Last news in Fakti

1 Декември, 2011 10:14 49 188 31

Какво става, когато се износят накладките

  • накладки-
  • спирачки-
  • видео

Клипче в YouTube демонстрира нагледно какво точно се случва, когато спирачните накладки се износят напълно. Филмчето проследява експеримент, при който водачът на автомобила едновременно ускорява и натиска спирачките. Колата е вдигната на крик, а предната дясна гума е демонтирана, за да могат да се проследят погубните последици, до които може да доведе ненавременната смяна на накладките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 All cars are beautiful

    7 0 Отговор
    А ако беше наистина не малко хора са пострадали и то при висока скорост от нехайството си.Съвет от мене не слушайте разни хора дето ви казват "абе добре са засега дисковете или наклатките карай" не карайте а си ги сменете.Хем спирачен път ще имате хем ще е за вашата безопасност.Виждал съм на булеварда пред нас как се пукат дисковете блокира колелото и после колата отива на някъде в незнайна посока добре че нямаше коли в насрещното та чак в стълб се заби човека.
  • 2 VR4 TT

    0 3 Отговор
    Ако беше наистина, спирачната течност щеше отдавна да е завряла и притискането щеше да го няма. :) Явно са сложили високотемпературна.
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    То това ще стане и ако си с нови накладки.
  • 4 Bobi

    3 0 Отговор
    Спирачките са по-важни от това как набира колата . Не е погубно ако не тръгнеш , но може да е ако не можеш да спреш . Имал съм подобен случай , който беше заради износен диск , а не накладки и от тогава не правя никакви компромиси със сигурността . За добро и сигурно спиране са важни и други компоненти като гуми , амортисьори и здраво окачване ! Не правете никога компромиси с тях !
  • 5 димитър пенчев

    3 1 Отговор
    не е толкова важно колко върви една кола а как спира дано и в бг наи сетне се проумее че на пътя има ограничения на скороста които трябва да се спазват а личната безопасност зависи наи вече от нас самите
  • 6 Баба ти

    1 2 Отговор
    добре де другата гума как не се върти ?
  • 7 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    novi diskove na vseki dve smeni na nakladkite
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bobi

    2 0 Отговор
    Магия баба , магия :))) Резервната също не се върти :)))
    Колелото , което е във въздуха има по-малко съпротивление и диференциала предава почти 100% от мощността на него . За това само то се върти .
  • 10 Zorg

    2 0 Отговор
    Баба ти, един от основните компоненти във всеки автомобил се нарича диференциал. Ето едно много добро клипче, което обяснява, как диференциала работи. Надявам се че разбираш английски.
    http://www.youtube.com/watch?v=yYAw79386WI
  • 11 Plamen

    3 1 Отговор
    А с нови накладки ако си мислите, че няма да стане същото. Колко пъти ви се е налагало да давате газ и да мачкате спирачката в продължение на минути :) Разочаровахте ме с тази глупост, махнете я докато е време, че ще ви се смеят. Да важно е спирачната система да се поддържа качествено, но да го изтъквате чрез клип нямащ нищо общо е смешно. Все едно да обясните, че моторното масло трябва да се сменя редовно и за пример да дадете този клип:
    http://www.youtube.com/watch?v=2I9CpPPuOXU&feature=related
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 muto

    1 1 Отговор
    ако е нов диска, няма да се пръсне, по скоро какво става като са изтънели дисковете
  • 14 Шеметрона

    2 0 Отговор
    Познанието за колите е част от културата ни на каране и най-вече спасява живот на пътя! Всички ние возиме хора които дори не подозират в какво състояние е колата ни, каму ли останалите коли с които се движим! Нека не си губиме живота по улиците за някакви си 50 лв (средна цена за предни накладки). Българино замисли се и за останалите компоненти на колата ... гуми например или елементарните фарове - "защо карате на дълги когато са Ви изгоряли късите светлини" Нямате 20 лв. да си ги смените ли? ... или чистачките се сменят на година (минимум) не да "жулат" по прозореца и да се чудите къде и върху кой карате ... това е реалността! ... за съжаление! :(
  • 15 Кирил

