Last news in Fakti

31 Май, 2016 10:34 20 593 11

Рекордна глоба за производителите на камиони

  • камиони-
  • daf-
  • daimler-
  • iveco-
  • scania-
  • volvo/renault

€11 млрд. глоба грози DAF, Daimler, Iveco, Scania, и Volvo/Renault

Рекордна глоба за производителите на камиони - 1

Английското издание Financial Times съобщи, че Европейският съюз може да наложи умопомрачителна глоба на пет от най-големите производители на камиони. Става дума за марките DAF, Daimler, Iveco, Scania, и Volvo/Renault, които са обвинени в създаването на картел. Целта на този картел е била да забави въвеждането на новите технологии, имащи за цел да намалят вредните емисии на TIR-овете.

Според действащото законодателство в ЕС глобата трябва да се равнява на 10% от глобалния оборот на разследваните производители. Така ако картелното споразумение бъде доказано, то петте големи производителя на камиони ги грози рекордна глоба от 11 милиарда евро

От Financial Times припомнят, че още през 2014 година такова обвинение беше отправено от еврокомисар Маргрете Вестагер. Има още нещо, доста любопитно около зараждащия се нов грандиозен скандал. Явно изплашени от "Дизелгейт", шефовете на MAN (марка, която е собственост на Volkswagen Group) са съдействали на антимонополните органи в ЕС, като са разкрили подробности за картела.

Според специалисти с този си ход от MAN се надяват да избегнат глобата, която най-вероятно ще бъде наложена на гореспоменатите пет производителя на камиони, въпреки че и Scania е под шапката на VW. Камионите, произведени от петте обвинени марки, които се движат по пътищата на Европа са над половин милион и на практика контролират целия пазар в Евросъюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дфсдф

    2 2 Отговор
    Ех тия ВАГ-еснки подлизурковци.
  • 2 Дидо

    1 0 Отговор
    Май яко е отъняла кисията на Е.С.-вече новините от Брюксел са само за забрани,глоби,санкции,налагане на правила....и то не само в автомобилният сектор.А дали някой конкурент не си плаща в Брюксел,та да премахне конкуренцията на гореспоментатите фирми????
  • 3 камионджия

    3 0 Отговор
    За информация на незнаещите - контролния пакет на Скания се държи също от VAG . Посочените производители са основните доставчици на камиони в световен мащаб - изключвам американските динозаври . Познайте кой е направил поръчката ?

    Коментиран от #4

  • 4 дърти фауве

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "камионджия":

    Американците, как кой.;)
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    кои американци ????? Ако се поровите , ще разберете , че повечето американски фирми за производство на камиони се контролират от споменатите по горе компании
  • 6 петте обвинени марки

    1 0 Отговор
    Руснаците искат да си пробутат КамАз, КРАЗ и МАЗ, затова шантажират останалите и ги злепоставят с измислени обвинения. Първите водородни КамАз-и вече са факт и в момента се доработват КРАЗ-овете със студен ядрен синтез и вертикално излитане е случай, че има задръстване, а на шофьора му се ходи до WarCraft-a
  • 7 Бай

    0 2 Отговор
    Ами, ако се поразровим още малко, ще разберем, че зад производителите на камиони и зад Евро-съюза пак стоят едни и същи и малко трудно е някой да се глобява сам себе си ...така, че това си е постановка, която има за цел нещо, за което ще се сетите ако си напънете малко повече сивото вещество...
  • 8 Бидона

    0 2 Отговор
    Напротив , картела е от тези които искат да ускорят въвеждането на измислени технологии уж имащи за цел да намалят вредните емисии а в действителност разболяват собствениците на новите автомобили с излишни и скъпо струващи и лесно повреждащи се чаркалъци които трябва да се сменят всяка година и струват майка си и баща си!Ако искат да подобрят ЕКО системата по добре да премахнат АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ а не скапаните автомобили които произвеждат еда една хилядна от общия боклук на планетата!

    Коментиран от #10

  • 9 Велислав

    2 0 Отговор
    Ха-ха-ха. Бензинови и дизелови агрегати пък отзад да излиза ухание на борова гора. Европейският съюз да се разпада, че агонията е неприятна. Шайка безделници със заплати, секретарки, коли, кабинети. Интересно кой плаща тая простоия.

    Корабите се движат със масло от лайка и дафинов лист. Самолетите със сок от моркови и екстракт от бял равнец.
  • 10 Бай

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бидона":

    Е, да де, нали точно това написах...картела, който трови планетата и зомбира всичко живо...ама не знам какво пак не ви стана ясно...
  • 11 Кобрата

    0 0 Отговор
    Тва са най-добрите камиони в света!