Last news in Fakti

18 Март, 2012 08:37 21 034 15

Продадоха Opel на Хитлер за... $600

  • opel-
  • kadett-
  • хитлер

 

Руснакът Юри Лукин е собственик на едно ретро возило, което впечатлява със своята история. Става дума за автомобил Opel Kadett, който е произведен през далечната 1937 година. Юри се сдобива с ретро колата през 1976-а и още тогава продавачът му разказва историята и.
 
Според нея, Kadett-ът е участвал във Втората световна война и е бил използван от антуража на Адолф Хитлер. След като немците капитулират, руски военни докарват автомобила от Германия в Русия. Той е препродаден няколко пъти и днес състоянието му никак не е добро. Въпреки това този автомобил се явява ценност за ретро колекционерите.
 
Мечтата на Лукин е един де да намери средства за пълната реставрация на Kadett-а, но едва ли е предполагал някога, че точно този автомобил ще бъде откраднат. Оказва се обаче, че 16-годишни автоапаши задигат Opel-а, мислейки го за стар Москвич и го продават за... $600.
 
Крадците обаче са заловени и срещу тях е повдигнато обвинение, като ги грози затвор до пет години. Според специалисти в бранша, ако въпросният Opel Kadett бъде добре реставриран, цената му ще надхвърли един милион рубли - сума равняваща се приблизително на 26 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 медиатор алфа

    2 0 Отговор
    Фирмата Опел първа в Германия започва да произвежда масов евтин автомобил, още преди да е създаден Фолксваген. Освен това Опел е първият германски производител, който достига 1 милион произведени леки автомобила. Опел пръв въвежда в Германия поточната линия за произв. на автомобили в завода си в Рюселсхайм.
    Според мен Райхсфюрерът на труда Роберт Лай би възложил изпълнението на социалната програма "Народна кола" на Опел, но единствената причина да не го направи е че по това време акциите на Опел вече са американска собственост- на GM. Това последното е само мое лично мнение.
  • 2 ГОШУ☺

    3 0 Отговор
    Автомобила не е докаран,а откраднат от Германия.Руснаците буквално са изнасяли с влакови композиции.Този модел на Опел след преместването на завода /репарации/ в СССР става Москвич 400.На запад му викали Опел Кремъл.Същата техника от тоя модел беше във всички поколения на Москвич 408.
  • 3 Христо Цветанов

    1 0 Отговор
    Просто Фердинант Порше е бил гений и за това Хитлер е избрал него ...
  • 4 Димов

    0 0 Отговор
    "Според нея, Kadett-ът е участвал във Втората световна война и е бил използван от антуража на Адолф Хитлер. "
    -----------------------------------------
    На почти всички клипове Хитлер се вози на Мерцедеси.
  • 5 Брррр

    1 0 Отговор
    Димов ,чети бе - От антуража му, не от него лично !
  • 6 Хитлер

    0 1 Отговор
    Естествено,че се вози на луксозни Мерцедеси има си хас да го качат на някакъв Опел.А Опела като го гледам в какво състояние е и с каква несигурна история направо се чудя кой е дал толкова пари за него?
  • 7 Иво

    0 0 Отговор
    http://www.history-of-germany.com/?scid=hitler_staff_car& - Навсякъде се вижда емблемата на Мерцедес.
  • 8 николай маринов

    0 0 Отговор
    В това окаяно състояние и с тази очевидно измислена история 600 долара е страшно добра цена.
  • 9 Ауспух

    1 0 Отговор
    Четете първия коментар. Ясно, точно и достоверно. Само бих добавил, че в Америка през войната има протести срещу GM, понеже американска фирма произвежда коли, които помагат за убиването на американци
    масов камион за немската армия е бил Опел и по-малко Мерцедес. Но по законите на капитализма GM си прибира печалбите от производството на Опел през войната. Парите не миришат. А всички сме виждали двигателите на Москвич 408 и 412, които са си 1 към 1 Опел и БМВ, Само дето каквито ги откраднаха, почти такива си и останаха и не ги развиха.
  • 10 ***:::Дубаи:::***

    0 0 Отговор
    Opel Wir Liben Autoss das Autos
  • 11 Хитлер

    1 0 Отговор
    В този опел са му носили куфарите и въдиците.
  • 12 Стоян Желязков

    0 0 Отговор
    Ето го моят http://www.vbox7.com/play:4d07f05e
  • 13 Стоян Желязков

    0 0 Отговор
    http://www.vbox7.com/play:4d07f05e напълно реставриран Москвич 401
  • 14 Димо

    0 0 Отговор
    Правилно, са го взели за Москвич!
    Както знаете, руснаците са като китайците, крадат на готово всичко разработено от други нации и го обявяват за тяхна разработка!
    Именно след края на 2рата световна война, руснаците разграбват завода на Опел в Германия и пренасят цялато производство в Русия! Именно този Кадет е първия модел на Москвич, но тъй като руснаците се по-обикновени хора, не обичат нестандартни неща, те отварят още 2 врати на опела и така той става с 4 врати, а емблемата му е заменена от тази на Москвич.
    Това е историята на марката Москвич, вече с течение на времето, руснаците крадат от други модели и марки автомобили и правят следващите москвичи, който впрочем след модела 412 през 1972г. са в застой и започват да тъпчат на едно място, развалят хубавия БМВ М10 двигател, слаган в 412, повреждат го, като наричат това "дефорсиране" и го сагат в 21412 ...
  • 15 Стоян Желязков

    0 0 Отговор
    http://www.vbox7.com/play:4d07f05e напълно реставриран Москвич 401