Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 11:15 3 204 3

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

  • mini-
  • cooper-
  • countryman-
  • clubman-
  • john cooper works-
  • resolute edition-
  • untold edition-
  • untamed edition
Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година - 1

С настъпването на 2023 година Mini ще отвори една нова страница в своята история като представи новото поколение Cooper и Countryman, а също така ще направи още една крачка към електрификацията, която вече започна. Преди това да се случи, обаче, ние имахме възможността да тестваме последно представените Mini-та и техните специални версии Resolute Edition, Untold Edition и Untamed Edition.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Всичко започна с пристигането на паркинга, където бяха подредени осем различни Mini-та в споменатите вече версии от моделите Cooper S, Cooper Convertible, Countryman и Clubman. Парадът от Mini-та бе изключително интересен, както за нас, които след малко щяхме да седнем зад волана, така и за всички преминаващи, които не пропуснаха да направят по няколко снимки на симпатичните коли.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Първата кола, която тествахме за деня бе Mini Cooper S Resolute Edition. В тази си модификация, компактният и двуврат хечбек може да се похвали с 2.0-литров бензинов двигател под капака, който в диапазона между 4750 и 5500 оборота в минута доставя максималните 178 конски сили, докато въртящият момент от 280 нютон метра се разгръща от 1350 до 4200 оборота в минута. Задвижването е предно, а в комбинация с автоматичната трансмисия с двоен съединител, колата ускорява от 0 до 100км/ч за 6.6 секунди.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

За целите на теста бе избран тесен път с множество завои, които се оказаха перфектното място за този мъник с близо 200 коня под капака. Именно там разбирате защо всички толкова харесват Mini Cooper и как на пръв поглед „дамска кола“, ако изобщо има такова определение, всъщност е доста забавен автомобил за всеки, който желае да покара през уикендите извън града. Разбира се, една идея по-твърдото окачване може да не се хареса на всеки по софийските павета, но това отново е въпрос на личен избор.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Подхващайки темата с избора и модерната напоследък фраза „всеки сам си преценя“, можем да споменем малко повече за това какво точно е специално в най-специалните Mini-та. Както споменахме, ние седнахме зад волана на версията Resolute Edition, която външно се отличава с тъмно зелена боя наречена Cannaught Green, която се използва още в Austin 1100. Тя е комбинирана с тънки ивици по предния капак, бронята и задния капак, както и бронзови елементи като дръжките на вратите, капачката на резервоара, праговете във вътрешната част и други декоративни елементи. Клиентите могат също така да избират между бял и черен цвят за огледалата и тавана, който контрастира идеално със зеленото и златистото. За да е пълна конфигурацията, емблемите, ауспусите и решетките са решени в черен пиано лак, който да подчертае споменатите вече елементи. Черни на цвят са и задните колонки, което в комбинация с тъмните стъкла създава непрекъсната линия в задната част.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Интериорът също е различен и изцяло в стила на Mini, като първото нещо което веднага ви посреща са карираните седалки, които комбинират жълтеникав цвят за плата с черна кожа за страничните опори. Цветовата схема също е препратка към миналото и допълва бронзовите акценти по основната част на таблото. Воланът е трилъчев с кожа напа и малко лого Resolute в долната си част.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Следващата кола, която шофирахме бе по-големият Countryman в изпълнение Untamed Edition. Двигателят отново е същият като при по-малкия Cooper S, като тук той задвижва четирите колела. Разлика между двете коли определено има, както в ускорението, така и при поведението в градски и извънградски условия. Кросоувърът се клати много повече по завоите и е една идея по-муден при ускорение. За сметка на това окачването е много по-меко, а по-високата позиция на седене вероятно ще допадне на повечето хора, които са се насочили към този клас автомобили.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Може би най-отличителни за този модел са 18-цоловите джанти решени в два цвята с интересна тематика, които на пръв поглед напомнят за снежинки. Основният цвят е черен, а част от спиците е оставена в оригиналния си метален завършек, покрит с безцветен лак. Екстериорът е решен в сив цвят с черни елементи като тавана, огледалата, емблемите, лайсните около светлините и други. По продължението на вратите откриваме и малко по-тъмни ленти, отново в сив цвят. Специални за модела са и 3D-принтираните решетки на предните калници с логото Untamed. То може да се срещне и на задните стъкла, отново със стилистично изписан надпис.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Сивите нотки продължават и в интериора и по-конкретно по таблото, корите на вратите и волана в долната част на който срещаме отново логото Untamed. Седалките също са изключително интересни с кожена облицовка в цвят Highland Green със светли акценти по краищата.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Последната кола, която бе предоставена за тест бе Mini Clubman в модификацията John Coopers Work Untold Edition. Тук двигателят отново е двулитров и задвижва четирите колела, но мощността му е увеличена до 306 конски сили, а максималният въртящ момент до 450 нютон метра. За съжаление не успяхме да покараме този автомобил, но пък техническите му характеристики обещават ускорение от 0 до 100км/ч за 4.9 секунди, което е по-бързо от споменатите по-рано коли.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Тук няма как да не споменем отново джантите, които впечатляват, както с дизайн, така и с цветова комбинация. Спиците, които са завъртени по посока на движението са в златист цвят, който контрастира с вътрешната част в черен цвят. Екстериорът комбинира зеления Sage Green цвят със златистите акценти около решетката и надписът на задния капак, но също така разчупва с черен пиано лак за останалите емблеми, елементите около стоповете и фаровете, както и колонките около стъклата. Специфични за модела са и ивиците върху предния капак и тавана, които са специално проектирани за модела и се състоят от фини линии, които според Mini подчертават изящното купе. Тук отново откриваме 3D-принтирани решетки на калниците, подобно на тези при Countryman.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Още при отварянето на вратата колата ви посреща с логото Untold, което се проектира на земята. Тематиката със златистите елементи продължава още по праговете и таблото, където откриваме цвета по елементите около въздуховодите. Седалките отново са кожени с цвят Sage Green, а по таблото откриваме още зелени акценти, преливащи в корите на вратите. Долната част на волана също подсказва за Untold Edition модификацията със стилно изписана буква U.

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

Различните модификации могат да бъдат поръчани при конфигуриране на колите, като добавят между 5 и 8 хиляди лева към стандартните цени на колите, които започват от съответно 51 900 лева за Cooper, 94 950 лева за Clubman John Cooper Works и 68 350 лева за Countryman.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    8 1 Отговор
    така като ги гледам са с размерите на един стандартен голф 3 - нищо мини в тях няма
  • 2 Дачия фен

    6 2 Отговор
    Прилича на спортен модел Трабант 601s.
  • 3 Джаро

    2 6 Отговор
    Караш таралясник, поддържаш БМВ