Last news in Fakti

21 Май, 2024 15:31 5 347 10

Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията

  • fiat-
  • stelantis-
  • италия-
  • alfa romeo
Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията - 1

Италианската полиция конфискува 134 автомобила Fiat заради малък фабрично монтиран флаг на каросерията. Властите конфискуват колите заради незаконно използване на италианския флаг, тъй като колите са произведени в Мароко.

Помните ли как най-малкият кросоувър на Alfa Romeo трябваше да се казва Milano? Преименуван бе скоропостижно на Junior, след като италианските власти не останаха доволни от оригиналното име.

Италиански закон не позволи на Stellantis да използва италианското име за новия си модел, тъй като той се произвежда извън страната. От друга страна шефът на Stelantis Тавареш заплаши със закриване на фабрики в Италия и с масовото разпространение на китайски автомобили на Апенините и в Европа. Последното е на път да се осъществи още тази година с марката Leapmotor, за която ви разказахме подробно.

Сега пак се случва нещо подобно, но с друга марка на Stellantis - Fiat. Проблемът този път е с продажбата на Topolino в Италия. Градският автомобил, който технически е ATV, запазва историческото си име, но трябва да се отърве от малкото италианско знаме.

Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията

Поради това 134 екземпляра от Topolino са задържани от италианската полиция в пристанищния град Ливорно в Тоскана. Според италианските власти страничният флаг, разположен до дръжката на вратата, не трябва да бъде там или където и да е другаде.

Малката електрическа кола не се произвежда в Италия - производството се извършва в завода Kenitra в Мароко. Тук се сглобяват и сродните модели Citroеn Ami и Opel Rocks Electric.

Законът, забраняващ на Fiat да използва италианския флаг върху продукти, произведени другаде, датира от декември 2003 година и гласи: „Внос и износ с цел комерсиализация или продажба, или извършване на действия, ясно насочени към продажбата на продукти, които съдържат фалшиви или подвеждащи признаци за произход, е престъпление и е наказуемо по чл.517 от Наказателния кодекс.

Престъпление е поставянето на щампа „Произведено в Италия“ върху продукти и стоки, които не произхождат от Италия, съгласно европейските правила за произход. Нарушителят се наказва с административна глоба от 10 000 до 250 000 евро.

Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията

На Stellantis не му остава нищо друго освен да махне знамето, за да продаде запорираните автомобили. Представител на Stellantis каза пред La Repubblica, че Fiat "работи в пълно съответствие с правилата", като ясно показва къде се произвежда Topolino, без да се опитва да подведе клиентите. Компанията се съгласи да премахне проблемния стикер.

Странното в цялата тази история е, че Fiat представиха възроденото Topolino преди година. Това означава, че италианските власти са имали достатъчно време да предупредят Stellantis, че колите им могат да бъдат конфискувани. Има и доста други странности в случая с тълкуването на този закон, защото никой не е забранявал, нито на Kia, нито на Nissan да кръщават моделите си с емблематични италиански имена, като Sorento и Murano.

Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха

    23 2 Отговор
    Жабарите ги удря тока.
  • 2 Ако приемат подобен закон

    31 1 Отговор
    у нас 90 % от стоките трябва да бъдат конфискувани
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хи их хи

    8 1 Отговор
    На т,ва само знамето да му е кусура!
  • 6 Рагаццо ступидо

    4 1 Отговор
    Тоя португеш, Тавареш ше ги фалира тия...Да го махат на моментоса!
  • 7 Гост

    13 0 Отговор
    Ако беше синь0 и жълт0 нямаше да гъкнат.
  • 8 Знайко

    6 0 Отговор
    На мен ми харесва. Така трябва да изглецда градската електричка-да може да се паркира навсякъде!
    Липсват му само едни изнесени джанти и дискретно крило отзад , за изправяне на турбуленциите.
    Не споря, външния багажник е скандален и само разваля линията.

    Коментиран от #10

  • 9 Чапаев

    1 0 Отговор
    Да сложат Усрайнското ...е казвам ви нема да го пипнат
  • 10 едрфтгъоху

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знайко":

    Съседа имаше такова и го караш няколко пъти... Размери, маневреност- идеални... Салон: седалки, волан- достатъчен да отидеш на работа и да се върнеш... По същество идеална кола за офисния планктон или жената да води детето (едно) на градина или училище...

    Има само 2 проблема:
    - батерията е безобразно малка - 50км. пробег е максимума, реално 40-45км...
    - максималната скорост на туй нящу е 40км/ч и реално пречиш на другите...