11 Ноември, 2013 10:39 28 465 11

Докога ще ни лъжат с разхода на гориво?

  • разход на гориво-
  • автомобили

В световен мащаб разходът на гориво на един автомобил е може би най-важната характеристика. В последно време се набляга много и на отчитането на т.нар. вредни емисии, с измерването на които се занимават американската организация EPA и европейската ЕЕA. Показателите на двете са доста близки и на практика данните от изследванията им почти съвпадат с предоставяните от автомобилните производители. Не така обаче стоят нещата с разхода на гориво

Последното доказателство за това, че автомобилните производители лъжат при представянето на официални данни за разход на гориво, идва от ново изследване. То е проведено от Международния съвет по чист транспорт, който прави реално сравнение между официалните данни и измерените при тестовете на някои от водещите немски автомобилни издания. Фрапиращото е, че несъответствието достига до невероятните 21%. Подобни изследвания са правени и по-рано, като през 2001 година е отчетена разлика от само 8%.

Преди време специалистите от EPA казаха, че към заводските данни за разход на гориво на европейските автомобили трябва да се прибавят 15 - 20%. Тогава се вдигна сериозен шум, но нещата така и останаха по старому. Защо? Един от отговорите на този въпрос е свързан с неправилната методика за измерване на разхода, която се използва в Европа. На Стария континент се използват набор от шаблони, които са доста далеч от сходните в реални пътни условия.

Още един съществен момент, заради който авто производителите лъжат, са данъците, които в много европейски държави зависят от официалните данни на производителите. Естествено лъжата не може да продължава вечно и поради тази причина в момента контролът е поверен на организация, която е под крилото на ООН. Именно тя разработва нова методика за отчитане на среден разход на гориво. Новите тестове ще са доста детайлни, като ще се тества разход дори при включен и при изключен климатик, например.

Според специалисти новата методика ще е доста по-реалистична. Кога обаче ще бъде официално въведена не е ясно. Ще припомним, че през пролетта на тази година независимата организация International Council on Clean Transportation проведе изследване, от което стана ясно, че BMW дават средно по-нисък разход с 30%. Официалните показатели на Audi са занижени с 28%, а тези на Mercedes-Benz - с 26%. От Toyota изопачават най-малко истината, като дават данни с 15% по-ниски от реалните. Показанията на PSA Peugeot и Citroen, както и тези на Renault отчитат с 16 % по-нисък разход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    11 1 Отговор

    Докога ще ни лъжат с разхода на гориво?


    докъто има коли на горива до тогава
  • 2 Бхд БхД

    15 4 Отговор
    Мерцедес + Българска нафта може и с 50% да лъже
    Я да ги тестват с хубаво гориво от Германия на Арал и да излязат на магистрала с 130км/ч да видят как им пада разхода с реални показатели.
    Някои организации като ЕРА и ЕЕА нямат работа и производителите на коли като не им плащат се получава горното
  • 3 Красимир Димитров

    10 1 Отговор
    Тука и на колонката ни цакат :)
  • 4 Вал Вал

    13 0 Отговор
    Резервоара на автомобила ми по заводски данни събира 50 литра.
    Днес заредих 52литра при положение, че на дисплея ми показваше, че мога да се движа още 114 километра,т.е. има 6-7 литра в резервоара. Кой, лъже колата ми произведена в заводите на МЕРЦЕДЕС тази година или бензиностанциите продаващи скъпо и прескъпо гориво? НО ЯСНО НЯМА КОНТРОЛ !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 5 майор Костов

    8 0 Отговор
    "Я да ги тестват с хубаво гориво от Германия на Арал..."

    Кой каза, че тестовете са били в Перник?
  • 6 Тодор Тодоров

    8 0 Отговор
    На излизане от Бургас по магистрала-"Тракия"заредих от Лукойл 50 литра бензин 100 октана за 117лв.Резервоара ми има вместимост 53 литра.Преди да заредя имах гориво в резервата-червената зона,което означаваше че ако сложа 50 л. ще ми трябва и туба още да събера горивото.Като ми наляха нивото стигна малко над 45л.,а с това гориво и пари трябваше да ми стигне да отида до София,а после и до Силистра.Истината е,че нивото на горивото ми беше 18-20л.като пристигнах в София.Колеги-шофьори внимавайте за тази бензиностанция-Лукойл.А днес 11.11.2013г. на ОМВ Силистра заредих 15 литра 100 октана и потеглих на път и още на първия баир се чувстваше че бензина е "гола вода",двигателя се чудеше какво съм му налял, за гориво.На кого и къде да се жалваме,моля за съдействие.
  • 7 Бай Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вал Вал":

    То контрол има на бензиностанциите , но не такъв какъвто ни се иска на нас.Ходят на проверка и докато проверяват им пълнят резрвоарите догоре и им дават безплатни талони и за другите членове на семейството.Кой както я нареди.Качество , количество, и бензиностанция са думи които не се обичат в България!
  • 8 Димитър Димитров

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вал Вал":

    значи колега нов трик от стари мърши,звъниш на данъчна полиция
    и не буташ колата само я заключваш има камери за наблюдение така лъжат не си първият не си и последният.Можеш и на Господари на ефира да звъннеш там е по голяма полза че довлечеш загуби на собственика а тий ще ги излекува тея мижитурки... успех

    Коментиран от #11

  • 9 Stanislav Dimitrov

    3 0 Отговор
    Откакто ме прекараха на Лукойл и ОМВ , зареждам само на Ромпетрол, засега от там не съм имал проблеми.
  • 10 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор
    Абе колеги, статията е за съвсем друго, не е за измамите по Бг бензиностанциите.... Тук става дума за занижен разход по заводски данни спрямо реалният на автомобила, и естествено че не са го мерили с наш бензин в Бг, а са го засякли с нормално гориво от тяхна бензиностанция. За да има оправия, трябва да има една единствена в света организация, която да има генералните права да тества всеки един нов модел на пазара, и да дава реалният разход на гориво. Само тогава може човек да добие реална представа, щото иначе става като с нашите търговци с връщането на брояча- всеки знае, че не е верен, но иска да е по-малко.... А в момента единствена достоверна информация за разход на гориво може да се намери в руския сайт catalog.auto.ru.com- там данните отговарят на истината, но няма за най-новите модели...
  • 11 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър Димитров":

    Е и като извикаш данъчна полиция та какво?Нали ,ще ти се наложи да докажеш колко гориво си имал в колата а ти няма да можеш.Най много и техните резервоари да напълнят догоре.А и да ги глобят бълха ги ухапала , те имат пари.