Last news in Fakti

10 Юли, 2014 16:32 833 0

Гърция все пак продава енергийната си компания

  • деи-
  • енергетика-
  • приватизация

Само 4 депутатски гласа доведоха до приемане на закона за приватизация на държавната електрокомпания -ДЕИ, съобщава БНР.

Законът беше гласуван в парламентарната ресорна комисия, тъй като парламентът е разпуснат в лятна ваканция още преди месец по искане на премиера. Това дава право на опозицията да поиска извънредно заседание на пълния състав на парламента, за да се гласува искането за референдум.

Всички опозиционни партии подкрепиха предложението на СИРИЗА за директен вот от народа по въпроса за приватизацията. Дори депутатите от крайнодясната "Златна зора", които са следствени, но имат право на глас, изпратиха писмо до председателя на парламента с подкрепа за референдум.

Конфронтацията между правителство и опозиция продължава. Следващата стъпка е намесата на президента, който се очаква да упражни вето върху новия закон, ако напрежението в страната ескалира. Днес в Атина започват преговори между експертите на кредиторите и правителството на Андонис Самарас. Важно условие за кредиторите е именно закона за приватизация в енергийния сектор, който гарантира до голяма степен следващия транш за Гърция.

Държавата в Гърция има 51-процентов дял в ДЕИ и планира да продаде 30% на частна компания. Енергийното предприятие генерира около две трети от електричеството и контролира близо 100% от пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА