24 Юни, 2016 12:34 46 817 15

4-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

  • суперкари-
  • автомобили
4-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те - 1

Т.нар. суперкари са с различни форми и размери. Мнозина може би не знаят откъде и кога обаче се е появил този термин. За първи път този термин е използван още през 1920 година в една реклама на Ensign Six, публикувана в британския вестник The Times. По-късно зад Океана започват да използват термина, като с него описват достъпен автомобил със задно предаване и много мощен V-образен осмак.

И чак впоследствие терминът суперкар започва да се използва от италианците, но именно те го утвърждават и превръщат в еталон. Става дума за Lamborghini Miura от края на 60-те години на миналия век - най-бързият автомобил за онова време. Lamborghini Miura не е основоположник на жанра, но го изменя завинаги.4-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

И до ден-днешен автомобилните производители, занимаващи се със суперкари следват концепцията на Miura - средноразположен двигател, свръхаеродинамичен дизайн и естествено, висока цена. Пикът на тези возила настъпва през 90-те години на миналия век.

Именно тогава в битката за надмощие сериозно се намесват Porsche, Ferrari и още една дузина знайни и незнайни европейски и американски автомобилни компании. Сега обаче ще ви разкажем не за най-бързите и най-скъпи суперкари от тази епоха, както и не за исторически важните модели, а за най-яките, за които много от вас дори и не са чували.

Dauer 962 Le Mans4-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

Най-общо казано това е цивилна версия на спечелилото Льо Ман Porsche 962. Само че инженерите от тази неизвестна компания не трябва да се съобразяват със състезателните регламенти и монтират един свиреп трилитров мотор, който е форсиран до 730 к.с. Ускорението на Dauer 962 Le Mans до 100 става за 2.8 секунди, а максималната скорост е 405 км/ч.

Lotec C10004-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

Това е суперкар, изработен в един-единствен екземпляр, по поръчка на арабски шейх. Автомобилът разполага с 5.6-литров V8 мотор от Mercedes, който е снабден с два турбокомпресора, което довежда до мощност от 1000 коня. Двигателят работи съвместно с петстепенна механична скоростна кутия Hewland и може да развива максимална скорост от 431 км/ч.

Vector W84-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

Този американски суперкар е направен в тираж от 22 автомобила, като тогавашната цена на всеки от тях е била $448 000. Двигателят е заимстван от Chevrolet, но е централноразположен и е форсиран до 650 к.с. Едно от странните решения е монтирането на тристепенната трансмисия Turbo-Hydramatic 425, която е морално остаряла.

TVR Cerbera Speed 124-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

В момента тази компания се опитва да се върне в играта с модел 2018, но с уважение трябва да си спомним потресаващата Cerbera Speed 12 от края на миналия век. Този суперкар е оборудван със 7.7-литров, дванайсетцилиндров V-образен двигател, който първоначално е бил предвиден за състезания от клас GT1. Само един екземпляр стига до изцяло завършен вид и е сертифициран за движение по стандартната пътна мрежа. С тегло от 1000 килограма и с мощност от 1000 конски сили, тази кола все още се явява един от много бързите суперкари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    4 1 Отговор
    Какви коли са правени на времето ей. Добре, че има такива статийки да ни разказват за тях, а сега кво? Само миксери некви.
  • 2 Иво

    5 1 Отговор
    Всеки който се е интересувал от коли ги е чувал. Вектора ми беше любим на времето.

    Коментиран от #3

  • 3 Караиванов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Ей, големи разбирачи. И да ги е чувал, то болшинството са чували само имената им, но не и повечето от подробностите в статията. Поздравления за автора за интересния материал.
  • 4 гостенче

    0 0 Отговор
    Ако ги разглеждаме, само акто цифри, то новите суперкари ( 20+ години по-късно) на хартия са си същите. 750-1000кс. и около 3 и надолу секунди до 100км. Това обаче само на хартия.
  • 5 Чичу Ади

    1 3 Отговор
    Преди 2 дни разминах един ТВР Цербера от модела с единичния кръгъл фар. Страхотен автомобил, беше наслада за ухото и окото.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Бай Кръстан

    1 4 Отговор
    Само боклуци, една свестна кола нема тука.
    Не е ли да си припалиш волгата у гаражо, не е кеф бе младежи.
    Па и една не много сбръчкана кака вътре да направлява лосто, таман.
    Айде стига с мечтите, бъдете реални.

    Между другото да се пофала, пишем от новио лаптоп бе ей, почти без грешки е вижте.
  • 7 Роман Ценов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чичу Ади":

    Наистина ТВР Церебра е страхотен автомобил.
  • 8 Роман Ценов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичу Ади":

    И още досега от тези автомобили бях чувал само ТВР Серебра.Добра статия.
  • 9 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
    статията е меко казано
  • 10 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    3 2 Отговор
    A, ония баварските щайги май ги няма в тая класация :)
  • 11 Danieov

    2 1 Отговор
    Абе тези коли не са мързели които не са учили и вземат 500 лева на кръст. Тези коли са за хора които са си скъсали задниците да учат и са успели в живота

    Коментиран от #12

  • 12 Скаридата

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Danieov":

    И да си учил, как по честен път ще купиш, едната струва хххххх, кога и в кой живот? Това са коли за мамини синчета.
  • 13 Kendo

    8 0 Отговор
    Speed 12 е бил замислен първоначално за серийно производство.След като вижда какви са възможностите на колата,собственика на TVR решава,че колата е прекалено опасна и нарежда моделът да не влиза в производство.Тогава някакъв британец плаща някаква сума британски левове и след големи уговорки успява да ги навие да произведат една единствена бройка."ТОВА Е ДЯВОЛСКО ИЗЧАДИЕ,ПОВЕЧЕ НЕ ЩА ДА ГО ВИЖДАМ"в типичния си колоритен стил казва Джеръми Кларксън,след като успява да навие собстявника за едно кръгче
  • 14 ФордФиеста

    1 0 Отговор
    TVR. Са супер бруталния автомобили. Станаха ми интересни от играта Test Drive Ultimate. От там ги разучих.
  • 15 Майна

    5 2 Отговор
    Не бих нарекъл Миурата неизвестна.