Last news in Fakti

12 Януари, 2012 13:06 19 916 60

Край на фиктивните технически прегледи

  • годишни технически прегледи-
  • автомобили

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи на автомобили.
 
Според него с въвеждането на тази система ще се ограничи възможността за извършване на фиктивни технически прегледи и ще се гарантира реалното проверяване на техническата изправност на моторните превозни средства.
 
Основната новост, на която залагат от Министреството, оборудванвето на всички пунктове за технически прегледи със система за видеонаблюдение и регистрация. Така инспекторите на Автомобилна администрация имат възможност да наблюдават работата в пунктовете онлайн.
 
При съмнение за нередности упълномощени лица от автомобилна администрация ще извършват незабавна проверка на място. Системата дава възможност и за последващ контрол чрез автоматично запазване на три снимки на превозното средство.
 
Електронна система ще разчита автоматично данните от документите на гражданите и ще ги запазва. Още от промените включват индивидуален печат за всяко техническо лице, с който се идентифицира коя част от проверката е извършил даден човек и впоследствие именно той ще носи отговорност за своите действия.
 
Видовете технически неизправности се разделят на три вида - незначителни, значителни и опасни. При първите две автомобилът ще бъде допускан да се движи по пътищата до отстраняване на повредата без да му се издава стикер за ГТП.
 
Когато се установи, че повредата е опасна, колата трябва да се репатрира до мястото за ремонт и няма право да се движи на собствен ход. Според специалисти новата система ще оскъпи минимално цената за годишни технически прегледи, като предвижданията са за скок с около три лева.
 
Документи, които се издават след техническия преглед, са стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка, и голямо удостоверение (нов документ), в което са вписани констатациите от прегледа и протокол за извършения преглед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    a dano da e taka.

    Коментиран от #21

  • 2 местен

    2 0 Отговор
    "Според специалисти новата система ще оскъпи минимално цената за годишни технически прегледи, като предвижданията са за скок с около три лева."
    Дано само , да не стане златна цената на прегледа !
  • 3 Лада

    1 0 Отговор
    Спрямо миналата година цената се движи с надценка почти 2 пъти сега... да ние честито новото скубане, ако това е минималната надценка... ха-ха-ха. Ще плащаме какво да се прави, все пак трябва и контрол най накрая, проблема е че народа ни е прекалено беден че да кара само коли на които им е всичко наред...
  • 4 Шико

    2 7 Отговор
    камери-мамери, пак ще се намерят тарикати, като мен, които да минават метър. Пък вие си мислете, че идва края на фиктивните прегледи. За вас може и да идва, но не и за моя як баварец

    Коментиран от #5

  • 5 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шико":

    @4 ot takiva kato teb sme na tova dereje.
  • 6 Бум

    1 0 Отговор
    Ще оскъпи минимално ли?! Абсолютна лъжа! достатъчно е да сложи газомера на ауспуха и си заклан. 90 на 100 от колите са с отрязани катализатори и изпадат от европейските норми за изхвърляни вредни вещества. А как се оправя това? С основен ремонт на двигателя. И кво правим тогава?
  • 7 Бобеца

    2 1 Отговор
    То по тази логика ще спрат половината коли в БГ....Ей тогава им е...ме майката на управляващите!!! Да осигурят първо 2000 лв. средна заплата на хората и тогава да питат Бай Иван с 23 годишен Опел как се минава преглед !!!
  • 8 киро

    3 2 Отговор
    Ех лоши хора ни управляват, това че Бат' Бойко има чисто нов джип и не му дреме, а ние с коли на по 15-20 години и 400 лв. заплата как да си позволим още пари за такси и коли за по 50 000 лв.??? Жалко, че сме страхлив народ и не се дигаме срещу лошата ни оправа и мутрите, които в момента са властта!
  • 9 Хак

    2 2 Отговор
    Ами докато му викате Бат Бойко, така ще е. Става дума примитивната мутра от СИК Бойко Борисов, който трябваше отдавна да е в затвора, а той взе че стана премиер.
  • 10 got

    1 2 Отговор
    ми като ме върнат от пункта,хич няма и да го минавам тъпя преглед......
  • 11 Стойко Поповски

    2 1 Отговор
    много добре
  • 12 Георги

    2 3 Отговор
    got ти гледай на теб да не ти го ........, като те хванат без преглед. Отдавна трябваше да я сложат тая система с нашите безброй катастрофи по пътя. Като ни е по 400 лв. заплатата и не можем да си поддържаме колите - не караме. Лесно е.

    Коментиран от #17

  • 13 р. маистора

    3 1 Отговор
    ееее стига бе,ще му се намери цаката.....нали става въпрос за пари..
  • 14 аватар

    7 0 Отговор
    проблема е в дисциплината при повечето шофьори
    това което е редно е нередно за тях
    аз лично нямам притеснения когато минавам автомобила на преглед...автомобила си се старая да е в технически изправен вид,ако не е ,няма да го карам докато не го приведа в вида в който ще е безопасен за другите участници в движението по пътищата
    лично един пример ще посоча-преди години откарах автомобила си на технически преглед и при тестване на спирачките се спука спирачен маркуч...радвам се че се случи именно там ами не на пътя...
  • 15 аватар

    5 1 Отговор
    не става въпрос за пари
    а за човешки животи впоследствие
  • 16 nemo 84

    1 3 Отговор
    tova sa glubosti na trakaleta viarno e veshe ima kameri no kakvo ot tova kato otidoh na pregled dignaha prednia kapak i nikoi ne si mradna prasta poveshe vapreki 4e kamerata snimashe malko po skapo e 35 lv
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Борчо

    5 0 Отговор
    Вие ся кво искате? Да карате коли без спирачки и всякакви луфтове? Не съм баровец, карам 15 годишна френска кола. Техническото й състояние е добро и ЩЕ мине прегледа. Крайно време е в БГ да се въведат поне малко не германските стандарти в диагностика и сервизно обслужване на каруците ни!
  • 19 Борчо

    2 2 Отговор
    "не германските" -> "германските"
  • 20 Гост

    5 1 Отговор
    В тая Бг живот няма да има съсипват хората. Вярно че трябва колите да са здрави но не може всичко да е перфектно все пак хората работят за 500-600лв месечна заплата. Караме колите изхвърлени от запада. Масово хората карат 15-20 годишни коли че и по стари.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 изпаднал прост българин

    3 2 Отговор
    Защо не минете на велосипед като мен и близките ми.Няма да ви трябва гориво и за здравето е хубаво! За работа ще станете 1ч.по рано,а вече има и зимни гуми.
  • 23 Станислав Стоянов

    1 3 Отговор
    Всичко се прави за пари ,някои ще обажи пак !!! Никой не мисли за хората ,а все така го изкарват!!! Само гледат от къде да кярят !!!
  • 24 заралия

    3 0 Отговор
    Поредния ПР на правителството с цел отвличане на вниманието от реалните проблеми, а те са безработицата и безпаричието на населението.
    Въпрос. Да кажат от автомобилна администрация колко катастрофи са станали поради неизправност в сравнение с тези от пияни шофьори.
  • 25 Иван Йовчев

    2 0 Отговор
    Вярно е, че заплатите не са от най-високите, обаче се замислете, когато давате тези пари за техническия преглед. А и не ги давате, тия 50 лева, всеки месец, а веднъж годишно.
  • 26 МВР корумпиран

    2 1 Отговор
    ЕЛАТЕ ВЪВ ВИДИН И СИ КУПЕТЕ КОЛА С 280ЛВ ЗАПЛАТА
    ПОСЛЕ МИНЕТЕ НА ПРЕГЛЕД

    Б.Б.ИСКАМ
  • 27 мутряк гадняк

    1 3 Отговор
    МУТРАТА Б.Б ГО БОЛИ ДЖИПА КАК ЩЕ ЖИВЕЕМ
    ИМА ПАРИ ЗА НОВА КОЛА !

    НАРОДА ДА МРЕ ... ДА МРЕ .. ДА МРЕ !!!

    Коментиран от #32, #36

  • 28 333

    1 1 Отговор
    Знаете ли на кой ли е ф-а ,,Демакс" спечелила конкурса за видео наблюдение - сигорно е някой много богат баровец.
  • 29 ккккк

    2 1 Отговор
    Прегледа ще се оскъпи с минимум 10лв. а да не забравяме че таксита, таварни авт.и автобуси минават на преглед на всеки 6 месеца.
  • 30 Гост

    3 2 Отговор
    Гледам колко народ реве по тези форуми, че няма пари, 280лв. взимали и т.н. Намерете си добре платена работа тогава, защо се получава така? Защото повечето са абсолютни некадърници и това им е единственото нещо - да хейтят по форумите. И Господ на власт да дойде няма да ви оправи, ако ви мързи!
  • 31 МВР корумпиран

    2 1 Отговор
    да ти избода очите заслужаваш ...
    ако си мислиш пишлеменце че българия е привилегированата софия се лъжеш.

    в провинцията за едно работно място има по 130 кандидати ! и се урежда най-връзкара !

    каквото и да правиш няма да си намериш работа във видин за над 300 лева ... ама ако ще И ОТ ХАРВАРД ДИПЛОМА ДА ИМАШ !!!

    СОФИЯ Е ИЗЧАДИЕ АДОВО.. СЛЯПО И ГЛУПАВО !
    ОТЪШАЛ В МОЛА И ЗАБРАВИЛ ЗА БЕДНОСТТА В ПРОВИНЦИЯТА !

    Коментиран от #44

  • 32 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "мутряк гадняк":

    @27 a Stanishev s hotelite po moreto i s milionite v smetkata na bratmu dremeli mu za teb?
  • 33 уазката

    2 1 Отговор
    добре де Министърът на транспорта запознат лие че има афтомобили дет се ползвът за селскостопанси пердназначения с тях караме продукция животни млеко сторителни матирали и кот се сетите по трудно достъпни терени без пътища и външният им вид е малко изкъртен жантите са криви амотосорите само за свидетел спирачките фатат рядко азпуха е одмъкнат от кулектуръ и зимно време няма парно ,за те нашите няма ли да напраят компромис
  • 34 калугера

    1 0 Отговор
    ние калугерите и на нес ни се кара я на вътре я на вънка* ама че ви каем едно владиците пари имат иии за автомбилъка плащат си / плащат си / винаги си плащат**
  • 35 ATANASOFF

    1 1 Отговор
    Аман от стикери по автомобилите.
  • 36 Bobi

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "мутряк гадняк":

    @27 Всъщност точно за това се взимат тези мерки , защото някой го боли как ще живеем ! Голям процент от катастрофите стават от неизправни МПС-та . Ако на теб не ти пука дали ще умреш в катастрофа заради бракма или от старост , на мен и на много други хора им пука ! ....... и на края , какво пак Б.Б. ???
  • 37 чокондура

    0 1 Отговор
    мене така ми викат ама я че ви кажем** защото нема ни полицаи ни даяджия ни от техните котила некои да е глобяван / я за скорост я за нещо друго * тия винаги се оправят по между си**така че бъде и с прегледите бегаи просецете да ударат един печат че всичко е на ред** и ако некой пита ами закона ами държавата**они ке му каат абе и на законут и на държавата ние ги турааме на ..................***абе караи да върви **всичко е на ред по нашенски нали сме в европата***
  • 38 турчина

    2 3 Отговор
    Българи отворете си очите! Мафията ви управлява, ако продължава така още 200години ще живеете в мизерия като прасета, и ще карате 20г.боклуци от европа. Но вие сте си виновни щото сте прост народ нали знаете българинът с власт се е научил да живее от гърба на бедния народ!

    Коментиран от #46

  • 39 слав славов

    1 0 Отговор
    време беше
  • 40 някой

    2 1 Отговор
    Цитат:

    "Най-честите причини, водещи до смъртни случаи на пътя, са високата скорост, употребата на алкохол, липсата на предпазни колани, отсъствие на адекватна реакция при оказване на първа помощ. Според статистиката на КАТ в България в 95 процента от случаите причина за тежките катастрофи с фатален край е неправилни действия от страна на водача. На следващо място като фактор са нарушения на пешеходеца – 4 на сто. Техническата неизправност на колата е фактор при 0,5 % от случаите."

    Ми аз предлагам, да се наблегне маааалко повечко върху причините, водещи до 99% от инцидентите, после да се заемем с осталания 1%...
  • 41 някой

    1 1 Отговор
    Аз бих добавил, към предния си пост, че корупцията в КАТ води до безнаказаност на пътя и нови и нови и нови жертви. Заради тези рушвети всяка година изниква по едно ново гробище. Но проблем но.1 явно е, че ръчната ти спирачка действа с 0.008% по-силно на дясното колело, отколкото на лявото...
  • 42 ГОСТ

    3 0 Отговор
    до МВР корумпиран! Отварям 4-та фирма тази година на пук на цялата криза! Всичко от 4 години от нулата съм започнал, ще може да прочетеш скоро и книгата ми, за да се ограмотиш малко, да може и ти да изкараш някое левче и да дойдеш в нашите молове, за да пазаруваш на жена си парцалки, за да може после да ти ги изплати под юргана. Както вече казах, на който му се работи изкарва пари! Защо не посадиш на нивата някое и друго семе, знам хора вече с 4 тира за чужбина изнасят продукция, а са започнали с жигулата си, ама иска 15 часа бачкане, а не висене тука във форумите!
  • 43 navi

    0 2 Отговор
    Проблема няма да са преглидите а това, че няма контрол при вноса на части и още по никъкав контрол при сервизите. Купуваш тайлантски шарнир слагаш го и на третия ден излиза от ябълката. Слагаш нов преден капак а оребренията му са лепени със селикон. Ремонтираш колата в сервиз а половината болтове са хлабави. Слагаш наклатки, които при по продължително спускане на наклон се палят и няма спиране. За това трябва да се грижи държавата.
  • 44 Валери Гоцев

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "МВР корумпиран":

    @31 Ти си толкова неблагодарен песимист,че не виждаш повече от това,каквот се случва навън от твоя дом... ! В Самоков са направили нов арест,уборудван и модерен,преръчвам ти да откраднеш някоя кокошка в това красиво градче,та да видиш нещо положително поне,ще те регистрират за кокошкарство и щом изчезне някоя кокошчица в този регион,ще нощуваш в хотел 3*... Остава да ми Благодариш за съвета,а аз ти пожелавам,поне да искараш 13лв. за билет до Самоков,Черногледецо.... !
  • 45 рлб

    0 1 Отговор
    Повечето хора карат 15-20г коли с езгнили прагове и изхабени спирачки ,но минават прегледа видях това със собствените си очи в една от най бедните общини в българия.Сега ще видим кво ще стане
  • 46 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "турчина":

    @38 fesovete zaedno s BSP ni e....e m..ata zatvariaite ustite veche.

    Коментиран от #48

  • 47 Петър

    2 0 Отговор
    м.....лите отдавна карат без книжки, граждански и прегледи, но сега сигурно ще се стреснат...
  • 48 карачка

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "ВИП АМГ":

    @46 Май мразиш фесовете а,случайно да си бил в испания?

    Коментиран от #51

  • 49 Jack Bauer

    0 2 Отговор
    Голям майтап "... ще гледат онлайн..." - това ще стане като "Биг Брадър"
  • 50 ларго любенов

    1 1 Отговор
    pak 6te ima mo6engii vse pak sme balgari
  • 51 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "карачка":

    @48 da i v momenta sam shto ?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 098765

    0 1 Отговор
    МЕЧТИ,МЕЧТИ докато сме бедни нищо нама да се опрви.
  • 54 Въжаров

    0 1 Отговор
    Сега следва да монтират в кенефите ни камери,и да ни наблюдават онлайн как правим въжета.
  • 55 СССР

    1 0 Отговор
    питам се колко са катастрофите станали поради техническа неисправност и останалите каква е статистиката и още не съм видял някой толкова луд че да тръгне да кара колата си без спирачки!
  • 56 волф

    1 0 Отговор
    само съсипват държавата .Прегледите трябва да ги
    извършват застрахователите.Доказано от практиката на социализма е ,че държавата е лош стопанин та ако ще да си сложат камери и на задниците.Камо ,ли да стопанисва автомобилите ни.Кой носи отговорност при пакост от неизправен автомобил.При беля от техн. неизправност да плаща застрахо- вателя.Всичко друго е лапачка и назначения на партийни другари в ИААА (ДАИ).После бюджета не стига.

    Коментиран от #57

  • 57 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "волф":

    @56 tisi lapni sharche be
  • 58 DOYNO

    1 0 Отговор
    до тук ОК.но аз се питам нещо..кой ще гледа и какво ще вижда от тези ,камери???? поправете ме ако греша ,но имаме ли толкова квалифицирани техници или пак на някой метресите ще храним от данъците на мижавите ни заплатки....???? ХОРА БЕДНИ СМЕ , направете ни заплатите европейски и ние сами ще спазваме законите ,иначе АNARCHY IN BG.
  • 59 клмн....

    0 1 Отговор
    Докато се въведе на всякъде,ще изтече мнооого вода.
  • 60 Durkheim

    0 0 Отговор
    "БЕДНИ СМЕ" ама си возим г.за в автомобил, a ?! Хората няма какво да ядат, бе! Пътищата не са за всеки, а за тия дето няма да застрашават нечий живот.