Last news in Fakti

2 Май, 2016 09:30 22 304 3

Porsche-то, направено от италианец

  • porsche-
  • boxster-
  • stola s82-
  • spyder
Porsche-то, направено от италианец - 1

Когато към германската педантичност и точност се намери някой, който да влее известна доза южняшки темперамент, то тогава нещата стават наистина интересни. Това се случва и с концерна Porsche, които поверяват един от моделите си на Алфредо Стола - един от най-добрите италиански автомобилни специалисти. Продуктът на съвместната "любов" носи названието Stola S82 Spider и съчетава в себе си по неповторим начин италианското разбиране за дизайн и традиционните строги линии на немските возила.

Всъщност Porsche Boxster Stola S82 Spyder представлява Porsche 550 Spider, обогатено с ценностите на италианските традиции. Основната цел на Стола обаче остава създаването не просто на спортен автомобил, а на истински шедьовър на пътя, който предлага неповторими усещания за своя собственик. Porsche-то, направено от италианец е представено през 2001 година и веднага бива забелязано от ценителите на марката.Porsche-то, направено от италианец

Според специалистите основната атракция в новия автомобил е неговият дизайн. При него на практика са запазени доста малко елементи, познати от класическия Boxster. Все пак такива са предните калници, фаровете и типичните спойлери. Като цяло обаче автомобилът има формата на пура и това ясно показва търсените традиции назад към 50-те. Задната част на возилото е с меки линии, което с нищо не подсказва на пръв поглед, че там са скрити няколкостотин конски сили.

Предницата е издържана изцяло в стила на расов спортен автомобил. Особен интерес представлява изработването на самата каросерия, която е изцяло концепция на Алфредо Стола. Всичко по нея е изработвано на ръка, а сигурните и надеждни материали са намерили трайно присъствие. Алуминият и въглеродните нишки гарантират стабилността и здравината на Stola S82 Spider. По идея на италианеца силно е скосено и предното стъкло, като височината му допълнително е намалена с десет сантиметра. Резултатът е изключително добра обтекаемост.Porsche-то, направено от италианец

Дори прекалено острите завои, съчетани с по-висока скорост, не са проблем за Stola S82. Регулируемият напречен стабилизатор и допълнително монтираните модифицирани пружини отпред и отзад спомагат за оптимално следване на пътния релеф. Спирачната система също е доста надеждна. Отпред и отзад са монтирани по-мощни дискови вентилирани спирачки. След направените тестове пък, като най-подходящ размер гуми се налага 225/40 ZR 18 отпред и 275/35 ZR 18 отзад.

Спортният облик на Porsche-то се довършва от използвания в оборудването двигател. Той е взет от Boxster, но работният обем е завишен от 3.2 на 3.4 литра. Агрегатът е събрал в себе си и 440 к.с. при 5500 об./мин. Наистина впечатляващ е и максималният въртящ момент, който достига 520 Нм при 4400 об./мин. Моторът, разположен зад гърбовете на водача и пасажера е “вързан” за шестстепенна механична скоростна кутия.

От ускорението на возилото пък биха били доволни и най-претенциозните купувачи. Скромните 100 км/ч спортистът достига само за 4.6 сек. По-безстрашните, освен това могат да натискат газта, докато скоростомерът закове на 295 км/ч. Явно Stola S82 въпреки своите почти 1300 кг не се страхува от екстремни изпитания на пътя.Porsche-то, направено от италианец


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    6 2 Отговор
    Истински шедьовър!
  • 2 Обръщайте внимание

    1 9 Отговор
    911 е със задно разположен двигател (зад задната ос), Boxster е със средно разположен двигател (между двете оси).

    Коментиран от #3

  • 3 Караиванов

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Обръщайте внимание":

    Отлична статия!!!