Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 12:30 21 487 32

Джипът на Tesla ускорява по-бързо от Porsche 911

  • tesla-
  • model x

Калифорнийският производител на електромобили Tesla представи прототип на бъдещия си кросоувър Model X. Продажбите на всъдехода стартират догодина на цени, близки до седана Model S, който струва $57 500.

Изцяло електрическият Model X има задни врати тип "чайка" и ускорява до 100 км/ч за 4.4 секунди, с 0.2 по-бързо от Porsche 911. Автомобилът ще се предлага във вариант с 60- и 85-киловатчасов капацитет на батериите.
 
На церемонията по представянето на всъдехода, проведена пред избран кръг от около 1 000 човека, шефът на Tesla обяви, че първите екземпляри Model X ще бъдат доставени на купувачите до юли 2014 г. Очакваният приозводствен обем е между 10 000 и 15 000 бройки годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ток

    6 1 Отговор
    Нищо чудно. Ел. моторите превъзхождат тотално ДВГ, проблема засега е в батерията, който е технически решим във времето, но политически се спъва от петролния картел.
  • 2 papagal

    3 2 Отговор
    tova e bade6toto,samo ne trqbva da im zavi6avat tolkova cenite!!!
  • 3 The Bear

    8 0 Отговор
    Световната петролна общност няма да позволи така бързо и лесно да се настанят електрическите коли на пазара. Или поне по всякакъв начин ще способства за задържане на високите цени...
    Петролният, оръжейният, енергийният и фармацевтичните картели диктуват развитието на света - всичко останало е лъжа и измама...
  • 4 Uther

    3 1 Отговор
    Уникално красиви коли правят. И са по-евтини от БМВ от същия клас (сравнявам с добра марка).
  • 5 TheGeek

    4 2 Отговор
    Вярно е че ел. моторите превъзхождат ДВГ. Но твърдението, че ускорява по-бързо от Porsche 911 е направо смешно. 911 има версии, които ускоряват за по-малко от 4 секунди.
  • 6 ML 320 CDI

    2 3 Отговор
    за мен електрическите коли са боклуци.първото което е че издържат много малко километри само на ток,другото което е че са бешумни,не е ли си е да ръмжи или да трака и другият недостатък е че са много скъпи.аз за 60 000 долара предпочитам са си купя някое ауди,бмв,мерцедес или фолксваген
  • 7 dimitar

    1 2 Отговор
    С времето цените им ще паднат, а за коментара на ML 320 CDI - аз за 60 000 долара ще си купя Rolls Royce 8 - 10 годишен .. кви фолксвагени ве мен хахаха
  • 8 неразбиращ

    4 1 Отговор
    предполагам поддръжката на ел.двигател излиза доста по-изгодна от тази на ДВГ,така че във времето сметката ще излезе !
  • 9 ML 320 CDI

    2 0 Отговор
    според мен електромобилите нямат бъдеще.до сега несъм виждъл нито един електромобил в българия освен на изложението в софия

    Коментиран от #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 guangzhou

    1 2 Отговор
    ML не се излагай,ставаш вече смешен!
  • 12 ML 320 CDI

    2 1 Отговор
    вие сте смешни не аз като вярвате че колите на ток са по хубави от колите на бензин или дизел.100% че до 3-4 години електромобилите няма да са масови коли
  • 13 теслоев

    1 1 Отговор
    След 2 години си го купувам и само му добавям/приспсобявам диелектрична VLF антена и му махам батериите ( което олекотява автомобила със 1/3 ) и си го карам където, както и колкото си искам.

    Както Тесла е казал, енергията е навсякъде около нас, само трябва да знаем как да я преобразуваме във използваема форма.

    Не случайно всяка точка от повърхността ( литосферата 1.365 x10^23 kg, забележете че не включам мантията и ядрото, те се движат със сравнително по ниска ъглова скорост ) на земята се движи със осреднена ъглова скорост от близо 450 м/с:

    volume = 5.054 x10^19 cubic meters
    density of 2.7 g/cm3
    mass = 1.365 x10^23 kg

    Имайки в предвид тази грандиозна маса си помислете за енергията която е потдържа във движение - тази енергия се нарича електрическа ( по общото и прието наименование ). Гравитацията няма нищо общо със това движение (ако някои се осмели да предложи такава гупост, да оставим на страна че електромагнитната е приблизително 10 на степен 37 пъти по силна от своя дериватив гравитационната сила, ) .
    И след тоа си помислете, кои превозни средства имат бъдеще.
  • 14 логобот

    2 2 Отговор
    ел колите винаги могат да бадат по мо6ни един ел двигател развива 10 20 30000 оборота а обикновения бензинов мах10000. друго за6то вси4ки големи камиони в рудниците дето возят над 100т. се задвижват с ел двигатели този с ватре6ното горене им е само генератор
  • 15 Mal ii

    3 2 Отговор
    ML 320 CDI, такива като тебе едно време са отричали и двигателя с вътрешно горене..... Като не ти харесва купи си кон!
  • 16 ML 320 CDI

    1 4 Отговор
    на мен двигателите с вътрешно горене ми харесват.но неми харесват електрическите и няма да си купя електромобил.вярваш ли шейховете дето правят пари от петрола да позволят електромобилите да станат масови коли ?.нали знаеш че този който беше измислил кола с вода изчезна.ако електромобилите станат масови коли тогава никой няма да си купи кола с вътрешно горене и тогава държавите които произвеждат по тонове петрол на ден ще фалират

    Коментиран от #20

  • 17 Буден

    2 1 Отговор
    Някой умник по-горе спомена че шейховете нямало да позволят....с което показва колко е информиран.Не шейховете имат думата тук,а чичо Сам.Електромобил с диелектрична VLF антена- на Тесла има от 1931г. Автомобилът е на фирмата Pierce-Arrow Co. Има и много други изобретатели които предлагат алтернативно гориво или електричество.В българските форуми по алтернативна енергия има доста образовани хора които са постигнали резултати и в БГ има 2-3 автомобила с необичайно задвижване.Единият лично съм виждал.Богатите евреи с петролните компании имат абсолютна власт на това и не го допускат вече 80г,но времената се променят.Много от отдавна парите от петрола същите тези влагат в енергетиката и са подготвени за промяната.Екологичната обстановка в света вече изисква промяна от която зависи и техният живот и те добре го осъзнават.Това естествено не може да стане изведнъж,но след появата на интернет и разпостраняване на информацията свързана с изработка на независими енергоизточници въпросните господа побързаха да изпреварят събитията. Проекта АСТА е пример за това как се опитват да заглушат интернет пространството за в бъдеще да стане невъзможно разпостраняването на такава и други вредни за власт имащите информации.
  • 18 Буден

    0 1 Отговор
    http://beinsa.info/index.php?option=com_content&view=article&id=97:2009-03-19-14-13-37&catid=10:2009-01-18-20-40-32&Itemid=24
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ВИП АМГ

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "ML 320 CDI":

    @16 kolega shto se izlagash hybridite sa badeshteto.
  • 21 рфт

    0 2 Отговор
    Номер 13- впечатлен съм. :)
  • 22 Тони-София 37г.

    1 1 Отговор
    ----Ми да вземе да фалират тези петролни лакомий ! Какви цифри стана горивото те това заслужават в петролния бранш! Занапред всички с електромобили! Колкото и да се вдигне електроенергията те не консумират много!
  • 23 име

    1 1 Отговор
    Кой е тоя лакомий?
  • 24 Тони-София 37г.

    1 1 Отговор
    ----Кой ли е лакомия?:) Ми той де той!!!! :) и Те бе ТЕ! :) Като почнеш от петролните шейхове , кодировките и цените по борсите , правителствата с акцизите,та стигнеш до последните в дупката бензиностанцийте! Да правят електрото та да си пият горивото ако щат даже! Аре лека нощ бе "ИМЕ" именце :)
  • 25 z_l_a_t_a_n

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ML 320 CDI":

    @9 Еми по селата няма как да видиш,все още....
    Аз всеки ден виждам по не по две...
    ТОва е бъдещето на Автомобилостроенето... !
  • 26 Anonymous.

    1 0 Отговор

    Странни изказвания прочетох тук.
    Първият сериен хибрид вече е на доста години.
    Тойота приос е пуснат на пазара в Япония в далечната 1998 година.
    След няколко години пуснаха и в останалата част на света.
    Щом гиганти и спортисти като Мерседес, Порше и много други вече правят хибриди значи това е бъдещето. Петрол ще има за около 50 години напред (по изчисления на учени). Дори най-спортната кола на Порше от когато съществуват като фирма ще бъде хибрид и ще стартира 2014 година с мощност около 900 коня и разход 3,5 литра на 100 км. Предполагам, че до 15-20 години всички производители ще предлагат електрически автомобили.
  • 27 руснака

    1 0 Отговор
    ама това джип ли е? по-скоро е от класа на ауди олрод

    Коментиран от #29

  • 28 коментатор

    0 1 Отговор
    време е да застанат твърдо на пазара ел колите,но като махнем петролните босове и да минем към някоя друга част от населението: автомонтьорите( ще станат ел монтьори ) ,магазините за части за двг,гърнетата които гният и се сменят на няколко години,всички тея бензиностанции (могат да се променят на елстанции и пак де могат да бозаят от клиентите).
    Ами както направиха новите коли еднодневки докато са в гаранция и след това почват повредите( без тези които са по време на гаранцията) и на ел колите ще намерят начина да се скапват бързо и да си взимаш нова ( за батериите е ясно с техният живот)
  • 29 Kobester

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "руснака":

    @27 То в днешно време едни джипове......... С тия суфове и глупости, ходи го разбери джип ли е, комби ли е.

    @23 хахахахахаха евала

    @16 Така е
    @7 Тоя па ролс ройс хахахахаха, и като му счупиш фара трябва да си продаваш апартамента.
    @6 И аз за 60 000$ бих си взел Ауди или мерцедес.
    За безшумието, по-добре е да е безшумно.
  • 30 BMW

    0 1 Отговор
    Ускорява по-бързо от Порше.... два пъти. После зареждаш 10 часа :)
  • 31 Всъщност

    0 0 Отговор
    Дааа, вервай си! Хибридите са като русалките - когато ти трябва риба, получаваш жена, а когато ти трябва жена - получаваш риба! ;D

    След утрешния ден ВСИЧКИ коли ще се движат на ток - приемете със спокойствие неизбежното :) Задава се многоквадрилионната индустрия за авто-вторични суровини, изместваща по мащаби свършващия петрол (най-голямото световно находище в Саудитска Арабия стига пика тази година - сондите засмукват вече седименти и става много скъпо, цените ще се изстрелят в космоса, потреблението за транспорт ще бъде преустановено, понеже петролът е хиперценна суровина за всичко което ни заобикаля - химия, асфалт, пластмаси - ВСИЧКО) Пърдялниците ще идат най-сетне там дето им беше мястото отдавна - при динозаврите! Скрап индустрията ще процъфтява - някой трябва да ги претопява :D
  • 32 Тоз

    0 0 Отговор
    Щом толкоз сте се закахърили: слагате едни фотоволтаици за няколко бона на навеса/тавана като пича в Студентски град -->

    http://ecars.bg/parts/charging/item/2639-fotovoltaichno-zarezhdane-elektromobili-studenstski-grad

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-02-06&article=398691

    После си правите сами кадърна конверсия с полимерни батерии с 10г. живот за общо 10-15 бинки и не ви е*е ни ток, ни гориво, ни гаранции. КАКВО е толкоз сложно, че маса чудо се изписа, а?

    А какво ще кажете за улракондензатори, като този на новите безжични мишки с живот 274 години?!?

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=397991