4 Април, 2016 01:00 7 494 8

Класиката - Renault 5 Turbo 2

Когато си роден във френско градче наречено Льо Ман представата, с която се раждаш за автомобилите е много по-различна от тази на нормалните хора и собственикът на тази култова машина - Кристоф Герин е един пример за това. При него обвързването с марката Renault идва наследствено поради факта, че баща му работи в марката. Влечението му към този модел идва през далечната 80-та година, когато той има възможността да кара чисто ново 5 Turbo излязло току-що от завода. Мечтата му обаче се сбъдва чак през 2012, когато негов приятел намира желаната машина. 

Renault 5 Turbo 2 се задвижва от 1.4 литров турбо двигател с мощност 158 конски сили и 221 нютонметра позициониран зад предните седалки. Състезателната версия на модела печели епичното рали Монте Карло с легендата Жан Ранотти зад волана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симфони

    2 2 Отговор
    Много впечетляваща кола за онова време!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    може би първият и няй-ярък спомен като дете имах от такава машина...не съм фен на марката изобщо, но това си беше безумен атомобил...по-точно автомобил за безумци:)))

    Коментиран от #4

  • 3 Крум Янкулов

    1 0 Отговор
    СТРАХОТНА КОЛА
  • 4 205GTI

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Малко зверче за майстори на волана!Наистина не става за безумци,както се определяш ти!
  • 5

    1 0 Отговор
    Една от култовите спортни коли.....
  • 6 Fake

    1 0 Отговор
    От години ми е мечта да видя Рено 5 турбо на живо но уви , а за Жан Ранотти няма какво да кажа освен брилянтен пилот .
  • 7 бай Иван

    0 0 Отговор
    Илия Чубриков караше такава кола навремето!Интересен автомобил с много иновации за времето си като се има предвид ,че е френски!Все пак не успя да се наложи но остави следа след себе си!
    Дребен , но вреден както се казва!Доста батковци бяха наказани на пистата!
  • 8 Мммм

    0 0 Отговор
    Доказа се и още как. Появи се заедно с Ауди куатро и го наказа още на Монте Карло с Жан Раньоти,после на Корсика и много други. Наричаха го "асфалтовата ракета" и да беше малък но доста мощен, като за различните състезания мощността е различна, но на Корсика 86г. преди да закрият гр."Б" 5 турбо Макси бе с мощност около 380-400к.с. и бягаше заедно с Делта С4, 205Т16 ево2,Куатро С1 и др. турбо "динозаври",както ги наричаха.