29 Януари, 2015 09:59, обновена 15 Януари, 2018 15:43 18 044 30

Туркменистан забрани черните коли

  • туркменистан-
  • забрана-
  • гурбангули бердимухамедов-
  • автомобилен цвят
Туркменистан забрани черните коли - 1

Властите в бившата съветска република Туркменистан са издали забрана за вноса на автомобили с черен цвят. От средата на месеца митниците отказват да оформят документите на такива коли, съобщава "Хроника Туркменистана".

Официална информация по темата липсва, но сайтът свързва забраната със заповедта на президента Гурбангули Бердимухамедов от септември 2014 г. всички държавни чиновници да сменят черните си служебни автомобили с бели. Според държавния глава белият цвят носел късмет.

През лятото на миналата година полицията в туркменистанската столица Ашхабад проведе хайка за черни джанти. Заповедта за акцията също имаше негласен характер.

В Туркменистан действат множество митнически ограничения, регулиращи търговията с автомобили. В страната не могат да се внасят возила на възраст над 5 години, "високоскоростни спортни коли" и такива с работен обем на двигателя над 3 500 куб. см. Изключение се прави само за всъдеходи, микробуси и за автопарка на президента.

Самият Гурбангули Бердимухамедов е известен с влечението си към ултраскъпи и бързи автомобили. През 2012 г. туркменистанският президент се появи на състезание в Ашхабад със зелено Bugatti Veyron и финишира първи. Съперникът на Бердимухамедов бе само един.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    7 0 Отговор
    диктатураааааааааааааааааааа
  • 2 незнайко

    3 2 Отговор
    Има смисъл, защото черните коли не се виждат в тъмното вечер без фарове.

    Коментиран от #7

  • 3 Гостът

    4 1 Отговор
    Тука се нуждаеме спешно от една такава оздравителна диктатура , даже да ходят полицайте по малките кварталнити улици със мини-радари и да глобяват на място .
  • 4 FFF

    9 1 Отговор
    Хахаха явил се на състезание с Вейрън и го спечелил... а съперникът му бил само ЕДИН :D И предполагам съперникът му е карал Хонда Джаз :D

    Коментиран от #5

  • 5 Румен Янев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "FFF":

    или трабант комби
  • 6 некойси

    2 0 Отговор
    Вероятно непосредствено след състезанието е заминал на екскурзия до Гуантанамо бей примерно :)
  • 7 Кобрата

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Ма ти си бил много умен, то какъвто и цвят кола да караш ако не включиш фаровете няма да се вижда в тъмното.

    Коментиран от #28

  • 8 mediator37

    3 3 Отговор
    Това миницарче- глупаво и щеславно, защо САЩ не го нападат и да донесат свобода и демокрация на туркменистанския народ ?
  • 9 onq s konq

    3 1 Отговор
    Седнали сте да обсъждате някаква эабрана эа някакви цветове на коли,но никой от вас не си направи труда да эапомни името на ЧОВЕКА КУРБАНГУЛИ БЕРДИМОХАМЕДОВ.Эа домашно да го напишете 100 пъти!

    Коментиран от #11

  • 10 До onq s konq

    2 1 Отговор
    Ако искаш да си просветител, започни със себе си. Казва се БердимУхамедов, така е на родния му език, сега пиши 110 пъти за домашна работа преди да се правиш на умен.
  • 11 До onq s magareto

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Не възхвалявай диктатори като тоя, защото не знаеш какъв ад е да живееш в такъв строй.

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "До onq s magareto":

    Ами тебе ли да въэхвалявам бе Иване,Драгане,Пешо или Гошо?!Прав си бе ном10...прав си като права линия!Наистина почвам да пиша:)

    Коментиран от #16

  • 14 ААААААААААААААААА

    0 1 Отговор
    !!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 Mercedes-Benz

    4 3 Отговор
    От Азия и ръководителите там напоследък лъха само на елементаризъм примесен с мания за величие и парадиране тип "моята сопа е по-голяма от твоята". Писва вече да четем и слушаме за джуджета с комплекс за малоценност изявяващи се като диктатори, и това ми изречение нека не се разбира като критика към автора на статията аз говоря по принцип.
  • 16 скар фейс

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    А бе малко ли ни е Златко с 15-те ника, че и сега ти!? До скоро мислих, че няма кой да го застигне по простотия, но вече му дишаш във врата. Пуснаха ви в грипна ваканция и голяма досада стана. Вземи да прочетеш някой урок по история, вместо да простееш по форумите :)

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Дудук

    3 1 Отговор
    Тоя президент върви по стъпките на предшественика си. Тоя е кръстил пъпеша на негово име, а предния беше кръстил динята. Градове, летища, улици, метеорити сам си ги беше кръстил на негово име. Дори негова книга беше нещо като библия и се изучаваше от всички.
  • 18 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "скар фейс":

    Знаеш че си нискоинтелигентен "фейс на скара" и продължаващ да си бъркаш раэсеяно в носа,вместо да си эаписваш когато преподавам!...А после "що другите са отличници,а ние- двойкаджии":)

    Коментиран от #19

  • 19 скар фейс

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    В психиатричното заведение може и да си преподавател на остналите пациенти, но тук си просто луд. В случаят нискоинтелигентния е един "каруцарски" и всички виждат, кой е той (виж надолу) :). Основният му сипмтоп се изразява в това, да мисли другите за такива.
  • 20 Владислав Димитров

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "До onq s magareto":

    В Русия е пълно с гастербайтери от бившите съветски републики узбеки, таджики, киргизи, молдовани, украинци и още много други . Но виж, туркменци няма ! Защо ли, сигурно диктатора не ги пуска ? А може би и дома си имат добре платена работа и не им трябва да се скитат немили-недраги по руските простори .

    Коментиран от #22

  • 21 Х Димитър

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "скар фейс":

    Виж сега скарфейсче, незнам какво си написал, но да знаят хората че ти си Най-големият драскач който съвременната история познава, писал си навсекъде и главно против Б. Борисов. И този форум ще използваш за да цапаш и хулиш Нашият Премиер

    Коментиран от #23

  • 22 брей,брей

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Владислав Димитров":

    ти сам си си отговорил.....я се сети по времето на Т.Живков колко хора можеха да излязат навън,пък камо ли да работят...Баш за диктатори става въпрос....

    Коментиран от #25

  • 23 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Х Димитър":

    Х Димитров хм... не съм те срещал до сега. (може би само ника е нов) Както и да е. Дали съм драскач, писач, цапач, все ми едно какво мислиш, но не виждам някъде да съм споменавал нещо за политика в настоящата тема за и по-конкретно за"вашият премиер" Това, че съм накърнил нежната ти душа по някакъв начин и си разпознал себе си някъде из коментарите, не съм го целял. По-скоро бих се засегнал, от това да чуя добра дума от такъв като теб/вас :)
  • 24 Нацепин Релефин

    0 0 Отговор
    е.ати грозното бугати
  • 25 Владислав Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "брей,брей":

    Но те и сега всъщност могат да излизат, никой не ги спира ! Само, че защо, трябва ли им на баир лозе ? Между другото в Москва, Петербург и другите големи градове в Русия често можеш да срещнеш туркменци, но не като черна работна ръка, а като студенти . Ти какво мислиш, че във всички тези бивши съветски републики които са делегирали 11 милиона бараби в Русия, пращи от демокрация и спокоен живот ?? Уверявам те колега не е така и не от хубаво тези хора са тръгнали на гурбет оставяики родния дом барабар с жената и децата .
  • 26 KOREKTOR

    0 1 Отговор
    А зщо се правите на ощипани и не коментирате нещо много съществено:

    " В страната не могат да се внасят возила на възраст над 5 години, ............."

    Е в Туркменистан нямат щастието да карат 20-25 годишни Астри, Голфове, Рена, Пежа и БМВ-та и Мерчовци и да се фукат с тях.

    Много прости тия в Туркменистан бе.

    Е гати.

    Коментиран от #29

  • 27 гост

    1 0 Отговор
    Забранил за всички освен за себе си. Яко намирисва на мутренска идеология "като вляза в кръчмето аз да съм най най" Оле оле, още сме в маймунистан човешките говеда и няма изгледи да се оправим освен с един астероид по тиквата и право напред!
  • 28 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кобрата":

    И такива екземпляри ги има... В 12 през нощта и оня се влачи без светлини. И не един път съм ги мервал...
  • 29 Изправител

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "KOREKTOR":

    Сори ама какво точно би могъл да се фукаш с Астра или Гоуф?
  • 30 дедо йоцо гледа

    0 0 Отговор
    Там където само бащицата кара Bugatti Veyron по магистралите, народа ходи бос и гол пеш или в най-добрия случай се взи в каруци с животинска тяга.