Last news in Fakti

14 Март, 2023 13:25 59 805 85

Германия създава съюз от седем държави, за да се противопостави на забраната за ДВГ. България не е в групата!

  • германия-
  • ес-
  • двг-
  • съюз
Германия създава съюз от седем държави, за да се противопостави на забраната за ДВГ. България не е в групата! - 1

Както вече знаете, предложението на ЕС иска от производителите на автомобили да намалят емисиите на CO2 от новите автомобили до нула, като това трябва да се случи до 2035 година. Първи на това решение се противопоставиха Германия и Италия, но сега Германия прави съюз със седем европейски държави, които ясно и категорично се противопоставят на забраната за ДВГ.

В стремежа си към опазване на околната среда производителите на автомобили в Европейския съюз (ЕС) вече имат краен срок, който трябва да спазят. До 2035 година всички нови автомобили трябва да имат нулеви емисии на CO2. Не всички членове на ЕС обаче са съгласни с решението. От доклад на Reuters става ясно, че Германия е сформирала съюз с няколко европейски държави, за да се противопостави на споменатата забрана на двигателите с вътрешно горене (ДВГ).

Седемте участващи държави са Чешката република, Словакия, Италия, Полша, Румъния, Унгария и Германия – всички техни транспортни министри наскоро проведоха среща, за да обсъдят какво трябва да се промени в решението на ЕС.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг каза в изявление, че предложението на ЕС трябва да се промени незабавно. Той добави, че подходът изглежда грешен, като посочи, че има "неутрален по отношение на климата начин" за запазване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Новосъздаденият съюз се интересува от отделна категория за превозни средства с ДВГ, които могат да работят с въглеродно неутрални горива и след 2035 година.

Последният ход на ЕС към забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2035 г. се случи миналия месец. Новото законодателство изисква производителите на автомобили да намалят емисиите на CO2 от новите превозни средства до нула до същата година.

В допълнение, законът налага и 55 процента намаление на емисиите на CO2 за нови автомобили и 50 процента за ванове до 2030 г. ЕС ще премахне своите стимули за превозни средства с нулеви и ниски емисии до 2030 г. Производители, които произвеждат между 1000 и 10 000 нови коли годишно ще трябва да се съобразят с новите правила, докато производителите, регистриращи по-малко от 1000 нови превозни средства годишно, ще са освободени от разпоредбите.

Няколко автомобилни производители вече предприеха стъпки за тестване на използването на алтернативни горива като синтетични такива и водородна енергия, които Porsche и Lamborghini проучват . Дори Toyota експериментира с двигатели с водородно гориво, започвайки с Prius , който трябва да пристигне със споменатата настройка до 2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    156 7 Отговор
    Хехе Урсула и Грета пак ще яхнат метлите пропада им зелената далавера.
  • 2 Ото Бенц и Даймлер

    102 3 Отговор
    Ние измислихме ДВГ,вие двигатели с външно горене ли измислихте?
  • 3 Милен

    122 0 Отговор
    Поредната забрана засягаща само простолюдието, производителите които произвеждат под 1000 бройки годишно се броят на пръстите на едната ръка и е близо до акъла кой може да си позволи тези автомобили 😉
  • 4 Приземен

    165 23 Отговор
    Еми естествено, че България ще отсъства. След 12 години ГЕРБ България не е вече държава, а територия!

    Коментиран от #55

  • 5 ОСТАТЪЧЕН ДИЗЕЛОВ ШУМ

    21 26 Отговор
    🚝Обединени нищо не може да ни спре!

  • 6 Ганьо

    63 3 Отговор
    извън света !
  • 7 Казах Ви аз...

    88 5 Отговор
    Швабите не ни бръснат за слива

    Коментиран от #11

  • 8 Гориил

    104 15 Отговор
    Изкуствено и безразсъдно разрушените връзки с Русия ще прекъснат и унищожат всички значими постижения в областта на опазването на околната среда. Това изисква астрономически ресурси. Русия никога повече няма да предостави тези ресурси. Участието на Зелените в коалицията обективно се превръща в спирачка за растежа и развитието на Германия.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пилот на Ферари

    93 13 Отговор
    Руснаците се ориентираха към възможната употреба на водородно гориво още приди 3 години . Тогава писачите тук дружно се смяха .
    Май някой късно проглежда .
  • 11 Пилот на Ферари

    103 6 Отговор

    До коментар #7 от "Казах Ви аз...":

    Че ние не сме производител на автомобили , че да се съобразяват с нашето мнение . Ние сме потребители на автомобили / караме каквото ни дадат / - предимно втора употреба - да не казвам че са за моргата.

