мъка, мъка!
    И сега, че и последните 25г. единственото което посочените от теб вършат е да ни ограбват и подчиняват! На никой не му е изгодно да сме богати и образовани! Резултатът - ми той се вижда вече 25-та година...
  • 53 rusnak

    2 4 Отговор
    аз живея в Русия , и това са ПЫЛНИ ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #54

  • 54 Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "rusnak":

    53 ти живееш пред компютъра и ти плащат с нефелни хартийки, наречени рубли, които до утре ще стават само за разпалки на печката ти "циганска любов"!

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Киро

    3 3 Отговор
    Русофилистиците извадиха последните опорни точки от програмата, другите им вече умряха!

    Глупостите, че 25 години сме били управлявани от САЩ и затова сме били в това положение.

    Другари рософилистици, май пропускате фактът, че в България никога не се състоя лустрация и вие и вашите чеда продължихте да управлявате, макар и под други имена?

    Де факто, другари, през по-голямата част от тези 25 години вие управлявахте, а сега искате да прехвърлите вината на собствените си неуспехи на САЩ, ЕС, Сорос и там квито са ви опорните точки, а?

    Наглостта ви, другари шумкари, е безгранична!

    Коментиран от #65

  • 56 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Киро":

  • 57 Димитър Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Киро":

    Ти пък с левовете голяма работа можеш да направиш!!!

    Коментиран от #58

  • 58 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Димитър Димитров":

    Разбира се, че мога, другарю, защото левът е фиксиран към еврото и каквото и да става, все 1,96 лева си е едно евро! Тоест каквото мога да направя с евро, същото мога и с левове. Чети бавно, че да схванеш.

    Много ви боли, че рубличките няма кой да ги подкрепи, нали?

    Айде и вица на деня:

    50 cent по-известен в Русия като 30 рублей
  • 59 Икономист

    0 0 Отговор
    Гопода Обективен и Карамфилов и какво предлагате ?Понеже гледам доста я "разбирате" съвременната геополитика- с примери на Бисмарк и Тургут Юзал!Парите,технолигиите и призводствата които могат да съживят умрялата ни икономика идват само от Запад,от Изток е дошла само веднъж,Червената Армия!Да се оправим сами-нали уж сами се "оправяме" вече 25 год.Тези дето бяха/и са начело до един са децата на комунистите,и служители на техния бивш апарат!"Населението на таза страна" и "мърша" -вие да не сте от Армения или Грузия - кои сте вие че да обиждате Българския Народ!
    Не са ти виновни Американците,не те окрадаха куфарчетата с пари от БНБ и ги раздаваха на приближените си лакеи,не те разпродадоха най-печелившите предприятия на безценица, не те оставиха хиляди българи без работа,разрушиха банковата система и т.н.!Мъка,"изпостелият народ"-ти кой си?Сигурно и двамата сте бивши членове на БКП или Комсомолци.
    Ами коя българка ще тръгне да ражда деца с тия "бляскави" ваши прогнози,не по-скоро "видения" за бъдещето.Вие да не сте агенти на Турция,че проповядвате края на България?!
    Нищо не разбирате от икономика: "чужди канчета" и "чужди сметки"! Българина е цар на "гледането на собствения си интерес"(джоба)-нали за това сме на този хал,беззаконие и престъпност, на всички нива!

    Коментиран от #61

  • 60 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Ще започна от последният ти коментар,Едва ли аз съм виновен за демографската картина ,тя е такава от много години и отразява състоянието в което се намираме в момента,а ако на теб ти харесва да продължаваме така.Никога нито аз нито моя баща,лека му пръст не сме били нито комунисти ,нито сме гласували с червена бюлетина,излязъл съм с името си и вероятно много хора ме познават ,дядо ми е пострадал от национализацията и са му взели всичко комунистите.Когато баща ми човек достоен знаещ и работлив са го карали да стане комунист,като човек за пример тоѝ се е базикал с тях с думите“Аз не съм социално осъзнат,ще чакам да се осъзная“ Тава ви е проблема на някои като вас Щом има хора които не харесват ситуацията сега са или комунисти или путинофили ,или са от врачанският краѝ или са от ЦСКА ,нищо вярно.Винаги съм казвал в своите коментари,пазари суровини кадри национална сигурност,за да не сме колония на този или онзи, не е станало вече късно,щом това сега ти харесва океѝ ,имаѝ си правото на мнение нали сме демокрация.
  • 61 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Икономист":

    И ако твърдиш , че аз съм нарекъл народа „мърша„ то откровено лъжеш, нито ми е в стила нито такава ми е възпитанието,винаги съм твърдял,че сме достоен народ,притиснат до стената от безхаберни управници,или поне народа ни не е по-лош от другите такива.Покажи ми къде съм споменал тази дума и ще се извиня на всички съфорумници ,а ако не съм очаквам извинения.
  • 62 ПУТИН

    1 0 Отговор
    НЕ ИСКАМ ДАЖЕ И ДА ЧУВАМ ЗА РУСНАЦИ И РУСИЯ ---ЕДНА ТЪПА И НЕЩАСТНА НАЦИЯ С НЕВЕРОЯТНО САМОЧУВСТВИЕ---НАГЛИ И НАХАЛНИ

    Коментиран от #70

  • 63 Обективен

    0 0 Отговор
    Не сме народ

    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни...
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни...
    Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
    а всякому мерамът е развала...
    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.

    1875 Петко Славейков

  • 64 Обективен

    0 0 Отговор
    ...За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

    ... България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.

    ... Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

    ... Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)....

    Авторът е Константин Йозеф Иречек, чешки историк и български политик. Той е автор на първия академичен труд по история на България, а през 1881-1882 г. е български министър на народното просвещение.
  • 65 Обективен

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Киро":

    @55 Да, Кире, така е! Управляват ни "преоблякъл се Илия...", но задаваш ли си въпросът КОМУ са те угодни? Ако бяха неудобни като Садам, Кадафи, Янукович, Виденов...е отговора е ясен! Ерго не ги е еня кой е начело, стига да им играе по свирката! А тя е свирка за прости консуматори без индентичност и самостоятелност. Тези простотии за кой и какво идва от запад и изток ги разправяй на лапетата пред блока! Нима няма държави не членки на НАТО и ЕС с по малко природни дадености и със стандарт в пъти по добър от нашият?! Нима на европа не и бе угодно да сме буфер 500г пред османската империя? Нима някой от тях си мръдна пръстът по въпроса? Русия ни освобождавала в следствие на геополитическите си амбиции... Я попрочети колко руснаци, румънци, финландци са загубили животът си е руско-турската война! Американски подлоги...
  • 66 FBI

    0 0 Отговор
    "Американски подлоги"-много си изперкал-ти дънки носиш ли?кока-кола пийваш ли си,а?климатик в колата ,вкъщи имаш ли?От утре слагай кафявите партийни гащи и пий само квас като ти са трън Запада.
    Тия"лапета пред блока" са малко по-обективни от теб-пообиколиха света,сами видяха къде е хубавото,да знаеш колко много от тях остнаха да работят в САЩ и да прашат парички тук.В русия има работа за българи само в Сибир,ти отивай там да прокопсаш!

    Коментиран от #68

  • 67 Europe

    0 0 Отговор
    Петко Славейков- един страхливец-той Ботев добре го беше наредил!
    Иречек-натирен в България "велик" чешки "просветител"-те в Чехия са само патос ,възвишеност ,и само любящи се отзад "верни" приятели!Добре че е Запада да им дава работа!
    Сега можеш ли да излезеш от страната и да отидеш където ти душа сака,да учиш ,да работиш,или да си просто турист като всички бели хора!Няма визи ,няма чакане- свобода, да си пиеш кафето сутрин на Кафе дьо Пари,да се разходиш из Флоренция-какво си се разпенил!
    Колкото повече ходи българина на Запад,толкова повече се учи на хубавото,проглежда-нека да ходи-колкото повече хора отидат ,толкова по-добре!Имат нужда хората,след 45 год. изолация и промиване на мозъка!Ти най-вече се нуждаеш-"Обективен"си,ама друг път!Като на Руснаците им бяхме толкова мили,направиха ли нещо за България.Ще ни се подиграва Путин-писнало му от българи!
    А пък на Турция ако този газопровод е без благословията на Чичо Сам,много бързо ще им свърши възходящата икономика,скоро!Току виж и турската лира тръгнала надолу като руската рубла :-)!

  • 68 Обективен

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "FBI":

    @66 "ти дънки носиш ли?кока-кола пийваш ли си,а?климатик в колата ,вкъщи имаш ли?" - 100% промит консуматорски мозък... Изглежда най-важното в живота е да си седнал на климатик, облечен в дънки и да си сръбваш "здравословна" кола... Мечта! Хаха...
    Задай си по важният въпрос КОЙ печели от това?
    "Тия"лапета пред блока" са малко по-обективни от теб-пообиколиха света,сами видяха къде е хубавото,да знаеш колко много от тях остнаха да работят в САЩ и да прашат парички тук." - Прекалено елементарно дори и за такива като теб. Мда...пообиколиха - като "високо квалифициран" персонал на минимално за тамошните стандарти заплащане. Най-обикновена съвременна експлоатация. Дано да ти е светнало ЗАЩО нямат полза да сме богати! Щото вместо майка ти да им прислугва, ще трябва тяхната майка да прислугва на теб! За едно си прав - паричките (внесени от работещите и живеещи на вън българи)- те ей така м/у другото са в ПЪТИ повече от бленуваните от вас идващи (и така и не идващи) инвестиции от запад. Там било по хубаво - е, и? Не е ли въпросът тук как е? И защо, кой какво пречи да не стане? То по твоята логика всички да се преместим да живеем на запад и?!? Щото е по хубаво...
    Я да попитам, като въпросните "демокрации" са върха на сладоледа - нима Гърция не бе пред фалит? Нима Португалия, Испания, Ирландия, Кипър не се нуждаеха от спешни мерки? Представи си ако вместо да им налеят милиарди, ако им приложеха мерките и санкциите наложени на Русия?! Мислите със задниците си!
    @67 Мда... Само не знам защо тези строфи и мисли писани преди 130 години звучат толкова актуални и днес. Автоматичното ти оплюване на авторитети постигнали повече от теб само го потвърждава!
    Я ми отговори когато Ботев е слязъл с четата си и е очаквал хиляди да се присъединят към тях, какво е станало?
    "Няма визи ,няма чакане- свобода, да си пиеш кафето сутрин на Кафе дьо Пари,да се разходиш из Флоренция-какво си се разпенил!" - По голяма тъпня не бях чел! Я иди го кажи на има-няма едни 90% от българите живеещи под всякакви прагове за бедност за мечтания от теб ЕС... Да не мислиш, че там те чакат с отворени обятия и ще те посрещнат с ХЛЯБ И СОЛ?! Описваш нещата като турист, отиди и поживеи и пак ела да приказваш!

    Коментиран от #69

  • 69 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Обективен":

    само ми кажи след всичките ти изводи,що проблема в ес е само при нас българите и по-специално при такива като теб дето ги мързи ,но искат да потребяват повече от тези дето здраво и квалифицирано бачкат?тва май е остатък от съветския бандитизъм в манталитета ,а?
  • 70 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "ПУТИН":