Last news in Fakti

3 Декември, 2011 11:03 9 391 7

Рекорд! 250 км/ч на олио

  • рекорд-
  • олио-
  • chevrolet-
  • greenspeed

 

Специалисти от щата Айдахо построиха автомобил, който постави световен рекорд за скорост със задвижване с растително масло. Чрез постижението си американците искат да покажат перспективите на алтернативните видове гориво, добивани от възобновяеми източници.
 
Пикапът Chevrolet S-10, производство 1998 година, е доработен от студенти, членуващи в университетски клуб Greenspeed. Те са успели да превърнат товаро-пътническото превозно средство в истински спортен болид, който се захранва от олио.
 
Автомобилът е снабден с редови шестцилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Работният му обем е 5.9 литра, а мощността му - 700 к.с. По автомобила са направени още много доработки, като в крайна сметка цялият проект възлиза на сумата от $125 000. 
 
Парите са събрани от повече от 70 частни лица и компании, които са спонсори на проекта. През септември тази година биодизеловият пикап е готов и е закаран до Соленето езеро Боневил. Там обаче превозното средство не успява да подобри рекорда за скорост на олио.
 
След още доста доработки на 12 и 13 ноември студентите правят нов опит - този път на соленото езеро Ел-Мираж в Южна Калифорния. Там всичко протича като по масло. Първият ден Chevrolet S-10 Greenspeed успява да достигне скорост от 139 мили в час (223.7 км/ч).
 
През втория ден от експеримента "биодизеловото чудовище" се ускорява до 155.331 мили в час (249.9 км/ч). Зад волана на пикапа-рекордьор застава лидерът и основател на клуба Greenspeed Дейв Шенкер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел Дончев

    0 0 Отговор
    :D
  • 2 VR4 TT

    1 0 Отговор
    Ако бяха сложили мотора в някво по-аеродинамична опаковка, щяха и повече да изкарат. :) Тоя камион с аеродинамика на буца сирене е крайно неподходящ.
  • 3 Дони

    0 0 Отговор
    Напълно подкрепям коментара на "VR4 TT"
  • 4 дедо мраз

    0 0 Отговор
    аз без доработки си дигам 180 на олио с мойта щайга пък тез са фърлили сума пара за нищо-типично по американски
  • 5 hienata

    0 0 Отговор
    Комшията на трансформаторно масло с дизелов Мерцедес Е-класа (2002г.) му пълни километража.
  • 6 Боян кътев

    0 0 Отговор
    tva v balgariq o6te ot koga e otkrito 4e moje dasa kara na olio a oneq 4ak sq otkriha toplata voda 4ak i 125 hilki dali
  • 7 Иван

    0 0 Отговор
    те си харесват тия силверадо-та