Last news in Fakti

30 Август, 2008 10:54 796 0

Trident Iceni

  • trident-
  • iceni-
  • trident iceni

Малките независими компании се нуждаят от сензация, за да привлекат вниманието. Типичен пример за това е Shelby Supercars, която никой не вземаше насериозно въпреки биенето в гърдите, докато нейна кола не подобри рекорда на Bugatti Veyron. Истинската Мека на дребните предприятийца с големи претенции обаче не са Щатите, а Великобритания. Почти ежемесечно някоя ангийска фирмичка влиза в новините с поредния революционен автомобил. Примерите са много - Bristol, Connaught, Barabus, Lightning, Caparo... Отскоро Trident Performance Vehicles също се включи в елитната дружинка. За компанията се чу за първи път през 2002-ра. Тогава тя представи спортното купе Iceni, което всички взеха за поредния продукт на прекален гаражен ентусиазъм с мечти за серийно производство. Такива на Острова Бог дал, а и традициите са оставили бая неизползвани имена от миналото.

Осем години по-късно обаче Trident изкарва на сергията далеч по-амбициозен продукт. Iceni вече не е просто британска екзотика, произвеждана по поръчка от и за болни ентусиасти. Създателите на двуместния автомобил се заканват да извършат революция в представите за супекарите. Работата дори не опира до иначе впечатляващите технически спецификации - двигател с мощност 550 к.с. при 3 800 об/мин и въртящ момент от 1 292 Нм при 1 800 об/минута. Най-фрапантно е горивото, с което върви Iceni, и разбира се, направо изумителната пестеливост, с която го разходва. 6.6-литровият V-образен осмак се храни с биодизел, от който при средна скорост 70 мили/ч (113 км/ч) от са нужни едва 4 литра на 100 км. Цифрата не е измислена - засечена е официално на Millbrook Proving Ground. Тестът там показал също, че при средна скорост 30 мили/ч. (48 км/ч.) Iceni харчи влудяващите 2.62 литра на 100 км. При това колата без проблем достига 322 км/ч. и лепи стотака за 3.7 секунди.

От Trident твърдят, че са вложили в проекта 2.3 млн. паунда и в момента търсят инвеститор за серийното производство. Изчислили са всичко и твърдят, че начинанието ще бъде рентабилно при съвсем разумната крайна цена на автомобила от 75 000 паунда. Освен с мистериозния двигател, возилото с габарити 4 200 х 1 950 х 1 220 мм и междусие 2 650 мм, вкарва в загадка с 8-степенната си автоматична трансмисия. Със сигурност се знае, че горивната система се доставя от Bosch. По какъв начин се постига невероятната икономичност обаче, британците запазват в тайна. За сметка на това дори и най-простите изчисления са в състояние да спечелят клиентела на Trident за поне пет години напред. Според оповестените цифри Iceni може да измине 3 200 километра (!!!) с едно зареждане. Не звучи никак зле за британски суперкар, за всеки тон от чието тегло се грижат 402 неуморими дизелови коня.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА