7 Октомври, 2013 10:57 22 017 20

Белгия отмени задължителните зимни гуми

  • зимни гуми-
  • белгия

От тази година водачите в Белгия няма да бъдат длъжни да сменят летните гуми със зимни, обявиха от Транспортното министерство на страната. Властите обясняват решението си с множество аргументи, най-значимият от които са статистическите данни, че едва два процента от катастрофите се дължат на неподходящи за сняг гуми.

Последните изследвания на Белгийския институт за пътна безопасност сочат, че 90% от шофьорите на камиони вече имат изградени навици и сменят гумите наесен без да се налага да им бъде напомняно с информационни кампании. Според Института повечето тирове закъсват в снега заради неправилно разпределение на товара, а не заради неподходящи гуми.

Транспортните власти в Белгия възнамеряват да насочат усилията си в кампании по превенция вместо към затягане на законодателството. Въпреки това министърът на транспорта Мелхиор Вателе и застрахователни компании се обявиха за въвеждането на бонуси за водачи, които сменят летните гуми със зимни, за да бъдат окуражени и други шофьори. В България ситуацията остатва непроменена и шофьорите вече могат да подготвят автомобилите си за зимния период ето така http://bit.ly/17bez51


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Вълчев

    1 14 Отговор
    Тва е тъпо
  • 2 Аном

    14 3 Отговор
    Тъп си ти, хората мислят и гледат напред !

    Коментиран от #5

  • 3 Максито AMG

    8 9 Отговор
    БМВ-тата пак ще са най-големите к..ви на пътя.
  • 4 Иван Вълчев

    6 7 Отговор
    Щот мерцедесите са по-добре :D
    Даже трябва да са по-зле, понеже мерцедесите са тежки отпреде, а БМВ-тата са балансирани.

    Коментиран от #18

  • 5 Иван Вълчев

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аном":

    И какво мислят???? Сигурно имат подово отопление на магистралите, а ние тука кво правим???

    С едни хубави зимни гуми се чувствам много по-сигурен на пътя.
  • 6 PROFESIONALISTA

    16 1 Отговор
    Там и да го отменят, хората пак ще си слагат зимни гуми, а тук и да го въведат- пак няма да слагат, или пък ще слагат зимен галош с 2-3 мм грайфер и твърдост 30 единици по бринел...И ако ти си с читави гуми, но тоя пред тебе задръсти пътя- каква ли файда дето си дал 5-600 лв за нови гуми..
  • 7 John Ivan

    6 3 Отговор
    Ех, какви бисери, какво чудо! Докога ще мислите като аборигени?! Пътищата в Белгия на места не се различават от нашите(освен, че са осветени магистралите), но застрахователите определено(или разбирай-всеки е засрахован)!При един проливен дъжд или при заледяване, как може с точност да се определи дали има спирачен път(?!), ако си мисли някой, че ще дойдат CSI да проверят-е, няма. Повечето популярни BMW, Mercedes са със задно предаване, нали, затова не са подходящи с "летни" в/у сняг? Ама вие всичките сте шотландски бойци и рано или късно или кацате на някое дърво, или политате в дерето, докато остане само 1!
  • 8 Пилотирам Багер

    4 3 Отговор
    Странна статия. Установили са, че при налична забрана, предполага се че и спазвана, само 2% от произшествията са причинение поради употребата на неподходящи гуми през зимата?
  • 9 mitko angelov

    0 8 Отговор
  • 10 Stone Kold

    10 3 Отговор
    mi napravete zaplatite 3000 evra I 4ift gumi da struvat 200 evra I nqma problem
  • 11 Iaroslav Stanchev

    9 1 Отговор
    Бе я да ги свари един път зимата,неподготвени,да видиш как ще се наредят на гумаджийницата. Ама там дет се вика ловят снежинките във въздуха,а тук вали на 21,22,23 и 24 декември и прави 1 метър покривка,а ние сме изненадани.
    Е кога да вали,през юни ли?
  • 12 Калоян Николов

    4 4 Отговор
    Аз пък от както съм шофьор, карам само с летни гуми. И не съм имал никакъв проблеми. Едва миналта зима карах със зимни, понеже колата която купих имаше такива, но никаква съществена разлика не устетих. За мен единственото спасение е, нова гума и умерено напомпена за заснежевни и заледени места.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Maurice

    4 5 Отговор
    Само 2% от катастрофите ставали заради гумите. По-голяма глупост не съм чувал. Ами то зимните гуми при -10 градуса на сух асфалт имат 20-30% по-добро сцепление и доста по-къс спирачен път. Кой казва, че зимната гума е предназначена само за сняг и лед? При една скорост на автомобила, много по-стабилно на пътя ще бъде със зимните гуми, на всякакъв вид настилка. В нета има безброй клипове, за разликата м/у летни и зимни гуми. Когато фактите говорят, белгийците по-добре да замълчат.
  • 14 Maurice

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Калоян Николов":

    Извинявай, ама малко тъпичък ми идваш!
  • 15 Бай Иван

    4 2 Отговор
    Молете се зимата да е мека като миналогодишната,че ако падне един хубав сняг тогава ще разберете за какво са ви зимните гуми.
  • 16 триста итридесети

    2 2 Отговор
    разпределението на товара е по-важно от гумите при камионите, и говорим за закъсване, не за ПТП - камионите отпадат за статистиката,
    та как така измериха че 2% от ПТП са заради гуми, сигурно става въпрос и за износени зимни гуми, щото иначе няма как, "неподходящи за сняг гуми" не означава летни гуми,
    и да пренебрегнеш тези 2% - на 10 000 ПТП - цели 200 са заради гуми, от тях един човек да се е спасил е причина закона да не отпада, но тяхна си работа, гумата безспорно е важна, но по-важно е задкормилното устройство
  • 17 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
    да си гледаме нас на какво дередже сме и че Българина няма заради дървените си глави не внимаваме за кои гласуваме а после това няма онова няма на парламента има един надпис съединението прави силата
    ако стане някои де не само нови гуми ще си купуваме а и ще се почустваме хора с позиция
  • 18 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Вълчев":

    po dobre sa da ama ti niama kak da znaesh che gi gledash samo po spisaniata

    Коментиран от #20

  • 19 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Калоян Николов":

    znachi ti si magiosnik.
  • 20 Shmeker

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ВИП АМГ":

    Ами до скоро карах БМВ. Кви списания?