Last news in Fakti

27 Юли, 2016 11:59 102 284 18

Знаете ли защо Ferrari-тата са червени?

  • ferrari-
  • червен цвят
Знаете ли защо Ferrari-тата са червени? - 1

Когато Хенри Форд пуска своя легендарен Model T, той казва нещо, което остава в историята, като един от най-интересните автомобилни бисери. "Всеки клиент може да има кола в цвят по свой избор, стига той да е черен". Днес решението на Форд за производство на автомобили в един-единствен цвят е трудноразбираемо, но тогава промяната на цвета е оскъпявала значително колата.

Сега това не е така, но и в днешно време има много компании, продукцията на които се отъждествява с един определен цвят. Най-яркият пример за това е марката Ferrari. Известно е, че далеч не всички Ferrari-та са червени, но спомене ли се култовата италианска марка, в съзнанието ни първо изниква червения цвят. Защо обаче е така?Знаете ли защо Ferrari-тата са червени?

Използването на червен цвят за украса на италианските автомобили има интересна предистория. Тя се корени още от първите Гран-при състезания, които впоследствие еволюират в съвременната Формула 1. В Европа първите Гран-при надпревари се провеждат в началото на миналия век.

Те се администрират от тогавашната Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (впоследствие превърнала се във FIA). Дълго време за каросериите на състезателните болиди е забранено използването на надписи на спонсори, както и каквито и да било други шарки. Вместо това всяка страна е имала определен цвят.Знаете ли защо Ferrari-тата са червени?

Така например състезателните автомобили на Франция са били сини, на Германия - бели, на Италия - червени, на Великобритания - зелени, а на Белгия - жълти и т.н., Когато към Гран-при сериите се присъединяват и други страни това решение става доста трудно за реализация. Когато младият Енцо Ферари попада за първи път на Гран-при на Болоня през 1908 година, националният цвят на италианските коли е червен.

Надпреварата се печели от Феличе Назарро и неговия червен Fiat, който по време на състезанието достига впечатляващата за онези години скорост от 119 км/ч. Именно тогава 10-годишният Енцо казва на баща си, че един ден ще стане автомобилен състезател. Енцо Ферари винаги е бил патриотично настроен и заради това решението избора на цвят на неговите не е поставян под съмнение - червен.Знаете ли защо Ferrari-тата са червени?

Днес, заради различните предпочитания на клиентите, Ferrari предлага и други цветове, но основният цвят си остава червеният. Своят състезателен цвят в исторически план помнят и други марки. Така например Bugatti-тата много често са сини, а Jaguar и Aston Martin често презентират моделите си в традиционния British racing green. Титулният цвят на BMW-тата пък доста често е бял.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    7 2 Отговор
    Хм, интересно. Ама хората са патриоти, а не като нашия Росен Даскалов, който дори не казва, че колата е българска. Английска била.

    Коментиран от #12

  • 2 ники

    4 3 Отговор
    Ти не знаеш ли, че не е модерно да си патриот? Викат ти патрЕот и обикновено си някакъв рубладжия или друга подобна ...
  • 3 F1 history

    9 0 Отговор
    А немските са сребристи,защото с бялата боя са били тежки и в ноща преди едно състезание " я "изшкурват" като свалят 4 кг. от теглото на колата(мисля,че беше АУДИ или Мерцедес)...

    Коментиран от #6

  • 4 дйидйийди

    3 0 Отговор
    Немците са сребърни, японците са бели !
  • 5

    6 0 Отговор
    Едно Феррари трябва да е червено, това е класика, донякъде важи и за Алфа Ромео.
  • 6 Пешеходец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "F1 history":

    "Сребърните стрели" на Мерцедес излизат доста по-късно.Но все пак повода е точно тоя.....теглото.И така се ражда една легенда.
  • 7 Роман Ценов

    2 1 Отговор
    Сега повечето Бмв-та са черни и сиви.Как така преобладава белият цвят.

    Коментиран от #11

  • 8 Холмс

    2 0 Отговор
    как защо са червени? защото като си погледнеш квтанцията за горивото и се изчервиш от сумата, останалите навън да не забележат това, на фона на колата... А вие защо мислите?
  • 9 име

    7 2 Отговор
    Слави Трифонов е виновен
  • 10 гого

    7 0 Отговор
    Ламбо са жълти
  • 11 мммдаааа

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Роман Ценов":

    на 68 годишен пенсионер-далтонист като теб всичко му е черно и сиво ......пак се изказа, ама за тази възраст ти е простено!
  • 12 Чичу Ади

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Миро":

    Кое е българско в колата на Даскалов? Взел един Лотус, сменил му двигателя с по-мощен, сложил надпис Приста Ойл и това ли е български автомобил? Да е проектирал и произвел нещо? Че такива сбирщайн коли в БГ има от 100 години. Корса с двигател от калибра, съединител от Омега, скоротна кутия от Вектра, задължително Ремус и яки надписи на задното стъкло.... .аси оскотялия народ, все се слага сред цивилизацията. Най-красиви били българките, най-умни били българите, най-най-най...., а сме септичната яма на Европа и направо сме си страна от третия свят, пълна с неграмотни вишисти и празноглави силиконови проститутки.
  • 13 Цвикау

    7 3 Отговор
    Цвета на Трабантите е слонова кост
  • 14 Марио

    3 0 Отговор
    Ей това е прясно и си е направо за нова статия
    https://www.youtube.com/watch?v=v45T5vRlQbM
  • 15 Гост

    21 4 Отговор
    Чичо Ади това което казваш се отнася за днешното поколение няма да споря но ако говорим за миналото .. първото което мога да кажа е че Ако не беше българин Нийл Армстронг нямаше да може и от орбитата да излезе щото българина е измислил реактивния двигател. Джон Атанасов макар и в нетрезво състояние - компютъра. Киселото ни мляко - немски учени открили че то мога за лечението на паркинсон а в Япония е издигнато в култ. Първия прототип на електронен часовник създаден от българин за НАСА. Фотокопирната машина - българин. Кирилицата - вмомента е третата призната азбуга за ЕС. Ако ме беше българин немаше да можете да ходите на ексурзий с самолет. Въздушната възглавница която предпазва при птп българин! Противозачатъчните - българин! Българка е първата жена летец-изтребител в света. Благодарение на българин хората по света се научиха да използват слънчевата енергия. И за тези дето се радват че карат автоматик радвайте се щото ако не беше българин немаше да карате автомат. Първата обработка на злато в света. Край Варна са открити златни предмети които са на повече от 6 хил. години. Съвременната наука ги признава като най старите предмети в света при които златото е било подложено на обработка от човек. Прабългарския календар - хиляди години преди нашата ера прабългарите създават най точната система за измерване на земната година. И до ден днешен се смята за една пт най съвършените. Също така учените доказаха че българския народ е най старият народ който обитава з
  • 16 Гост

    20 4 Отговор
    обитава земята. И добре че са българите да спасят Европа от ислямски бич. Не си мислете че българите не стават за нищо тва че има идиоти .. тях винаги го е имало и ще ги има както в българския народ така и в всеки друг. А за хейтърите .. бъдете живи и здрави. :)
  • 17 Гост

    12 3 Отговор
    Аз съм българин и смятам че българите сме най! А тези които хейтват сънародниците си като чичо ади и намекват че за нищо не ставаме .. моля спрете да унижавате себе си и сънародниците си от български произход.
  • 18 Citron

    2 4 Отговор
    Комунистите,са виновни!... ☝🏼