Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 11:46 5 804 10

FIAT Panda подобри рекорд на Range Rover

  • fiat-
  • panda-
  • 4x4-
  • range rover-
  • land rover

Британците Филип Янг и Пол Брейс се върнаха в Лондон от Кейптаун и подобриха два световни рекорда: за пътуване с кола от Южна Африка до Великобритания и за най-бързо преодоляване на разстоянието от Лондон до Кейптаун и обратно.

Още по-интересното е, че Янг и Брейс сториха това не с какво да е превозно средство, а с FIAT Panda 4х4. Именно с малката италианска кола те изминаха разстояние от 16 500 километра за 10 дни, 13 часа и 30 минути.

В името на рекорда двамата британци рискуват доста, като прекосяват сухопътната граница между Египет и Судан, където е известно, че вероятността от терористични нападения не е никак малка.

Специално за пътуването малката Panda получава някои модификации, най-основната от които е монтирането на допълнителен резервоар за гориво. Колата е снабдена още с допълнителна подкартерна защита, друга предна броня и още куп по-дребни детайли.

Любопитното е, че британците са били задължени да спазват правилата за движение по пътищата, които са различни за отделните държави. Ако бяха нарушили някое от тях и бяха хванати от полицията, рекордите им нямаше да бъдат зачетени.

Янг, Брейс и тяхната Panda 4х4 подобряват постижението на друг британец - Джон Хемсли. През 1983 Хемсли и неговият Range Rover V8 минават двупосочно отсечката Лондон - Кейптаун за 14 дни, 19 часа и 26 минути.

Най-доброто време, постигнато с кола за пътуване от Великобритания до Южна Африка, пък принадлежеше на други трима англичани. През 2010 г., управлявайки дизелов Land Rover, те преодоляват дистанцията за 11 дни, 14 часа и 11 минути.

Сега и двата рекорда принадлежат на Янг, Брейс и тяхната Panda 4х4.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Форца

    2 0 Отговор
    Италианското винаги е на мода бе, ейййй
  • 2 Масимо

    2 0 Отговор
    Съвременните Фиати--са триста пъти по добри и като салон и като двигател сравнени със прехвалените немски файтони...
  • 3 Алфа

    2 0 Отговор
    Фиат Панда предишният модел е произвеждана 22 /ДВАДЕСЕТ И ДВЕ ГОДИНИ/ и сега модела 4х4 си държи цената.Четвърта италианска кола карам и особено Алфа 164 която беше безотказна в продължение на 12 години и то втора употреба,ми дава повод да кажа,че превъзхождат немските и френски коли!
  • 4 тадд

    1 2 Отговор
    и на практика какъв е рекорда /еднопосочно/ до Кейптаун ?

    Коментиран от #10

  • 5 искам панда

    1 0 Отговор
    Имаше едно предаване, където сръвняваха панда 4х4, и е по проходима от повечето паркетници
  • 6 Polaris

    1 0 Отговор
    Специално този модел е мн. здрав според TUV.
  • 7 Mustermann

    1 0 Отговор
    Специално тоя модел има проблеми с предното окачване. Иначе като цяло колицата е ОК.
  • 8 Ts@r

    1 0 Отговор
    Въпреки че сега съм с Mercedes, преди него съм имал само италиански коли (Alfa Romeo 166 3.0, Fiat Brava 1.6, Lancia Thema 2.0) и съм страшно доволен от тях. И ето че малкия смел италианец отново доказва себе си като побеждава два огромни мощни Land Rover-a.
  • 9 евалата

    1 0 Отговор
    Който не е имал читава италианка, той не знае. Който е смотаняк и си е избрал нещо на 1 милион километра без поддръжка и после е имал само проблеми, той сам си е виновен и това не му дава право да плюе по италианските автомобили. В моето семейство са 5 в момента, лоша дума не мога да кажа.
  • 10 Виктор Бенов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "тадд":

    Чети бе пич там пише и обратно