Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 10:11 42 124 24

Най-безумните BMW M3-ки

  • bmw-
  • m3-
  • прототипи
Най-безумните BMW M3-ки - 1

В края на миналия месец култовото BMW M3 навърши 30 години. За тези три десетилетия този автомобил се превърна в нарицателно за пърформънс возило от най-висок клас и естествено стана любима кола на няколко поколения фенове на марката. За трийсетте години на своя живот обаче моделът има и няколко безумни изпълнения, за най-интересните от които ще ви разкажем сега. Става дума за четири версии на М3, които така и не стигат до поточните линии и най-общо казано са направени за удоволствие на дизайнери и конструктори.

M3 Pickup Е30 1986 годинаНай-безумните BMW M3-ки
Този автомобил е направен с точно определена цел. Неговата задача е била да превозва резервни части и оборудване между помещенията на дивизията М. В качеството на донор е използвана каросерия от кабриолета Е30, като готовият М пикап се появява на бял свят без характерните за М3 раздути калници.Най-безумните BMW M3-ки

Двигателят пък е заимстван от познатото като "италианско М3". Това е модификацията 320iS, разполагаща с мотор S14, но с намален до два литра обем. По-късно обаче този агрегат е заменен и M3 Pickup се сдобива с 2.3-литрова версия на S14, която е с мощност 200 конски сили. Наточеният пикап добросъвестно изпълнява функциите си в продължение на цели 26 години. Преди четири години той е изпратен в заслужена пенсия.

M3 Compact E36 1996 годинаНай-безумните BMW M3-ки
В известен смисъл M3 Compact се явява нещо като предшественик на 1-Series M Coupe и M2 Coupe. Идеята за неговото създаване е била да може младото поколение да бъде привлечено към все по-разрастващото се М-течение. Ако този прототип беше пуснат в серийно производство, то най-вероятно щеше да се оборудва с дефорсирана версия на 3.2-литровия редови шестак от E36 M3.Най-безумните BMW M3-ки

Самият прототип обаче, който е с доста по-лека каросерия, разполага със стандартен мотор от E36 M3, без каквито и да било намаления на обем и мощност. Това означава, че лекият M3 Compact има на разположение 321 конски сили при 1 300 килограма тегло. Представете си за какъв хот-хеч става дума.

M3 Touring E46 2000 годинаНай-безумните BMW M3-ки
Дизайнът на поколението Е46 не без основание се счита за един от най-сполучливите в историята на модела. Като се прибавят към него и раздутите калници, и суперефектната форма на каросерията универсал, то се получава едно доста ефектно наточено комби.Най-безумните BMW M3-ки

Това съвсем не се случва без трудности. Баварците доказват, че могат да направят М3 комби, но заради раздутите задни калници се налага преработване на каросерията и смяната на задните врати с нови. Въпреки отличната визия и ходови характеристики, баварците се отказват от наточеното комби и то така и не влиза в серия.

M3 Pickup E90 2011 годинаНай-безумните BMW M3-ки
Когато първият пикап започнал да дава признаци на износване, членовете на "сектата" М решават, че е време да направят нов пикап, който достойно да замени най-бързия разносвач на части. Представянето на M3 Pickup E90 се случва точно на първи април, като хората от М дивизията го демонстрират на Нюрбургринг. Следват стотици шпионски фотографии и безброй спекулации по темата, но и този пикап си остава само прототип.Най-безумните BMW M3-ки
За разлика от своя предшественик обаче M3 Pickup E90 е пригоден да се движи и по стандартната пътна мрежа. Иначе рецептата е доста сходна - каросерия от кабриолет с допълнителни усилващи елементи. Под капака на новия пикап е поместен четирилитров V-образен осмак, мощността на който е 414 конски сили.Най-безумните BMW M3-ки


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 YAMAHA

    5 11 Отговор
    Гледахме ги теа кенефи дет бутат масло!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Михаил

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "YAMAHA":

    Точно М3-ката ако кажеш, че е кенеф, значи, че абсолютно нищо не разбираш от коли. А тези протитипи са супер интересни. Ако бяха пуснали комбито в серия, щеше да е мания.
  • 3 гошо

    9 4 Отговор
    "Гледахме ги теа кенефи дет бутат масло!"
    Каза българин живеещ в държава-кенеф, по адрес на един от най-добрите производители на коли...
    P.S. Пише се ТЕЗИ, не теа!
  • 4 незнайко

    1 0 Отговор
    Комбито прилича на всичка останали модели комбита на БМВ. Щеше да има разлика в размера. Иначе дизайна си е добър.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кроко

    0 0 Отговор
    Taя статия я бяхте пуснали преди месец!
  • 7 hectpor

    2 3 Отговор
    котари
  • 8 BRABUS

    4 8 Отговор
    Самата марка ВМЗ е едно безумно недоразумение

    Коментиран от #17

  • 9 ажфяе

    4 8 Отговор
    Жалки каруци !
    Вече се чудят как да привлекат
    вниманието към тази провалена
    марка, та опряха и до тези бараки !
  • 10 Читател

    7 0 Отговор
    Фен съм на Мерцедес и съм горд собственик за 2-ри, надявам се скоро за трети път на автомобил от същата марка. Интересни предложения, но най-практично, а и според мен най-красиво е комбито! Много е сполучливо. Смятам, че са сбъркали като не са го пуснали в производство.
  • 11 ivan

    7 2 Отговор
    8 и 9 са типичните българи. Само плюят по тези които са направили нещо, защото самите те нищо не са направили през жалкия си живот.

    Коментиран от #12

  • 12 бмв е34

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ivan":

    уви прав си колега,но тази завист няма край
  • 13 Бургас

    1 1 Отговор
    Не разбирам какво и от къде дизайнърите черпят удоволствието от тези М3? За мен те са антидизайнърски! Всяка марка си има върхове и спадове.
  • 14 Георги Колев

    6 2 Отговор
    Имах Е30-318и.Уникален автомобил.Дано ги правят отново същите.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Е нали преди месец пуснахте тази статия?
  • 16 Ауди

    2 5 Отговор
    Абсолютна грешка на техниката.пълен неудач
  • 17 тъйва

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "BRABUS":

    безкнижковото пубертетче пал се ръси
  • 18 Msuх

    6 3 Отговор
    Всяка една е супер, от БМВ по-добро няма!

    Коментиран от #19

  • 19 Глупости

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Msuх":

    Тук си в тотална грешка. Хората са го казали още преди да ти се роди тая тъпа мисъл. Много преди това. "Мерцедес и всички останали!" Сещингс?
  • 20 БМВ

    8 2 Отговор
    Колите са перфектни!БМВ е номер 1!
  • 21 BMW

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Не прилича на нито едно друго Е46 комби нито по брони предна,задна дифузиори двигател и куп други неща но в очите на човек който не разбира всичко е еднкавно
  • 22 Киро

    10 0 Отговор
    Защо изобщо има опция коментар след такива статии? За да видим простотията българска в действие най вероятно. Купища глупости избълвани от стремящи се просто да изпъкнат, като свински тестиси в калта! Ами като няма какво да кажете - мълчете си, защо трябва да бълвате хейт?
  • 23 Asdrt

    0 0 Отговор
    Maliii
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.