23 Май, 2016 12:30 5 808 13

Renault подготвя "ядрено" Clio

  • renault-
  • clio-
  • clio rs-
  • clio rs-
  • kz 01-
  • renaultsport-
  • монако

Гръцкият сайт Motori.gr публикува снимки на екстремна версия на горещия хечбек Renault Clio RS, чиято разработка малко по-късно бе потвърдена от RenaultSport. Според съобщението в профила на заводското тунинг ателие в Twitter автомобилът ще дебютира пред публика по време на Голямата награда на Монако във Формула 1 между 26 и 29 май.

Clio-то на изтеклите изображения се различава от стандартния RS по оптимизираната аеродинамика, раздутите калници и голямото антикрило отзад. На една от снимките се вижда и волан с интегриран оборотомер.

Според британското сп. Autocar новата екстремна модификация ще носи индекса KZ 01 и ще бъде въоръжена с механика от Megane RS, включително и с ръчната му скоростна кутия. По непотвърдена информация мощността на двулитровия турбодвигател ще бъде 280 к.с. В момента базовото Clio RS развива 200 коня, а вариантът Trophy - 220.

Предполага се, че колата, която Renault ще покаже в Монако, ще бъде предсериен прототип. "Ядреното" Clio ще бъде произведено в ограничен тираж от 500 екземпляра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 3 Отговор
    Едно е БМВ-3 със същата мощност,друго е това съсичкото "нещо" дето лови всички неравности на пътя,като при това е вероятно с твърдо окачване .Резултата- само за 200-300 км движение извън магистралата шофьорът все едно бит с ковашки чук и отвътре,и отвън.
  • 2 Джовката

    0 2 Отговор
    Кво тва бе каква е тази играчка бе толкоз инженери това ли успяхте да направите бе направо излагация. Иди си купи едно БМВ е36 поне вътре тапицерията е с качествени материали.

    Коментиран от #4

  • 3 Десислав Попов

    2 0 Отговор
    Леле,колко много прост народ живее в малка България
  • 4 МоТо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джовката":

    Джовки,
    Ще се наакаш ако те "повозят" в това Клио,е36 да си поставиш ....в зания гараж!:)!
    Коня, и ти също да го паркираш там!
    Купувам-само да излезе!
  • 5 МоТо

    1 0 Отговор
    Джовки,
    Ще се наакаш ако те "повозят" в това Клио,е36 да си паркираш ....в задния гараж!:)!
    Коня, и ти също да го паркираш там!
    Купувам-само да излезе!
  • 6 *** *******

    0 0 Отговор
    Абе, "onq s konq", ти какво правиш изобщо в тая секция с автомобилите изобщо? То си пролича че нищо не разбиращ от коли, а сега го затвърждаваш. Викаш че френските "кочини" ловят всяка дупка а Е36 вози гладко като кораб, а... Е такава простотия не бях чувал никога.

    П.с. Говорех за Е36 защото очевидно скоро време едва ли ще се докоснеш до Е90 или F82.

    Искам да попитам още нещо до всички "специалисти"

    Та бихте ли ми обяснили защо тази кола не е добра. Мощност ли няма? Дали пък е прекалено тежка? Или ненадеждна...

    Не знам дали сте гледали в сайта на Нюрбургринг, но там Меган със същата мощност е с по-добра обиколка от F10... Клио е по-леко, следователно би трябвало да скъса F10.

    За надеждност не искам да слушам глупости от рода:
    Не върви, кочина, само по сервизите, ала бала и подобни. Тва си е ваша грешка че купувате коли на по 10 години от някой дето знае ли се, не знае ли се кво я е правил тая кола...

    Карам Рено от 12 години и единственото което се беше развалило беше радиото... Жената кара Пежо, при нея пък абсолютно нищо не е мръднало от както сме го взели.

    П.с. Тва за сервизите дето го казвате за да де "оправдаете" се отнася и за БМВ-тата, Аудитата, и Фолксвагените ви на по 20 години.
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Хаха!Какво правя в тая секция ли?Ами раздавам знания естествено!При това-безплатно.А такива като теб принципно се дразнят от написаното от мен,защото ВИНАГИ Е ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА!А сега ще напиша четливо и бавно/защото четеш и разбираш бавно/ същото което съм написал:ПОРАДИ КЪСОТО МЕДУОСИЕ въпросното рено-черупка лови всички неравности на пътя и оказва негативно влияние върху шофьора при преходи над 200км примерно.Което за по-ясно значи,че ще ти се натрошат камъните в бъбреците!Което при БМВ-3 почти го няма ПОРАДИ ПО-ГОЛЯМОТО МЕЖДУОСИЕ/пиша като за бавноразвиващ се,ама няма как/.Второ-Защо ми говориш за Е-36,след като никъде не съм споменавал за тоя модел?ЛИЧНО АЗ КАРАМ Е-46/204 КОНЯ/ и съм много доволен от от него като динамика и возия,особено пък от разхода на гориво/след вкарани доста пари са подмяна на някои части и възли по ходова част и трансмисия естествено/.И накрая бих ти казал,че думата "сервиз" не е срамна дума и редовното им посещение говори за любовта на собственика към колата си.
  • 8 MOTHERFUCKER

    0 0 Отговор
    onq s konq по добре недей да пишеш повече че много се изложи нямам думи просто
  • 9 Моби Дик

    0 0 Отговор
    Не знам изобщо защо говорите за возия! То е ясно, че този автомобил не е създаден, за да се чувстваш като в облак в него. Който иска да се вози добре, се ориентира към съвсем друг клас МПС. Тази кола е създадена, за да бъде БЪРЗА. И като казвам бърза, имам предвид да можеш да сечеш здраво завоите, а не просто праволинейно ускорение и висока скорост. Препоръчвам на господина с коня да отиде на писта и да се пробва срещу Clio RS (ако ще и срещу Clio II със 172к.с.), съмнявам се, че ще остане доволен от резултата.
  • 10 Мммм

    0 0 Отговор
    До "Коня": Не сравнявай Клио с 3-та серия на БМВ защото не са в един клас, сравнява се с Поло, Фиеста и др от този клас,като Клиото е с по-голямо междуосие и съответно по добра возия и ако не е това РС ще е на ниво возия на 3-ката. Този конкретен модел сигурно ще вози по-твърдо от твоето БМВ и 3-ката но то е създадено за състезание, а там подковите ти ще се износят още на първите завои в сравнение с това и ще му дишаш праха с тези БМВ-та.Не мога да не кажа че ми хареса това със сервиза,което го каза и за това поздравления наистина си личи любовта и отношението към автомобила.
  • 11 клио rs

    0 0 Отговор
    Така е.Когато става дума рено тия с бмв-тата понеже няма как да го бият и се почва-ма тодруса,за офроуд не става и тинтири минтири.Колата е направена бегачка.Като искаш за дълъг път си взимаш друга кола.Клиото има още един минус,багажника и е малък.В не е това кола.
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Добре ,че са Нисан да им разработват и правят моторите...Дизелите на Нисаните са на Рено,спортните бензинови мотори в Рената са на Нисан и определено няма нищо очудващо силата на японците е в бензина ,французите и немците са по дизела. Например в модела Рено Вел Сатис 3,5-литровия шестак е на Нисан - това е двигателя,който се слага на Нисан 350Z ,абсолютно същия.Така че Нисан получават френски дизел (dCI) ,французите получават високо оборотен ,пъргав и надежден бензинов мотор.
  • 13 Motikarq is watching

    0 0 Отговор
    Ами... Попринцип точно този двигател е разраборен от Рено, а и не знам къде им е силата, щото Ред Бул от Ф1 кара с двигател Рено и печели няколко поредни години. Между другото 2.0 dCi от Сценик 2, Лагуна 2, Еспас 4, Вел Сатис и Меган 2 е на Нисан също