Last news in Fakti

17 Май, 2024 11:47 23 900 23

Най-известният френски автомобил ще бъде възроден в нов формат

  • citroen-
  • ds

От Stelantis обмислят възраждане на Citroen DS, като нов електрически флагман на марката DS

Най-известният френски автомобил ще бъде възроден в нов формат - 1

Емблематичният Citroen DS може да се завърне на пазара. Генералният директор на марката DS Оливие Франсоа разказа пред британското издание Auto Express за намерението да възроди известния модел.

Както знаете, в момента в премиум линията DS има четири модела , които се отличават с авангарден стил. Но нито един от тях обаче не е пряк наследник на легендарния автомобил от миналия век Citroen DS.

Според Оливие Франсоа, ръководните кадри в компанията обмислят възможността за създаване на флагмански модел на марката в стила на Citroen DS, тъй като много малко модели в историята на автомобила са ставали толкова емблематични.

Най-известният френски автомобил ще бъде възроден в нов формат

Заимствайки дизайнерските характеристики на Citroen DS, разработчиците ще могат да отстрелят две заека с един куршум - да направят колата стилна и да оптимизират аеродинамиката.

Едно от решенията е да бъдат затворени задните колела, като при известния прародител Citroen DS, като това ще направи колата значително по-рационална що се отнася до обтекаемост на каросерията.

„Един чистокръвен DS трябва да бъде голям, скъп и невероятен“, каза Оливие Франсоа, „Всички ще бъдат влюбени в подобен автомобил. Можем да създадем чувствени, пищни, изключително вдъхновяващи коли, които са много аеродинамични и много френски. Скоро ще ви го покажем."

Шефът на DS не се съмнява, че флагманът на марката ще бъде електрически, защото концернът Stellantis, поне към момента, активно се електрифицира. Освен това има съответната платформа STLA Large, която позволява създаването на електромобил с пробег над 650 км и бързо зареждане.

Най-известният френски автомобил ще бъде възроден в нов формат

Оливие Франсоа остава привърженик на хидропневматичното окачване, което беше един от "козовете" на Citroen DS. Той особено хареса способността на колата да се спуска за качване и слизане на пътници. Според него такава функция би подхождала и на съвременните кросоувъри.

Ще припомним, че Citroen DS се произвежда от 1955 до 1975 година и от модела са произведени почти милион и половина седани, комбита и кабриолети. За времето си този модел с предно задвижване е много иновативен.

Освен хидропневматично окачване колата има полуавтоматична скоростна кутия, дискови спирачки и адаптивни фарове. Citroen DS е най-известният френски автомобил: управляван е от Шарл дьо Гол и на негова основа е създадена летящата кола на Фантомас.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш майстора

    64 5 Отговор
    За жалост нито едно "възрождение" не се получи както трябва ,новите клонинги са доста по чупливи и захабяващи успехите постигнати от старите модели.

    Коментиран от #20

  • 2 Вальо

    70 1 Отговор
    Да и сложат само една хидропневматика.. Всичко друго може да се преглътне. Но тази кола и това име без сферите, ще е подигравка с името и историята на модела.
  • 3 АМИ

    42 6 Отговор
    красота.. жалко, че ще само мотокар..
  • 4 Ония с Фордо

    20 52 Отговор
    Ако някой иска голям скъп и невероятен автомобил си копува Майбах!

    Коментиран от #5

  • 5 1312

    53 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ония с Фордо":

    Купи си буквар, майбах

    Коментиран от #10

  • 6 естет

    54 3 Отговор
    Без съмнение , дизайна на прототипа е много елегантен и въздействащ , въпросът е - ще може ли и новата "Богиня" да бъде , като едновремешната - хем красива , хем бърза , хем много комфортно и меко возеща и хем много здрава и много лесна за обслужване ? Съдейки по всички "римейк" модели , наизлезли в последните години , много е съмнително това , но - нека да не бъдем песимисти и да пожелаем на "Ситроен ДеЕс" успех ! На снимката , колата наистина е много красива .

    Коментиран от #11

  • 7 Краси

    28 4 Отговор
    Дизайна е страхотен , браво на жабарите . Ако я направят да изглежда като картинката , ще има успех .
  • 8 Аз бре

    34 8 Отговор
    Красавица,искам една,но с V6 бензинов мотор.
  • 9 Отец Чапаев

    21 6 Отговор
    Кирил Патков като вземе власта ще пусне електрическо Балканче ама друг път.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Злогош

    4 44 Отговор

    До коментар #6 от "естет":

    Красива колкото е красива 70 годишна тюнингавана баба ! Да ти имам и касапския вкус
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 007

    8 17 Отговор
    Доста грозно нещо. Нищо общо с класиката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха дано

    15 1 Отговор
    Я произведат както на картинката. Ха дано да решат, че ще се продава по-добре с ДВГ и сложат истински двигател, не подобие на ДВГ с 2 или 3 цилиндъра и да обясняват колко било еко. Не желая евролиберастки обяснения.
  • 18 може

    12 4 Отговор
    Е и какво , .... ще правят нов автомобил на Фантомас ? Ами няма ги вече Луи дьо Финес и Жан Маре !
  • 19 незнайко

    2 2 Отговор
    Трябва само да полегнат предния прозорец и да махнат задните светлини от колонките и да снижат тавана . Няма нужда от този футуристичен дизайн отпред на първата снимка . Предницата на белия Ситроен е добра. .
  • 20 ДС много клати и люлее каза лисицата

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш майстора":

    Ти от счетоводители какво очакваш? Вечна кола ли! Вече ги правят караш 5 години и за скраб! Затова никога няма да възродят старото и хубавото!

    Коментиран от #23

  • 21 Знайко

    3 0 Отговор
    Синьото купе-кабрио е скандално!
    Бих го карал с удоволствие, дори е подходящо за нашите трапове .
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Стария ситроен е страхотна кола ,заедно с Фолксваген "Гърбушка" са 2 те коли,които не можете да обърнете и да искате!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.