Last news in Fakti

12 Октомври, 2015 12:17 103 505 75

Москвич се завръща!

  • москвич-
  • азлк-
  • renault-
  • logan-
  • sandero-
  • duster

Руското поделение на Renault е подало заявка в Роспатент за регистрация на търговската марка Москвич и фирмената емблема, с която до 2001 г. в московския завод АЗЛК ("Автомобильный завод имени Ленинского Комсомола") се произвеждаха леки автомобили, съобщава агенция "Москва". Внесените документи предявяват права върху словесните обозначения "Москвич" и "Moskvich" и изображението с оригинална фигура с формата на огъната линия.

По информация на в. "Известия" французите смятат да използват възродения бранд за най-евтините си модели Logan, Sandero и Duster, които в Русия се продават под марката Renault. Така Режията смята да отдели бюджетната си продукция, за да не се асоциира с автомобили от най-долния ценови сегмент.

Logan, Sandero и Duster за руския пазар се произвеждат в московския завод на Renault ("Автофрамос" до 2014 г.), построен на територията на бившия АЗЛК. Последните оригинални "москвичи" преди банкрута на предприятието през 2001 г. бяха Святогор, Юрий Долгорукий, Князь Владимир и Иван Калита.

Технически характеристики за  съществуващите модели на Москвич , вижте ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    64 42 Отговор
    Като го гледам това горе, май по-добре да не се завръща.

    Коментиран от #5

  • 2 2140

    57 24 Отговор
    мале като прочетох само Москвич колко спомени изникнаха... израстнал съм с москвичи :) а тая грозил горе да го махат и да пуснат обновен Святогор с рено двигател както беше със стария, не да правят копия на логан

    Коментиран от #4

  • 3 Пабло

    39 10 Отговор
    " ...и изображението с оригинална фигура с формата на огъната линия". Това е стилизирана буква М.
  • 4 Ярослав Станчев

    77 15 Отговор

    До коментар #2 от "2140":

    Верно е. Комшията още кара неговия дванайсетак.Оранжев,свети като лимка. Синът му докара Мицубиши Галант от Германия,ама дядката си кара Космича и не ще да се кача в Галанта.Вика-кат Москвича няма такваз кола.От дет съм минал с него никоя западна котура не мой мина.Едни мои приятели искаха да го купуват,даваха му 800 лева,ама не го дава.Докато съм жив-казва-тоз Москвич няма да види друг чорбаджия.
  • 5 412

    39 18 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Ако върнат малка част от старите модели сам съгласен и Купувам веднага един чистак нов 412 . ;)
  • 6 дядо Либен

    56 13 Отговор
    Сигурно със записване ще ги продават..

    Коментиран от #63

  • 7

    41 5 Отговор
    Ами то това нещо е леко променена Дачия Логан, на тая Дачия и сложиха емблемата на Лада, а сега и на Москвич, нелепа история....
  • 8 Джон Смит

    43 9 Отговор
    По нашият край ма москвича му викаха "копач". Прав си за дядката от 4-пост. Ходише се, на нивата, в гората, на почивка, караха се материали за ремонт по жилището!
  • 9 Гост

    47 9 Отговор
    А като му сложиш две торби цимент в багажника , стой та гледай , танк не ти требе
  • 10 бмв е61

    37 6 Отговор
    да класика е,но все пак е далеч много от западните коли да не се лъжем
  • 11 2140

    36 7 Отговор
    Щото е с листови ресори... товариш го колкото искаш докато жигулките сложиш 100 кила в багажника и задницата до земята :D
    Иначе и аз бих купил един 2140 да си припомня звука от виещата скоростна кутия при 150km/h, вътре си крещите да се чуете, и един Святогор 2.0 да бягам 318-ките по светофарите

    Коментиран от #47

  • 12 djop

    10 12 Отговор
    нека да правят новостии по колата амаа двигателя основната част,,окачване ии задвижване да нее барат бее кое тва тее променят всичко ии било москвич,,,,,нека сии седи стрия двигател нали да сменят някои неща ама основата да е сащата самоо купето да сии праят кот искат иии тогава вече да видят как щесе позаинтересуват хорта
  • 13 радистин

    22 17 Отговор
    далеч ще е от москвич :D французите както знам освен вино,франзели и свирки друго не могат да правят :D нека дори не започват с това начинание само ще се подиграят с марката

    Коментиран от #33

  • 14 АЗЛК МЗМА 412

    21 10 Отговор
    Само ще се подиграят с марката с тия таралясници....Поне двигателя да беше оригиналния 412 а не този френски боклук....

    Коментиран от #21

  • 15 коста

    18 3 Отговор
    сори,ама това не е москвич...И емблемата е от новите.Искам старата,с петолъчката:)и със задното предаване,и ако успееш да дигнеш 100 да се чудиш дали и как ще спреш...Ама това е една друга тема:)или теми...

    Коментиран от #17

  • 16 Skoda

    8 3 Отговор
    Като го видях си казах а нова Шкода да ама не Москвич право в лицето ти :D
  • 17 селянин

    38 10 Отговор

    До коментар #15 от "коста":

    Това че са решили да преименуват онова подобие на кола Дачия Логан и сие в Москвич е гавра просто.
    А иначе това със спирачките са ти пълни измишльотини,като и това със 100км/ч, явно никога не си се качвал на нов или добре поддържан Москвич. Аз лично имам за ретро кола 2140. Спирачките са си му екстра дори. Над 120км/ч вече се усеща влиянието на кубичните форми характерни за 70-те и някои от 80-те.
    Ама повечето сте големи разбирачи знам.... даже и сега карате кошници за по 1-2-3-5000лв и сте мноу велики, ама все пак има хора дето си купуват и нови коли и имат същото мнение за колите ви нов внос от горубляне дето вие го имате за на дядо ви москвича. Само дето дядо ви е карал нов Моксвич, а вие нова кола през крив макарон гледате и всичко ви е криво.

    Коментиран от #37, #53

  • 18 Кобрата

    24 5 Отговор
    Като прочетох заглавието на статията се зарадвах, но идеята да пускат евтините модели на Рено под марката Москвич определено не е добра.
    Аз на времето израснах с тази марка и това е първата кола, в която съм се возил.
    Да вземат да си произвеждат Москвичите пак, но да са си с руския патент, тогава вече ще са здрави машини. Московеца няма отказване, яко катърище е... и доста меко вози защото е на ресор...
  • 19 Кобрата

    25 7 Отговор
    Вместо в Ловеч да сглобяват тези китайски боклуци Great Wall, да вземат да върнат руските сглобките на Москвич
  • 20 АЗЛК МЗМА 412

    11 4 Отговор
    Само ще се подиграят с марката с тия таралясници....Поне двигателя да беше оригиналния 412 а не този френски боклук....
  • 21 comment

    28 1 Отговор

    До коментар #14 от "АЗЛК МЗМА 412":

    Че той оригиналния си е BMW. Даже от леярските форми на капака на разпределителния вал не бяха ги изчегъртали. Отвътре си стоеше надписа BMW. Спомени...

    Коментиран от #40

  • 22 пк

    23 7 Отговор
    Баща ми го е купил чисто нов през 1980 няма такова чудо.Оригинален руски 2140 а не наш.И не е от де форсираните.Като нов го е стъпвал с 160км на магистралата.Гараж не е видял копача.Бих купил нов но не това подобие.В момента е на над 430 000км но вече е доста по изгнил ,но смятам да го правя някои ден.Няма такъв здрав двигател уникален е.
  • 23 пк

    9 2 Отговор
    Баварците ако го вземат да.Нека да е с 1.5л. двигател но от i8 ,3 цилиндъра с турбината,220коня.

    Коментиран от #56

  • 24 гост

    23 5 Отговор
    1980 год . баща ми ми купи нов москвич от мототехника. Аз бях ерхен, и доста го разтъпквах .Аспуха му беше бял , като сняг. Но ... на задната седалка беше тясно за 3-ма . 200 кг грозде в багажника - никакъв проблем. Само на първите 800 км му се беше разхлабил капака на клапаните и протече масло / навярно някой пиян бляд го е събирал / , но аз работих в автосервиза на града и му разбирах много и си го оправих .За разход на горивото - упорито си държеше около 10 / 100 км .Само празен и с много икономии стигаше 8.5 / 100 л . Но иначе .....носталгия ))))))))
  • 25 Чоки

    18 23 Отговор
    Майко мила! Тъкмо си мислех ,че най сетне сме се отървали от тези боклуци!
  • 26 Мемфис

    15 10 Отговор
    Дори индийците не могат да сътворят такава грозотия!
  • 27 СССР

    18 7 Отговор
    Истината е в ОРИГИНАЛА! Това е френско менте! Ако пуснат разработен руски много ще се изкефя!

    Коментиран от #31

  • 28 Дидо

    13 26 Отговор
    Стига с тези статии сглупости за Москвич и миналото . . . .Е.ати тъпотиите. Ние сме толкова нихилитно племе, че само историята и миналото ни е в главата . Москвичи , Волги , носталгия по братска Русия и великите и постижения .
  • 29 Моу е тап

    10 3 Отговор
    Последният ми досег с Москвич Алеко бе един човек,дето не може да го запали и яко го псуваше :)
    Не съм виждал москвич от години,виж лада да.
  • 30 Dimitar

    15 4 Отговор
    Ако ги почнат в Ловеч за по 5 бона бройката още ще си ги купуват!

    Коментиран от #43

  • 31 стратокастър

    20 14 Отговор

    До коментар #27 от "СССР":

    Какъвто пазара -такава и колата ! Срамна работа е Русия да не може да направи прилична кола ,телефон, телевизор.... но какво го интересува Путин Медведев и други -те се возят в бронираните мерцедесчета и им е все тая!!!
  • 32 ох ох ох

    11 2 Отговор
    Да направят отново "Мототехника и автосервиз" - иначе къде ще ги продават?
    То ще са опашки, опашки..
  • 33 пак оцапаа луната с фекалии

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "радистин":

    Ти се изказА - вино, св..ки и франзели. Остава да те питам - колко французойки са ти правили св..ки, че си убеден в какво ги бива? Хората добре си се справят с автомобилния бизнес, купуват заводи в Русия, после тук четем за френски кочини и майсторки на св..ките.
  • 34 ееееее

    8 7 Отговор
    стига сте плюли москвето бе, сега като го подбарат AMG, няма да го познаете.
    ще ви видя после какво ще пишете.
  • 35 Plovdiv

    17 4 Отговор
    Как беше - АЗЛК: Ах, Защо Ли те Купих...

    Коментиран от #42

  • 36 фен на ВАГ

    7 3 Отговор
    е.а ти падението
  • 37 коста

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "селянин":

    селянино,извинявай,ти на колко години си?Питам те нарочно,за да разбера качвал ли си се някога на нов москвич,било 2140,било 408,било 412?Повтарям-НОВ!Няма да те питам за по-старите модели...И още повече,като споменаваш 120,някога ,ако казваш,че притежаваш москвич,вдигал ли си с него по-голяма скорост?

    Коментиран от #62

  • 38 дете на 90те

    32 5 Отговор
    Абе колите през 60-те докъм 80-те са били по-красиви. Липсва ми времето когато по улиците имаше масово соц коли, но и западни от 70-те и 80-те - опел аскона, опел рекорд, форд сиера, форд ескорт и т.н. Ех какво хубаво нещо е детството.
  • 39 бай Иван

    15 27 Отговор
    Не знам какво ви липса, но на мен скапания Москвич изобщо не ми липсва!
  • 40 дедо Въсо

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "comment":

    ... верно е, както и това, че на вилките в скоростната кутия на мотоциклетите 'ИЖ'... имаше DKV
  • 41 Georgi Nedyalkov

    15 20 Отговор
    Москвич се завръща.Боже, не ни наказвай отново.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43

    7 15 Отговор

    До коментар #30 от "Dimitar ":

    И за 5 лева няма да се кача на това уникално красиво чудо на инженерната мисъл с вирната предница.....
  • 44 Българин

    40 7 Отговор
    На повечето от вас ,бащите са карали Москвич,пък не са умрели ,даже са успели да направят по 1-2 деца ,дето сега тия деца ръсят простотия по форуми из интернет
  • 45 pogarnikar

    8 1 Отговор
    космич 412 братцы
    на дароге за ним не угнатся
    http://vbox7.com/play:88ea7ea9?pos=src
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ВаЗ

    5 14 Отговор

    До коментар #11 от "2140":

    Къде си вдигал с москвич 150 бе колега,тоя твой москвич трева да е бил с чип...
  • 48 Оня с автосервиза

    19 4 Отговор
    Дванайсетак с добре настроен карбуратор вдигаше 160 и на трета скорост ! Просто си им е отминало времето , колкото и да си ги спомняме ! Все пак за да сме обективни един фолксваген или опел от времето на москвича е не по малко надежден от него , но доста по комфортен !
  • 49 Като гост

    10 8 Отговор
    На времето беше еталон за боклук, само Москвич беше без "бордеро"/без ред/. Сега също най-евтините боклуци пак Москвич. Обаче сравнено с недоразумението от едното време, сегашното е направо революция.
  • 50 Марони

    8 4 Отговор
    Това ми звучи,като"комунизмът се завръща"!
    Ако не дай си боже това стане,бъдете сигурни,чеще бъде още по-гротеск...
    Не,че напъните на"Лада"са нещо повече.Жигулито беше поне Фиат124.
    Кола.на годината е бил за 1966г.

    Коментиран от #54

  • 51 Дон Хуан

    14 8 Отговор
    Имахме Москвич2138,от нов сттруваше към 4000лв,тогава,след години употреба взех да го карам аз.Изкачването на Петрохан мму беше голяма мъка 3та скорост 40 км и гледам стрелката на водата 80 90 100 отбивам и пускам колконата.Масло от всякъде тече кат дигна 80 пуши от изп колектор ,голяма мъка и мечти за 12 так.Продадох го за 5000 лв,додаох още толкоз и си купихме хладилник и Те Така Те
  • 52 Бат.Влад

    2 0 Отговор
    Не.ми.хулете.MSW.то.вози.800.кг.и.гори.4.4.дизел
  • 53 Тодор

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "селянин":

    Точно! Купих си нов 412, 5 700 лв, доста бяха, но го карах 25 години, правех си дребни ремонти и центровки и никога на път не съм оставал с него.
  • 54 ВАЗ2101

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Марони":

    Чудно как така е автомобил на годината за 1966 когато първата ЖИГУЛА излиза 1970 година?

    Коментиран от #57, #65

  • 55 Име

    6 3 Отговор
    Браво деца! Но ако бяхте учили по времето на московеца нямаше да леете черепен секрет в посредствен сайт.
    Рено са се доказали с надеждност и ефективност на двигателите и скоростните кутии. Не съм им фен, но и голфа не ми е любим. Дачия тръгна нагоре точно с тези модели. Колко от вас са ги карали и по колко км?
    Така ли плюете и по другите умрели марки, като бугати, мини, ролс ройс..?
    Немските инженери още не са летяли в космоса... Има си причина за скапаните съветски коли.
  • 56 azko

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "пк":

    Як си беше московеца,колко стока от къра извлачи.Но такива бяха времената преди 25 г.да речем.
  • 57 Ицо

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "ВАЗ2101":

    1966 г., кола на годината е фиат 124, на който СССР купува лиценза и през 1969- 70 г. се почва продажбата на Жигули.
  • 58 Москвич бракма

    4 5 Отговор
    Боклук боклук боклук
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Алфредо

    7 4 Отговор
    Само комунист може да замисли толкова ТЪПИ имена на коли. Толкова задръстена нация са.

    Коментиран от #64

  • 61 Коко

    6 0 Отговор
    Едно време имаше локум
    Един ядеш и цял ден готов за подвизи, бутаха Москвича до Копитото и после бутаха Кичка!
  • 62 Българин.

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "коста":

    С руския чист дванайстак ,съм вдигал 150,с ловешки деформиран 140.
  • 63 Владо

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "дядо Либен":

    Със записвания ,ама нови.Ти нава кола карал лиси,а качвал ли си ?се.Всичи се записваха и през ,има няма 5,6години бащами сваляше найлончета от седалките и пет пъти сверо я измиваше докато не свали маслото от новото купе.Днес аз съвременния човек 30 години по късно, 10 коли смених,по нова от 6г. Несъм се и качвал.А за разлика от него по 10 ч. На ден работя.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Владо

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "ВАЗ2101":

    Много чудно найстина.Трябва Айнщайн да си за да си отговориш.
  • 66 До ваз

    2 0 Отговор
    Аз съм вдигал 140 със 2140
  • 67 Москвич ли?

    1 2 Отговор
    78ми набор съм и добре си спомням 1987 като взехме Москвича. Да, ставаше за полето. Товарили сме го яко. На Запад обаче за тая цел имат пикапи. Иначе за дълъг път ставаше, ама мъка. Пътували сме от единя край на България до другия всяко лято и беше тежко-най-вече шумно. При 120 вътре не се стоеше.
    Карам съм я тая машина-вози като спортен трактор, с това задно окачване е нормално. И когато 1997 подкарах за пръв Опел Вектра 1.6 75кс финално разбрах, че Москвича е остарял морално поне 30 години(но знам, че са повече).
    Новите коли не са скъпи сега-просто ние нямаме пари.
    За 25 хилки можеш да си купиш Астра или Рапид Седан. Ако вземаш 2 бона заплата това са 13 заплати.
    Ако Москвича е струвал 5700, заплатата е била 150лв ти трябват повече заплати.
    И не е вярно, че за Москвича не се е чакало.
  • 68 ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ

    1 1 Отговор
    НЯКОГА НО НЕ СЕГА !
    А ПЪК КОЙ ЩЕ ГО КУПУВА Е СЪВСЕМ ОТДЕЛЕН ВЪПРОС !
  • 69 Made in Germani

    1 0 Отговор
    Ако беше спечелил войната чичо Адолф сега нямаше да коментираме това чудо на техниката!!!

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 бат мишо

    0 1 Отговор
    ПС
    разхода без юркане е 7.5 литра ДНЕС - градско Варна с юркане до ламарина ДУШМАНСКИ 13 лит
    с карб от самарка се сваля ама бавно набира, КОЕТ ЗА ЦЕНА на бензина 55 стот си е без пари
    комшуту житкаше с един Опел Манта и му трескаше 9 ИЗВЪН ГРАДА - говоря за 2 лит Манта и ЕДВАМ МЕ МИНАВАШЕ САМО НА МАГИСТРАЛА с 2 у тонния ТУЧ
    сега имам 318 2 ен стоп 1988 СЪЩАТА С Москвата и с оригивалния мотор 1.8 карб И ДАВА ПОВЕЧЕ РАЗХОД ДНЕС И БЯГА ШЕ ПО МАЛКО и даде ПОВЕЧЕ ДЕФЕКТИ
    ма не мога да го докажа щот сега е 3.3 мотор оня са освятка
    А МОСКВАТА ВЪРИ ДО ДНЕС
  • 72 Скункс

    0 0 Отговор
    Благодария,купих си Е-220 на старо от Белгия и си го предпочитам пред чисто новия Москвич.
  • 73 Divaka

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Made in Germani":

    Този Адолф беше казал че руснаците са толкова малоценна нация че сами никога няма да могат да произведат що годе добра кола.Е прав е човека.
  • 74 Reno

    1 0 Отговор
    Не знам аз ли грешно разбрах или вие но доста глупави коментари прочетох
    Това няма да е москвич а рено /дачия / само ползват името москвич
    И ако правилно рабирам ще е само за руския пазар
    Нещо подобно на опел за англия
  • 75 Иво

    1 1 Отговор
    Като прочетох заглавието си викам, бааа си мамата, най-накрая нещо интересно в авто-индустрията, а то какво се оказало, пак под марка на рено....