    Коментиран от #85

  • 12 Водород 🌀

    18 53 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Няма Русия в сметките.
    В момента Германия покрива намибийската пустиня с ВяЕЦ и ФЕЦ, генериращи ток за няколко АЕЦ-а, който ток се обръща във водород и се кара с танкери към Германия.
    Освен с Намибия, Германия сключва договори с поне още 9 държави (в това число Норвегия) за внос на водород.
    ЦЕЛ: Изцяло водородна икономика до 2030

    Коментиран от #13, #17, #19

  • 13 Лед Цепелин

    60 8 Отговор

    До коментар #12 от "Водород 🌀":

    В Германия на водород са само Цепелините .

    Коментиран от #15

  • 14 Водород 🌀

    14 35 Отговор
    Или да сме по-точни: Добив на водород за Германия в Южна Африка от 600 вятърни турбини и две полета соларни панели с обща мощност от 7 гигавата, което се равнява на 7 атомни реактора от големите: ВВЕР-1000.

    Коментиран от #16

  • 15 Водород 🌀

    13 20 Отговор

    До коментар #13 от "Лед Цепелин":

    "А във Вашата глава е само Led Zeppelin" - отговорил графът.

    Коментиран от #18

  • 16 Само питам

    50 5 Отговор

    До коментар #14 от "Водород 🌀":

    И кога започва това ! Защото потреблението е почти нулево , а съхранението невъзможно .
  • 17 Смех 😆🤡🤣

    50 6 Отговор

    До коментар #12 от "Водород 🌀":

    От намибия че карам с танкер на дизел водород.Е наистина са си тапипки немците то само с разкриване на скоби и префърляне отляво у дясно хигса не става.
  • 18 Лед Цепелин

    54 5 Отговор

    До коментар #15 от "Водород 🌀":

    Водорода се добива най вече от природен газ или петролни продукти - Черен Водород . Една по малка част и от въглища .
    Другия метод е чрез разлагането на водата .
    Та в пустинята от какво викаш ще го добиват ?

    Коментиран от #20

  • 19 Гориил

    53 1 Отговор

    До коментар #12 от "Водород 🌀":

    След двадесет години Германия ще трябва да изхвърли десетки квадратни километри токсични панели.

    Коментиран от #21

  • 20 Водород 🌀

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "Лед Цепелин":

    "Най-вече" са общи приказки - отговори германският министър на икономиката Роберт Хабек, преди заминаването си за Южна Африка и Намибия през декември м.г., където с германски инвестиции се изгражда парк за производството на водород от вятърна енергия.

    Коментиран от #31, #35

  • 21 СОЛАР ☀️

    7 33 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    Соларен навес за 2 коли Carport XL (3,24kWp) на българския пазар осигурява безплатни 100 км/ден, идва с гаранция 30 години, а панелите са поликристални P60 с живот 50 години.

    Коментиран от #24, #37, #42, #43

  • 22 Класика

    62 3 Отговор
    Дотук добре! Чакаме Тръмп! За да се противопостави и законите за обратеняците в детските учебници,черните русалки и черните елфи в културата и кината и филми за обратеняци за децата! Да спре парите за СЗО,да изтегли Америка от тристранното споразумение което ще повлияе и върху мошениците в Европа и да види какви престъпни сделки прави Байдън,че така злобно налага най опасните ел коли за озона и човека!?
  • 23 Хаха

    75 0 Отговор
    Голям смях! България отсъства! Нашите политици от крадене нямат време за нищо друго! Само подписват в Брюксел като им подадат листчето и даже не четат какво подписват. Подпишем нещо (като за мариците) и като му дойде времето започваме да мрънкаме и да искаме да ни го упростят! Сега викаме ура с всички за електричките и като му дойде времето ще ревем, че сме най-бедните и нямаме пари за електрички! Това са нашите крадливи политици! Нямат време да защитават народа си!
  • 24 Смех 😆🤡🤣

    36 1 Отговор

    До коментар #21 от "СОЛАР ☀️":

    Ако деня е слънчев иначе пеш

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГОЛЯМ ПРАЗ

    3 33 Отговор
    ДВГ не струва!

    Коментиран от #41

  • 27 СОЛАР ☀️

    10 27 Отговор

    До коментар #24 от "Смех 😆🤡🤣":

    Облаците ограничават, но не спират UV радиацията. В облачен ден 30 км безплатни. Следващите 70 км с ток от мрежата за лев и 60 на цената на билетче в София. Докато пеш след 3 км почваш да мрънкаш.

    Коментиран от #28, #29, #36

  • 28 Бла

    46 3 Отговор

    До коментар #27 от "СОЛАР ☀️":

    "Облаците ограничават, но не спират UV радиацията. В облачен ден 30 км безплатни. Следващите 70 км с ток от мрежата за лев и 60 на цената на билетче в София" Сто процента е така, ама друг път :). Тук фирмените солари 30квч, в облачен ден произвеждат точно 0.1 , при потребление около 10квч(Шефовете вече се ядосват за инвестицията). Пък чакай ти, 30км безплатно :)
  • 29 Смех 😆🤡🤣

    22 2 Отговор

    До коментар #27 от "СОЛАР ☀️":

    А така ток от мрежата демек трябва да съм конектнат към нея а когато имам излишък от ток кво да го права.
  • 30 бай Даньо

    8 15 Отговор
    България спокойно може да играе в другата група и контра на измислената и група така или инак ни заобиколиха всички европейски автопроизводители да направят сериозна инвестиция сега да им е честито българската позиция... интересно французите не са в измислената група!? България е ОК и без ДВГ-та и електричките имат стъкла , седалки и окабеляване...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Александър М

    21 7 Отговор
    Че кой ви бръсне, за каквото и да е болгари?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хайл

    44 4 Отговор
    България няма да я има в този списък разбира се-в България НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ АВТОМОБИЛИ.Всичко идва от тоя ка.тил урсула,трябва да бъде СЪДЕНА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО И ГЕНОЦИД
  • 35 Лед Цепелин

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Водород 🌀":

    От вятър водород не може да се добива - каза доктор Хаус и ти мушна спринцовката.

    Коментиран от #81

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Внв

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "СОЛАР ☀️":

    Май тези километри са за нощ, а не за ден?
  • 38 Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    16 1 Отговор
    Нашите политици и министри пак се нагъзили на козяк, ще разрешат в продажбистан да се дужат само автомобили на Тесла, единствената утеха е че Тесла е славянин.
  • 39 ФИНЦИ

    11 8 Отговор
    БУЛГАРИЯ ЛИ ---- КОИ Я БАЗАРИ ЗА НЕЩО ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ВИИ БУЛГАРИСТАНЧЕТАТА СИ ЗНАИТЕ ЗА ВАС САМО ШРОТА С ТЕЗ ПАРИ ТОЛКОЗ ДАЖЕ ВИ Е МНОГО ОБИЧАМ ВИ МЕРКЕЛ
  • 40 Остарял от чакане

    25 0 Отговор
    И как да сме в групата,като не сме производители на МПС!
    Ние сме ,консуматори на отпадъците на ЕС в буквален и преносен смисъл.
  • 41 Вярно

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГОЛЯМ ПРАЗ":

    си много праз със зеле….
    И какво по-точно сравни или разбра с детския си акъл??? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Косача

    19 3 Отговор
    Според мен, това е началото на края на ЕС в сегашния му вид. В какъв формат ще се развие, нямам нужната компетентност да предвидя. Но, рестарт е повече от наложителен!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Прогнозата ми е,че Еврорайха ще се превърне в един голям Луна парк до 2030 г. с електрически колички ,не защото е екологично ,а за да се опитат да се откъснат от въглеводородите на Русия и страните от Залива.
    Но по всичко изглежда,че Китай ще бъде първа сила в автомобилостроенето през 2030 защото вече е 3та,а те не са по иновациите.
    Меду другото,в Иран е открито находище на литий с размерите на Чилийското ако ви говори нещо статистиката.

    Коментиран от #67

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Никоя

    19 4 Отговор
    Без Русия България умира. Основната грешка. Америка не се интересува от България. Тя си гони интересите. Америка ще се разпадне. Целта е да върнат Европа в Средновековието, а и светът. Всичко се изчерпва. Винаги има край и начало.
  • 49 ФИЛОСПЕДИСТ

    15 2 Отговор
    Аз си карам колело и ми дреме на К? САМО ПОЧАКАЙТЕ ДА ВИДИТЕ ЯПОНИЯ КАК ЩЕ СКОЧИ НА ТОВА РЕШЕНИЕ ЗА НУЛА ЕМИСИИ!!!!!!!!!! ЖИВОТНОТО ЕС Е ВЕЧЕ БОЛНО ОТ РАК ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ ИМА ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ?????БОГ ДА ПРОСТИ ЕС
  • 50 Никоя

    15 2 Отговор
    Америка единствено мисли за себе си, не и за България. ЕС е пред разпад. ЕС ограби, ушошка държавите. Хайде чао!!!!!!!!! Блажени са вярващите на ЕС.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    2 1 Отговор
    Добър ден
  • 54 Анонимен

    5 1 Отговор
    Кой ще ни пусне в сградата може да работим от вън без право на глас защото ни са такива бившите управници подлезурковци и лизачи
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1122

    8 0 Отговор
    Нашите ,,депутати" немогат един бюджет да приемат,правителство нямаме,те се занимават с бюлетини ли с машини ли по лесно се манипулират изборите...ще ти мислят какви да бъдат автомобилите...Това са хора интересчии мислещи преди изборите,ако влязат в парламента колко пари да откраднат,колко къщи да си направят,на кого бизнеса да откраднат,те не мислят изобщо за държавата.Питам се дали изобщо да гласувам за някого,или направо да отбележа,НЕ ГЛАСУВАМ ЗА НИКОГО.
  • 57 Мда

    6 0 Отговор
    Нашият трябва да се извади краварския от устата за да се ориентира къде е
  • 58 ИЗНЕНАДА

    8 1 Отговор
    Какво става с ЕЛ автомобилите...няма вече ток и стана мноооого скъп...досегашните могат да бъдат изработени с много малък разход на гориво...могат с 1.5 до 2л.гориво за 100км.пробег...МОЖЕ МОЖЕ НООО ..лапачката е над защитата за природата то едни емисии измислени и кой плаща и кой краде...ЩО Е ТО?
    Всички знаем....
  • 59 глупости на търкалета

    5 1 Отговор
    Който не ползува ДВГ, че врътка педалите
  • 60 Мекия

    3 0 Отговор
    Тоя дизел го спират от 1990 година- няма стане скоро
  • 61 асдасдас

    3 0 Отговор
    Е, те от нашите ли очакват да се противопоставят?
    Нашите правят каквото каже господаря....
  • 62 знаещ

    2 0 Отговор
    България още не е получила заповеди от сащ на чия страна да бъде
  • 63 Смях

    1 1 Отговор
    Е не е честно това ние им изкупихме всички бракуване коли и сега да сме извън групата срамота спираме вноса на бракувани коли от Германия
  • 64 ГОЛЯМ ПРАЗ

    0 4 Отговор

    До коментар #41 от "Вярно":

    Че рекордите на Пайкс Пийк и Гудууд - мъжките дисциплини с изкачване - се държат от КОЛИ НА ТОК, където F1 е безсилна. Че 2-ро и 3-то време на Ринга се държат от КОЛИ НА ТОК. А 1-вото е на ХИБРИД.
    Ти дали разбра?

    Извод: без ТОК няма рекорди.

    Коментиран от #77

  • 65 Иван

    3 0 Отговор
    България винаги е била от страната на булката!
  • 66 Българин

    3 1 Отговор
    А няма да стане моят Москвич е на бензин . А друг е въпросът дали ще ги има тия държави до 2035 ,както и ЕС.Това се отнася и за Европейските им ценности.
  • 67 Ракета Пейтриът📡

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Сатана Z":

    Аууу каква мелодрама!
    - Нямало да се копа черна мъзга за изкопаеми бpички
    - Нямало да се кара на оцет олио и пелети и да стават клапаните на солети
    - Нямало да има нафта за нафталиновите черни задници, чипосани дизелогрухтери да метат черни турлуци
    - Нямало да вони на изпушен съединител и феродо
    - Нямало да квичат ремъци
    - 30-годишни немски параходи да метат димляци и кадежи от отходника
    - Пушещата тенекия нямало да чади по кръстовищата и да прави димна завеса от кюнеца по баира
    - Няма веке да караме на сок от динозаври, стрино!

  • 68 МОДЕРАТОР

    4 1 Отговор
    33 хил. рекордни прегледа на статията.
    99.9% негативни мнения за електро-автомобилите.

    Въпрос: при спиране на добива и/или доставките на петрол от трети страни (по ред причини: войни, бедствия, спиране/унищожаване на рафинерии, спиране на ел.захранване - помпи, петролопроводи и т.н.), как точно ще ги карате настоящите коли?

    Единствените МПС-та, които ще се движат са електровелосипеди/скутери/електро-автомобили на хора с автономни соларни системи (панели+инвертори+LiFePo4 батерии).

    Останалите хора (както виждам 99.9% от 33 хиляди, представителна извадка) ще са по велоергометрите и живата сила (кон, магаре, катър). Защото каруците и особено файтоните с по 2 и повече коня ще струват колкото Бентли.

    "Мисленето е най-тежката работа и това вероятно е причината толкова малко хора да я вършат" - Хенри Форд
  • 69 Интереси

    0 2 Отговор
    България не произвежда МПС с ДВГ, но пък е производител на електроенергия от АЕЦ. Има по-голяма логика да е в групата на Франция, а не на Германия, по този въпрос.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Илко

    5 0 Отговор
    До тогава я войни,я ще ни морят с вируси,храни,вода,непоносими цени,сметки...
    Я камилата,я камиларя.
    Това да ви е проблема.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Коко

    4 0 Отговор
    Тези които управляват света,едва ли карат голфчета или корсички!
    Колите им са V8 ,ама бедните за тях да го
    Така излиза.
    Крадеца вика,дръжте крадеца.

    Коментиран от #84

  • 75 АнтиИдиотократ

    4 0 Отговор
    Е как да се намалят емисиите до нула ... Това означава без коли въобще, като първи отпадат електрическите автомобили, защото те замърсяват значително повече от тези ДВГ, например
  • 76 ВАЗ

    3 0 Отговор
    Ами ние минаваме на москвич-хибрид!
  • 77 ПРАЗЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "ГОЛЯМ ПРАЗ":

    А на писта къде е тока, къде е Ф1???
    Ти честно ли написа тези нелепи сравнения….????
    Кола на ток имаш ли???
  • 78 Малката Шведка

    1 0 Отговор
    Аз казвам незабавно тук и сега.
  • 79 Хаха

    1 1 Отговор
    Колко сте смешни абсурдни.Та кое е тогава ЕС ако не съюз от вашите страни, кой го взе това решение и тихомълком сега ще решавате друго.Цял свят ви разбра и станахте за смях, че ЕС е клонинг на САЩ и вие сте марионетки.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 добива се

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лед Цепелин":

    От електричество а електричеството знаеш от какво може да се получи.
  • 82 2035 година

    1 0 Отговор
    С 0%СО2 ...та дори и някой да го постигне след това ще поискат с отрицателни емисии, демек да смуче СО2 от комините на ТЕЦовете дето правят ток за миксерите и да изпускат кислород.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 кокорчо

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Коко":

    Тези дето управляват света се придвижват със самолети и хеликоптери кацащи върху покрива на офисите и именията им, а елРолсРойса колкото да замажи положението.
  • 85 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пилот на Ферари":

    Та ние произвеждаме ли нещо?
    Дори да създадат съюз на производителите на магданоз и люти чушки ние пак ще бъдем зад борда – внасяме ги от Турция!!!