24 Януари, 2013 10:51 69 158 48

Мечтата на щатския тираджия

  • камион-
  • тоутърхоум-
  • тираджия

Когато американският тираджия се пенсионира, а любовта към пътешествията и мощния камион остане в сърцето му, той си купува тежък влекач втора ръка, плаща за преработката му и става собственик на возило с името тоутърхоум (toterhome). Тези транспортни средства са характерни за Щатите и се различават от познатите кемпери по това, че са построени на базата на тежкотоварен автомобил вместо на миниван или малък автобус.



Тоутърхоумът съчетава предимствата на влекача с комфорта на къща със съвсем прилична квадратура. При правилен подход към конструкцията такова возило е много по-евтино и удобно от кемпер или RV (Recreational Vehicle). Почитатели на тази концепция са не само бивши тираджии, а и представители на всякакви социални кръгове като се започне с учители и се стигне до военни от запаса и държавни служители. Единственото условие е да имат книжка със съответната категория.

Има американци, които прекарват целия си живот на колела. Повечето от тях се отвращават от идеята да платят стотици хиляди долари, за да се сврат в някой тесен апартамент в големия град. Голяма част работят по интернет и живеят където ги отведе пътят. Достатъчни са им няколко дни, за да сменят заснеженото Колорадо със слънчева Флорида.



Съществуват най-общо два типа тоутърхоум. В първия случай стандартният влекач се надстройва със спален модул зад шофьорската кабина. Той се обшива с аеродинамични панели за максимално добра обтекаемост, монтират се допълнителни контейнери и прицепен механизъм, за който се закача жилищният модул.



Във втория вариант камионът се подлага на генерална реконструкция и се превръща в пълноценна къща на колела. Към него може да се прикачи допълнително ремарке. Подобни тоутърхоумове са много популярни сред състезателните отбори, които използват прицепа за гараж и сервиз.

Ако се съди по отзивите, собствениците на жилищни камиони предпочитат влекачите на Volvo, които са смятани за най-комфортни за водача. Разбира се, има и много почитатели на класическите американски тирове.



За около $25 000 може да се купи камион на около 500 000 мили (около 800 000 км), които са изчерпали едва половината от ресурса на машината. При среден пробег от 25 000 мили (40 000 км) влекачът преспокойно може да надживее собственика.



Купувачите с по-скромни възможности се спират на камион със средна товароносимост без спален модул, който е много по-евтин. Такива автомобили са подходящи и за водачи, които нямат желание да се разправят с механична скоростна кутия. Американските камиони от среден клас се оборудват най-вече с автоматични трансмисии. Доработката може да се поръча на специализирана фирма или да се извърши със собствени сили.



Интересна роля в американския живот на колела играе европейското микроавтомобилче Smart. То е толкова компактно, че с лекота се побира зад кабината на влекача. Това го прави изключително удобно при дълги пътешествия, тъй като камионът не може да се кара навсякъде. В Ню Йорк, например, тежкотоварни автомобили не могат да се паркират по улиците и имат позволение за движение само по определени пътища. Ето защо собственикът на тоутърхоум спира на специално предвидени паркинги, качва се на Smart-а и обикаля където му скимне.



За паркирането на европейското джудже върху рамата на влекача съществуват специално предвидени механизми и рампи с лебедка.



Освен Smart-ове някои собственици превозват по същия начин тежките си мотоциклети, скутери, колички за голф и дори малки всъдеходи.



В такъв случай междуосието на влекача трябва да бъде по-дълго.

Ако към композицията се прикачи и ремарке с лодка, се получават истински автовлакове.



Съществуват и по-оригинални методи за превоз, но те са подходящи само за Smart.



Платформа зад жилищния модул.



Двуетажен гараж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти

    1 7 Отговор
    На кой му пука за щатския тираджия??? Автосалона в Детройт си мина и замина, а вие една новина като хората не публикувахте.... :(
  • 2 VwManiac

    7 1 Отговор
    Супер статия! Браво
  • 3 natürlich

    6 1 Отговор
    Завиждам им съвсем искрено.
  • 4 Симеон Тасев

    1 4 Отговор
  • 5 капитен

    1 2 Отговор
    А мечтата на българският тираджия е да не умре от глад след като се пенсионира.
  • 6 Бързия

    1 1 Отговор
    Да му имам аз мечтите на американския тираджия ! PS : На една от снимките е попаднал даже и руският мотоциклет-легенда Урал.
  • 7 ХХХ

    1 0 Отговор
    Страхотна статия! И картинките са много яки! :) Евала им на тези хора, че могат доволно да изживеят старините си! :))
  • 8 :D :D :D :D

    1 0 Отговор
    Вече нее модерно отзад или от пред на кемпрера са си държиш колелото , модерно е да си държиш смарта :D :D :D (19-та снимка)
  • 9 1234

    6 1 Отговор
    Така ще е докато ги търпим да се правят господари в целия свят. Ще карат коли които харчат 50 на сто. А ние ще зареждаме по 5лв.

    Коментиран от #10

  • 10 Бързия

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Ти какво предлагаш ? Да ги нападнем ли ?
  • 11 Иво

    1 1 Отговор
    До коментар #9
    Ето един виц за такива като теб:
    Срещат се двама и единия вика:Абе знаеш ли, че Петров е измислил лекарство против рак.
    Другият отговаря:Ба!Аз съм е..л сестра му, а той щи ми измисля лекарство!

    Коментиран от #12

  • 12 оптимис

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Точно и на място.Браво..........
  • 13 1234

    1 0 Отговор
    Да ги нападнем е малко трудно защото вече сме г-н никой. Но да им покажем един среден пръст в неделя е добре. Иначе ще има кучетата си лаят кервана си върви а ние ще си гледаме картинките. А до новите поамериканчени българи те са 15 процента и винаги ще ги има.

    Коментиран от #15

  • 14 ХХЛ

    1 0 Отговор
    И в България има хора ,който желаят да си направят подобни
    тунинги но закона създаден от политици
    не позволява никакви доработки ,промяна наконструкция
    и т.н.т.затова ще си тънем в мизерия и ще коментираме
    свободните хора.

    Коментиран от #25

  • 15 Бързия

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Вярно е брато но то ако ставаше само със среден пръст...
  • 16 rumen

    1 2 Отговор
    bravo za pogovorkata.vinagi ima zavisnici,da se digne toi da vidi kak se izkarvat pari v druga dargava, a ne da krade tuk i da opluva tezi koito sa si izkarali parite s golqmo ba4kane.A 6to se otnasq za kamionite varhovni sa golqm kef e da go kara6
  • 17 1234

    5 1 Отговор
    Искам да кажа че за да караш такава каравана друг трябва да гладува и да търпи лишения. Не е възможно всички да караме такива каравани. Чакам момента когато Китай ще си поиска външния дълг. За да разберете че всичко е един балон.

    Коментиран от #20

  • 18 пенсионерска дрийм

    1 0 Отговор
    Пенсеонират се хората и тръгват да обикалят страната, колко романтично. Взимат си големите пенсии и се радват на живота на колела. Познавам и пенсионери от западна европа, прекарват по голямата част от времето си в България. Мъжът пенсионер, бивш ел.техник, жената, българка цял живот домакиня. Мъжът взима 1600 евро пенсия всеки месец и в България са, като царе, много им е хубаво.
  • 19 Някои

    1 4 Отговор
    Заради такива като теб сме на този хал, цял ден седи пред компа и плюе против хората, а работа и за 5ст. не е свършил и после реве че нямал, ами няма и да имаш

    Коментиран от #26

  • 20 Някои

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "1234":

    долното се отнася за теб
  • 21 rus...

    1 1 Отговор
    евала
  • 22 1234

    1 1 Отговор
    Голями капиталисти голями мазохисти по тези форуми. На един мазохист най бързо му почернява задника.
  • 23 Филип

    1 3 Отговор
    Маниашки са. VIVA USA !
  • 24 waza

    1 0 Отговор
    Дано имам късмета да си взема един такъв.
  • 25 Лада

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ХХЛ":

    Точно така си е...
  • 26 D0kT0pA

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Някои":

    Само да ти кажа че заради такива които отиват на работа и не ги интересува какво ще направят през работното им време защото на края на месеца ще си вземат заплатата независимо от резултата сме на това дередже! Докато не промият комунистическата нагласа на населението което в момента дърпа конците в тая държава няма да сме на друго дередже... Американците ако искат и тирове харчещи 200 на сто ще карат. Не гледайте те какво карат ами гледайте в България какво карат управляващите и кой им плаща... Вместо да гледаме как да осигорим на нашите пенсионери да могат да си позволят ако ще и кемпер тук мислите кой какво и защо...
  • 27 заза

    1 1 Отговор
    Е нема такава гъзария,тия хора знаят защо са живи!
  • 28 Смешника

    1 1 Отговор
    Ей, това е свободата да си жив!!! Ние тука сме живи трупове.

    Коментиран от #29

  • 29 Dani

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Смешника":

    Прав си!
    Трябва да се примирим с факта , че живеем в СКАПАНА "държава" .
  • 30 иво бест

    1 0 Отговор
    в момента литър бензин в америка е под 90 стотинки
  • 31 ivo

    1 0 Отговор
    В Чикаго в момента е около 1.3лв за литър бензин. Дизела е 1.45лв/л.
  • 32 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Това нещо го видях за първи път в Унгария!Стоях пред едно такова
    творение и се възхищавах!......За момент се върнах години назад,
    когато се проведе ФОРМУЛА 1 за първи път в социалистическа страна и това бе УНГАРИЯ !........Стояхме на една тераса на ШКАЛА и пиехме бира.В един момент започнаха да минават тирове с надписи на известните автомобилни концерни!Беше
    впечатляващо!Атила ми каза.....дано това се случи и в БЪЛГАРИЯ!
  • 33 Коци

    1 0 Отговор
    Не само тяхна мечта.И аз имам такава,голяма мечта.
  • 34 Стар Българин

    0 0 Отговор
    Не само на щатския.
  • 35 ььь

    1 0 Отговор
    Абе какви песионери са ви подгонили...
    Тези камиони-къщи си ги карат и съвсем нормални хора на средна възраст, които просто не обичат да седят на едно място.
  • 36 влади

    1 1 Отговор
    Много от снимките са от авто-изложби,разровете се в нета и ще видите.Други са реклами на тюнинг атилиета-така че наистина това е мечта на американският тираджия.Прекалено малко хора си го позволяват този лукс-защото наистина е лукс даже в САЩ.
  • 37 тодор сетов

    1 0 Отговор
    В Австралия ги ползват за развозване на туристи-а самите камйони са много малко,рятко ще видиш такъв. Това е прищявка на богатите-както яхти,хеликоптери,самолети и други скъпи играчки.Не си мислете че обикновен човек може да си го позволи--още повече тираджия.
  • 38 кик

    1 0 Отговор
    дянко виж пенсионерте там как живеят
  • 39 каубой

    1 0 Отговор
    Доколкото ми е известно един тираджия в Щатите взима средно по 5-6 бона на месец, цял ден живее в камиона. Да кажем, че има семейство и къща, жена, деца и т.н. Пенсионирва се и таман е изплатил къщата, децата учат или работят. Продава къщата и си купува къща на колела, взима бабата и си гледат кефа.
  • 40 фбмр

    1 0 Отговор
    А на българските шофьори на камиони, като се пенсионират им подаряват по една камионска гума, за да имат какво да опикават
  • 41 Дядо поп

    1 0 Отговор
    А българския пенсионер таман се пенсионира и вземе та умре.
  • 42 america

    1 0 Отговор
    по времето на бай тошо карахме доработени москвичи с ремарке покрито с найлон,а хората си правят густото.Да изритаме червената утайка веднъж за винаги и един ден внуците ни ще живеят като бели хора
  • 43 kkk

    0 1 Отговор
    Това което се вижда на тези снимки е резултат от системното ограбване на една част от света от страна на американците. Такива грандомански изцепки има само в САЩ,какато виждате. Не е много трудно ,след като десетилетия си грабил и влачил всичко в държавата си. На човек му е нужно много по-малко да е щастлив,но промитите им мозъци не го разбират и те искат да консумират все повече и повече. Всяка империя има възход и падение.
  • 44 Незабравящ

    1 1 Отговор
    Това което се вижда на тези снимки е резултат от упорита работа и заслужена пенсия след тази работа. Промитите червени мозъци на които им се привиждат експлоататори и които за 45 години откъснаха България от реалния сват и ние безвъзвратно загубихме нормалната икономическа логика и меслене. Тези хора на снимките са най-обикновени хора предимно шофьори които могат да си позволят идеален живот като пенсионери за разлика от нашите мизерстващи пенсионери от същите професии. Защо не попитате червените сатрапи къде е пенсионния фонд по времето на комунизма и защо не са се събирали пари в такъв фонд, а в общия казан от който само червената аристокрация си взимаше колкото си иска?
  • 45 кик

    1 0 Отговор
    дянко сащ имат най-големия дълг който е около 100 трилиона$ ина4е казано цифром 100 000 000 000 0 00 $ и пак пенсиите им живеят като нашите псевдо олигарси ...но в сащ нямат геноцид
  • 46 ГГС

    0 0 Отговор
    Интересно защо нито един друг пенсионер по света не може да си позволи такива старини? Немците да не би да работят по-малко или по-неупорито? Незабравящ - какво не си забравил? Не бъдете като коне с капаци.
  • 47 апокалипсис сега

    0 0 Отговор
    До Незабравящия- А ве -нали от 23 години по американския модел се развиваме- нема вече червени. ТИ нали работиш упорито? Аиде ,че те видим ква пенсия ще вземеш и за кво щи стига. Умален модел даже няма да можеш да имаш. Че работят ,работят ,ама колко войни са направили американците ,за да могат да имат най-евтиния петрол и бензин съответно,а? Колко хора са избили войниците им ? Има само една държава която е водила над 10 войни и нито един път не е била нападана или заплашвана-америка. Ако то си едни обикновен човек в една арабска държава и американските самолети пуснат една бомбичка и убие семейството ти -без да си терорист или какъвто и да било друг- все си мисля ,че по друг начин ще мислиш
  • 48 dedo pop

    0 0 Отговор
    dedo pop znae kakvi kamioni da kara a za remarkateta,prizepi i karavani zaka4eni za tqx ne berete grija tozi usa-vleka4 darpa vsi4ko daje i fidosofa 6te otnese kato lovnata drujinka ot mokre6:)