    0 0 Отговор
    Докато ние се тормозим за подмяна на износените гуми, накладки и чистачки, на Запад се тормозят, как да задължат новопроизведените автомобили да са примерно със спирачен асистент. Доколкото ми е известно, това е прието със закон вече и имам удоволствието да разбера как помага при сегашната ми кола. Ами да кажа, много помага за намаляване на спирачния път, в съчетание с ABS и разпределителя на спирачното усилие. Засега имам на сметката си две спасени деца, пресичащи изневиделица и еднаНЕотнесена бариера от моя страна. Е, трябва да прибавя и някой друг идиот, спиращ или изскачащ изневиделица пред мен. Така, че аз бих казал - хвърляйте старите таралясници и вземайте нещо по-ново и сигурно, като ако е все пак на старо, сменяйте на момента накладки, гуми и чистачки, заедно с омръзналите ви ремъци и масла.
  • 16 D.I.D

    0 0 Отговор
    mqsa na ugloshlaif
  • 17 Стефан

    2 0 Отговор
    Ми то дори и с нови накладки е необходимо да се минат примерно около 1000км за да се наместят като хората и да имат максимална ефективност! А най-добрият спирачен асистент е по ниската скорост!10 минути не решават проблема(в повечето случаи), но спасяват животи! Като караш винаги трябва да имаш едно наум, че някоя пенсия идиот или дете не са те видели и реагирали своевременно за да се отстранят от пътя на колата ти!
  • 18 jessy

    1 0 Отговор
    диска се пръсна но и двигатела също то не беше пилене то не беше чудо ,а дейсвително кой малоумник ще натиска и спирачката и газта едновременно
  • 19 Mechanic

    0 0 Отговор
    Разбира се, че никой няма да дава газ и да натиска спирачката едновременно. Клипа е направен така защото е по-лесно и безопасно от колкото да завреш камерата в подкалника, да засилиш колата с 150 км/ч и да набиеш спирачките за да видиш какво ще стане с диска ...
  • 20 hristo

    0 0 Отговор
    Като гледам колко е дебел диска май проблема е в него а не в накладките.Моя е поне двойно по дебел.
  • 21 Митко Сивков

    0 0 Отговор
    mai diska e kriv :D
  • 22 ставре

    2 0 Отговор
    отивам да си сменя накладките ..
  • 23 хаха

    0 0 Отговор
    :Д :Д :Д
  • 24 Даниел Дончев

    0 0 Отговор
    И това да се случи докато караш.......... :Х
  • 25 merc 190e

    0 0 Отговор
    Не е заради феродото просто като се износи диска тогава се чупи.
  • 26 Кирил

    0 0 Отговор
    Стефане, за спирачния асистент не си прав. Колкото и бавно да кара човек, белята става бързо. Писах, че щях да се натреса в една бариера. Е, карах на втора, вероятно с 10-15 км/ч. Колко по-бавно да карам, когато изневиделица на метър пред теб изниква бариера, застрашаваща да пробие стъклото ти? Или с децата. Гледаш, в насрещното карат 2 автомобила на 10 метра пред теб и едно дете стои на левия ( не на десния) тротоар. Изведнъж хуква да бяга, минава пред идващият насрещно автомобил, и се хвърля веднага пред мен. Значи, колкото и бавно да кара човек, няма как да се избегнат подобни ситуации, освен ако не се движим като учебни автомобили и нямаме 360 градусови радари около броните на колата. А какво внимание трябва да има човек, когато някой идиот сече през разделителната полянка магистралата, за да навлезе в съседното платно? На всичко отгоре те вижда и отнема предимство? И ако точно в тоя момент си посегнал към музиката или телефона или да кажем просто си погледнал в огледалото за задно виждане? И такъв случай имах. Въобще, мнения като твоето отдавна са игнорирани в Европа и спирачният асистент е задължителен за нови автомобили искаш или не искаш!
  • 27 Mъркуч

    0 0 Отговор
    ba.i kefa :D
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Емил Колев

    0 0 Отговор
    Това се получава,повече от износени дискове,отколкото от накладки.Дискът не трябва да е по-тънък от 6 мм.
  • 30 gost

    0 0 Отговор
    Ama verno hora bez rabota, hvanaxa ni za publika s toja star disk ot bukluka
  • 31 фжрр

    0 0 Отговор
    Да бе само че за да постигнеш такова натоварване и триене сиг трябва минеш 700 000км той тоя хем газ хем спирачка