Last news in Fakti

13 Септември, 2010 11:09 11 894 84

КАТ изпрати 106 хиляди "честитки" за отнети книжки

  • кат глоби

106 хил. "покани" на КАТ, с които ще бъдат отнети книжките на снимани в нарушение джигити от цялата страна, са били изпратени до 10 септември т.г. В интервю през август за Дарик началникът на КАТ - Пътна полиция комисар Алекси Стратиев прогнозира, че минимум 150 000 шофьори ще останат без книжки у нас през октомври и ноември, когато данните от 15-те камери на КАТ в цялата страна бъдат обработени.

Всеки работен ден от Пътна полиция изпращат поне още 600 призовки на "спипаните" от радарите с камери водачи, които са летели с повече от 31 км в час над разрешените. Те ще загубят книжките си за срок от 1 до 3 месеца.

Тази участ вече е сполетяла повече от 16 хил. българи, които са били лишени от правото да сядат зад волана, за първите 5 месеца, откакто работят новите модерни устройства, сочат данни на КАТ.

"Ако сте от София и сте намерили в пощата си призовка от Пътна полиция, в която ви канят да се явите на гишета от 18 А до 18 В, значи и вас ви е "заковала" камера да се движите по-бързо от разрешеното и психически трябва да се подготвите, че няма да сядате зад волана поне месец", обяснява главен инспектор Любка Маринова от КАТ - София. Всички гишета с номер 18 в софийския КАТ се занимават само със заснетите нарушения. Последната от тези стаи 18 Г, понякога е най-щастлива за шофьорите, защото там се пишат актовете от сектор "Видеонаблюдение" на СДВР, които обикновено заснемат минаване на червено или други неправилни маневри, за които ще ви глобят, но няма да ви вземат книжката.

Най-черни за шофьорите са гишетата от 9 до 13, където се получават наказателните постановления и ако са ви наказали с отнемане на книжка, там директно ви прибират документа.

Само в София всеки ден прибират поне по 20 книжки за нарушения, в страната тази цифра е скочила на 150.

От КАТ обаче отново предупреждават, че ако са ви снимали в нарушение и не сте се явили, няма да ви сменят шофьорската книжка или да ви издадат друг документ в Пътна полиция, докато не си приберете акта. Освен това ако не се явите при получена призовка, ще платите и 100 лева глоба за неизпълнение на полицейско разпореждане. До края на миналата седмица в страната са били заснети повече от 180 хил. джигити, които карат с бясна скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gecata

    41 48 Отговор
    Браво само така,от скоро имам книжка,постарах се да си взема всички изпити без грешка,за което се гордея и се опитвам да спазвам максимално закона,но от такива на пътя който не се съобразяват с нищо,колкото и да се старая като чели е по-опасно да карам внимателно заради такива отколкото ако карам като тези идиоти,яд ме хваща когато има трафик и като спра на стоп почват да ми бибкат тея закона не познават ли???
  • 2 ggg

    19 41 Отговор
    taka trqbva napravo da im zabrranqt da karat zavinagi
  • 3 Ghost_town

    30 19 Отговор
    Evala :)
    Samo taka 6te se opravim ;)
    Sega idva red i da slojat po edna kamera vav policeiskite koli,4e da ne mogat da iznudvat za ru6veti i da si gledat savestno rabotata!!!
    O6te takiva kameri i vijte kak bulgarite 6te se nau4at da karat po zakon!!!
    No drug e vaprosa 4e na hubav pat ima ograni4enie 50 o_0
  • 4 petrogin

    69 11 Отговор
    За съжаление, ако спазваш 1:1 правилата за движение в БГ си по-опасен на пътя.
  • 5 111

    38 24 Отговор
    Geca научи се да караш първо и тогава коментирай. Жените не трябва въобще да ги пускат по пътищата, и да не пишат тъпи коментари. Закона трябва да се промени - не може междуградско да кара с 90км/ч, изнервящо и опасно е за другите шофьори.

    Коментиран от #6

  • 6 Real

    25 8 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    Явно ти трябва да се научиш да караш. Аман от бързаци. Се бързате на някъде, макар и хилавите ни пътчета осеяни с ями... И все още не мога да разбера каква е тая яката работа, производителите на автомобили от много от одавна правят коли с над 250 километра/час максимална скорост, дори и недъгавата корса на майка ми дига 180, за какво на магистрала ограничението е 130?!?!? нали е магистрала, по цариградско(населено място е 80) някак си тъпо ми се струва

    Коментиран от #7

  • 7 Цанев

    29 6 Отговор

    До коментар #6 от "Real":

    Защото си е китайско мъчение по Цариградско да караш с 50 :D
  • 8 111

    18 13 Отговор
    real, карай каруца тогава, че да си в ограничението от 90км/ч. А недъгавата корса на майка ти ще вдигне само веднъж 180 и ще предаде богу дух. Автомобила отдавна не е само превозно средство, ако беше така, всички щяхме да караме ладите на бащите си.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Ножа

    23 16 Отговор
    Най-маного се дразня като се започнат с едни нападки от страна на "внимателните" шофьорченца.Те са заплаха на пътя в много от случаите.Да ок не съм от най кротките шофьори понасял съм наказания, ама да карам аз със 180на магистралата и някой пред мен да тръгне да изпреварва със 140 без да погледне в огледалото си, като си мисли че супер мега бързия му голф с реактивен двигател ще ускори до 1000000 км и никой няма да разбере кво е станало полудявам.И така стават белите. А внимателните 80 годишни дядовци да не са безопасни случайно. Е са преди да започнете да ме нападате помислете дали на 100% карате по книга!!!
    А най много се дразня че махнаха броячите от светофарите - Били предпоставка за ПТП.... Или просто намаляха случаите на минаване на жълто съответно актовете за минаване на червено.... Докато ганьо управлява все по зле ще стваме! Гоним Европа ама отзад напред и ако ще срещу нея да тичаме никога няма да я стигнем!!!!

    Коментиран от #42

  • 10 Real

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Хмм 111 има си място къде да караш бързо и къде бавно, но всички сте супер изнервени, вярно пътищата са така направени че да ни изнервят максимално, мани че някой кара с 90, да се лепнеш зад некой тир или друга селскотопанска техника ( :Д) дето кара с 50 и да не можеш да го изпревариш щото от другата страна софиянци се пребират по родните си места....
    А и то корсата не дей дава акъл, че това е егати летателния апарат, особено ся каквато е улекотена с 100 кг ръжда :Д
  • 11 SET

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Автомобилът по пътищата е МПС, не е самолет, не е средство за забавление, нито средство за избиване на комплекси. Ако ти се кара бързо и опасно - бившите военни летища ги направиха на автописти. Там отиваш и си трошиш главата без да си опасен за околните, а само за хора с акъл като твоя (по-скоро без). Има закони и те важат за всички. Да ни направят магистралите като в Германия и да махнат ограничението в най-бързата лента. Това в момента не е магистрала, така че 130 си е съвсем нормална скорост.
  • 12 Чочо

    18 2 Отговор
    Най ме кефи да ме изпреварват отдясно,когато лявата лента е свободна.Който кара с превишена скорост си носи последствията,недейте ревахте.Като ме глобяват си плащам ,ама сам съм си виновен.
    А и не е дразнещо извънградското 90,а постоянното минаване през села с ограничение 40-50 км.
  • 13 111

    10 8 Отговор
    Белите защо стават най-често, Сет? Заради неправилно изпреварване - караш си нормално и хоп пред теб бабка с жигулка с 70км/час, или камион, от който нищо не се вижда и той със 70км/час. Няма човек, освен баба ми, който да издържи да кара с километри в тази ситуация. Аз не ти казвам, че трябва да летиш по пътя, но е неестествено и опасно, когато всички се движат със 110, ти да в ограничението с 80
  • 14 206 GTi

    14 3 Отговор
    111 , не е нормално всички да летят със 110км при ограничение 90................ Я помисли колко пъти ти е излизал добитък на пътя, а хора!? И то без да се огледат /последните/... В града масово, като се кара с над 80-100км/ч и аз така ли да карам? Ако всички скочат от терасите си!?
  • 15 pacata

    8 10 Отговор
    преди две седмици като се вращахме от софия,баща ми го спряха полицай защото мина през едно село със 79 км при ограничение 40,добре че полицайте бяха добри и му взеха само 60 лева,иначе трябваше дамо напишат акт и дамо вземат книжката за един месец и глоба 150 лева
  • 16 Цецо

    16 5 Отговор
    Според мен извънградско трябва да увеличат максималната скорост, защото незнам, кой спазва 90 километра в час! Според мен нормалната скорост за България е до казвам до 120 извънграда и ако те хванат примерно със 140 да ти взимат книжката тогава и глоба, а за магистралата е 150, като ги направят да приличат малко на тези в чужбина!
  • 17 мой

    13 9 Отговор
    а пък аз да си кажа,карам на магистралата 200 и понякога ако може и повече,и си оставам от време на време без книжка и без някой лев...ама мен замалко да ме бутнат полицаи на центъра на нашия град ,една привечер,като караха по площада със 70-80 знам ли,ама едвам спряха пред мен,е по центъра може с 80 където вървят пешеходци и майки с деца,а по магистралата където вървят мпс-та трябвало ограничения да се спазват...е да ме извиняват...ама като почнат да дават подобаващт пример и да си носят и те последствията и аз няма да негодувам....и съм съгласен,че бавните шофьори са по опасни...аз като карам бавно се успивам и реакциите ми се забавят...карам ли бързо,нямам проблеми за 20 години...за магистрала е нормално поне 150-160...за междуградско-100-120...все пак не караме трабанки и москвичи от преди 40-50 години,когато са слагани знаците,и от когато е писан закона за движение по пътищата...
  • 18 Христов

    12 8 Отговор
    абе аман от мамени синчета научил правилника и се стараел да не нарушава правилника не ти ли се е налагало да бързаш някой път те да не мислиш,че постоянно караме така,но точно тогава ще те заснемат това е
    и ти ще паднещ на някое от всичките малоумни ограничение посредата на главният път огран.40-50км
    просто няма начин приготви се
  • 19 speed

    7 17 Отговор
    тогава защо произвеждат мощни коли, щом е забранено да се кара над допустимата скорост,един съвет от мен сложете си антирадари и джипиеси няма да имате никакъв проблем с камерите, аз така правя имам си антирадар от 200км/ч надолу не слизам,господ ако е решил да умра ще го стори, ако не значи няма страшно

    Коментиран от #23

  • 20 rach_kapur

    6 4 Отговор
    Hora tova s otnemaneto na knijkite ne e spravedlivo spored men (kakto i mnogo drugi neshta v BG de) i mislq, che trqbva da se izmisli po-dobro reshenie, zashtoto kogato se otneme choveka ili ostava bez rabota ako mu e tava de ili produljava da si kara bez knijka...
  • 21 Стив

    7 4 Отговор
    Никой не е виновен че нямате акъли !
  • 22 Joro

    7 0 Отговор
    DA IM EB. DA VZEMAT MALKO DA NI OPRAVQT PATISHTATA NE SAMO DA PLASHTAME GLOBI KATO NENORMALNI AMAN VECHE SUMATI PARI SE HRAVLQT ZA REMONTI OT TIQ DUPKI !!!!
  • 23 Real

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "speed":

    Въпроса не е дали ще умреш или не, а да не убиеш някой случаен човек. Случвало ми се е вечер извънградско да набивам спирачки от 150 за да не ударя някав дето решил да пресече да се изпикае или нещо такова.... Човешката глупост няма край, и ако го удариш си е за твоя сметка, даже и с 90 да си карал... макар че въобще не си виновен. Радари, катаджии, камери все там. С очите си видях акт пратен по пощата (от камера) за спиране на жълто (следва червено).... аз нямам какво повече да кажа по случая! Явно всеки чете закона както си иска (и имам предвид органите които следят за спазването на законите)и прави каквото си иска.
    Нямам нищо против щом съм в нарушение да ми вземат книжката, и глоби и така нататък, но съм като гражданин който се старае да си плаща данаците искам същото и за "служителите на реда". Всичко сме били свидетелства на груби нарушения от тяхна страна и... нищо! Аман или закона един и същ за всички или никой няма да бъде глобяван!
  • 24 Mitio

    10 1 Отговор
    Spored men trqbva da namalqt maksimalno dopustimite skorosti i da povishat nakazaniqta taka che da vzemat knijkite na vsichki shofiori i kat da ostanat bez rabota
  • 25 az

    10 2 Отговор
    радарите не ловат АИГО ;]
  • 26 ТРОШАЧА

    9 12 Отговор
    ВЪОБЩЕ НЕ МИ ПУКА ОТ ТЕЗИ КАМЕРИ ! НЕ ПОЗВОЛЯВАМ НЯКОЙ СИ НАЙ-ДОБРИЯ ОТ ИЗЛИШНИТЕ ДА МИ КОНТРОЛИРА ЖИВОТА !!!ТЕ ОЩЕ МАЛКО И КАМЕРА В ЛЕГЛОТО ЩЕ ПОИСКАТ ДА МИ СЛОЖАТ ... А ??? ПРАВЯ ТОВА КОЕТО НА МЕН МИ ХАРЕСВА И ТАКА И ЩЕ БЪДЕ ЗАНАПРЕД ! РОБСТВОТО СВЪРШИ МНОГО ОТДАВНА А ТИЯ ЩЕ МИ СЕ НАЛАГАТ . АЙДЕ ПОНЕЖЕ СТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ ДА ВИДИМЕ НА КОЙ ТОЧНО АДРЕС ЩЕ МИ ПРАТИТЕ ЧЕСТИТКА ! А СЕГА ИЗЛИЗАМ ДА ПОРАЗТЪПЧА ЗВЯРА ПО УЛИЦИТЕ !
  • 27 NIAKOI SI

    8 2 Отговор
    1.Ne SUGlASEN ,4E
    BAVNO KARASHTITE VODA4I NE PRI4INIAVAT ZADRUSTVANIA I KATASTROFI.........
    2. kUDE SA POSTAVENI KAMERITE.....I ZASHTO NE NAVSIAKUDE IMA TABELI ...
    3.KATO OSTANAVAT BEZ KNIJKI KOI OSTAVA....,MI NALI SA SHOFIRALI TOGAZ BABITE I DIADOVCITE NA TEZ SUSHTTE TEZ DETO I PO CENTURA SI KAPAT KATO NA RALI ???....IZVINETE GOSPODIN STRATIEV...>>>NOOO SAMO NAIVNICITE SA BEZ KNIJKI....EVALA NA HORATA S BENTLITA,PITAM SE TEZ MALOLITRAJKI S KAKVA SKOROST SE DVIJAT NAI VEROIATNO 60 KM NAVSIAKUDE ......i KAKVO STAVA S TEHNITE DOKUMENTI......VEROIATNO NIAMA DA S A V KAT ....
  • 28 Янко

    6 6 Отговор
    Браво на нашата тъпа държава на нашите тъпи катаджий и какви ли не още! Да вземете книжките и какво ще спрете някой да кара ли о да вярвайте си все пак сме в българия! С тея тъпи закони до никаде няма да стигнете освен до гражданско неподчинение 2/3 от шофиорите няма да спрат да карат гаранция! С тея смешни ограничения не може да си караш с 80 и там кадето е ТЪПАТА патрулка и двама дебелака седят да има зад близкия бор ограничение 30 на 3 лентов път! Същата работа е и с камерите системата за прибиране на пари работи безупречно и пълним гушките на нашите слабоумни оправници и на нахалните катаджий и полицай !!!
  • 29 joni-x

    4 7 Отговор
    dai gas i tvaaa e
  • 30 dancho

    3 2 Отговор
    tozi joni-x me kefi
  • 31 К'во не му харесвате на 130

    13 4 Отговор
    Гледам, че половината " юнаци " тука, не карат с по-малко от 200 км/ч. И къде става това, че аз като си карам с глупавите 130 по магистралата и от Варна до Шумен , не ме изпреварват повече от 5-6 коли. Е, като седнеш с по-голяма компания в селската кръчма, вярно е, че най-често се споменават скорости от 150 на горе. То, ограничител на устата, никой не може да ти сложи.
    Иначе, в родното БГ, автомобила е най-разпространеното средство за избиване на комплекси.
  • 32 roni

    5 2 Отговор
    aman ot teq kat samo gledat da vzimat pari ot danakoplatcite a nasre6ta ni6to pati6tata sa vse taka ujasni glupaci kato vsi4ki opravnici v skapanata balgariq
  • 33 8

    45 8 Отговор
    Призовавам приятели, не плащайте глобите.Имат давност една година.Разбира се ако нямате ходене до кат,по един или друг повод.Спрете да храните това влечуго КАТ.Карайте разумно но не плащайте снимките-те са НЕЗАКОННИ,признават от самият Кат.Радарите не са тяхна собственост.
  • 34 vgi

    6 1 Отговор
    браво цецко,направо да забраним камионите,автобусите,2/3 от мпс-та,щтото те тия работи трудно се заобикалят с 120 по нашите пьтища.евала умен си ти.
  • 35 koceto

    16 2 Отговор
    sorry za latinicata, niamam kirilca

    Ei sega vsi4kite kara4i 6e izduete buzki i 6e po4nete da pravite kato viatyra. :)

    Kak mojelo da ima ograni4enie 90? Ami taka. Ne ste vie horata deto pi6at zakonite. Ima si eksperti, transportni injeneri i drugi takiva deto sa u4ili za tova. Tia det karali s 90 bili opasni 6oto sspirali "normalnite" hora deto karat sys 110. Ne se pritesniavaite, tia byrzite elementarni 4astici skoro niama da imat knijki. I ne sme li byrzali vsi4ki poniakoga - mi ne, za byrzite ne6ta si ima specialen rejim na dvijenie s obu4eni 6ofiori, ostanalite si natiagat parcalite. Kraino vreme be6e za tova.
  • 36 anito

    5 1 Отговор
    da be jenite da ne 6ofirat vie 4uvate li se kvo govorite za6to pak majete da ne 6ofirat,nie daje sme po nabludatelni ot vas majete ponqkoga,govorite palni gluposti i mnogo zavisi i ot samiq 4ovek ne ot tova maj ili jena e

    Коментиран от #64

  • 37 Spipan

    3 5 Отговор
    Abe vie si nqmate druga rabota knijkite ni vzimate
  • 38 :)

    3 3 Отговор
    em 6tom za 3 meseca 150 000 knijki 4akat da saberat sled 3 godini ciala bg 6te buta stroitelni koli4ki po pti6tata (te i bez tova samo za tova stavat) i taka 6te se spazvat SME6NITE ograni4enia na skorosta i Kat 6te se razpusne nai na kraia!!! Teq Kartofi v KAT sa za raztrel za6toto samo revat 4e imalo voina po pti6tata i 6te umrt edi si kolko hiliadi 4oveka 4e 180 000 6te sa bez knijki -ABE sami si hvrliate kamanite v gradinata -ciala BG pla6ta ama pla6ta iako a rezultati za podobriavaneto i izgrajdaneto na pti6ta NIAMA -magistrala NIAMA niama NI6TO -ima samo globi taksi danaci i voina s DUPKITE!! Napravete ptia markirovkata i znacite i togava pretendiraite 4e ste niakakv organ na reda za6toto za sega ste samo edin edinstven ORGAN .!. Kak e vazmojno da se o4akva s pti6ta ot Bai To6ovo vreme i markirovki i znaci ot na4aloto na minalia vek koito ne se podrjat - si4ko da e to4no i da niama problem -da niama naru6iteli i cialoto dvijenie da e bez problemno ---triabva da se kupi tehnika nova za po4istvane markirane i izgrajdane na pt da se pomisliat i preceniat kak 6te bdat napraveni ograni4eniata 4e da ima realna polza ot tiah i 4ak togava da se po4vat globite i nakazaniata!
  • 39 Gecata

    6 10 Отговор
    Глупаци как да се дигнат ограниченията като ния нямаме пътища за тая цел,ония па призовавал да не си плащаме глобите ми от такива като тебе държавата никога няма да се оправи.Книжка за мотор имам от много време,отскоро изкарах и за кола защото ми се налага е да ви кажа по-големи мърши от автомобилистите няма,никой не го е..ва тоя правилник за нищо и за тва сме на тоя хал.Дигал 200 ми аз с мотора ако искам под 280 няма да падна бе селяк и ще ми гледаш номера с бинокал,но това за мен са глупости пътя не е място където да се избиват комплексите.
  • 40 SCHUMAHERA

    11 7 Отговор
    Az puk karam vinagi s 300.Tiq det karat bavno s 200 te sa opasni 6toto trqbva da gi izprevarvam.Da naptavqt ograni4enie 180 v grada.
  • 41 мимо

    21 0 Отговор
    Ей , приятелю, на магистрала ограничението в България, както и в по-голямата част от останалия свят е 130км/ч. Както и в населено място-50, извън населено 90. Така ,че движейки се със 180 по магистрала не другите участници в движението са длъжни да се съобразяват с теб, а ти с тях. Карал съм в доста държави из Европа и като тръгнеш да изпреварваш по магистрала със подаването на мигача- излизаш вляво и изпреварваш, човека който те застига (често със скорост по-сериозна от твоите "мъжки" 180) намаля и кара сед теб, докато се приберш в дясната лента разбира се ако караш със нормалната скорост 120-140 км/ч. И ако ти се разсвятка отзад на 90% българин или ромънец. Разберете, че тая простотия с присветванията отзад я има само в нашата бедна държавица. Гледам из комантарите по-надолу пък разни глупаци искат да вдигат ограниченията на 120км/ч извънградско- било нормално, щото с 90 се изнервяли шофьорите?!?!?! Абе нашите условия на пътя сигурно са по-добри от тези из Европа ,а? Защото и там извън населено място ограничението е 90 ,а пък автопарка им е сигурно с 10 години средно по-нов от нашия в България. Та "тъпите" и "малоумни" ограничения и закони не са измислени и не важат само у нас. То тука из форумите всеки е цар зад волана и 200 км/ч ги няма за нищо, ама като излезе зад граница българина автоматично става един от най-дсциплинираните шофьори, спазва си "малоумните" ограничения, които не са кой знае колко по различни от нашите, че даже и коланчето слага(защото тук е героизъм да караш без колан), но просто му е ясно, че там няма прошка, казвам го от лични наблюдения. А че наистина у нас има ограничения, които не са нормални- като 30 на международен, главен двулентов път е неоспорим факт, но това е друга тема. Ае , и умната по пътищата, защото добрия шофьор стига до където е тръгнал, а перфектния много често не успява, и почерня живота на някой друг...
  • 42 мимо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ножа":

    виж #41
  • 43 Xantia

    8 1 Отговор
    Достатъчно е човек да прочете коментарите под статията и да разбере, че бездомните кучета и простите мъже никога няма да се изчезнат в България.., напротив, популацията им се увеличава.
  • 44 sex_in_sofia

    4 0 Отговор
    мисля че за пътища като нашите осеяни с дупки и по които се движат стада с добитък и изкачат мангали с каруци кучета котки лисици и зайци най-неочаквано въобще не са малко 90 км/ч .Ми тя магистралата за това е магистрала щото е оградена отсякъде и такива НЛО ама много рядко да видиш там. Аре да го видя тоя на който са му малко 90 да се нахака на едно голямо овчарско куче с 150 какво ще му стане с колата понеже ми се е случвало и зная много добре...
  • 45 deso

    1 7 Отговор
    В бЪгария цари анархия и аз 6те карам както си искам 6те изпреварвам откъдето си искам и ще продължавам да се гавря със вси4ки както се гаври с мене цели 22 години системата в българия !!! Не ми пишете за законност и ред защото ние сме жертвите дупка до дупка просто геноцид :( Тъпа 4алгария ;@ с удоволствие 6те се махна след като завърша. Спазваме ограни4енията в Европа за6тото там има свестни пътища и ти е кеф да караш :)

    Коментиран от #50

  • 46 sesilll

    4 0 Отговор
    Аа deso викаш има много дупки и за тва караш толкоз бързо мнооого умно бе!!! От утре имим ново оправдание пред катаджийте...
  • 47 taz

    0 7 Отговор
    ауго е уникална кола няма s класи и други.. аугото е направена от материали ,които немогат да бъдат засекани от радарите на кат и самерите им

    ауго- кола на хилядолетието , да живеят собствиничките им - жени
  • 48 LELE

    7 0 Отговор
    TE S TOVA TEMPO I DO DRYGATA GYDINA SHOFIORI NYMA DA OSTANAT...
  • 49 мимо

    6 0 Отговор
    Като ти чета бисерите и като гледам ,че не знаеш къде са ти "ч"-то и "ш"-то на клавиатурата се питам дали не си на 12години, а не на 22. Значи твърдиш, че по свестните пътища из Европа , където ти е кеф да караш спазваш ограниченията, а по нашите подобия на пътища е нормално да летиш като малоумен...нещо май сам не си на ясно със себе си.
  • 50 мимо

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "deso":

    #49
  • 51 Anonymous.

    0 2 Отговор
    Еми междуградско ще гледам да се придвижвам някак на прибежки с включен детектор и ГПСа а новите карти с камерите . В града ще си карам като си знам в делнични дни като са много колите и не могат да снимат камерите добре
  • 52 BMW

    7 2 Отговор
    Ако се чувстваш сигурен във възможностите си ,че можеш да караш с 180-200км,когато пътната обстановка го позволява това нещо - НЯМА ЛОШО !!!НО ВИНАГИ човек трябва да има едно на ум,защото всичко става - или няма да те види някой невнимателен шофъор,който решава да направи маневра в посленият момент или може пътната настилка да не е подходяща за тази скорост или да излезне нещо на пътя ... Това са фактори,които са предпоставка за ПТП, така че карайте с АКЪЛ. Добър водач е не този , който спазва правилата,а този който има акъл в главата и може да контролира адреналина и реакциите си,в този ред на мисли повечето жени - НЕ СТАВАТ ЗА ШОФЪОРИ,ПОРАДИ ЛИПСАТА НА 1 от 2-те неща или най-често и двете.Нали знаете, не е важно да умреш с предимство.
  • 53 Driver

    3 0 Отговор
    Do 26 Tro6a4a zaradi takiva kato teb vseki den umirat nevinni hora na patq Tvoqt zvqr sigurno e nqkoy Golf4e 3 ili Honda Civik deto tate ti e kupil za RD Takiva kato teb trqbva da razberat vednaj zavinagi 4e ne moje da kara6 s 80 v grada I stiga komentari za Sofia i Carigradsko 6ose BG ne samo Sofia I tk kray moreto ima kade da karame vajnoto e da sme tolerantni ida se pazim ot koli s registraciq TX Dobri4
  • 54 2

    1 3 Отговор
    а бе маи е време за нови правила по пътиа иавно тези са трудни за спазване
  • 55 Driver Do 43 Xantia

    2 2 Отговор
    Baby ti may otdavna ne si vijdala maj Ne6to grozni4ka li si ili debeli4ka

    Коментиран от #58

  • 56 aaa

    0 0 Отговор
    e
  • 57 old generation

    0 4 Отговор
    Ей шофьорчета,що не се опитате да карате от единия край на България до другия,като спазвате ограниченията,да видим за колко часа ще стигнете...Нестига ,че имаме само една свястна магистрала,ами и общините насвяткали едни абсурдни ограничения,,,,че то на места по-добре пеш да ходиш за по-бързо
  • 58 old generation

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Driver Do 43 Xantia":

    също бих добавил...ЖЕНА-ШОФЬОР и НЕГЪР-СКИОР...не че е невъзможно но не е за предпочитане :)
  • 59 сашо

    4 0 Отговор
    Браво "Мимо"-много добри и трезви коментари.Хора,карайте си с ограниченията и няма да имате проблеми с камери и с КАТ.А това за антирадарите вече е въпрос на късмет,защото и полицаите се изучиха-включват го когато те видят и докато ти сигнализира радарчето той вече ти е метнал стоппалката.И моята кола вдига 260,но и използвам възможностите само за кратко изпреварване.Според мен особенно за ограниченията в населените места органите трябва да са безкомпромисни!В крайна сметка всеки си има определен брой точки и избира сам-да си ги съхранява или да ги разпилява.Лошото е един ден да не се окажеш пак с листовки в ръката и да започваш всичко отначало,особенно ако работата ти е постоянно да си зад кормилото!Така че умната и попътен вятър! :)
  • 60 deso

    0 3 Отговор
    abe mimss ч то е на четворката ш то е на 6естицата
    и колкото и да са лоши все пак позволяват да се прелита ниско по тях или кара6 някоя фиеста 1.1 на газ и не предполага6 4е 4овек може да се движи със скорост по голяма от 80км/ч ;)

    Коментиран от #70

  • 61 Vurlia Himik

    2 0 Отговор
    магистралите са ни в ужасно състояние, на места е трябвало да намалям до 90 за да не си разбия алуминиевото оТкачване (тия нови коли - само алуминий, пластмаса и компютри, къде са тежките волги сега!!!!).. та според мен трябва да се приведат в човешки вид и да се направи едно ограничение 160 някъде, за да може който иска да пристигне бързо до някъде си да кара бързо по магистралата, а на междуградските пътища да си спазва съвсем РАЗУМНОТО ограничение от 90.
    на мен лично много пъти ми се е налагало да карам бързо (за малко време) заради разни бързащи към гроба тъпаци зад мене.. иначе като е нощ или празник си карам съвсем спокойно и то си е един кеф.... по магистралата рано сутрин като няма хора и си карам с 80!!!!
  • 62 DESO

    1 1 Отговор
    прави ми кеф да спазвам ограниченията защото там патувам само по магистрали с прилчното темпо от 130 - 150 км/ч а тук в Бг. има главно двулентови второкласни пътища с ограничения от порядъка на 40-60км/ч навсякъде кайи ми ти караш ли с 40 на прав път само защото има някъква чорбарница до пътя примерно ? особенно ако имаш работа и бързаш ???
  • 63 desko

    0 0 Отговор
    пътувам де :)
  • 64 111

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "anito":

    Ани, виж защо http://www.youtube.com/watch?v=tjTztRhgW8U&feature=related
  • 65 111

    0 1 Отговор
    То само жена може да си купи такава тъпа кола :)
  • 66 1111

    0 1 Отговор
    Aygo
  • 67 ....

    6 1 Отговор
    Смешна работа, тази година ходих на море до Варна, по така наречената 'северна магистрала', която както повечето от Вас знаят, е магистрала само 60-70 километра до Витиня и отбивката за Ботевград, и още 60-70 след Шумен, до Варна. Между тези отсечки има 300 километра път, който минава САМО през селца, и то през 5 километра влизаш в селце, на края на което седи дебелия катаджийски боклук за да те хване че караш с над 40 и да ти свие парите за морето. Едвам изтраях до Шумен, то стана и обед, жега, добре че климатроника работи, оттам културно настъпих 240 км/ч и стигнах за нула време до морето. Ако случайно беше излязъл катаджия тогава да ме спира, и през ум нямаше да ми мине дори да намаля, камо ли да спра. И това е северната магистрала. Да погледнем и другата ни гордост - 'Тракия' - 200 километра магистрала / и то не качествена, а кърпена/ до Ст Загора, после междуградски път до Бургас. Как да отиде човек нормално където и да е? И искат да ми вземат книжката? Да дойдат лично до вкъщи да ми я поискат!

    И не си мислете, че съм малоумник, който иска да каже колко е вдигнал. И аз когато взех книжка, бях съвестен и спазвах правилата, карах културно, но бързо разбираш че така просто не става. И пътища скапани, и неадекватни шофьори и т.н. И проклети катаджии, които те спират за проверка, и като видят че всичко е наред, започват да се заяждат за мигачи, лампички, драскотинки, докато не им теглиш псувня и не ти пишат акт за обида на длъжностно лице.

    И накрая ще искат да ми вземат и книжката?

    ПС: Проверих си пощата току-що - нямам призовка :)
  • 68 ТРОШАЧА ДО 67

    4 0 Отговор
    ЕТО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО И НАПЪЛНО ТЕ ПОТДЪРЖАМ !!!
  • 69 ТРОШАЧА ДО 53 DRIVER

    7 1 Отговор
    ПРИЯТЕЛЧЕЕЕ КАКВО ЗНАЕШ ЗА МЕН ТА МИ УМУВАШ ПО ТОЗИ НАИВЕН НАЧИН И ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЗВАШ КАК ДА ЖИВЕЯ !? 1. ИМАМ 24г.СТАЖ ЗАД ВОЛАНА ОТ КОИТО 8г. БЕЗ КНИЖКА (книжка кола не кара тя е за пред кат !) 2. ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ НЯМАМ НИТО ЕДИН АКТ И ВИНАГИ СИ ПРЕЦЕНЯВАМ ЯВНО СЪВСЕМ ПРАВИЛНО НЕЩАТА ТАКА ЧЕ СЕ СПРАВЯМ ! 3. АКО ТОЛКВА Е ВАЖНО ЗА ТЕБ КАРАМ СУБАРУ ФОРЕСТЕР 2.0 ХТ 2004 г. МАКАР ЧЕ И НА ХОНДА НЕ БИХ ОТКАЗАЛ НИКОГА 4. НЯМА КАК ДА МИ ГО КУПИ ТАТЕ ЗАЩОТО ТОЙ ОТДАВНА Е В ОТВЪДНОТО И ТАТЕ СЪМ САМИЯ АЗ (ОТ 85та Г. НАСАМ) И НАКРАЯ МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ МОЯТА Е ЛЕСНА АЗ СЪМ СИ ПОСТРОИЛ ДЕМОКРАЦИЯТА Г-Н ... НЕЗНАЙКО !
  • 70 мимо

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "deso":

    На тебе Фиеста-та на газ ли ти е идеала за автомобил, бе? Не, не карам Фиеста нямам и такова намерение! Не се изказвай неподготвен по адрес на хора които не познаваш, и не знаеш какво и къде са карали. Малко е детинско от твоя страна, не мислиш ли?
  • 71 П

    3 3 Отговор
    Много си проЗЗЗЗ моето момче ....
    Ще кара нашия с 240, и то добре че тогава климатика работел, те понеже климатиците не работят при 130...

    За получаване на книжка трябва да има и тест за интелигентност, и такива дето чупят тъпомерите да ходят пеш (макар че и тогава са опасни).
  • 72 Ножа

    8 0 Отговор
    За какво изпадате в излишни спорове. Никой не е застрахован. 5-6 минавания на жълто без да искаш и книжката ти е готова - камерата снима на какво излизаш от кръстовището, а не на какво влизаш./Затова уважавам броячите/
    Някой по горе спомена, че в нормалните страни, като караш с романтична скорост от 200км/ч и настигнеш някой изпреварващ го изчакваш да приключи с маневрата. Мойте уважения това си е напълно разумна постъпка, но не е същото като да карш със 160 нека не е 180-или 200 и на 100м пред теб "реактивния голф" изведнъж да реши че ще изпреварва със 120-140 без да погледне в глупавото отгледало?!? В България няма никаква култура на движение по пътищата. Който управлява МПС в София, знае за кво става дума - изцяло нови правила. Много от книжките са купени от "магазина за хляб" и давай. Казвате че жената зад волана е опасна - Аз казвам че не е. Опасната е тази, чиято книжка струва 3 с...ки.
    Шофьорският курс трябва да го направят поне 100 часа като 40 от тях да бъдат на симулатор, за да може като се качиш за пръв път в колата да имаш поне минимална представа за какво иде реч. Трябва да има нощно каране, магистрала, извънградско и всички екстри.
    Но има едно голямо НО, това никога няма да стане в българия понеже ни управлява едно истинско крадливо племе, което търси начини да прибере колкото се може повече парички в джоба на ризката и никой не го интересува какво се случва наоколо. В България всички само знаем да говорим но никой нищо не прави по въпроса. Мен изключително много ме радват гърците в това отношение - ЕДИННИ са, нещо което при нас е изкоренено още от преди раждането ни.
  • 73 dinko

    6 0 Отговор
    KAT SA KORUMPIRANI !!!!
  • 74 Westcho

    2 0 Отговор
    Интересно ми е колко е максимума който мойе да те засече радара. С една дума да се превърти . :d:D Не че ще успея .
  • 75 Ножа

    3 0 Отговор
    300км/ч След 300км/ч въобще не отразява кво става. А по старите радари са до 180-200.
    Веднъж гледах точно такива тестове и спиид камерата не успя да заснеме само драгстера :)
    Мотори също не може да заснеме.
    Все пак едно такова устройство струва 30 000 евра, за тези пари трябва да е адски добро.
  • 76 Юл

    4 1 Отговор
    Аз пичове да си кажа и моето мнение; Едно е да караш лудо и безрассъдно друго е да караш бързо но умело и с концентрация, но пък трето е да си като заспала баба управлявайки вяло и сънливо преминавайки от лента в лента. В Германия по магистралите карат с 200 и ако там тръгнеш да изпреварваш с 90 нали се сещате какво меле ще стане та който не може да кара бързо да си стои в определената за това лента и никой нямя да е сърдит но тука все пак е България и не само бързите и безрассъдни шофьоре са проблема а и пътната обстановка старите коли и камиони лошата настилка и не добра организация на движение и сега идва Въпроса кое ни е Европейско ма.....му та са ни шибнали камери че да се правим и ний на европейци. И накрая ще ви кажа че аз лично когато ходих до София карах бавно и прилично защото първо нямаше за каде да бързам пък и колата ми беше дизелово пежо дето вдига 100 с триста зора но за мой лош късмет на връщане точно на едно нанадолнище я бях олабил по инерция и точно в ниското нашите предвидливи полицаи хакнали една камерка и аз докато се усетя да набия спирачки от шеметната скорост 90 и няколко километра най вероятно съм заснет и сега аз съм най лошия шофьор който погазва закона и трябва да бъде наказан сурово!!! е според мен това не е справедливо, защото в България не гледат да намерят решение на проблема а да ти забранят, да те глобят, да те ограничат, да те затворят Това е цялата истина!!!
  • 77 vito_1000

    0 3 Отговор
    taq rabota vze da namirisva ,ne6to mnogo globi stanaha,to ne samo knijkite vzemat ami i kinti sabirat,tva si e ZAKONEN REKET taq durjava samo za mangalite misli mai ne stigat li danacite koito pla6tame ami i globi ,4e az tazi godina sam vnesal okolo 700 lv. ot danaci i globi .i mislq dogodina da si kupq BMW M3 s 321konq i bez registraciq 6te go karam togas da me hvanat
  • 78 На пътя от 12г.

    3 1 Отговор
    Някои си мислят, че като летят по пътищата и са безмъртни ли, какво ли? Аз съм от София и имам книжка (и съм активен шофьор) от почти 12г., да не говориме че съм изкарал курсовете за шофьори още на 17г, обаче никога не съм разсъждавал като повечето малоумници дето са писали коментари тук. Дано това с камерите да спомогне поне малко от малко да се доближим например до Германия или Англия, защото там също има камери по пътищата, с които изключително се улеснява движението. Така, че е хубаво най-сетне някой "шофьори" в България да се научат да карат разумно а не да има постоянно ПТП-та и смъртни случай, поради глупост, гордост и безрасъдство.
  • 79 Ицо

    2 0 Отговор
    Здравейте, аз се опасявам че съм от щракнатите, но колата е лизингова и още не съм получил призовката. С МНООООГО забележки, по-скоро подкрепям спазването на закона, НО имам един въпрос:
    Като ни изпоглобят и ни изпоприберат книжките , за какво ще се използват парите???
    1. Дали за предизборна кампания?
    2. Дали за да платят на поредния световнонеизвестен консултант по ЕДИ-КАКВО-СИ?
    3. Дали за ограмотяване на ТЪПИТЕ катаджии?

    Просто не вярвам , че ще ги изпозват за нещо смислено като: пътища, линейки, хеликоптери за първа помощ и т.н.
  • 80 al

    4 0 Отговор
    По повод коментар по-горе!
    В Германия има ред по магистралите, защото имат закон за дистанцията! На магистралата ако караш близо има патрулки които следят не скоростта а точно дистанцията! Там е истината за километри без огънати мантинели!А тук повечето бързаме! А за къде! Разликата м/у бързо и бавно е едно кафе или обяд! Вече не псувам и не свиркам! Това са излишни нерви които не съм намерил на пътя! Един германец ми каза в Германия като свирнеш или мигнеш на този пред теб е предпоставка да го стреснеш а тук сме като дискотека и денем и нощем! Какво ще кажете! А за закона за дистанцията на 100км/ч 50 метра дистанция! Като караш с 200 за 100 метра винаги ще реагираш на време! Това действа-изпробвал съм го и тук в БГ!
  • 81 dimi

    6 1 Отговор
    Nakazaniata triabva da sa po-strogi daje ot tezi. Triabva da ima nakazania osven s otnemane na 6ofiorskata knijka, nary6itelite da polagat ob6testveno polezen tryd. Ia da gi izkarat da metat po ylicata, kogato pokrai tiah profy4avat koli s 100km/4 gradsko pri ograni4enie 50km! Vsi4ki koito sa mngo ymni, s mnooooogo barzi reakcii i mnooogo barzi koli misliat li kak 6te sprat ako triabva - mai fizikata im kyca. Moeto Audi e 2t i 270ks. probvali li ste sled kolko metra spira takava kola s 200km/4. E, az sam. Ne spira barzo - 143mtr. I ne mi obiasnivaite za gymi i spira4ki - vsi4ko e 6 i novo.Gledali li ste v web - www.euroncap.com. Poglednete krash testovete na novi koli da vi svetne malko. Nakraia niakoi 6te kaje Na men ne moje da mi se sly4i takova ne6to. Ami to si e taka. Dokato se sly4i....
  • 82 alta_ro

    3 0 Отговор
    Въпроса,по който се спори тук е много комплексен. Основните фактори са мислене/върху пътната ситуация от страна на водача, и на влиянието върху нея от страна на контролния орган/, уменията на самия шофьор/съчетани с мисленето/ и ДИСЦИПЛИНА!!! Пиша я с главни букви,защото тя така да се каже се "унаследява". Който е учил някога генетика,знае за понятието модификационна изменчивост- т.е. влиянието на външната среда/в нашия случай семейство,училище и др. фактори на възпитанието/ в поколенията напред започва да се унаследява. Типичен пример за такъв народ са така "любимите" на много от нас германци! /Някой път като размишлявам за различни проблеми започвам да си задавам въпроса Хитлер,дали не е бил прав за расовите различия: да пази Господ!/ Та- няма как при пътища от 20-те и 30-те години на 20 век/сравнявам ги с развитието на пътното строителство в нормалните европейски държави/, с контролен орган работещ с управляващи кадри от времето на комунизма,които са вкарали целите си роди до "девето коляно" казано на народен език в КАТ и МВР въобще,без да е ясно тези хора дали стават за тази работа- някои дори не могат да пишат,казвам го от лична среща с тях,масово са тапешници с наднормено тегло или "съръци" по 60 килограма/в нормалните държави полицаите са високи средно 1.85 см и тежат сигурно по около 90 кг. т.е. като го видиш и сравниш наистина културното и уважително отношението към теб с габаритите му,се получава така нар. респект! Лично споменатият в статията Алекси Стратиев,каза преди време по BTV,че през 21 век е нормално София-Видин, 240 км да се пътуват 6 часа!!! Върху това доста ще се замисли гореспоменатият европейски полицай: как си кара патрулката по аутобана с 40 км/ч,за да измине гореспоменатото разстояние за 6 часа!!! Ама понеже нашият Комисар е едновремешен възпитаник и си живее в съсдадения от хората около него през последните 20 год. така наречен капиталистически-комунизъм, въобще не го интересува понятието КОНКУРЕНЦИЯ в частния бизнес,който сив или бял му изкарва заплатата от 2000-3000 лв предполагам! И понеже тези пари му се дават,а не си "напъва задника" да ги изкара, нищо не му говори понятието, че "времето е пари", и че в нормалния свят разстояние от 240 км при ограничение 120-130 км/ч се пътува за 2 и половина часа, а в "ненормална" Германия, защото там са много "прости", ако се напънеш може и за час/не говорим,ако разполагаш с SLR, GALLARDO, F430 и др.подобни/! Та тези хора не знам дали знаят,че първата автомагистрала в Европа/ днешната Анкона-Бари/ е започнала да се строи през 1926 г!!! Какъв е бил автопарка тогава,а какъв е българския сега? Дори и средно 15 годишен,той е доста по-модерен от не морално остарелите,а направо гордо умрели пътища: всяко 15 г. Пунто с 60 к.с. мотор,може спокойно да си джитка със 130-140 км/ч!
    Отдавна по главните направления в страната,които са Видин-София-Кулата, Калотина-София-Пловдив-Бургас, ловдив-Капитан Андреево,Русе-Варна-Бургас-Созопол-Малко Търново, Русе-Велико Търново-Нова Загора-Капитан Андреево, София-Велико Търново-Варна трябваше да има магистрали,защото само който не пътува редовно,не знае че вече всичките ни главни пътища са претоварени, да не говорим,че "Тракия" в отсечката София-Пазарджик-Пловдив е морално остаряла и се нуждае от трета лента/но това го пресмятат и правят само онези "простите"/. Но понеже комунистическият капитализъм изисква да се "пълнят гушите" на определени фирми/аман от държавни поръчки и лапне на народни пари/, затова се бавят магистралите,не се поддържат в перфектно състояние първокластните пътища,за второ и третокласните да не говорим: ами при онези "простите" и то не навсякъде /в Холандия движението по всякакъв тип пътища е безплатно,независимо от тонажа и броя оси на МПС-то/ винетки се заплащат само по магистралите! На който не му се плаща кара по дублиращия първокласен път, наистина с 90км/ч,но това си е негово решение/апропо там няма бензиностанции,кръчмета и тем подобни през половин км и ограничения 40 или 60 км/ч. Излаза от такива обекти така е направен чрез системи от ускорителни ленти и заграждения,че да не се пречи на движещите се по пътя и да няма нужда от ограничение на скоростта! Т.е. като лепнеш с 90 през населените места с 60 едно 80 км/ч средна скорост си правиш и пътя пак си върви./ Ако стане и тук така нали за някои хора ще намалее "смученето" на кинти от винетките! Затова сложи си табелката за винетка в първата дупка по пътя от Горно за Долно Нанагорнище и гледай сеира на народа. Лошото е,че в много случаи сеира е кървав!!!
    Дисциплината на хората: каквито са управляващите,такъв е и народа! За съжаление максимата е много вярна. Ние като народ не искаме да изметем тези които "гледат сеира" вече много години. Държавния апарат иска прочистване от дъно- като се започне от чистачките във всички държавни институции,в това число и КАТ разбира се. Трябват ни съвременно мислещи хора,образовани и семейно дисциплинирани,които са наясно,кои и как им изкарват заплатите и че трябва да има закони и правила,които да помагат на нормалния бизнес да работи и те като съблюдават тези закони и правила да се спазват,така ще помогнат за свиването на сивия и изчезването на черния сектор/защото в много браншове в БГ има и такъв,но никой не го споменава защото той е много благодатен за "пълнене на гуши"/! Бъдете сигурни,че тогава никой няма да каже на държавния служител,че взема голяма заплата на "чужд гръб",а ще каже "евала халал да ти са,че и още"
    Слагаш на пътя Стара Загора-Сливен забрана от 3,5 тона лятото и какво се получава: готиният ТИР който поддържа 90 км/ч без проблем го караш да си увеличи пътя със 100 км и да изгори допълнително 30 литра нафта,а в същото време по гореспоменатия пътен участък,са влачат лади,москвичи,трактори,които отскачат от наше до съседно село с 50 км/ч и к`во пра`им: нищо!
    Полицаите с патрулката на магистралата в аварийната лента: т`ва ако го види някои от "простите"... Казано е в правилника- ако се наложи да спреш в аварийната трябва да намериш най-бързо да изведеш МПС-то от магистралата. Никаде не пише,че можеш да стоиш там с радара защото си "безсмъртен". Как се прави по нормалния свят/сигурен съм,че тези които трябва да го знаят,го знаят,но типично по български не се пави... просто за пари винаги сме били в по-голямата си част измекяри/засичат те от някоя отбивка или от такова място на и около магистралата/например унгарците го правят най-често от надлезите над магистралата/на което самия полицейски патрул със сигурност не може да пострада от бясно движещите се автомобили и в последствие специално подготвена патрулна кола те поема,вкарвате в отбивка и там те глобява пише ти акт ит.н. или ако си сниман и си с чужд номер,се изпраща информацията по ГКПП-та и там на излизане ти връчват "честитката". Дори и турците които не са длъжни да се съобразяват с европейското законодателство го правят горе долу по този начин. А при нас измекяра с радара на магистралата,опитващ се да спре летящи мин. със 150 км/ч коли,при това /от личен опит знам/ в половината от случаите не успява да ги спре и в навалицата да види номера. Ами ако каращият с над 150 в момента нещо се е и заблял и ти му изкочиш с палката,и те види в последния момент,стресне се и не реагира правилно... полицейско погребение!
    Но така е като работим на едно място баджанаци,братовчеди,шуренайки и т.н. пазим си взаимно задниците и келепира и стискаме здраво държавната службица защото знаем колко е трудно да ги изкараш особено в държава със сбъркани правила и колко по-лесно е да ти ги дадат, пък ако успееш да заработиш и джоб-пара,защото онзи който ги изкарва винаги бърза,защото той за разлика от теб трябва винаги да е в играта. Затова хвърля колкото трябват за "черпене" и бяга... но кръвта в бъдеще винаги се плаща!!!
    Паяците: значи трябва да се направи всенародна стачка ещу тези! Може ли да си представите на някои хора за какво им се плаща: да ти откраднат легално колата,като при това запушват съвсем нагло някоя улица особено в големите градове с сериозен трафик.Пак пълнене на определени гуши,защото си траем! Как се отпушва трафик и централни градски части от спряни неправилно и много коли при "простите": цена на час паркиране в централните градски части по 5 евро, намаляща постепенно към края на града до 1 евро/т.е. всяко паркиране се заплаща/. Никакви преференции за работещи в центъра/оставяш цял ден колата самоза да идеш и да се върнеш /с изключение на ДОКАЗАНО живущите в района! Лепенки с глоби за неправилно паркиране от порядъка на 200-300 евро и ... всички тръгват с мотопеди и велосипеди. Който иска да зарежда магазини- през ноща! Искаш през деня: готово- годишния пропуск да спираш където искаш в централна градска част е 10 000 евро!
    В БГ няма как да стане при тези: така парите отиват направо в бюджета,а при нас се пропускат разни "НАШИ ФИРМИ" по пътя на парите! Затова по добре да наслагаме знаци, че е забранено паркирането на всички сокаци и да сноват и да се пречкат на работещите паяците и който вдигнат все е келепир! На някой сме му вдигнали колата от пред дома му и ни осъдил- голяма работа Държавата плаща!
    На участващите в дискусията мога да кажа,че не е геройство да караш в града със 100 км/ч, извън града със 150 км/ч и по магистралата,ако може с 300! Според мен трябва да се шофира като в Германия: според ситуацията на пътя,без да потъпкваш грубо правилата. Прост пример нямаш ограничени на скоростта по магистрала имаш перфектни пътни условия,три ленти във всяка посока,но повече от 130-140 км/ч не караш! Защо: преценил си,че трафика в момента не позволява да рискуваш с по-висока скорост! Друг пример: движа се нормално 120-130 км/ч/тука става въпрос за цяла нормална Европа/застигам ТИР,поглеждам в огледалото,виждам че има кола в лява лента,която ни настига. Преценил съм,че акозапочна да изпреварвам камиона няма да накарам настигащия ни да се "изправя" на спирачките цъкам 2-3 пъти ляв мигач/което за околните привлича по-добре вниманието в сравнение с това да го оставиш да работи/ с което предупреждавам,че започвам маневрата и тръгвам. Човека отзад започва да намаля и ме изчаква. Когато започна да се прибирам в дясната лента цъкам 1-2 пъти десен мигач и така го предупреждавам,че може да подаде газ и така да използва по-добре оставащата му инерция,която всеки пътуващ често знае колко е важна при ускорението! Никой не псува!!! И неприсвятква!!! Дисциплина, Уважение.
    Има и друго. В нормалният свят при нормалните им пътища,скорост под 90 км/ч не съществува!
    Тази нощ при слаб трафик се прибирам карам нормално при това почти никакво движение 110-120 км/ч. Път широк/Пазарджик-Пловдив/,настилка сносна за БГ. Виждам далеч напред габарити в същото време отпред някакъв "слепец" на дълги ми "вади очите" и просто усещам как зверски бързо се "приближават" габаритите! Хубаво,че е широк пътя та се промуших/разбира се успях и доста да понамаля/ между "дългите"/този беше толкова сляп,че въобще не ги изключи/ и "габаритите",които се оказаха 15 год. "Сивик" с 18 год. шофьор,който се любуваше на гаджето си с 30-40 км/ч. Та пак ДИСЦИПЛИНА и УВАЖЕНИЕ. В случая моята скорост се оказа висока,когато "споделяш",пътната отсечка с талибани/или поне по възпитание близки до тях/.
    Та аз съм За камерите и то по-начесто,разбира се с определен толеранс към нарушенията,избягване колкото се може в по-голям процент на човешкия фактор в контрола,докато този същия не докаже,че вече е достатъчно интелигентен,за да я върши тази работа.Според мен всички полицаи трябва да са с Висше образование: от сержанта до генерала,с необходимия умствен,интелектуален и физически капацитет съчетани с оптимални телесни габарити!
    И другото важно нещо: за да получиш,трябва и да дадеш! Непрекъснато от нас се иска да сме внимателни,да спазваме правила и норми,да си плащаме данъците/ако имаме и повечко глоби направо ставаме любимци/. Да караме по-нови коли,ако може и т.н. , а отсреща никой не дава! За да дадем и ние отдавна трябваше да получим: перфектни първокласни и второкласни пътища,с перфектна сигнализация/на новия разклон на "Тракия" за Стара Загора: на табелата пише Стара Загора 35 км, а те са 23 км/ и маркировка,и обосновано поставени знаци за ограничение на скоростта,а не преди всяка горска пътека да има 40! Неправилно движещи се пешеходци,трактори,каруци и всякакви малоумни твари да си понасят също последствията,защото и ти си крив,че караш със 120-130 км/ч по първокласния път,ама и/да бъда културен/ рома с каруцата к`во пра`и там?! Полицаите като обявят "акция светлина" да не се движат с един изгорял буркан и един изгорял фар,да карат с колани защото с гаранция не са безсмъртни и да не се шляят по пътищата с 50 км/ч,докато се чудят зад коя къпина,под кой орех ще намерят по-дебела сянка! Размотаването им по магистралите въобще не го обсъждаме!
    Като стане това,че и други работи тогава според мен могат "да ни подгонят" по-твърдо!
    ПП Полицаите да гледат по-често да се подновяват маркировките по лежащите им "колеги",че си изпоразбихме амортисьорите. И шефовете им: дайте "Астрите" с климатиците на патрулите,а не си развозвайте задниците типично по комунистически с тях,хората по цял ден са по пътищата! Нека се охлаждат чат пат в жегите!
    На тези от ДАИ или там както им беше новото име,да им се забрани докато не си направят бази,да се вясват по пътищата! Не можеш да спираш 30-40 тонни камиони където свариш! По нормалния свят се правят широки отбивки с необходимото оборудване, пътния участък преди отбивката се забранява за движение на МПС с тегло над 3,5 тона,със задължителни знаци за отклонение в дясно тежките бусове и камиони се прекарват през отбивката,там хората от съответната служба преценят кой да спрат,а всички останали се връщат пак на пътя или магистралата- чисто и просто с минимално пречкане и рискове!
    Към "неделните" шофьори: не свиркайте и не се пречкайте на редовно пътуващите по извънградските трасета. Повярвайте- те са много по-добри шофьори от вас на такива пътни участъци,обикновено имат работа и не са длъжни да се съобразяват с вашето темпо тип "излет",както и вие с тях. Като ви настига умело промушваща се в трафика кола, бус и др. такива правете път, ако можете, така пътя минава по-леко и безопасно! Такива хора обикновено имат перфектна преценка за понятията път,скорост,инерция,ускорение,автомобил,разстояние. Така че понятието за някои "агресивност на пътя",за други е нормално шофиране!

    Коментиран от #84

  • 83 alta_ro

    14 0 Отговор
    Един път завинаги трябва да излезе от правилника понятието "несъобразена скорост" и мигача да стане задължителен!!! Много е лесно с първото да си "измиеш ръцете", а с второто "задния и без вина да е виновен"
    Извинявам се за правописните грешки,но бързах!
  • 84 мимо

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "alta_ro":

    Браво, колега! Ако поне 30% от шофьорите разсъждаваха като тебе катастрофите щеше да са наполовина по-малко! Лошото е , че в България е общоприето, че "смотаняците" и "тъпаците" спазват някакви елементарни правила за движение! Истинския мъжкар никога не спазва каквито и да било порядки, на него всички са му криви- като започнеш от държавата, президента, министър-председателя, кмета, полицая, лекаря... и тъй нататък, но дума не може да става, че той има вина за нещо! Ама...прост народ - слаба държава! Това е горчивата истина.