Last news in Fakti

2 Април, 2012 13:26 20 156 23

Тест на летни гуми 2012

  • тест-
  • летни гуми-
  • 2012

 

С настъпването на пролетта дойде и топлото време. Въпреки че началото на април ни изненада със сняг, за всички е ясно, че идва време за летни гуми. На тези от вас, на които им предстои покупка на такива, но все още не са ориентирани за марка и модел, може би ще е от полза този сравнителен тест.
 
Досега ви представяхме тестове, извършвани основно от немската организация ADAC, но тъй като много от вас смятат, че резултатите от това проучване са повлияни от производителите на гуми, сега решихме да ви покажем една различна гледна точка. Става дума за тест на летни гуми, направен от руснаци.
 
Руските ни колеги от "За рулем" провеждат доста интересен тест, който е също толкова професионален като този на ADAC, но според нас е по-независим. "Братушките" изпробват летни гуми с размер 185/60R14 и според тях най-добрите са Continental ContiPremiumContact 2, които "заработват" 935 точки.
 
На второ място, с изоставане от само три точки, се нарежда Nokian Hakka Green. Недостатъкът, посочен от руснаците, поведението на финландските гуми при висока скорост, при която се забелязва лека липса на плавен ход. Третата позиция е отредена за италианските Pirelli Cinturato P1, които набират 919 точки.
 
Италианските летни гуми на Pirelli делят третото място с модела Toyo Proxes T1R, които са определени като отлични с изключение на това, че повишават разхода на гориво в сравнение с останалите предложения от топ 3. Четвъртата гума, събрала над 900 точки е Michelin Energy Saver.
 
Според "За рулем" всички изброени гуми до този момент могат да се разглеждат като "силно препоръчителни". Гумата, която за съвсем малко не преминава отметката 900, е Bridgestone Turanza ER300. Тя събира 896 точки, а основни нейни недостатъци са по-твърдият горен слой и по-високият разход на гориво.
 
Като "препоръчителни" са определени и Hankook Kinergy Eco. 895-те точки са за отличен спирачен път и оптимално поведение при екстрени ситуации. Минусите са свързани с нисък комфорт и доста висок шум. 
 
Най-зле представилите се летни гуми в теста са Barum и Yokohama. Техните модели Brillantis 2 и A.drive събират под 850 точки и са определени като "условно препоръчителни". Основният им недостатък е свързан със слаб показател при спиране както на мокро, така и на сух асфалт.
 
Дали ще се доверите на руснаците от "За рулем" е въпрос на лична преценка, но е много важно да не се подценява надеждността на гумите. Не правете компромиси с тях - те са единственият детайл от автомобила, който има пряк контакт с пътната настилка. Новата качествена гума може да спаси живота ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приора

    0 0 Отговор
    Ладата от първата снимка е уникална!!! :)
  • 2 Сашо

    2 0 Отговор
    Благодаря за теста. Според мен е обективен
  • 3 Speeder

    2 1 Отговор
    Може да качите и тестове на други гуми. Защото повечето от тези модели гуми нямат размери за BMW примерно.. , както и за доста други марки, които караме.
  • 4 Гумаджията

    1 0 Отговор
    размерите едва ли са от толкова голяма значение. Тледай марката и как се представя и решавай, без да те интересува размера
  • 5 Speeder

    1 0 Отговор
    Е то естествено, че Континентал е на върха. Но да обуеш Е39-тка с конти струва около 1200 лв., а ако сложиш някой по-евтин модел, но добре на тестовете може да получиш добър резултат и да спестиш едни 400-500 лв.
  • 6 Барото

    3 1 Отговор
    Нокиан е добър вариант. Излиза, че точно той е най-доброто съотношение между качество и цена
  • 7 ххх

    1 0 Отговор
    Няма GoodYear?
  • 8 Милен

    3 0 Отговор
    Здравейте колеги,
    Исках да споделя личен опит от гумите , които съм ползвал. За зимна гума най-доволен съм от Continental TS 830 P4. Базата ми за сравнение не е особено голяма. Предишните зимни гуми, които съм използвал са Pirelli Sotto Zero и Toyo. Континетал е класи над тях. Изключително управление, нямах никакви проблеми и в най-тежките зимни условия. Не казвам, че Pirelli и Toyo са лоши, но Континентал ме изненадаха много приятно. За летни гуми - едната кола съм я обул с Yokohama Parada - страхотно поведение на пътя, кратък спирачен път, уникален контрол. Единственият недостатък, който бих отбелязал е че друсат повече и са малко шумни. Друката е с Dunlop Sportmax TT - управлението и спирачният път са много добри, но возията на колата е много твърда и дървена.
    Иначе браво за статията. Братушките са направили добър тест и мисля, че данните им са много обективни.
    Лека и безаварийна на всички!
  • 9 VR4 TT

    0 0 Отговор
    Взех летни Нокиан, не съм я пробвал тая марка преди. :) Тойо проксес са боклуци, много са слаби, не стават за българските дупки. За две готини станаха целите на мехури. Фулда са също доста качествени гуми, които не виждам в класацията.
  • 10 Антон

    0 0 Отговор
    Еха, в събота съм си закупил 4 броя победителя :D
  • 11 Антон

    0 0 Отговор
    *победители
  • 12 живко хри

    0 0 Отговор
    абе всеки сайт различна класация вади в avtogumi.com има друга класация в която мишелина е на второ място
  • 13 Никола Иванов

    2 0 Отговор
    Преди две години с и купих 4 бр Вarum Вrillanti 2 185-65-14 доволен съм от гумите нема никакъв проблем.
  • 14 някои

    2 0 Отговор
    Аз съм с вторите в класацията.... е просто кеф... Нокиан. Дори в дъжд на магистрала си върви с висока скорост без проблем, няма нищо общо с обикновените евтини марки.
  • 15 люлю

    2 0 Отговор
    По неразбираема таблица не бях виждал скоро
  • 16 Мен

    0 0 Отговор
    А дънлопа къде е бе ?
  • 17 няма

    1 0 Отговор
    вредещейн,фулда,кумхо-къде са в тази класация
  • 18 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Поздрав за статията! Наистина има нужда от консултация с различни източници. Забелязъл съм, че има доста голяма разлика в качествата на определена гума в зависимост от размера. Гуми в малки размери 14"-15" от дадена марка и модел, съвсем не показват същите качества когато са с размери 18"-19". Трябва да се избира внимателно! Едно е важно обаче, гумите да са нови и да се сменят на време
  • 19 ааа

    0 1 Отговор
    firestone и тях са ги пропуснали

    Коментиран от #23

  • 20 FMC

    0 0 Отговор
    Моите оригинални са Hankook Evo 195/50/15. Вчера тая гума ме шашна при дъжд и 5 градуса температура. Просто се държи повече от добре в остри завои при подаване на газ. Няма поднасяне, каквото очаквам, а разликата в скоростта на вземане на завоя спрямо сух асфалт е 4-5 км/ч Цената им е около 110 лева и е в долния край на така наречените маркови. Качествата и обаче са добри според мен. На сухо имам малки забележки, но такива имах и към Goodyear, които пък на мокро бяха доста по-зле от сегашните ми Hankook. Най-голямата набутвация ( не финансова, защото 95 лева не са чак толкова много), бе за едни гуми Goodyear duragrip, произведени в Турция. Тия гуми возеха твърдо, в завой на сухо почти не държаха колата и бе като шейна. Оригиналните ми Goodyear GT3 на предната ми кола, произведени във Франция, бяха класа над тях и като държане на пътя и като комфорт. Не е вярно, че е важна марката, а не размера. От гума до гума има огромна разлика най-малкото заради датата на производство и износването и. Към това явно трябва да се включи и страната производител. Имам едни супер зимни гуми Goodyear Ultra Grip 7+, произведени в Германия. Тая гума вози доста меко, безшумно и има добро сцепление на сняг. На сухо и мокро също се представя повече от прилично за зимна гума, за разлика от едни зимни Debica от Кауфланд, с които щях да се претрепя в един проход при проливен дъжд и то със скорост 30 км/ч. Колата просто тръгва в завоя и дори отнемането на газта не може да я вкара в траектория поне една секунда. И това на втора предавка. Бяха току що поставени на автомобила ми и за нещастие при първото по-дълго пътуване попаднах н а тоя проливен дъжд. Така, че избягвайте тия гуми или ако все пак си ги купите имайте предвид, че за друго, освен сняг не стават. Поне 10 км/ч надолу при мокър асфалт!
  • 21 veseln

    0 0 Отговор
    За тия дето не вдяват от таблицата.
    Погледнете най-долния ред - "Коефициент на значимост".
    Оценката по десетобална система(първото число от дробта във всяка клетка) се умножава по коефициента и се получава броят точки, които гумата получава - числото в знаменателя на дробта.
    Требе да се гледа и мисли, не е необходимо и висше образование.
  • 22 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    za men nai dobri sa Pirelli i Continental.
  • 23 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ааа":

    @19 niama gi zashtoto sa plastmasovi klozeti.karal sam tazi marka i sam mnogo razocharovan.razbirase te sa evtini i za ubiknovena kola mojebi vajat no za moita ne stavat.