Last news in Fakti

6 Декември, 2016 13:54 28 428 35

За всесезонните гуми и зимата (видео)

  • зима-
  • сняг-
  • лед-
  • пътища-
  • гуми
За всесезонните гуми и зимата (видео) - 1

Не тайна, че у нас зимата винаги ни изненадва, независимо кога настъпва. Оказва се, че подобно явление съществува и в далеч по-цивилизовани държави, като Канада, например.

Случката от видеото по-долу се разиграва в канадския град Монреал, където зимните гуми са задължителни през зимата. Само че, те стават задължителни от една фиксирана дата - 15 декември.

До тогава е позволено да се кара с летни гуми. Друга вратичка в закона, към която прибягват много канадци е, че зимата може да се кара с т.нар. всесезонни гуми. Достатъчно е на тях да има обозначение М+S.

Градският транспорт и повечето от камионите пък карат основно с всесезонни гуми. Но падналият сняг и последвалите го ниски температури могат да изиграят много лоша шега на шофьорите, независимо от типа гуми.

В случая улицата, на която се разиграва действието, е под наклон, а ледът върху асфалта - в изобилие, така че и зимните гуми едва ли биха помогнали. Все пак те са доста по-добрия вариант от всесезонните.

В леденото меле участват, както цивилни автомобили, така и полицейска кола, автобуси от градския транспорт и дори един снегорин, разхвърлящ след себе си луга. Вижте и добре си направете изводите, защото и у нас зимата тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    46 10 Отговор
    А бе важни са си зимните гуми, кай каквото ще да ми говори. Да, скъпи са, много пъти са ненужни, но има ситуации в които ще ти помогнат.
  • 2 Бургазлията снягневидял

    46 3 Отговор
    В конкретния случай на лед освен шипове нито зимни нито летни гуми помагат.Едва ли снегорина е излязъл със летни гуми. Движение по наклон с натисната спирачка и блокирали гуми ами няма как да спре нито кола нито автобус...
  • 3 Гьолът на жабата

    25 2 Отговор
    Шофьорите да си менят гумите и да внимават!
    Кметът да си опесъчи улиците!
    Журналистите да си търсят сензациите.
  • 4 бубамара

    39 3 Отговор
    Зимни гуми и ниска скорост. ...ако искате да стигнете там за където сте тръгнали...
  • 5 YAMAHA

    6 5 Отговор
    Якоооо!
  • 6 Косматия

    13 6 Отговор
    У канадия живуркат най калпавио шофиори дет съм виждувал!!!!
  • 7 Грую

    16 3 Отговор
    Всесезонните гуми са направени за държави като Испания, Португалия, Италия и Гърция примерно, но с промяната на климата може да се каже, че и ние попадаме в тази зона. Преди валеше сняг и го държеше здраво още по Димитровден, а сега и по нова година почти няма. Канадците обаче ако решат да правят подобни експерименти на ширините на тяхната държава наистина могат да си изпатят!
  • 8 АГЕ

    12 5 Отговор
    И каква е приликата между България и Канада?

    Коментиран от #20, #34

  • 9 Тошибиян

    10 7 Отговор
    Зимата у нас привърши валя снег задържа се 3 дена сега се стопи и тва беше
  • 10 пешо

    8 2 Отговор
    Сол трябва сооол по този лед само шипове могат да те спасят от висене по сервизи.....
  • 11 гост

    10 11 Отговор
    Карал съм всесезонни гуми , нямат нищо общо със зимни, не се лъжете не ги купувайте голям боклук нито на сухо нито на сняг държат!!!
  • 12 Владо

    29 2 Отговор
    При такъв лед и наклон с всякакви гуми се пързаляш по един и същ начин, но ако си със зимни го правиш с чиста съвест.
  • 13 РАМБО

    29 10 Отговор
    Абе каквото и да говорим съвсем различно си е да се блъснеш , ама да си със зимни гуми ! И за колата е друго да се смачка , ама със зимни гуми , и за шофьора е друго да му е счупена ръката АМА СЪС ЗИМНИ ГУМИ ! Журналягите прибират пачки от вносителите на гуми ама и много овце има които блеят в синхрон съвсем безплатно !Факт - България е най-южната държава със закон за гуми през зимата , бихме и финландци и шведи и много други северни народи ! Бихме ги !
  • 14 инструктор

    9 9 Отговор
    До номер 13 Рамбо. Евала пич за коментара.........напълно съм съгласен...........
  • 15 РАМБО

    13 2 Отговор
    В сряда до моя гараж е спряло едно младо кюрпе с един голф 4 .
    Обуло голфа с летен Дайтън 195 55 15 и реве " А-а-а-а-а тия боклуци летните гуми да ги забранят много се пързалят само със нови зимни гуми трябва да се кара който няма пари да не кара кола , той тия летни парцали щял да ги свали и да ги фърли в дерето " и още много рева . Гледах го , слушах го викам му "Дай ей тука голфа манометъра го носих на стенд , точен е " Ха познайте !!! Предните гуми - 2.9 , задните 3.5 ! Пуснах ги , оставих ги 2.2 онуй идва на другия ден и ми вика " Бате кво напрай туй не е мойта кола все едно залепна за пътя " Ха има нещо за фърляне в дерето , ама не са гумите !
  • 16 батарни

    7 4 Отговор
    бат Рамбо не си съвсем прав. Със зимните гуми можеш да караш с 5-10 килиметра в час по-бързо при същата безопасност. Когато около теб повечето са със зимни - ти се увличаш в трафика и когато се наложи да спреш не ти достигат някакви си 30, 40 сантиметра - не е 'много' ама :))
  • 17 РАМБО

    14 2 Отговор
    Батарни
    Прав си но бат Рамбо отдавна е сложил рошляците !
    И все пак това за платените журналяги , депутати , лобисти и други комунисти е ВЯРНО !
    Когато джип смачка детенцето в Ст Загора друг джип ме удари на един стоп . Аз бях с летни а той с хубави зимни . Булстрад се направи на ударен , застрахователния надзор още повече , бях прав , обаче пих една студена вода ! Та зимни гуми е и ????
    Най-важен е шофьора пич !!!
  • 18 Нов чо

    10 0 Отговор
    Полицая и той се въртя , но се оправи някак - спря . А другите с двата крака на спирачката , и ще спираме - дръж се ). Та исках да кажа , че е важен и шофера , и то най !!!
  • 19 onq s konq

    0 9 Отговор
    Налягането в гумата съвсем не е маловажно и трябва да движи около фабричната норма.Освен това ЗА ВСЯКАКЪВ РАЗМЕР ГУМА ТО Е РАЗЛИЧНО,като принципа е че за по-нископрофилни и щироки гуми то е с няколко ДЕСЕТИ ОТ АТМОСФЕРАТА по -високо.Гледах някаква табличка и ми направи впеч диапазона.ОТ 2,4 ДО 3,5.Общо взето разликата между предни и задни е 0,2 в полза на задните,но аз си ги помпя иднакво/3 атм/ всичките,за де не ги бъркам.И все пак не виждам логика специално при мен задните да са по-напомпени,след като принципно карам сам или с 1 човек,без багаж,а предницата ми е мн по-натоварена от задницата поради 3 литров дизел "шестак",който хич не е лек!
  • 20 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "АГЕ":

    Няма да можем да я опишем, колега. Не опростявай нещата. Това е само един отделен епизод от един ден с обледеняване по пътищата И малко комични ситуации. Хората се забавляват. За останалото само може да си мечтаеш.
  • 21 бббббб

    6 0 Отговор
    За лед гуми няма.
  • 22 Гого

    4 1 Отговор
    Съгласен съм с коментара на 666666, че за лед гуми НЯМА другото си е чешене на езиците! Някои господа се изкараха по- добри шофьори от канадците, пълни глупости там хората карат по 6 месеца в зимни условия , а ние по три дни през годината и станахме големи майстори. А за конкретния случай и танк да беше се появил на тая пързалка ситуацията щеше да бъде същата с разликата ,че на него нямаше да му се налага да посещава автосервиз!
  • 23 Герберасите на власта

    8 0 Отговор
    Голям трън са в очите на "гумаджийте" тези всесезонни гуми,сега пускат гуми който няма да се помпят защото структурата е под формата на клетки наподобяващи пчелни пити,да не започнем да четем и за тях колко са лоши .П.С Покарайте с Вектор 4 сезона на Гудиър и ще видите че са доста подходящи за България ,а и не само те.
  • 24 сссс

    3 0 Отговор
    Таксито успя да спре, защото не държи спирачката! Останалите ...

    Коментиран от #25

  • 25 ЪТХНХВГФ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "сссс":

    И защото не е автоматик.
  • 26 Край

    7 2 Отговор
    Аз в Канада с колата няма да ходя. Карам си нови всесезонни гуми Пирели и на гумаджииници също не ходя освен като ми дойдат новет гуми след 3г. Па вие слушайте мръсноватите експерти че не можело зимата с джапанки - лятото с бутуши. Че такива гуми няма и пр. Добре че Гудиар не го занят и направиха вектор4, вредещайн - куатрак, Мишелин кроскламат, НОКИАН уедър проф, Ханкук оптима и Сава адапто и кои ли още не направи всесезонна гума. На юг от нас се карата САМО летни гуми. България е страна с климат за ВСЕСЕЗОННИ.
  • 27 123

    5 5 Отговор
    Аз пък си карам със зимни гуми целогодишно. Перфектни са. Първо не са по-скъпи от летните, както някой нагоре е писал. Второ на сняг и лед са по-добри от летните. Лятото спират по-добре и колата е като залепнала на пътя. Е свирят малко в горещото време, ама кой ги чува, като прозорците са вдигнати и климатика си върви. Карам ги по 6 сезона - 3 летни и 3 зимни - около 35-45 хил км. и хайде новите зимни...

    Коментиран от #32

  • 28 123

    4 1 Отговор
    В Канада големи студове и голяма поледица... ама се попиках от смях, полицаите идват... ама и те се въртят и не могат да спрат... а и снегорина идва и направо ги довърши...
  • 29 перо

    3 1 Отговор
    Дълго време живях в Чикаго където климата е подобен. Нито съм виждал, нито съм чувал някой да сменя гуми, нито КАТ проверява с какви гуми си зимата. Болшинството карат с всесезонни гуми. Ако попитате някой американец кога слага зимни гуми ще помисли че се майтапите. Имат по една поничка в багажника за резерва и това е. Може и да има изключения някъде в Колорадо или Аляска, но това с два чифта гуми масово не го практикуват, а и не е задължително.
  • 30 Горския

    1 0 Отговор
    Не мога да си ибясня защо манипулирате хората, след като сами си признавате че "и зимните гуми не помагали"? Зимната гума държи до 30 км/ч единствено на сняг и то само при нежно шофиране. Ако сте със всесезонни гуми, си е лудост да карате дори в пресен сняг! Какво е станало в случая? Някой не си е свършил работата да разчисти леда! Това е станало! Никаква "гума" не би предотвратила аварията при положение че има лед!
  • 31 Горския

    1 1 Отговор
    + това като гледам клипа, май тия карат с доста над 30... С крака на газта. После яко на спирачката... Прав им път тогава! :D
  • 32 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Аз също карам целогодишно със зимни гуми и нямам ядове / е , шумят си ,но... радиото на макс и тва е / . Понеже съм и рибар , когато дъжд ме изненада си ме вадят от калта без проблемно .И още нещо - два сезона и нови гуми.Преди имах и летни и зимни.... и свършваха едновременно, а сега ...ОК !
  • 33 бай Пешо

    5 0 Отговор
    я некой разбирач да ми каже на лед посипан със сняг коя гума спира освен с шипове че нещо не схващам какво общо имат тука всесезонните гуми а
  • 34 555

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "АГЕ":

    Че и там и тек не опесачават........
  • 35 До перо

    4 1 Отговор
    Колега и аз живея в чикаго и подкрепям. Колите се продават със всесезонни гуми и повечето изобщо не знаят за зимни. Карал съм с такива в сняг в който повечето от пишештите тук не са виждали изобщи, камоли да минат със зимните си гуми шеста употреба.