Last news in Fakti

1 Юли, 2016 15:27 23 428 32

Загина водач на автономна Tesla. Кой е виновен?

  • tesla-
  • model s-
  • автономен режим-
  • безпилотна кола-
  • инцидент-
  • смъртен случай
Загина водач на автономна Tesla. Кой е виновен? - 1

Националната администрация по безопасност на движението в САЩ (NHTSA) започна разследване, свързано със смъртта на човек, намирал се на шофьорското място в Tesla Model S. Любопитното е, че пир нещастният случай автомобилът се е движел на автономен режим, тоест без намесата на водача.

Аварията е станала на 7 май 2016 година в щата Флорида. Тогава 40-годишната жертва се вози на автономен режим в своята Tesla и попада под прицепа на тежкотоварен камион. Нито водачът, нито системите за автономно шофиране са могли да реагират своевременно, за да бъде избегнато стълкновението.

От Tesla заявиха, че смъртта на човека е вследствие на лошо стечение на обстоятелствата и отбелязаха, че за 210 милиона изминати километри с техни автомобили на автономен режим, това е първият смъртен случай. От компанията обаче призоваха водачите да са по-внимателни при включен безпилотен режим.

По информация на Reuters, разследването по случая, започнато от NHTSA, ще засегне 25 000 електромобила Tesla Model S, снабдени с въпросната безпилотна система. Ще припомним, че тази функция е достъпна за клиентите на Model S от месец октомври миналата година. Ето и видео, публикувано от загиналия Джошуа Браун преди трагичния инцидент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъск

    1 4 Отговор
    Мъск трябва да се изгори на клада!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 консверва

    2 2 Отговор
    За мене е лудост и тъпота едновременно, да се довериш автопилот, в автомобилния трафик.
  • 3 Айде

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мъск":

    Ами давай нали така си се озаглавил!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Доообре

    3 1 Отговор
    Хората като Мъск, Джобс, Цукърбърг са вдъхновителите на бъдещето и кошмарът на технологично изоставащите республики.
  • 5 Инфо

    4 0 Отговор
    Водача на електричката много засилен е минавал през пътен възел и не е обърнал внимание че камион му сече пътя. Пише си го по чуждите сайтове

    Коментиран от #10

  • 6 Мъск

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Айде":

    Не само Елън Мъск трябва да се изгори на клада, но и всичките му последователи! V8 FOREVER!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Electric

    1 0 Отговор
    Друг път новините за Тесла са в технологии, а сега в автомобили когато става дума технологична възможност на превозното средство.
  • 8 W16

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мъск":

    Е кво чакаш, пали се. V8 хубаво ще ти помогне. :DDD
  • 9 onq s konq

    2 2 Отговор
    Карайте си БМВ-тата с мръсна газ извън Сф дето няма и кьорава камера, и изобщо не се занимавайте с "на тслъта дражката"!
  • 10 Опаа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Че нали е в атономен режим... виж значението на думата или пък голямата Тесла гледа само напред... когато Мерцедес са се занимавали с автономност Тесла не е била замисляна... и още хората не са пуснали "автономен" мерцедес... за да няма изказвания от типа "Нещастно стечение на обстоятелствата". Какво значение че са изминати 200м. км... загубен е човешки живот без вина!

    Коментиран от #15

  • 11 пич

    3 0 Отговор
    Автопилота не е лоша идея, но е опасно да му се предовериш... Възможно е да бъде и хакнат, възможно е да не прецени правилно и всяка ситуация в света. Например, ако го включиш в права отсечка със стотици километри, да се движи, изпреварва, спазва означенията може при добра програма да те отведе спокойно до друг град. Но, ако го включиш примерно в някое село, където ритат топка чаавета и ту излязат на платното ту се скрият, това може да го обърка тотално и да сгафи. Аз лично не вярвам на автопилота, 100% понеже може да бъде прихванат хакнат и да те забие в канавката без да искаш.... А това е мечтата на всеки враг на тъщата или корпоративен агент за шефа си... Но иначе понякога е необходим - ако си удариш ръката и не си в състояние да шофираш с лекота.
  • 12 Ярослав Станчев

    1 2 Отговор
    Е нали беше найвисокотехнологичната тая Тесла.Как така се е блъснала и то в камион? Айде ся някой да им обясни на близките на починалия,че Теслата е най-сигурна,най-технологична,най-,най-,най-.

    Коментиран от #13

  • 13 Емии

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ярослав Станчев":

    Да 1 се е блъснала, а мерцеси и БМВ се блъскат и умират хора всеки ден.
    Прочете ли другата статия с БМВ-то и семейството???

    Коментиран от #20

  • 14 Рио

    1 1 Отговор
    Тия боклуци тепърва ще почнат да убиват хора и ще се разбере колко са НЕекологични!

    Коментиран от #16

  • 15 Ех начи

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Опаа":

    Ти май се правиш на луд. Никой никога не е казвал че колата е напълно автономна. Производителя постоянно го повтаря че ръцете на шофьора трябва да са на волана и да наблюдава пътя.
    и не е автономен режим. Иска ти се вече да е автономен, но ще почакаш още малко
  • 16 София

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рио":

    Как можахме да забравим че само на ВАГ, Порше, БМВ, Мерцедес и Тойота им е позволено да убиват хора.
    И пак те същите са благословени да замърсяват.

    Коментиран от #28

  • 17 гост

    4 1 Отговор
    Хайде някой от журналистите да седне и дапрочете случая, да го опише и тогава да се съди Тесла. Има разлика между автопилот, автоматично подпомагане, адаптивен крузконтрол и др.
    Първо нито шофьора, нито радара са засекли ремаркето, което значи, че и сам да е карал пак е щял да се вреже.
    Второ ремаркето е било много високо, вероятно над линията, до която радара може да я обхване.
    Трето било е рещу слънцето, бяло ремарке, напълно камофлажно се е получило.
    Четвърто колата се е ударила отдолу под ремаркето, в стъклото, което значи че е било доста високо и като си представите едно такова високо ремарке в две гуми само отпред и отзад, а посредата празно пространство, може да се заключи, че е лошо стечение на обстоятелства.
    Пето: никъде не се продава автономна кола, а система за асистенция на шофьора, а това, че някои отиват на задната седалка, други спят, трети си ровят телефоните си е напълно тяхна отговорност. Никъде не пише, че може да спиш като си пуснал радара, напротив пише, че трябва да си нащрек, а системата подпомага и предотвратява удари.
    Сам си е виновен, тъпото е, че сега всяка една новина отива директно в пресата и се раздухва, а не се гледа в глобален мащаб какво огромно постижение е това и какви страхотни превозни средства предлага Тесла.
  • 18 Бидона

    3 0 Отговор
    А бе в края на краищата какво се оказва, че дори колата да знае да брои до 100 и да говори на инглиш пак стават катастрофи и умират хора!
  • 19 копеле

    1 3 Отговор
    Tesla = боклук
  • 20 Роман Ценов

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емии":

    Не и с Мерцедес .Хората който умират с Мерцедес са неркомани,пияни хлапаци и келеши и хора не сложили колан.Давам пример за принцеса Даяна Мерцеса бе супер смлян.Но шофьора и пасажера на предната седалка беха оцеляли.Докато кралицата бе починала ,защото е била без колан.

    Коментиран от #27, #29

  • 21 Prosto Просто Гост

    3 0 Отговор
    До гост 17: Алоу... сопри се бе! Първо изброените от теб "нещастни обстоятелства" могат да се повторят по хиляди пъти на ден - всеки ден милиони шофьори карат срещу слънцето има милиони бели ремаркета и милиони от тях достатъчно високи!
    А това че шофьора не го е засякъл... ами той се е доверил на скапаната електроника - ако е гледал пътя и обкръжаващата го среда е щял да реагира инстинктивно - някой ако посегне към очите ти ти инстинктивно реагираш като се дърпаш. Но ако блееш разчитаки някой да те пази ще ти ги избоде всеки пробвал
  • 22 корса

    2 3 Отговор
    Това е хляб за комплексарите с бенве и мерцедес!
  • 23 Ктх

    3 0 Отговор
    Как така 'кой е виновен' ?
    Водачът е отговорен за поведението на колата и поемането на контрол!!
    Колко пъти трябва да ви се обяснява, че няма 'автопилот'? Има само асистиращи системи. Шофьорът е длъжен да следи пътя, а не да блее някъде, да гледа филм или да спи.
    Дори самолетите изключват автоматичното управление в случай на непредвидени обстоятелствата и пилота е там, за да реагира.

    Лека му пръст на човека и дано се окаже нещастен случай, а не нехайство.
  • 24 Plovdiv

    0 1 Отговор
    Ами хак му е! Кой го е карал да се захваща с подобни изгъзици, след като е невъзможно да се създаде софтуер, който да замести на 100% реакциите и инстинкта на човешкото същество, както и да предвиди опасностите на пътя. Така че виновен е само загиналият.

    Коментиран от #25

  • 25 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Plovdiv":

    Е как "кой го е карал да се захваща с подобни изгъзици"?Ами парите естествено!Мисля че хонорара беше 20 $ на час ,но може и да греша.И му се казва на "доброволеца"-СТОИШ ВЪТРЕ,НИЩО НЕ ПИПАШ И САМО ГЛЕДАШ.Е-може и да люпиш семки,но да не плюеш по компютрите!И той го прави...и се кефи че не е по-глупав от змията която се хвали,че "хем си лежим,хем си ходим":)
  • 26 шашавия

    1 0 Отговор
    А някога колите ,бяха коли !
  • 27 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Роман Ценов":

    ... Принцесата :).
  • 28 Рио

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "София":

    Тези ги убиват по нов начин....не забравяй!
  • 29 укиъп

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Роман Ценов":

    Абе дъртооо, първо не е починала кралицата (ама на 68 години като теб ти се чуват и виждат всякакви) и второ в тази PIG CAR както я наричат любимите ти западняци и гнида не оцелявя при сблъсък! Пий си хапчетата и си смени пелините!

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Роман Ценов

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "укиъп":

    Куче объркал съм се.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 укиъп

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Роман Ценов":

    на дърти години нямаш право да се объркваш.... или си кротувай и не се бъркай!