Last news in Fakti

14 Март, 2012 10:21 4 040 15

Nissan се пуска с батмобил в Льо Ман

В тазгодишното издание на "24 часа на Льо Ман" ще участва може би най-странният автомобил в историята на легендарното надпреварата за издръжливост. Nissan DeltaWing е експериментален болид, който прилича на хибрид между свръхзвуков самолет и драгстер. Първите му изпитания ще бъдат проведени утре, 15 март, на американската писта "Себринг".

Проектът DeltaWing стартира през 2010-а като един от възможните варианти за нов автомобил за сериите INDYCAR. Миналата година в Nissan вземат решение да използват колата, проектирана от бившия конструктор на Lola Бен Боулби, в 24-часови състезания.

Освен че финансират проекта, японците доставят двигателя на "батмобила". 1.6-литровият четирицилиндров мотор с директно впръскване и турбокомпресор развива 300 к.с. Мощността е повече от скромна за такъв тип надпревари, но коефициентът на съпротивление е двойно по-нисък, отколкото на стандартен болид от Льо Ман, а напълно монолитната си структура каросерията от композитни материали тежи рекордно малко.

Макар да не отговаря на стандартите на нито една от категориите в сериите "Льо Ман", DeltaWing показва времена, които го подреждат между прототипите от класовете LMP1 и LMP2. Батмобилът на Nissan няма да се бори за награда. Ще бъде вписан под номер 56 в надпреварата при 55 участници. От 2010-а допълнителната позиция е запазена на експериментални разработки, чиято единствена цел е да демонстрират нови решения и технологии.
 
Зад волана на DeltaWing на 16 и 17 юни в Льо Ман ще се състезават британецът Марино Франкити и световният шампион на Nissan в сериите FIA GT1 Михаел Крум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 1 Отговор
    Евала!
  • 2 Симо

    2 0 Отговор
    Ето това ще е новата кола на Дошо. ахахах
  • 3 Gost

    0 4 Отговор
    Доволно грозна е,но за съжаление такива най-вероятно ще са бъдещите автомобили,грознотия в името на аеродинамиката.Кофтито е че започват да се появяват на бял свят по-рано отколкото очаквахме.....
  • 4 VR4 TT

    2 1 Отговор
    Хехе, супер е.
  • 5 ужас

    1 3 Отговор
    УЖАСНА ГРОЗОТИЯ
  • 6 Еминем Фен

    1 1 Отговор
    Дошо Айде време е пак да лъжеш давай имаш ли е вече или като настъпиш Жтра и казвам ти от 0-100 напрао за 3 секунди. Ти имаш ли изобщо кола?
  • 7 Ts@r

    1 0 Отговор
    Определено Nismo имат пръст в тази бат-работа. Притеснява ме само, че изглежда доста чуплив и при страничен слъсък последствията ще са непоправими
  • 8 Нема Бира

    0 1 Отговор
    Изглежда супер.. Успех!
  • 9 hienata

    1 2 Отговор
    Даваха го по НОВА ТВ и коментара беше,че това чудо е 460-470кг и щяло да вдига 370км/час. Не ми се вярва с 300к.с. да вдигне толкова, ама знае ли човек.
  • 10 nikito_blend

    1 1 Отговор
    Японците си знаят работата.
  • 11 Христо Цветанов

    0 1 Отговор
    Не е нещо особено като параметри , ПОРШЕ 917 от 1978 година е ускорявало за 1.9 от 0-100 и е развивало 407км дори все още държи рекорд за най висока средна скорост 222км , японците не са отркрили топлата вода
  • 12 Христо Цветанов

    0 1 Отговор
    Опа грешка 420км е развивало !
  • 13 kiko

    0 1 Отговор
    "британецът Марино Франкити" - направо паднах от смях. Поздравления за нисан и да 917-та е развивала 420км/ч, но то и ТЖВ-то ги развива.
  • 14 Клаус Лешке

    0 0 Отговор
    Айде ,ще стискам палци да бъде първа!
  • 15 nikolay subev

    1 0 Отговор
    japan power forever :D