27 Януари, 2016 11:39 31 839 36

Най-продаваните автомобили в света за 2015-а

  • toyota-
  • corolla-
  • volkswagen-
  • golf-
  • продажби-
  • автомобили-
  • 2015
Най-продаваните автомобили в света за 2015-а - 1

Световните продажби на Toyota Corolla през изминалата 2015 година (отчитайки всички модификации на модела, продавани на различните пазари) са били 1 339 024. С реализацията на такъв брой автомобили Corolla за втора поредна година става най-продаваната кола в света. Спрямо предходната 2014-а моделът бележи ръст с 4.7%. Данните са от годишната статистика на компанията Focus2Move.

Второто място в тази своеобразна класация е за немския бестселър Volkswagen Golf. Въпреки дизеловия скандал, който се разяри през есента на миналата година, Golf също бележи ръст в продажбите си. През 2015-а в света са продадени 1 041 279 Golf-а, което е ръст спрямо 2014 година с 8.4%. Само автомобилите Toyota Corolla и Volkswagen Golf са с продажби от над милион екземпляра за година.

От десетте най-продавани автомобила за изминалата година четири са с по-слаби продажби в сравнение с предходната 2014-а. Останалите бележат ръст, като най-голям е при модела Chevrolet Silverado. От европейските марки най-много са се увеличили продажбите на Volkswagen Golf, а с най-голям спад е Ford Focus (-19.4%). Ето и десетте най-продавани модела за 2015-а.Най-продаваните автомобили в света за 2015-а

Разглеждайки топ 50 на най-продаваните автомобили през изминалата година правят впечатление моделите с най-голям ръст в продажбите. Един от тях е Nissan X-Trail, който е на 29-о място по продажби, но бележи ръст с цели 47.7% спрямо продажбите си през 2014 година. В топ 100 пък, кросоувърът Hyundai ix35, който е на 69-о място по продажби бележи един от най-големите спадове - минус 24.1%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Skier

    4 2 Отговор
    Ако не беше този измислен скандал Дизелгейт, вездесъщият Golf щеше да е на първо място.
  • 2 Marieta Marinova

    4 2 Отговор
    браво бе
    японците са доста добре
    ако голфа се правеше на някакъв остров
    в тихия океан колко ли продажби
    щяха да имат?
  • 3 onq s konq

    2 8 Отговор
    Продават се щото са ефтини талиги БМВ си е номер едно ама като нямат пари хората копуват джапанки

    Коментиран от #4, #5, #8, #10, #11, #19

  • 4 МаКаТа

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Много си неграмотен, тъй да знаеш. "еФтини" и "кОпуват" - смях. То явно такива като теб си падат само по стари BMW-та, та за това у нас се карат толкова много баварски трошки.
  • 5 и с магарето

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Напално си праф, ако мозехме само на фратни паржоли, намаше да се купува орис и клемвириши
  • 6 Стар шофьор

    2 0 Отговор
    Не съм карал нито Тойота, нито ФВ, така се е случило. Нямам мнение. Защо обаче, като се каже японско и Голф, все става кавга?
  • 7 Кобрата

    3 2 Отговор
    Това е поредното доказателство, че в световен мащаб по-голямата част от населението сме бедняци. Тези коли от класацията, са включени в нея, не защото са най-добрите, а защото са най-добрите сред евтините, автомобили, а иначе има далеч по-хубави автомобили, които не можем да си позволим

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    3 0 Отговор
    Ползвах точно их35 и разбирам защо е паднал надолу. Колата е много по-тежка от официалните данни, малки детайли и ключета се повредиха преи да направи 40х.км. При все че не е евтин при закупуването не виждам защо да си го купуват хората.
    Голф и Корола са класика, като японците сериозно дърпат на немците като различен дизайн, оборудване и реална икономичност. А Нисан и Рено ще се изкачат още повече другата година, стават все по-добри коли.
  • 10 Крантофоб

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Пич, не мислиш ли вече е време да си смениш ника на "оня с дъртата кранта"?
  • 11 Идея

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Че си нИграмотен нИграмотен си, но ще ти дам една идея. Напиши / по добре накарай друг да ти го напише/ на сдуханото си БМВ "Роди се в германия и умря при "оня с коня".
  • 12 коик

    1 1 Отговор
    Ха, тази класация сякаш е обявена от Съюза на Копърките!
  • 13 Иво

    0 0 Отговор
    Не е нужно да си беден, за да избереш някоя от гореспоменатите марки. Разберете, автомобилите, с малки изключения ( визирам С клас, 7ма серия и тн. ) служат за ежедневно придвижване от точка А до точка Б.Така че никой не би успял да ме убеди в това, че трябва да се изръся още 20 - 30 хиляди, за да имам същата кола с друга емблема - визирам например Голф и БМВ 1 или A клас - автомобили на една платформа с осезаема разлика в цената, служеща само за задоволяване на нечие его...Лично мнение
  • 14 мазния

    1 3 Отговор
    Класация за бедняци ! Аз карам само БЕНЦОВЕ и то от Е класа нагоре! Ае беШ

    Коментиран от #18

  • 15 adolf

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=R9m7YDnCPPY
  • 16 Роман Ценов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кобрата":

    Коментиран от #17

  • 17 Кобрата

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роман Ценов":

  • 18 Бидона

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "мазния":

    Като видиш колко минуси имаш , ще разбереш,че тук пишат и четат само .......!
  • 19 Да му го туря на коня

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    А ве шматка скрий се с твоите БМВ-та. Нещо не ги виждам от две седмици по пътищата. Защо ли? Нали са много вървежни.
  • 20 пурко

    2 0 Отговор
    пичове не се карайте много професори сме за това има къвга
  • 21 Ярослав Станчев

    2 1 Отговор
    Тези коли в класацията са си от така наречения бюджетен клас.Тоест около 10 милиона човека са си ги купили,защото за толкова са им стигали възможностите.Не че са много хубави или много надеждни.Просто са си ширпотреба,евтинджос,талаш или както искате така го наречете.Всеки от нас ако имаше финансовата възможност би се качил я на С-клас,я на Рейндж Ровър или пък дай Боже на някой Ролс или Бентли.И едва ли щяхме да ги забележим тез еднодневки в статистиката.Кой каквото ще да приказва,ако мога да се наежа аз в една Ес 8-ца тия дрънгели от статията изобщо няма да ги знам,че съществуват.Ама пуста беднотия.....в нашата мила Родина.

    Коментиран от #22, #23, #28

  • 22 опсмопсус

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ярослав Станчев":

    Говориш откровени глупости!Само комплексари, тънкопишковци се кичат в колите, които смоменаваш!
    Познавам доста богати хора, които карат скромни автомобили, не защото не могат да си позволят, а защото так са решили!
    Казах ти вече, че се излагаш!

    Коментиран от #30

  • 23 поредния

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ярослав Станчев":

    Как реши,че толкова са им възможностите на купувачите?Как реши,че са еднодневки?Хората искат да карат коли а не да ги ремонтират.Факт е,че еднодневките както ги наричаш са по-здрави от повечето премиуми които си изброил.Карай си премиума и не коментирай.Даже в мобилето ги има А8 за по 3-4хил.лв.Взимай и не се чуди.

    Коментиран от #25

  • 24 много сте плоски

    0 1 Отговор
    Абе много сте плоски повечето... в топ 10 има 3 Тойоти, 2 фолксвагена, 2 форда............ все уж марки, които никой не харесва......
    АБЕ колко често виждате служебна кола МЕРЦЕДЕС или служебна кола АУДИ или пък БМВ,
    Аз щот като се огледам все са я Френски, я Тойотки, я фолксвагени...
    Що така работодателите не накупят на всички по един "ЗДРАВ МЕРЖАН" както всички обичате да ги наричате и да не се занимават с глупости......???

    Коментиран от #26

  • 25 чеповат

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "поредния":

    а бе ъгловат, да, повечето Мержани са служебни щото шефовете знаят какво издържа за такси! Като кацна някъде на запад се возя според килограмите ми, а тук с някакви корейки или всякакви с дръпнати очи не ми побират и едната буза на задника....и да дебел съм и какво от това, важно е,че хората за парите си се возят на МЕРЖАНИ на запад!
  • 26 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "много сте плоски ":

    острия... знаеш ли в колко нормални добре развити страни служебните коли са БМВ и Мерцедес...полицай(Англия Германия) линейки(Англия Германия) таксита Мерцедес е пълно в Холандия, Белгия, Германия, Англия....за автобуси чувал ли си автобус форд или фолксваген......хората имат пари и си позволяват качество....не както в нашата мила родина където всеки кара служебното като за последно. Много са факторите порадади които работодателите не купуват здрав мерджан в България не че не им се иска....

    Коментиран от #34

  • 27 гост

    1 2 Отговор
    Мисленето на Западняците е напълно различно от нашето. Няма толкова желание за показност, а з практичност и употреба. Ако караш по 40х.км на година тогава западняка ще си вземе кола, която не му струва цялата заплата за обслужване, както са премиум марките например, понеже там колите се обслужват по книжка, а не при повреда. Затова човека си купува тойота и дава няколко стотин евро на година, а не мерцедес за няколко хиляди евро на година. Смятат си хора и купуват изгодното и практичното, понеже те си изкарват сами парите и си ценят труда. Който сам си е изкарал всеки лев знае за какво говоря. Такива са и хората с възможности които карат по-обикновени коли, без показност.
    Вярвам, че не трябва да се живее за една кола, и е много по-важно човека в нея, а не марката. Рано или късно ще си проличи каквъв човек е шофьора, щом си отвори устата, не само да позира. У нас е пълно с позьори и затова е крив мирогледа.
  • 28

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ярослав Станчев":

    Тойота според тебе е ненадеждна, надявам се че се майтапиш, де да можеха да са толкова надеждни тези комплексарски китуци дето си ги изброил.

    Коментиран от #29

  • 29 Трифонов

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от " ":

    Допотопно, грозно, скапано и смешно - ако искаш да знаеш - пътно превозно средство... е Тойота-та!!! Ей точно заради това е възможно и да е относително надеждна. Щото е проста. Макар, разбира се, да не е никак надеждна. Очевидно никога не си имал нова Тойота Корола или Авенсис, например. Има там форуми на Тойота, на Хонда, на Мицубиши... Влез, поразрови се и ще намериш и достоверни мнения по въпроса за надеждността на тези несериозни, но евтини, сапунерки.
    Що се отнася до "богатите хора с големи възможности", които карали "скромни коли". Аз такива не съм виждал. Или много ни се различават вижданията за това що е "богат човек с големи възможности" - което е по-вероятно, или много ни се различават вижданията за това кое е "скромен автомобил" - което е по-малко вероятното. Най-скромната кола у богат човек с възможности, която съм виждал бе Фолксваген Фаетон. Разбира се, човекът си го купи чисто нов.
    И накрая - крайно време е хората в тази държава да разберат, че що се касае до хората, богатството и бедността, не са финансови категории, а състояния на духа. Ето защо у нас е пълно с цървули, които имат финансовите възможности да си купят нов, свестен автомобил, да се облекат в качествени дрехи, да се хранят със свястна храна и изобщо да живеят много прилично, но вместо това карат над десетгодишни бараки, смятат всеки литър консумация на колата, обличат се от Илиянци, ядат кренвирши и обясняват, че "са богати, но земни хора", които "живеят скромен живот, без излишна показност..." В същото време, трупат пари в банкови сметки и се топлят от мисълта, че имат "бели парици за черни дни". Специално за тези БЕДНИ в същност нещастници, от време на време, се провеждат ала "КТБ кампании". Защо ли? Ами... защото тия нещастници, очевидно нямат нужда от спестените си пари. И затова е правилно просто да им бъдат взети. Специално за блюдолизците, дето се кланят пред Европата и Америката. Там също е пълно с подобни "богати, но скромни" нещастници. Ето защо и на тях им се устройват от време на време едни такива Световни икономически кризи!!!
  • 30 MB GL450

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "опсмопсус":

    Дали всички които караМЕ скъпи коли сме комплексари и тънкопишковци е много спорно , защото не познаваш всеки споменат.Със сигурност обаче се вижда че ти си злобен и завистлив , а това обикновено е присъщо на некадърниците.
  • 31 Бозо

    1 2 Отговор
    Масата от хора коментират как едно или друго било боклук без да са купували никога нова кола, защото "за тия пари я къф мерцедес ше си зема...."
    Свикнете с мисълта, че има много хора, за които времето е по-ценно от висенето по сервизи и кое точно на 10 годишния премиум ще издумка в най-неподходящия момент на цена 1000+ евро. Затова и хората купуват нормални нови коли, с които си вършат работа и са спокойни, че колата им е изправна, безопасна и не е с "избушен катализатор", "2ра ръка 19 гуми" и тем подобни извращения. Има много хора които имат 40к да си купят нормална кола, но вместо това купуват Ауди Q7 и първата им работа е да махнат катализаторите и да си купят "нови" гуми втора употреба :)

    Коментиран от #32

  • 32

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бозо":

  • 33 mobile

    1 0 Отговор
    Според мен е по-удачно да се види една статистика на база реализирани приходи от продажби на даден модел автомобил. Иначе естествено че масовите по-евтини и опростени автомобили ще се продават в по-голям тираж.По последи данни ако не се лъжа БМВ са лидери по процент на рентабилност.
  • 34 xax

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "пешо":

    да те светна в Англия таксита , полицейски коли , линейки всичко е Форд ...

    Коментиран от #35

  • 35 пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "xax":

    не ме святкай защото аз живея в Англия, да повечето полиция(без цивилната)е Форд обаче е пълно с БМВ(5 серия комби) и бусове Мерцедес....
  • 36 Бай хой

    2 0 Отговор
    Не че нещо обаче тия короли все повече заприличват на голф.