Last news in Fakti

23 Юли, 2014 13:11 647 0

Дългът ни се увеличил през юни

  • дълг-
  • финанси

Държавният дълг на България в края на юни 2014-а година възлиза на 8,1159 млрд. евро, показват данни от последния месечен бюлетин "Държавен дълг" на Министерството на финансите.

Това означава, че само в рамките на месец българският държавен дълг се е повишил с 489,2 млн. евро (или с близо 1 млрд. лева). Основна причина за повишението на дълга е извънредното емитиране на 30-и юни на петмесечни краткосрочни ДЦК за 1,228 млрд. лева, като по този начин финансовото министерство осигури буфер за обезпечаване на безусловна подкрепа за ликвидността в българската банкова система, уточнява финансовият портал на БНР.

Вътрешните задължения през юни са в размер на 4,1292 млрд. евро (ръст от 3,6323 млрд. евро през май), докато външните задължения (външния дълг на България) са в размер на 3,9867 млрд. евро (понижение от 3,9944 млрд. евро към края на май).

Според Министерството на финансите в края на отчетния период (края на юни) делът на държавния дълг възлиза на 19,7% от от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната (при 18,3% през май), като делът на външния държавен дълг е 9,7% (при 9,6% в края на май), а на вътрешния държавен дълг е 10% от БВП (ръст от 8,7% през предходния месец). По този важен финансов параметър България все още остава в дъното на "негативната" класация за държавния дълг в целия Европейски съюз и далеч под европейския лимит за дълг под 60% от БВП.

В структурата на държавния дълг в края на юни вътрешните задължения заемат дял от 50,9%, а външните - от 49,1%, като валутната структура на дълга има следните стойности: 49,9% от дълга е в евро, 38,7% - в левове, 10,4% - в щатски долари и 1% от държавния дълг е в други валути.

Плащанията по държавния дълг през юни възлизат на 378,5 млн. лева. Във валутната композиция на плащанията от началото на годината най-съществен е делът на тези в лева - 81,3%, следван от 13,6% на тези, деноминирани в евро и 4,4% на плащанията в щатски долари.

Държавно-гарантираният дълг през шестия месец на 2014-а година достига 373,4 млн. евро, от които 21,2 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавногарантиран дълг към БВП е в размер на 0,9%, показва последния месечен доклад "Държавен дълг" на финансовото министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА