Last news in Fakti

25 Април, 2013 12:10 21 020 8

Peugeot 208 T16 вдига 100 км/ч за 1.8 сек.

  • peugeot-
  • 208 t16

Peugeot публикува техническите характеристики на специалния 208 T16, с който ще участва в тазгодишното издание на легендарното състезание "Пайкс Пийк" в Щатите. Колата ще управлява Себастиан Льоб, а самата "Гонка към облаците" ще се състои на 30 юни.



208 T16 има централно разположен V6 с два турбокомпресора, използван в състезателното Peugeot 908. Двигателят развива по-висока мощност от агрегатите, използвани във Формула 1 - 875 к.с. Теглото на автомобила също е 875 кг, което означава съотношение между масата и мощността 1:1.



От 908 са заимствани също окачването, спирачките и някои аеродинамични елементи като въздухозаборника и двуметровото антикрило. Французите се хвалят, че разпределението на теглото по тръбната рама на колата е оптимизирано за идеална управляемост.



Peugeot 208 T16 Pikes Peak ускорява от място до 100 км/ч за 1.8, до 200 за 4.8, а до максималните 240 км/ - за 7 секунди. Заслуга за впечатляващите показатели има не само гигантската мощност, а и системата за задвижване на четирите колела. Това ще бъде най-мощният автомобил, който Себастиан Льоб някога е управлявал.



Peugeot ще се състезава в клас Unlimited. Участниците в тази категория имат най-голям шанс за победа в общото класиране. Автомобилите, подготвени за "Пайкс Пийк", трябва да имат възможно най-много конски сили, тъй като планината в Колорадо поставя уникални технически задачи. С увеличаването на надморската височина въздухът се разрежда и мотори започват да губят мощност.



"Атмосферните двигатели губят по 1 к.с. на всеки 100 метра изкачване", обяснява спортният директор на Peugeot Бруно Фамин. "Ако пресметнем, че състезанието започва на надморска височина 2 865 м и завършва на 4 301 м, инженерите се оказват изправени пред изключително сложен проблем. Някои коли се лишават от 30% от потенциала си още на старта."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име:

    1 1 Отговор
    Мисля че спокойно можем да очакваме нов рекорд на Пайкс Пийк. Рекорда в момента в клас Unlimited мисля че се държи от Suzuki.

    Коментиран от #2

  • 2 Bobi

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Име:":

    Едва ли другите отбори ще бъдат по-малко подготвени , но тук има още един фактор , с име Себастиан Льоб
  • 3 Maurice

    1 1 Отговор
    Скоро гледах разни клипове от това състезание. До колкото разбрах, 2012 са асфалтирали цялото трасе. Преди имаше макадам на места. Рекорда миналата година беше свален. Не знам в кой клас беше, но беше с Хюндай 9:46. С нетърпение ще следя Себ, дали ще успее да слезе под 9:30.
  • 4 Христо Андреев

    1 1 Отговор
    ако тази година Набухиро Монстър Таджима не е с електрокар...
  • 5 триста итридесети

    1 1 Отговор
    незнам другите отбори, ма това ще е снаряд, прави ускорение от ранга на Ф1
  • 6 Iaroslav Stanchev

    1 1 Отговор
    Хехе,че то на Проспийд репликата Ауди С1 дава същите данни бе,а зад това е цял конгломерат от фирми,само толкова ли можаха да сътворят.
  • 7 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 8 Папур Шпеков

    0 0 Отговор
    Кво се кефиш бе Тасев?