Last news in Fakti

30 Юни, 2015 16:13 5 671 3

С "Чайка" на драг пистата

  • газ-13-
  • чайка-
  • рииво синиярва-
  • team outlaw-
  • драгстер-
  • драг рейсинг

Руснаците наричат класиката ГАЗ-13 "членовоз", което не звучи особено прилично на български, но пък описва изключително красноречиво някогашния блян на комунистическата върхушка в СССР. Днес "Чайка" радва посетителите по ретро изложения, а по-запазените екземпляри се ползват за сватби.



Естонецът Рииво Синиярва обаче смята, че руското копие на Packard Carribean става и за по-високооктанови веселби. Рииво и тунинг ателието Team Outlaw са създали истински драгстер с външността на ГАЗ-13.



Автомобилът, разбира се, няма нищо общо със съветския първообраз освен дизайна. Построен е през 2005 г. върху пространствена рама с "многолитров V-образен двигател". Първоначално "каросерията" била изпълнена в стила на Chrysler от 1957-а, за което дори спечелил приз за най-красив драгстер на едно от европейските специализирани изложения.



За сезон 2015 обаче естонците решили да преработят предната част така, че да прилича на ГАЗ-13 и автомобилът вече се подвизава в стартовите протоколи като "Чайка Спорт". Най-доброто му постижение на 402 м до момента е 8.94 секунди.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    8.94 за този тежък мастодонт е повече от добре но е още далече от истината !Дерзайте друзья

    Коментиран от #3

  • 2 Турбото

    0 0 Отговор
    Чайката е бомба , но я вижте още един звяр от същото това драг шоу , е гаси гумите http://s.drom.ru/1/pubs/4/34398/1867151.jpg
  • 3 драго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Какъв "мастодонт"? Ти да не си мислиш, че там са ламарините на "Чайка"? Каросерията се прави от леки материали, а пилотът е защитен от рамка и колани. Тежкото идва от двигателя, рамата и трансмисията.