Last news in Fakti

14 Юли, 2010 11:34 16 866 7

Автомобилът на старо: Mazda MX-5

  • mazda mx-5-
  • автомобилът на старо-
  • mazda

Не би било пресилено да се твърди, че Mazda MX-5 е феномен в съвременното автомобилостроене. Японският бестселър се превърна в класика още с появата си през 1989 г. и успя да възроди погребания според мнозина жанр на леките спортни роудстъри. Небивалият търговски успех на модела накара доста други производители да преосмислят производствените си програми, в резултат на което днес в този сегмент има изострена конкуренция. MX-5 обаче си остава най-добре продаваният представител на категорията с над милион произведени екземпляра, които му отреждат място дори в Книгата на рекордите "Гинес".

Рецептата за този нечуван успех се състои не само от приемливата цена, а и от пословичната надеждност на японската техника. Макар роудстърите да се смятат за непрактични по дефиниция, малката спортна Mazda спокойно може да се ползва като автомобил за всеки ден. За разлика от повечето съперници в този клас MX-5 не се нуждае от скъпа поддръжка, а изчистеният дизайн се харесва на всички, независимо от устойчивия имидж на автомобил за гейове, с който се ползва в много страни.

През 1998 г. японците пуснаха второ издание на модела, което трябваше да изглади и малкото недостатъци на първото поколение. MX-5 се раздели с прибиращите се фарове, заради които имаше ниски оценки за безопасност за пешеходци на основния си пазар в Щатите. Без да променят по същество изпитаната конструкция с надлъжно разположен двигател и задно задвижване, инженерите на Mazda бяха поработили над шасито, усилвайки устойчивостта му на усукване. В историята остана и един от най-критикуваните детайли от автомобила - пластмасовият прозорец на гюрука, който помътняваше и времето и свеждаше видимостта назад до нула. Подобрен бе коефициентът на въздушно съпротивление (0.36), а качеството на изработката се повиши още повече.

Днес запазените представители на втората генерация на MX-5 се смятат за една от най-изгодните инвестиции на вторичния пазар. Моделът се обезценява изключително слабо, а надеждността му го прави повече от препоръчителна покупка. Както всеки друг употребяван автомобил обаче, и японският роудстър си има проблемни страни, на които си струва да се обърне внимание при оглед. На първо място сред тях трябва да се споменат недостатъците на

каросерията
Защитата против корозия не е образцова и купувачът би си направил добра услуга ако отдели достатъчно време за проверка на задните калници и страничните панели. Немалко екземпляри имат стаж като играчки за млади дами, което не се отразява особено благотворно на състоянието на купето. Особена предпазливост, разбира се, изисква мекият сгъваем покрив. Както при всеки друг открит автомобил, гюрукът се нуждае от педантична проверка, каквато най-лесно осигуряват автоматичните автомивки. Оригинален нов покрив струва над 1 100 евро, въпреки че смяната излиза доста по-евтино, ако се ползват услугите на специалист-тапицер.

Макар да създава визуално впечатление за прекомерна компактност, MX-5 всъщност предлага напълно достатъчно място дори за водач и пътник с висок ръст. Комфортът в

салона
е на ниво, а изработката и използваните материали са качествени. Ергономията също не търпи критики. Бордовото оборудване работи безотказно, което не изненадва особено предвид произхода на модела. Сериозен недостатък се явява само скромният багажник, въпреки че при дебюта на второто поколение преди 12 години някои специализирани издания не без задоволство отбелязаха способността му да поема две чанти със стикове за голф вместо една при предишното поколение.

Пренебрежителното отношение на голяма част от почитателите на спортни автомобили към MX-5 се дължи на скромните

двигатели
с които се оборудва роудстърът. При разработката на второто издание японските конструктори взеха под внимание тези критики и оборудваха модела с малко по-мощни мотори. Вместо предишните 90 к.с. базовият 1.6-литров агрегат вече развиваше 110, а по-големият с обем 1 840 кубика - 139, 140 или 146 коня в зависимост от годината на производство и модификацията. Тези цифри все така предизвикват усмивки сред любителите на расови бегачки, но всъщност осигуряват на откритата Mazda с тегло около тон съвсем прилична динамика с ускорение под 10 секунди. Изключение правят само версиите с автоматична скоростна кутия, които са осезаемо по-бавни. Двата мотора с фабрични индекси B6 и BP са извънредно здрави и според немалко потърпевши издържат дори скъсване на ангренажен ремък, стига в същия момент да работят в режим под 4 000 об/мин. Добре е все пак експерименти да не се правят, а при оглед да се протърсят следи от прегряване вследствие загуба на охлаждаща течност или повреден датчик на радиатора. Като цяло обаче двигателите се смятат за "безсмъртни".

С малки изключения същото важи и за

скоростните кутии
При серия от коли от моделната 2003 г. са отбелязани силни вибрации на съединителя. Дефектът изглежда се дължи на временна промяна в технологията на монтаж на трансмисията и в повечето случаи е отстраняван в рамките на гаранцията. При някои коли с шестстепенна кутия пък се износва механизмът за превключване на предавките.
MX-5 винаги е получавала изключително високи оценки за управляемостта си. Безупречното пътно поведение на малкия японски роудстър се дължи на сполучливите настройки на изцяло независимото

окачване
с двойни носачи на всяко колело и приблизително равното разпределение на масата между предния и задния мост.

Още повече похвали обаче заслужава здравината на ходовата част, чиито компоненти издържат огромен пробег, преди да се наложи смяна.

Гигантските за такъв тип автомобил продажби на откритата Mazda имат съвсем рационално обяснение. Малко спортни модели са измислени и изработени толкова добре, че да бъдат препоръчани с чиста съвест дори като алтернатива на далеч по-практични в ежедневието коли.

ИСТОРИЯ 

Mazda MX-5 (NB)

Април 1998 Стартират продажбите на второто поколение Mazda MX-5. Автомобилът се предлага с 1.6- и 1.8-литрови бензинови двигатели с мощност 110 и 139 к.с. съответно. Серийното оборудване включва ABS и два еърбега.
  
Декември 2000


Моделът е подложен на модернизация. Мощността на големия мотор е увеличена на 146 коня.
Април 2005 Mazda представя наследника с фабричен индекс NC1, но производството на втората генерация продължава до края на годината.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ

Двигател (без оборудване)
3 050 EUR
Скоростна кутия (механична) 2 800 EUR
Динамо 500 EUR
Стартер 495 EUR
Водна помпа 300 EUR
Ауспух (без катализатор) 315 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни) 275 EUR
Накладки (предни дискови) 140 EUR
Фар (комплект)

355 EUR

Преден калник 500 EUR

Цените са за оригинални резервни части по справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел  Mazda MX-5 1.6i 16V /110 к. с./, произведен 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veso

    19 4 Отговор
    perfektnata kombinaciq perfektniq avtomobil
  • 2 Joro

    16 3 Отговор
    bih dobavil MNOGO ZDRAV avtomobil ima go v TOP 10 nai velikite sportni avtomobili na vsi4ki vremena imal sam takav avtomobil unakalsno zdravi i priqtni za karane sa
  • 3 dimi

    5 23 Отговор
    e kakvo mu e sportnoto s tia motorcheta po 140 konia?
  • 4 Х.Крайчев

    15 1 Отговор
    Абе dimi ти какво искаш бе човек 600 коня ли ?? за тази кола това е нормата това не ти е некое ферари или мазерати.. това е кола направена да е спортна ама не за богаташчета ;)
  • 5 JOro

    11 0 Отговор
    tap DIMI mn razbira6 ti GLEDAI TOP 10 NA DISCOVERY nai velikite sportni avtomobili na vsi4ki vremena BMW Z3 sa6testvuva blagodarenie na MAZDA MX5 imal sam TAKAV AVTOMOBIL UNIKALEN E !!!
  • 6 TOYOTA

    4 0 Отговор
    имах МХ-5 2 години и е разкошен автомобил тия 140 мижави коня са отсвирвали доста по-скъпи бегачки :))
  • 7 snegorin

    1 0 Отговор
    имам 1.6 i 110 hp ..... dowolen sum ...... absolutno sportno e ...... zadno .... leko ... i nisko 4ip na atmosferen dvigatel 125 +/- sawa no .... nai dobroto e orginalnoto nikoi ne go e iz4islil po -dobre ot japoncite