23 Юли, 2014 12:08 1 655 0

Изплащането на 400 млн. евро от ПИБ показва добро ниво на капитализация и ликвидност

  • изплащането-
  • пиб-
  • добро ниво-
  • капитализация-
  • ликвидност

Д-р Андреас Волф, директор в консултантската компания McKinsey в Германия:

Изплащането на 400 млн. евро от ПИБ показва добро ниво на капитализация и ликвидност. Това заяви в блиц интервю д-р Андреас Волф, директор в консултантската компания McKinsey в Германия.

Как са реагирали компетентните органи при подобни случаи в Германия във връзка със случващото се с Корпоративна търговска банка в България?

Трудно е да се прецени доколко случаят с Корпоративна търговска банка е сравним с други ситуации.

Като общо правило, правителствата и регулаторните органи правят ясно разграничение между банки, които са или могат да бъдат от системно значение за функционирането на банковата система и такива, които не са. Банките, които нямат подобно системно значение, обикновено са много по-малки и обикновено се допуска те да изпаднат в несъстоятелност без допълнителни действия от страна на държавата (разбира се, след регулирана процедура за несъстоятелност). При тези по-незначителни случаи, държавните схеми за застраховане на депозитите работят безупречно и нямат затруднения при изплащането на гарантираните банкови суми на клиентите, ако такова действително се наложи.

При по-големи банкови институции, които са или могат да бъдат от системно значение, правителствата обикновено предпочитат да предприемат стъпки за стабилизиране на самата банка и връщането й към нормално функциониране чрез комбинация от мерки. Най-често банката се рекапитализира (или чрез частни, или чрез правителствени източници), ръководството може да бъде сменено, активите често се разделят на здрави активи и "лоша банка" която постепенно се свежда до отделен субект. Целта на тези мерки е да се запази функционирането на банката и да се предотврати ефектът на доминото в по-широкия банков и небанков пазар.

Като цяло обаче е много трудно да се прокара правилната разделителна линия що се касае до системното значение. Досега правителствата действаха предпазливо, като дефинираха включително и някои средни по размер институции като системно значими и ги рекапитализираха с държавна помощ (например IKB, или Hypo Real Estate в Германия). Това може да се промени в бъдеще, тъй като е вероятно да се въведат нови правила за спасяване на банки и процедури за банкова несъстоятелност /оздравяване, които да включват по-дисциплиниращ подход.

Как ще коментирате криминалната атака срещу Първа инвестиционна банка и това, че тя изплати 400 милиона евро за един ден?

Не познавам в детайли конкретната ситуация, през която е преминала Първа инвестиционна банка, нито мога да съдя за потенциални престъпни намерения.

Изплащането на 400 милиона евро за един ден би подложило на силен стрес повечето банкови институции по света. Не всяка банка разполага с достатъчно съпротивителни сили, за да издържи на подобно неочаквано и шоково външно събитие. Обикновено поемането на такова събитие изисква не само добро ниво на капитализация и ликвидност, но също и добре координирани действия от страна на управленския екип.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА