Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 17:00 29 342 40

Чопър, пистов или какъв байк да изберем?

  • мотоциклети

Краят на мотоциклетния сезон наближава, но запознатите с темата знаят, че именно сега е момента за смяна на байка или закупуването на нов. Какъв тип мотоциклет обаче да изберем. У нас изборът съвсем не е лош, просто всеки трябва да избере за себе си байк от коя категория му пасва най-добре.

Сега сме подбрали пет, примерни предложения на двуколесни от популярни сегменти, като в тази любопитна компилация има и едно четириколесно ATV. Освен него сме включили пистарка, чопър, скутер и дори ретро мотопед. С други думи сме се опитали да дадем идея за байк на хората с различни вкусове и предпочитания.

Започваме с привличане на вниманието на хардкор феновете на мотоциклетите или на тези, които се наричат рокери. Въпросният поръчков байк разполага с класически V-образен двуцилиндров двигател, огромна предна вилка и много хром. Повече за това поръчково изпълнение можете да видите тук.

 


Една голяма част от феновете на мотоциклети обаче не си падат по бавно оборотни Harley-Davidson-и. Това са т.нар. рейсъри, които изпитват удоволствие от бързи пистови мотоциклети като това Suzuki Gsxr, например. Подобни мотоциклети обаче са предназначени за хора с голям опит при двуколесните.

 


Ретро ценителите няма как да не обърнат внимание на добре запазените стари мотори и мотопеди. От тях решихме да ви покажем този Балкан 50, който днес е истинска класика, а на времето, през периода 1958-1975 година, се правеше в българския завод край Ловеч.

 


За тези, които харесват мотоциклетите, но се чувстват по-сигурни на четири колела са предназначени добре познатите ни ATV-та. Абревиатурата се "разшифрова" като all terrain vehicle, което на практика е абсолютно вярно. С ATV можеш да преминеш почти навсякъде. Изборът ни падна върху ето това Kawasaki.

 


Най-рационалното двуколесно обаче си остава т.нар. скутер. Този вид мотоциклети е широко разпространен в Европа, а у нас набира все повече популярност. С кубатура до 50 кубика дори не е нужна специална книжка за мотоциклет. Тази Honda, например е идеалното градско превозно средство - стилно, икономично и шик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 adidasa

    1 0 Отговор
    а каде са кросовите и едуро мооторите?

    Коментиран от #2

  • 2 Стар Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "adidasa":

    Аз съм по тях, а ги няма в темата. Иначе човек , ако има пара, би си купил и карал всичките типове/видове мотори.
  • 3 Боби

    1 0 Отговор
    Да не говорим за супер мото, една страхотна машина за града и извън него :)
  • 4 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    А къде ги бандитите, бре!!!
  • 5 Кофти

    1 1 Отговор
    Оливате се с обяви :/ Вместо да пълните сайта с новини за автомобили, вие публикувате подобни "статии"
  • 6 hhhhh

    0 0 Отговор
    a mi mz etz ij i velikia CZ 350
  • 7 Цветан Цветанов

    0 0 Отговор
    Не съм съгласен, че не са описани различни "-" и "+" , но нека всеки ги прецени за себе си. Хубаво щеше да е да има и представители на Ендуро, Крос и СуперМото.
  • 8 Батман

    0 0 Отговор
    Пфффф ''великия CZ 350'' стегни се малко ве коменрат ''hhhhh'' :D
  • 9 adidasa

    0 0 Отговор
    И аз съм запален по ендуро,крос,супер-мото наистина щеше да е хубаво да видим нещо като ХР или ДРЗ-Е за едуро ЦРФ,РМЗ и КФХ за крос или ДРЗ-СМ или нещо подобно за супер мото
  • 10 ATV-to

    0 0 Отговор
    ATV
  • 11 adidasa

    0 0 Отговор
    упс КХФ моя грешка
  • 12 илко илкомотор

    1 0 Отговор
    само ЕНДУРО !!!
  • 13 диан

    2 1 Отговор
    крос и ендуро карат малко хора
    а дори и да са много са в гората и никои не ги вижда
    а другите може да са малко но са навсякъде
    ибора на мотоциклет зависи от възраста
    но безспорно скутера е наи ефективен
  • 14 1234

    2 1 Отговор
    Най добрият мотор е с четери колелета и таван.

    -0 +1234
  • 15 Кирилизатора

    6 1 Отговор
    Ендуро или кроса е истината!
  • 16 Lexx

    1 1 Отговор
    ...По-сигурни на 4 колела... Ако решиш да даваш поевче газ със атв ,е по опасно от всички други мотори ,само не е по -опасно от пистов мотор....
  • 17 Борис Георгиев

    1 0 Отговор
    последното май не е Хонда ами някаква китайска имитация ...
  • 18 TheRider

    1 0 Отговор
    Не виждам ендуро нито крос, нито супермото, нито крузърите... оправете си тема и помогнете като хората на бъдещите мотористи..!
  • 19 "моториста"

    0 2 Отговор
    най-голяма тръпка според мен дава пистовия мотор, ендурото е за някой пътешественик -няма голяма полза от него, кросарките и супермото не са зле , обаче чопърите са най -зле, чесно казано не бих се качил на такъв мотор даже и Харли да е, да не говорим за недоразумения като Голдуинг и тем подобни
  • 20 Антонио Стойков

    0 0 Отговор
    SUPERMOTO!
  • 21 adidasa

    0 0 Отговор
    да така е едрурото е за пътешествия но някои ги използват и за оф-роуд но е доста приятно като тръгнеш по някои черен път да е дълъг и не много труден става доста хубаво караш си наслаждаваш се на гледката и повече няма какво да си говорим но не да отидеш до нивата с него :D говоря на някое красиво място
  • 22 gost

    1 0 Отговор
    Това статия ли трябва да е!?! Абсолютно безсмислен материал. Просто правите допълнителна реклама на 5 обяви.
    Сигурен съм, че дори и вие знаете и за други типове мотоциклети, като стрийтфайтърите, супер-мото, макси скутери, туръри, ендуро и пр. Нямаше да е зле да ги включите и тях в "изчерпателния" си материал относно избора ни за следващия сезон.
  • 23 Xj600

    0 0 Отговор
    Пистов...
  • 24 Име:

    0 0 Отговор
    За всеки влак си има пътници. Мойте любими : 1во чопър, крос/ендуро, cafe racer, пистов и накрая скутер. ATV не е същото изживяване.
  • 25 кик

    0 0 Отговор
    да изберем някой терминал и сбогом боколандия
  • 26 Дядо поп

    0 1 Отговор
    Единствените истински мотоциклети според мен това са чопърите.Но не онези непрактични изгъзици произведени от Пол старши и компания а обикновените.Това е мотоциклет с който можеш да пътуваш до хоризонта без да те заболи кръст и г.з.Перфектен звук и добра визия.Перфектна стойка на мотоциклетиста и т.н. За съжаление са доста по скъпи от останалите категории. Но се намират и по евтини японски аналози които също не са лоши. Да речем Хонда Шадоу е добра машинка.Иначе за разнообразие бих си купил и един ПВЦ мотор за неделните дни да повдигна малко адреналина.

    Коментиран от #39

  • 27 Венцислав Узунов

    1 0 Отговор
    SUPERMOTO е истината,рано или късно ще разберете ,че е най-доброто за условията в нашата мила родина ^_^

    http://www.youtube.com/watch?v=e7DnUHi6jcY&feature=g-user-u
  • 28 wagenwerks

    1 0 Отговор
    Крос и пистов
  • 29 redialx

    1 0 Отговор
    абе, хора този скутер на снимката не e Honda Joker/Shadow, а китайска реплика Sweet Dreams xD
  • 30 само на задна

    1 0 Отговор
    Мотора си е мотор важното е до колко си му пристрастен !
    - Мотоциклетът не за хора, които наблягат на удобството и сигурността. Ако не сте поне малко авантюрист, ако не обичате вятърът да вее косата ви и не ви привлича несравнимото с нищо друго чувство за свобода, то тогава никога не се качвайте на мотор.
  • 31 Deathless

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че пистови мотори не се карат по улиците в града или извън града, а само на писта, защото нямат мигачи и фар, нямат ел. стартер, гумите са изцяло гладки и т.н. Мотори, които приличат на пистови, серийно производство те са СПОРТНИ, НЕ ПИСТОВИ!!!
  • 32 млад

    1 0 Отговор
    Няма значение колко бърэ мотор караш,нито колко струва и как иэглежда,важното е да яздиш ватъра.Мотора е свобода.
  • 33 miro

    0 0 Отговор
    az si haresvam 4opyra no ne moga da si pozvolq zatova samo komentiram
  • 34 Pesho

    1 0 Отговор
    Krosov motor ...... !!
  • 35 Bobi

    0 0 Отговор
    С две ръце подкрепям коментар # 32 на "Млад" и бих допълнил: Важното е ти да си го харесваш мотора и да ти доставя удоволствие, "яздейки" вятъра и покорявайки различните шосета! ;)

    На 11.09. тази година изкарах курсовете за "А" категория на една 125 кубикова Honda. Води се ендуро (мисля XR беше модела, 2005 г.) - доволно моторче. Тази Събота карах 150 кубиково ATV, както и 80 кубиков скутер. Усещането с всяко едно от тези превозни средства е различно и уникално, само по себе си! :) И да, струва ми се, че с ATV e по-лесно човек да се катурне при голяма скорост и в стремеж да заобиколи дупка или някакво друго препядствие. И все пак много ми хареса да съм на него, ама и скутерчето не добре.

    Ходих преди няколко седмици и на OFF-Road състезанието в с. Златна Панега - уверям ви и това с джиповете си е голяма зарибявка, но си изисква много средства!

    Ходих и на летището в Граф Игнатиево и след като седнах в МиГ-29 ми се прииска да съм пилот и да го управлявам с 1000 км/ч. или дори с близка до максималната му от 2450 км/ч.!

    Така или иначе, скоростта, удоволствието и усещането от карането на една от по-горе изброените машини ме привлича супер много!!! И тъй като едва ли някога бих могъл да бъда пилот или да скоча от ръба на Космоса, за мен най-подходяшия на този етап избор за мотор е Street. Много ми харесва Yamaha YBR 250 и като за първи мотор смятам ще е доста подходящ. :)

    Бъдете живи и здрави всички и се наслаждавайте на приятните емоции! Нека бъдем разумни и толерантни към всеки участник в движението (колоездач, моторист, пешеходец, шофьор).

    Enjoy the Ride, приятели! :)
  • 36 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    пистов
  • 37 чарли шийн

    0 1 Отговор
    истаната е че ако жевееш в някой от по големите градове в България -пистовия мотор е отговота - имам предвид повече асвалт, и и си първи на светофара винаги, може и със скутер, обаче се губи тръпката от погледа на мадамите които си седят в малките колички и се подмокрят от вида на мъж в байкъски косюм и хубав мотор, и постоянно бройкат , да сте двама трима и да маправите някой стънт пред всички , тва за мен е тръпката..вески мотор си има чар ,ама как чопърети ,няма трупка в тях , освен ако не си ЗЗ то и не си се изпикал на якето , благодаря
  • 38 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Пистарките са хубаво нещо ,но лошото е ,че с тях прекалено много млади хора си налепиха фотографиите по електрическите стълбове.Тези мотоциклети не са за всеки новоизлюпил се г.мнар да се качи и да се прави на Роси.Жалко е ,че голяма част от родните ни мотоциклетисти нямат нито нужните умения на волана нито необходимата култура за да управляяват тези мотоциклети.Според мен трябва да се въведе закон който да разрешава на малди водачи да се качват на мотоциклети над 600куб. едва след като натрупат 10г стаж на кормилото.
  • 39 Раден Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дядо поп":

    Чопърите са за гъзарлък. По-скоро лъскави и красиви от колкото удобни с добра возия. За пътуване до хоризонта без болки в кръст и г*з са туристическите мотори от типа на Suzuku V-Strom, Yamaha TDM или Honda Varadero.
  • 40 само на задна

    1 0 Отговор
    Ако аз напиша ,че ми харесва еди какъв си тип мотор
    и за мен той е най-доброто няма как да ви го докажа
    и да ви накарам да го харесате и вие и всички останали ,
    същото е и с музиката просто според мен тези неща ни дават
    това от което имаме нужда и винаги водят до едно и СЪЩО различни
    или не те ни дават свобода карат ни да се чувстваме добре ,
    да обичаме и да продължаваме да го правим без значение другите !
    Единствения съвет който бих се радвал ВСИЧКИ да ме послушат и разберат
    е да се пазят и всички други участници в движението имате си глави на
    раменете не се правете на майстори където не трябва има си места
    и време за това дори и в града по светофарите :P ,вие може да сте
    много добри шофьори но не знаете този отсреща какъв е затова умната