10 Юли, 2014 17:04 1 234 0

Експерти от САЩ посетиха АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • сащ-
  • козлодуй

Визитата на делегацията завърши с обход на командната и машинната зала на пети енергоблок и с посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000

Експерти от ядрения регулатор на САЩ и българската Агенция за ядрено регулиране посетиха АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресслужбата на централата.

Сред тях бяха Кристин Свиники – заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, Ерик Стал – експерт международни отношения в комисията, Джон Шиърър – директор на регионалния офис за Европа в Департамента по енергетика, и посланикът на Съединените щати в София Марси Рийс. Гостите са били придружени от Борислав Станимиров – заместник-председател на българската Агенция за ядрено регулиране.

Изпълнителният директор Иван Генов и висши ръководители на АЕЦ посрещнаха делегацията от САЩ в Информационния център. Вече 40 години АЕЦ “Козлодуй” с безаварийната си и надеждна работа осигурява евтина електроенергия, каза в приветственото си слово Иван Генов и допълни: “Сега водим преговори за изграждане на нова мощност, за да гарантираме, след 40 успешни години, още 80 години бъдеще за българската атомна централа.” Марси Рийс подчерта ползите от обмяната на идеи и добри практики между Съединените щати и България в областта на ядрената индустрия и безопасността. Тя изрази надежда за успешен завършек на преговорите с “Уестингхаус”. В изказването си Кристин Свиники даде висока оценка за всички мерки, предприети в АЕЦ “Козлодуй” след Фукушима.

Иван Андреев, директор “Развитие и модернизации”, представи пред гостите актуалното състояние и плановете за бъдещо развитие на българската атомна централа.

Визитата на делегацията завърши с обход на командната и машинната зала на пети енергоблок и с посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА