Last news in Fakti

24 Септември, 2015 09:18 20 856 16

Новото BMW 7er "вижда" дупките по пътя

  • bmw-
  • 7er-
  • тимо реш-
  • франкфурт 2015

Интервю с Тимо Реш, ръководител „Продуктов мениджмънт“ в BMW

Винсент де Брабандере, пратеник на mobile.bg във Франкфурт

- Г-н Реш, напоследък BMW показва авангарден дизайн със скосени и остри ъгли в прототипите Vision Future Luxury и Gran Lusso V12 Coupe. В този ред на мисли очакванията за новата „седмѝца“ бяха, че ще следва същата тема. Вместо това, виждаме меки заоблени линии, близки до последната 5-та серия. Ще обясните ли мотивацията си за този избор?

- Наричаме прототипите „визуални автомобили“. Целта им е да покажат как возилата ще изглеждат в по-далечно бъдеще, а не да анонсират кола, която ще излезе на пазара до няколко месеца. С визуалните автомобили поставяме на фокус дизайнерски теми, част от които се разпознават в 7er. Например, ако погледнете в долната част на огледалата за задно виждане, ще забележите хромирана линия. Това е дизайнерска тема, директно копирана от концепцията.

- 7er E65 и 6er E63 са много близки до концептуалния Z9.

- Напълно прав сте. Това вече бяха концептуални автомобили, чиято задача беше да анонсират серийни модели. Нашите „визуални“ коли покриват много по-голям период от време. Оттук нататък ще виждате все повече и повече дизайнерски черти от прототипите в серийните автомобили.

- Бихте ли разяснили новостите по шасито?

- Наричаме структурата на каросерията „въглеродно ядро“. Това означава, че имаме съвършена комбинация на различни материали в перфектно съотношение. Не е като при i8, където използваме само въглеродни нишки. Хибридните i-автомобили ни дадоха много добър опит, който прилагаме в 7er. Карбон се използва в скелета на 7er – в предницата, в задната част и в централната конзола. Използваме материала там, където сме сметнали за необходимо да увеличим здравината за сметка на количеството стомана и алуминий. Комбинирането на точно съотношение стомана, алуминий и въглеродни нишки наричаме „въглеродно ядро“. С този метод намалихме теглото на колата с 200 кг. След като добавихме обаче всички екстри за безопасност и комфорт, накрая получихме 130 кг олекотяване на модела в сравнение с предходната "седмѝца". Ще добавя, че използваме и магнезий в направата на инструменталното табло.

- Как комбинацията на стомана, алуминий, въглеродни нишки и магнезий се отразява на рециклирането на колата?

- Рециклирането не се повлиява. В новия модел използваме преработени материали от предишни серийни коли. Например, 50 на сто от алуминия в 7er е втора употреба.

- Как използването на въглеродни нишки повлиява поправката на щети по автомобила, станали при инциденти с ниска скорост?

- Този въпрос е заложен в дизайнерския процес още от самото начало. Дилърите ни преминават през специално обучение. Бързото и умно сервизиране на малки повреди е тема, която сериозно занимава производителя и е намерила решение. 

- За мен есенцията на BMW е начинът на управление и возията. Вие го наричате “Freude am fahren” ("Удоволствие от шофирането"). Има ли някакви подобрения в тази област?

- Най-впечатляващо е, наистина, да седнеш зад волана и да преживееш удоволствието от шофиране. От моя личен опит ще кажа, че возията не е като на голям седан. Размерите са като на такъв, но е много по-лек. Динамиката е значително подобрена в сравнение с последното поколение. Автомобилът е много пъргав, спортен, но в същото време доставя същия комфорт, който очаквахме от 7er в миналото.

- Малко повече по темата за динамиката. Бихте ли обяснили какво е “Executive Drive Pro”?

- “Executive Drive Pro” е подобрена версия на динамичните характеристики от миналото. Стабилизиращият ефект с избягване на възможност за преобръщане вече се активира от електроника вместо хидравлично, както беше преди. Това позволява по-бърза реакция и е „върхът“ в системата по окачването, която предлагаме за тази кола. При по-спортен режим на шофиране Executive Drive Pro ще стабилизира колата като адаптира окачването така, че при завой да се наклонява по-малко. От друга страна, системата използва стерео камери. Ако има неравност или дупка по пътя, колата я „вижда“ и позволява на колелата да работят по-независимо. “Executive Drive Pro” осигурява спортно шофиране и комфорт едновременно.

- Сателитната трансмисия беше представена чрез Rolls-Royce Wraith. Като логична следваща стъпка я очаквах в новата генерация на 7er. Това, което току-що казахте, потвърждава ли факта, че „седмѝцата“ на BMW разполага със сателитно подпомагана трансмисия?

- Да, напълно. Имаме доста функции, които умишлено не споменаваме. Причината е, че искаме акцентът да пада върху основното ни послание.

- Какви двигатели предвиждате?

- Ще стартираме със 750i, V8 с 330 кВт (450 к.с.), 740i, който е ново поколение 3-литров двигател (240 кВт, 326 к.с.), и 730d с мощност 195 кВт (265 к.с.). Ще открехна още една вратичка за вас. Обсъждаме вариант за Plug-in хибрид. Отваряме наистина нова глава в историята с 49 грама CO2/км. За кола с тези размери и комфорт това е уникално. Никой не може да ни бие в тази част.

- Вярно ли е, че новата седмѝца може да паркира сама?

- Наричаме го “Remote Control Parking”. BMW е първият производител, който внедрява технология като тази в сериен модел. Знаем какво се говори по тази тема. Трябва да е ясно, че го пускаме на пазара още тази година. Ако трябва да паркирате на много тясно място, можете да излезете от автомобила и с дистанционно да го паркирате. Опцията е много удобна в случай, когато на паркинга някой е спрял много близо и не можете да отворите вратата, за да влезете. Засега това е опция „комфорт“, но е фантастична промоция, защото е наистина първата стъпка в посока на автономно управление на автомобилите.

- Вътрешното осветление в новата седмѝца ми грабна окото...

- Вътрешното и външното осветление са много важна тема за нас. В интериора на 7er има 6 различни цвята, които могат да се комбинират, за да се получи ефект на повече простор. Можете да си създадете даже релаксираща атмосфера или пък строго технологична чрез синя светлина. С опцията “Sky Lounge” никой съперник не може да се мери с нас.

- С изключение на Rolls-Royce.

- Ние не разглеждаме Rolls-Royce като съперник. Истина е, че сме се вдъхновили от него. Това е очевидно.
Обърнахме сериозно внимание и на външното осветление. Ако отключите или отворите вратата през нощта, се появява осветен килим на земята до колата. Измислен е, за да създаде усещане за церемониалност при вашето наближаване. Смятаме, че е важно клиентите ни да преживяват модерния лукс и да се чувстват особено значими.

- Лазерните фарове също са значима новост измежду многото технически иновации в „седмѝцата“.

- Лазерните светлини са една от революционните иновации в тази кола. За първи път я видяхме през миналата година в хибрида i8. Вече е и в производствен модел. Лазерните светлини светят два пъти по-далеч. Ако веднъж свикнете с тях при нощно шофиране, никога повече няма да се върнете към обикновените ксенонови фарове. Лазерните са с по-ниска консумация на енергия и са много по-ярки. Те работят в комбинация с камера, която подава сигнал в системата да се намалят, за да не заслепяват отсрещните коли

- Каква е личната ви кола?

- Карам 7er.

Винсент де Брабандере (вляво) разговаря с Тимо Реш, ръководител „Продуктов мениджмънт“ в BMW на Автомобилен салон "Франкфурт 2015"

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошко

    3 0 Отговор
    В бегето ще стане разногледо...

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошко":

    Взе ми "клавишите изпод пръстите"
  • 3 некойси

    2 0 Отговор
    И аз това се канех да напиша :)
    Може по некое време дисплея да изплюе: "Unable to compute, to much imput data!"
  • 4 жджд

    4 0 Отговор
    Което значи,че в БГ няма да иска да потегли.

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "жджд":

    Направо колата на круиз контрол и в Джермани.
  • 6 Поправете се

    0 1 Отговор
    Не може 750i V8 да е само 330 к.с. Старото 750i след фейслифта беше 450 к.с. Объркали сте Kw с к.с. Това се касае за всички изброени мотори.

    Коментиран от #8

  • 7 Поправете се

    1 0 Отговор
    BMW 750i през 1995 г. беше 322 к.с. Преди двадесет години...
  • 8 неамада

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Поправете се":

    Чети внимателно преди да коментираш......330 квт е 450 кс за осмака 750

    Коментиран от #12

  • 9 Мемфис

    1 1 Отговор
    Системи, измислени от Мерцедес БМВ ги представя за свои!
  • 10 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Тя хубаво го вижда ама тука за един месец и ще ходи при офталмолог
  • 11 BMW

    0 0 Отговор
    Я кажи коя по-точно е измислена от Мерцедес за която БМВ твърдят че е тяхна ?
  • 12 Поправиха се

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "неамада":

    Чета много внимателно, за разлика от редакторите. Преди да го поправят пишеше САМО 330 к.с., не пишеше изобщо колко kW-та е.

    Нали това беше идеята на поста ми - да го поправят и те го поправиха. Браво, за което.

    А ти си прочел статията след корекцията, така че не си в час със случая.
  • 13 Кобрата

    0 0 Отговор
    BMW-то е супер!
  • 14 mediator37

    0 0 Отговор
    Като почитател на марката чета и се кефя. Винаги не се една а с пет нови идеи преди другите. И то реализирани.
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор
    От друга страна си мисля, че това паркиране с дистанционно на една педя от съседната кола трябва да става само ако съседите ти също са 7-ци от новите. Иначе как съседът ще си отвори вратата да влезе ?
    Но е идеално приложимо в тесните ни гаражи.
  • 16 BMW

    0 0 Отговор
    Ако имаш тая кола, няма да имаш тесен гараж :D