Last news in Fakti

25 Юни, 2013 09:15 15 836 10

Старо Volvo с мотор от BMW (+400 к.с.)

  • volvo-
  • 242-
  • bmw-
  • 5er

С риск да обидим доста от феновете на шведската марка, трябва да признаем, че преди да попаднем на този шедьовър, мнението ни за старите коли с марка Volvo беше доста по-различно. Понятията динамика и адреналин не се вписваха по никакъв начин към старите шведски "куфари", което важи с пълна сила и за модела Volvo 242. Сега обаче въпросният екземпляр преобърна представите ни с главата надолу.

Автомобилът е собственост на Патрик Линдгрен, който го купува през септември 2009 година. Тогава колата, която се е появила на бял свят през далечната 1975-а, е била с доста позахабена синя боя, малко ръжда, но в сравнително добро техническо състояние. След сериозната доработка, която собственикът предприема, Volvo-то се превръща от здрав и сигурен седан в уникален спортен автомобил.

Основната промяна е свързана с двигателя, който е сменен. Новият е с индекс M50B25 и е заимстван от BMW 5er, производство през 1992 година. Към него е монтирана нова трансмисия ZF, но силата идва най-вече от високопроизводителното турбо Holset HX40. Според Патрик мощността на автомобила, измерена на колелата, надхвърля 400 к.с. Интериорът е съвсем скромен, като в него са интегрирани спортни седалки и вътрешен ролбар.

Още нещо интересно е, че задният мост е преместен с един инч напред, а подкалниковите арки са разширени. Окачването е занижено, а идеята е доста по-големите BBS джанти да паснат почти плътно в новите извивки на калниците. Предните гуми са с размер 205/40R17, а задните - 245/35R17. Картинката се завършва с подмяна и на съединителя. Новият е Sachs 618.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Христов

    1 7 Отговор
    Не виждам смисъла от целия този цирк, след като може просто да си купи едно добро BMW!!!???

    Коментиран от #5

  • 2 алкап

    3 1 Отговор
    Еми бавариите имат добри и мощни мотори ама много гният. Може би човека не е имал мотор просто а само купе и е намерил баварски мотор на по изгодна цена от волво мотор. АКО Е С ОРИГИНАЛНИЯ ТУРБИНИРАН МОТОР ВОЛВО 2,3ТУРБО 16В. 700+ КОНЯ ЩЕ Е

    Коментиран от #3

  • 3 Стойчо Якимов

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "алкап":

    Гният тия дето са карани по Германията... личи си че си много далеч от BMW.
  • 4 Симеон Тасев

    1 3 Отговор
    хора замислете се доста стари коли гният аз лично имам е34 бмв и също не е цветущо но все пак е старо доста години е минала и няма как да е в топ състояние виждал съм какви ли не изгнили и бмв та и мерцове такаче старите коли като цяло си гният и слаба подръжка и имате предвид че като се кара при мокро време се натрупва кал и мръсотия по калниците и като несе мине на пароструйка си остава и малко или много си оказва влияние след време аз на мойта съм и сменил прагове и други части който бяха дали фира точно заради това защото е карана през всякакво време и небеше много подържана докато сега като я карам почти всеки месец я мия с пароструйка данесе задържа кал дане гние щото все пак е кола и това каква марка е най-малко я пази от ръжда и изгниване

    Коментиран от #6

  • 5 Ричко Тиханчов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Христов":

    недей дава акъл кое си струва и кое не си струва кажи го това на шведите и си обесен това си е типична турбо тухла този който си пада по турбо тухлите може да се разрови в сайта www . turbobricks . com :)
  • 6 comment

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Симеон Тасев":

    аалииииииамасинеграмотеннаправоужаснакартинка

    Коментиран от #7

  • 7 Симеон Тасев

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "comment":

    ТИ СИ ГОСПОДИН ГРАМОТЕН АКО ЩЕ ПИШЕШ НЕЩО ТЕМАТА ПИШИ АКО НЕ ТРАЙ

    Коментиран от #8

  • 8 Heinrich

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Симеон Тасев":

    Тасев,няма проблем,ние сме ти свикнали. Ако те нямаше щеше да е скучно
  • 9 طلا شکوه

    0 1 Отговор
    niama smisal ot tez kone starata mi kola beshe 230 konia i za tova ia prodadah do 100 konia sa za predpochitane
  • 10 Коломан Дремджийски

    0 0 Отговор
    Автора по-добре да пише в някоя кулинарна рубрика!
    Пише статии за коли,пък не е чувал за спортните успехи на Волво 850 -правещо смешни немските машини на собствена територия в немския шампионат...[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xNedsW5TelU[/youtube] макар,че примерите със спортни и състезателни Volvo са наистина хиляди...