Last news in Fakti

8 Април, 2006 13:22 65 674 4

Suzuki Grand Vitara

  • suzuki-
  • grand vitara-
  • suzuki grand vitara

Малко модели могат да се похвалят с по-вярна почитатели от Suzuki Vitara. Още с дебюта си през 1988 г. първото поколение на японското всъдеходче успя да спечели сърцата на огромен брой фенове с непретенциозната си, но изключително надеждна механика, проходимостта и не на последно място със симпатичния дизайн. Въпреки размерите си и за разлика от аналогичните модели на други производители, Vitara се оказа не просто "паркетен" джип, а доста сериозен всъдеход с рамна конструкция. Това го направи желан избор не само за хора с активен начин на живот и любители на силните изживявания извън асфалтовите пътища, а и за младежи по дух, за които япончето се превърна в част от стила "градско момче/момиче".

Тази традиция продължи и второто издание на Vitara, показано за първи път през 1997 г., когато към името бе добавено разяснението Grand. Статистиката сочи, че едва 14 процента от собствениците не биха направили същата покупка, ако им се налагаше да избират отново. При това огромната част от тях са недоволни от имиджа на автомобила, а не от надеждността и техническите му достойнства. Факт е, че повредите са изключително рядко явление при Vitara и засягат само най-старите и амортизирани екземпляри. Също както предшественика му, моделът се предлага с каросерия с три или пет врати. По-рядко може да се попадне на удължената 7-местна модификация XL-7 и най-вече на кабриолета, създаден на базата на късата версия. Често класифицират XL-7 като самостоятелен модел, но това се дължи по-скоро нюанси, които влагат маркетолозите. Ако не се брои дължината на междуосието и различни решути на дизайна, в конструктивно отношение всички варианти са идентични.

През 2002 г. Grand Vitara бе подложен на модернизация. Дотогава

интериорът

изглежда доста скучно. Качеството на използваните материали може да се нарече напълно приемливо, особено ако се вземе под внимание фактът, че това все пак е евтин японски автомобил. В салона често могат да се чуят паразитни шумове, източник на които е не само интериорът, а и тампоните между купето и рамата. Този недостатък няма как да се пребори и би било по-добре да се приеме за даденост. Нерядко се троши бравата на третата/петата врата. Дефектът е дребен и се отстранява лесно, но дразни. За особеност на местната експлоатаци трябва да се смята и още един проблем. Алуминиевите тръбички на климатика минават пред радиатора и рядко издържат повече от три зими. Виновник за състоянието им са разтворите, с които се пръскат пътищата.

В сравнение с предшественика си Grand Vitara предлага доста по-широк избор от

двигатели

В началото на гамата стои добре познатият 1.6-литров четирицилиндров мотор, доказал качествата си още от стария модел. Феновете на Vitara са имали продължителната възможност да се убедят в достойнствата и непретенциозния му нрав. Поддръжката му се състои в замяната на ангренажен ремък веднъж на 90 хил. км и на масло на всеки 15 000. При експлоатация в по-тежки условия познавачите препоръчват това да става на 10 000 км.

За оптимален избор за по-тежката версия с пет врати с основание се смята двулитровият агрегат. Преимуществата му не се изчерпват само с по-високата мощност. Като плюсове могат да се изтъкнат също така съвсем умереният разход на гориво и по-ниското тегло, което щади предното окачване. Ако се използва качествено масло, ангренажната верига, която задвижва газоразпределителния му механизъм, не се нуждае от замяна най-малко 250 000 км.Вродени заболявания нямати най-големите бензинови мотори с разобен обем 2.5 и 2.7 литра, вторият от които се монтира на XL-7. Много механици обаче ги смятат са по-неудачен избор заради високия разход и масата на агрегата, която товари повече предния мост.

Японския всъдеход се екипира и с два турбодизелови двигателя. Монтираният до 2001 г. агрегат с мощност 87 к.с. също е познат от старата генерация и се вписва в общата картина на безпроблемност. За по-новия мотор със система Common Rail и мощност 109 коня, доставян от Peugeot, все още е прекалено рано да се говори. Единственото, което със сигурност може да се твърди за френския двигател, са отличните динамични показатели, ниския разход и безбожната цена в случай на по-тежка авария.

Много собственици на Suzuki Grand Vitara се оплакват от завишен разход на масло при по-интензивна езда. Това обаче не може да се смята за проблем. При по-агресивен стил на шофиране загубата на литър масло на 1 000 км се смята за норма, която дори е записана в инструкция за експлоатация от няколко години. Внимание заслужава по-скоро състоянието на радиатора на охладителната система. Понякога се появява теч в горната му част, която налага замяна, защото опитите за лепене в повечето случаи са напълно безрезултатни. След пробег от 100 000 км - особено в български условия - обикновено се набива мръсотия в питата на радиатора. Нерядко това също води до нужда от замяна. Макар да не проявяват кой знае какви карпизи към качеството на горивото, двигателите на Grand Vitara могат да пострадат от калпав бензин. Проблеми възникват с клапана за рециркулация на отработените газове. Смяната му излиза доста скъпо, затова се препоръчва прочистване с ултразвук. На всеки 50 000 е желателно да се продухват дюзите на инжекциона.

Като пълноценен всъдеход, Grand Vitara разполага с

трансмисия

с възможностите на големите джипове без блокировката на диференциалите. Задвижващи могат да бъдат само задните или и четирите колела, има и понижаваща предавка. Включването на предния мост е позволено при скорости до 100 км/ч, което е доста удобно. Понижаващата предавка блокира междуосевия диференциал и япончето се превръща в напълно сериозен всъдеход, особено ако е обуто в подходящи гуми. Партида от автомобилите, произведени през 1998 г., показва дефекти на предните редуктори, но дефектите са отстранени още в рамките на гаранцията, конструкцията им е усъвършенствана и проблемът е решен. При пробег между 60 и 100 хил. км педалът на съединителя на някои Grand Vitara XL-7 става доста твърд. Механизмът трябва да се разглоби, почисти и смаже, което връща нормалното му състояние.

Джипчето на Suzuki се екипира както с механични, така и с автоматични скоростни кутии. Обслужването им се свежда до смяна на маслото на всеки 60 000 км. В автоматика се налива обекновена трансмисионна смазка Dextron III. на същия интервал се сменя и маслото в раздатъчната кутия. Предният и задният редуктър обаче се нуждаят от грижи по-често. Смазката GL5 с вискозитет 75W140 трябва да се сменя на всеки 45 000 км.

Независимото предно

окачване

на Grand Vitara се състои от двойни напречни носачи в комбинация с торсиони. Задният мост виси на пружини. Конструкцията е напълно класическа за подобен род автомобили. Проектирана и изпълнена е изключително грамотно. Разполага с огромен ресурс, стига разбира се да не се форсират бордюри и други големи неравности. Единственото, което се сменя сравнително често, са втулките на стабилизатора. Останалите детайли по ходовата част рядко се обаждат преди да бъдат навъртени 100 000 км, но би било добре да се уточнят частите за смяна с диагностика преди покупката и по възможност да се избягват коли с откровено амортизирано окачване.

Suzuki Grand Vitara смело може да се нарече сделка с много нисък риск. Здравият, достатъчно комфортен и не особено претенциозен японски всъдеход се справя еднакво умело както в града, където малките му габарити са само плюс, така и за приключения извън асфалта. Механиците често наричат модела "кола за спокойни хора". Онова, което имат предвид обаче, не са динамичните характеристики на Grand Vitara. Дори напротив - с V-образните шестцилиндрови двигатели япончето показва доста буен темперамент. Акцентът пада по-скоро върху надеждността му, която при спокоен маниер на шофиране се отплаща с посещение на сервизи единствено в рамките на плановото техническо обслужване. Тогава проличава колко ниски дори по стандартите за лека кола са разходите по експлоатацията. Разбира се, преди покупка задължително трябва да се потърси мнението на специалист дали автомобилът не е удрян тежко, има ли нарушения в геометрията на рамата и какво е състоянието на двигателя и трансмисията. Ако всичко е наред, колебанията са излишни.

Справка за модела
Suzuki Grand Vitara (FT/HT)
История
Април 1998 Започват продажбите на Suzuki Grand Vitara в Европа. Първоначално моделът с фабричен индекс FT/HT се предлага само с каросерия с пет врати. Купувачите могат да избират между 2.5-литров V-образен бензинов шестцилиндров двигател с мощност 144 к.с. и двулитров четирицилиндров турбодизел с 87 коня.
Април 1999 Дебютира версията с три врати и кабриолетът. Започва монтирането на 2.0-литровия бензиов двигател с мощност 128 к.с.
Февруари 2001 Двулитров HDi със 109 к.с., доставян от Peugeot, заменя стария турбодизел. Започва монтирането на 1.6-литров бензинов двигател (94 к.с.) на версията с три врати.
Септември 2001 Представена е седемместната модификация
XL-7 с 2.7-литров V6 със 173 к.с.
Април 2003 Мощността на топдвигателя нараства на 184 к.с.

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване)
5 270 EUR
Скоростна кутия (механична)
2 220 EUR
Динамо
450 EUR
Стартер
220 EUR
Водна помпа
210 EUR
Ауспух (без катализатор)
421 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
220 EUR
Накладки (предни дискови)
95 EUR
Фар (комплект)
190 EUR
Преден калник
165 EUR
Цените са за оригинални резервни части по
справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD /87 к. с./, произведен 2001 г.

 

ЦЕНИ НА СТАРО НА Suzuki Grand Vitara
Модел
Врати
кВ/к.с.
Нов
2003
2002
2001
2000
1999
Suzuki Grand Vitara 1.6
3
69/94
17 850
12 900
11 400
10 550
-
-
Suzuki Grand Vitara 1.6 Cool
3
69/94
17 850
13 050
11 600
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 1.6 Club
3
69/94
18 550
13 850
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 1.6 Comfort
3
69/94
19 950
14 850
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0
3
94/128
19 173
-
-
11 000
9 900
9 100
Suzuki Grand Vitara 2.0
5
94/128
20 900
15 100
13 250
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 Comfort
5
94/128
22 900
16 500
14 500
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Lifestyle Classic
5
94/128
21 700
15 650
13 700
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Lifestyle Comfort
5
94/128
22 700
16 350
14 300
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 Club
5
94/128
22 200
16 100
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara V6-2.5
5
106/144
24 179
-
15 250
13 700
12 250
10 850
Suzuki Grand Vitara V6 Comfort
5
106/144
24 690
-
15 550
14 000
-
-
Suzuki Grand Vitara XL-7
5
127/173
24 750
18 300
16 150
14 900
-
-
Suzuki Grand Vitara XL-7 Comfort
5
127/173
25 820
19 050
16 850
15 500
-
-
Suzuki Grand Vitara XL-7 Club
5
127/173
24 750
18 300
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara XL-7 Club
5
135/184
24 750
18 300
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara XL-7 Comfort
5
135/184
25 820
18 950
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD
5
64/87
23 775
-
-
-
13 350
11 550
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD Automatic
5
64/87
25 304
-
-
-
14 150
12 250
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD Club
3
80/109
20 350
15 050
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD Comfort
3
80/109
21 750
16 050
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD
5
80/109
24 700
18 400
16 400
15 400
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD Club
5
80/109
23 500
17 500
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara 2.0 TD Comfort
5
80/109
24 200
17 950
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Cabrio 1.6
3
69/94
17 850
13 250
11 750
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Cabrio 1.6 Outbreak
3
69/94
19 900
14 700
13 000
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Cabrio 1.6 Club
3
69/94
17 850
13 350
-
-
-
-
Suzuki Grand Vitara Cabrio 2.0
3
94/128
19 173
-
12 250
11 150
10 050
9 050
Suzuki Grand Vitara Cabrio 2.0 Phillipe Cousteaux
3
94/128
24 537
-
-
-
12 850
-
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke



Suzuki Grand Vitara (FT/HT)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
Suzuki Grand Vitara (FT/HT)
Работен обем
1 590-2 736 куб. см
Мощност

87-184 к. с.

Максимална скорост
142-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
19.8-10.0 сек.
Land Rover Freelander (LN)
Работен обем
1 796-2 497 куб. см
Мощност

98-177 к. с.

Максимална скорост
155-182 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
15.2-11.1 сек.
Honda CR-V (RD)
Работен обем
1 973 куб. см
Мощност

128-147 к. с.

Максимална скорост
170-177 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
12.5-10.5 сек.
Toyota RAV-4 (II)
Работен обем
1 794-1 998 куб. см
Мощност

116-150 к. с.

Максимална скорост
170-185 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
12.2-10.6 сек.


Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stanislav

    30 3 Отговор
    mnogo 'logi4en' i optimalen avtomobil
  • 2 Hunter

    1 3 Отговор
    Витара-Най-доброто за масовия българин,заедно с Ауди 80 1.8 куатро и двете с АГУ.
  • 3 q0wurtb

    5 2 Отговор
    nqkoi ima li otzivi za dizela na vitara :) razhod i zdravina
  • 4 zorro

    0 0 Отговор
    Било нормално да харчи 1л масло на 1000км а до смяна 10л масло за пробег 10000км. Алллооо! Имам такава и се убеждавам,че са маслояди -бензиновите мотори. За ламарините да не говорим.Изключително ниско качество на изработка без използване на легиращи елементи.Гният.Може да премине мишка през дупките по ламарините.