Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 11:59 6 186 6

Lada достави първите си електромобили

  • автоваз-
  • лада-
  • lada-
  • ellada-
  • електромобил

АвтоВАЗ разпрати първата партида от модела ELLada до дилърските си центрове в Уфа, Краснодар, Москва, Воронеж, Толиати, Кострома, Грозни, Перм и други руски градове за активно тестване в реални пътни условия, съобщава "Волжский автостроитель". Маркетолозите на компанията се надяват на интерес към електромобила от страна на общински власти, транспортни фирми и други екологично ориентирани структури.

ELLada е базирана на субкомпактната Kalina. Автомобилът развива максимална скорост 130 км/ч, има автономен пробег 150 км, а зареждането на акумулаторите от битовата мрежа отнема 8 часа. Електрическата версия се различава от стандартния модел единствено по розетката на мястото на гърловината на резервоара и липсата на ауспух. Отличията в интериора също са минимални - амперметър вместо оборотомер и джойстик вместо скоростен лост.

Под предния капак на ELLada е монтиран трифазен електромотор с мощност 60 кВт. Той се доставя от швейцарската компания Mes и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 14 секунди. Стойността на батериите е 30% от крайната цена на руския електромобил. Имат 10-годишен живот или 3 000 цикъла на зареждане и разряд. При температура под -35 автономният пробег спада на 100 км.

АвтоВАЗ показа първия си електромобил на салона в Москва през 2012-а. Същата година ELLada получи сертификат , позволяващ серийното производство. Миналия февруари първите 5 готови возила бяха доставени в Кисловодск, където се използват за таксита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Хайдеее, на еФтините електрички...
  • 2 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    да бяха турили едно бензиново трицилиндрово двигателче към електромотора
  • 3 Споок Армин

    0 1 Отговор
    Ужас..............Толкова е грозна отзад.Това зареждане от 8 часа си е направо за смях.
  • 4 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Един ден и тези автомобили ще поевтинеят.Мен лично ме устройва автономния пробег пък и карам рядко.Въпроса е колко ток дърпа при зареждане от 8 часа и съпоставима ли е цената с тази на горивото.
  • 5 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Интересно ми е само друго нещо- този цитиран пробег не би трябвало да е фиксиран, а да е от до, и то в доста широки граници. Защото не може да е все едно дали караш икономично с 1 човек, или си с 2-3-ма и багаж, и си пуснал климатик, фарове, чистачки и т.н... Т.е.- това число в случая трябва да е не 150, ами 50 до 150 най-вероятно. А след 1 или 2 години когато падне капацитета на батерията, и ще стане 20-100 и накрая ще стане като стар джиесем, който трябва да не излиза от зарядното....
  • 6 Alexander Vuchkov

    0 0 Отговор
    Руски електромобил - нищо чудно ударите от ток да зачестят