Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 10:30 34 743 20

Как се подготвя автомобил за минус 40?

  • студ-
  • поддръжка-
  • автомобил

 

Предвид минусовите температурни рекорди в нашата страна решихме да споделим с вас някои тънкости как трябва да бъде подготвен един автомобил за температури, по-ниски от минус 40 градуса по Целзий. Първото и основно правило по отношение на замръзналите стъкла е никога да не се заливат с гореща вода. Защо, вижте във видеото:
 

Ако пък не сте уверени в изправността на акумулатора, задължително го свалете от колата и го занесете вкъщи. Не е лошо и батерията да бъде заредена в домашни условия, ако автомобилът се кара предимно в градски условия със запалени фарове.

Колкото и да са нови, стандартните автомобили не са подготвени за т.нар. арктически студове, които напоследък навестяват и нашата страна. При подобни температури е напълно възможно да замръзнат всички течности в автомобила, а гумените съединения да се късат и при най-малкото напрежение.

Най-препоръчителното масло за двигателя в подобни условия е 0W-40. Стандартната пропорция на антифриза 50 на 50, съответно етиленгликол и вода също не е достатъчна. Автомобилът трябва да е зареден с поне 80% концентрирана охладителна течност.

Работната течност в амортисьорите също замръзва. За целта колата трябва да се оборудва със специални амортисьори, пригодени за ниски температури, а като алтернатива се предлагат и нагреватели, обвиващи амортисьорите и работещи с ток от акумулатора.

Много важна част са и гумите на автомобила. Специалистите препоръчват като минимум меки зимни гуми, оборудвани с познатите ни от миналото допълнителни вътрешни гуми. По-скъпото решение е специални арктически гуми.

Още едно от задължителните условия е радиаторната решетка, която служи за постъпване на въздух, който да охлажда радиатора на автомобила, да бъде "запечатана" с брезент. За някои високопроходими автомобили даже се предлагат готови уплътнители.

Силно препоръчително е - особено за дизеловите автомобили - да се монтира специално подгряващо устройство в резервоара, което да не позволява на парафина в нафтата да се втвърдява. Най-важното за подобни автомобили, а и не само за тях, е веднъж запален двигателят да не се гаси.

Ето и схематично представяне на най-важните неща, с които един автомобил трябва да е оборудван, за да е идеално подготвен за температури под -40 градуса по Целзий.

Ако сме пропуснали някои от методите за подготовка на автомобила за арктически студове, то спокойно можете да споделите вашия опит и наблюдения в коментарите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    0 4 Отговор
    look at my horse, my horse is amazing :D
  • 2 Венцислав Бойчев

    4 0 Отговор
    Обработка на всички уплътнения с парафит или спрей против залепване.
    Концентрат зимна течност за чистачки, естествено и хубави чистачки.
    Лопата и пясък в багажника.
    Добавка към дизеловото гориво против замръзване.
  • 3 nikito_blend

    3 0 Отговор
    Полезни съвети но да се надяваме да не ни се налага да ги ползваме.
  • 4 шофьорче

    4 1 Отговор
    Резервоарчето ми с течност, /эимна, закупена от известна търговска верига/, в момента е буца лед! Ще чакам пролетта, ако дойде разбира се...
  • 5 Манол

    4 0 Отговор
    Супер интересна и пипната статийка. Браво!
  • 6 гост

    4 0 Отговор
    В нафтата може спокойно да се сипе 1/10 керосин или ако няма - бензин (ако колата е много ново производство евентуално може да се възмути компютърът, но малко вероятно). Другите неща са практически смислени ако живеем на север от полярния кръг, нямам намерение да си топлоизолирам колата заради три студени седмици, да не говорим за амортесьорите.
  • 7 джеки

    2 2 Отговор
    добавките за нафта разяждат семеринги и уплътнители по ГНП-един колега много испати,аз слагам на 20л нафта 1л бензин и нямам проблеми

    Коментиран от #16

  • 8 Коко Мартинов

    1 1 Отговор
    Най-добре когато температурите са толкова ниски да имате отопляем гараж,ако колата ви седи в такъв гараж няма да имате никакъв проблем,съдя по комшията.Вчера като беше отпуснало малко,изчистих си колата и от 3-4 път запали,оставих я да поработи 15 мин но без успех просто толкова беше замръзнала че мотора въобще не можа да влезе в нормална работа,подскачаше се,тресеше ужас ... така и не можах да отида с котора да си свърша работата.

    Коментиран от #13

  • 9 стой кадето си

    0 0 Отговор
    карайте бензинови коли в студовете.НАФТАТА Е БОКЛУК!
  • 10 cugggle

    0 0 Отговор
    onq den mi zamrazna antifriza.be6e 50/50 s voda.dobre 4e si go pomislih zaradi zverskiq stud i re6ih da otvorq kapaka da pipna marku4ite....a vutre.......ka6a.....to ne zamrazva kato 4ista voda,a stava na ka6a........ako bqh opital da zapalq,sigurno 6tqh da precakam vodnata pompa(nai malko)....ot tam s razkloniteli prez saseda ot parviq etaj,s edin se6oar,edna 4erga na snega i po grub,na zemiata - 40 min sam obduhval pompata,dokato wte4ni.......posle s risk i besen strah zavartqh....zapali.......i kato pozagrq,rzamrazna i marku4ite......ne znam kolko gradusa be6e,oba4e studa be6e zverski......
  • 11 тошко

    1 0 Отговор
    Аз на моето дизелче слагам 1л-3л керосин на резервоар (60л) и нямам проблеми. Само акумолатора ми прави мизерии, но сега сам поръчал силиконов.
  • 12 adsdads

    1 0 Отговор
    na 100 litra nafta se slaga 1,5 litra gas za gazena lampa.nqma gre6ka
  • 13 Prelude

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коко Мартинов":

    @8 От коптор до коптор има разлика, твоя какъв е? Аз имам един стар Сивик 92-ри набор, почти не го ползвам вече ама е вярна машина и не мога да се разделя с него, само хамалски задчи изпълнява от време на време. Не го бях закачал 2 месеца. Миналата събота го изрових от снега си запали без да мрънка.

    Коментиран от #14

  • 14 Коко Мартинов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Prelude":

    @13 406 2.2 Hdi 01'' Добра машина е попринцип,но в това време нещо се предаде.
  • 15 Бранимир Василев

    1 0 Отговор
    На 10 литра нафта 1 литър бензин и няма грешка :)
  • 16 ИВАН НИКОЛОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "джеки":

    @7 ще береш ядове с дюзите и с цялата горивна система с тоя бензин НИКОГА НЕ СИПВАЙТЕ БЕНЗИН В ДИЗЕЛА
  • 17 limon

    1 0 Отговор
    и газ за осветление върши страхотна работа против замръзване на нафтата.
  • 18 124

    1 0 Отговор
    Имам 124 250Д при минус 31.5 никакъв проблем аз съм от Севлиево.
  • 19 FMC

    0 0 Отговор
    Колега, завиждам ти за студа :) Аз имах мерак да пробвам моето безключово запалване при по-ниски температури, но стигнах само до -19. Предния Форд също го бях докарал до -20, -22 без проблеми и от 6 години се чудя на поговорката, че Форд и циганин зимата не работили. Затова ми се щеше да ги пробвам при още по-екстремни температури.
  • 20 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    za dizelite ima zimna nafta v OMW.ne slagaite nikakavi prostotii v naftata che ako ste s moderen dizelov avtomobil shte imate golemi glavobolia inache benzina si e istinata.