Last news in Fakti

21 Юли, 2014 13:37 737 0

ОПАК препоръчва включване на авансови плащания в договорите

  • опак-
  • авансови плащания-
  • препоръчва

Препоръчваме включване на авансови плащания в договорите с изпълнители по проекти, съобщиха от екипа на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК).

Експертите се обръщат към бенефициентите по ОПАК и напомнят:

Съгласно чл. 78 от Регламент на Съвета № 1083/11.07.2006 г. в договорите с изпълнителите по проекти по ОПАК имате възможност да включвате авансови плащания, които ще бъдат верифицирани от Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет”.

По този начин, от една страна, като бенефициенти по ОПАК ще разполагате с оборотни средства за реализиране на заложените дейности по проектите, а от друга – тези разходи ще бъдат включени в докладите по сертификация на УО на ОПАК (исканията за възстановяване на средства към Европейската комисия). Целта е минимизиране на риска от загуба на средства по програмата.

За целта е необходимо:

- В подписания договор с изпълнител да се включи клауза за авансово плащане, като договорът да е в съответствие с действащата нормативна уредба (моля да имате предвид, че в проекта на документация за провеждане на обществената поръчка следва да е посочен размерът на авансовото плащане). .

- Да сте извършили авансово плащане към избрания изпълнител въз основа на предоставена от негова страна фактура или друг документ с еквивалентна доказателствена стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА